Homovanhemmuutta tutkinut Texasin yliopiston professori pitää kiinni johtopäätöksistään (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 19.6.2012 21:50
Tutkijan vastuusta tutkimustulosten huolellisesta tai huolettomasta julkaisemisesta muistan tapauksen Suomesta. Tutkija oli tarkastellut erään pääkaupunkiseudun asuinalueen ihmisten asenteita. Hän julkisti tulokset, todeten paikkakunnalla X ihmisten olevan onnettomia. Taisi mukana tulosten tulkinnassa olleen muitakin negatiivisia seikkoja tuosta paikkakunnasta. Hesari julkaisi johtopäätökset isossa jutussa. Seurauksena oli mittava julkinen meteli ja moitteet tutkimuksen laadusta. Koko metakan seurauksena tuolla paikkakunnalla asuntojen hinnat laskivat. Tietenkään ei haluttu muuttaa alueelle, jossa ihmiset ovat onnettomia.

Myöhemmin muistelen nimenomaan kyseistä paikkakuntaa tutkitun lisää ja tulokset olivat ensimmäistä tutkimusta myönteisemmät. Taisi olla jopa niin, että ihmisten asenteet eivät kummemmin poikenneet muiden alueiden vastaavista asenteista.
  • 2 / 2
  • Ronja
  • 20.6.2012 11:40
Alkaa jo pikkuhiljaa väsyttämään tämä sateenkaariperheiden tutkiminen ja hutkiminen. Mitenkähän suhtauduttaisiin tutkijaan, joka tutkisi esimerkiksi miten vanhempien/vanhemman

a) ihonväri
b) kaljuus
c) pituus

vaikuttaa vanhemmuuteen. Voisin veikata, että jos esimerkiksi Yhdysvalloissa lähdettäisiin tekemään tutkimusta, jossa ihonväri olisi fokuksena löydettäisiin tuloksia jotka tukevat väittämää että tummemman ihonvärin omaavien vanhempien lapsilla on enemmän haasteita elämässä. Mutta suurin osa tiedeyhteisöstä ja tavallisista tallaajista ymmärtää ja tiedostaa, että siinä on ehkäpä kyse jostakin aivan muusta kuin ihonväristä.

Alan olla totaalisen kyllästynyt siihen, että sateenkaarivanhempana oma oikeuteni olla olemassa ja olla vanhempi on edelleen yleisen keskustelun aiheena ja mielipiekysymys. Tosin reiluuden nimissä myös sateenkaariväellä on omat sormensa mämmissä: omaa oikeutta olla ja perustaa perheitä on perusteltu positiivisilla tutkimuksilla. Ja jos sille tiellä lähdetään, pitää minusta antaa tilaa kaikille äänille - myös ääliöille.

Älytöntä perseilyä puolin ja toisin sanon minä! :)