Urheilun homofobia kaunokirjallisuuden aiheena (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • Ossi Halme
  • 27.5.2012 20:10
Olisi mielenkiintoista tietää, että oliki kirjaililla taustatietoja vai onko teos 100% fiktiivinen. Veikkaan jälkimmäistä. Urheilun maailma oli vielä muuta vuosi sitten sympaattisesti jämähtänyt väärälle aikakaudelle, jolloin ikuisia Neuvostoliittoja oli yksi ja Saksoja kaksi. Nyt urheilun haahuilu menneessä maailmassa on lähinnä kiusallista kaikille, paitsi ehkä urheiluvaikuttajille itselleen; kupla vääristää perspektiiviä kohtalokkaasti.

Homma menee kiharaiseksi viimeistään siinä kohtaa, kun huomataan ettei länsimaista löydy enää montaa yhtä jumittinutta kuplaa, jonka sisällä elää. Asevoimat, poliisit ja useimmat kirkkokunnatkin ovat saaneet käsiinsä oikeaa vuosikymmentä (tai vuosisataa...) olevat almanakat. Urheilubisneksessä kurssinmuutoksen aiheutti yritysmaailmassa kiusallinen hahmo, Järkevä Asiakas. Esim. show-paini, jota ei Suomessa voi urheiluksi laskea, joutui ykkösmaassaan Yhdysvalloissa laittamaan suitsia sille, miten sen saa sanallisesti sekoilla. Pääsponsori on kansainvälinen panimoalan yritys ja sponsoroitavan selvästi epäkorrektista toiminnasta alkoi tulla lunta tupaan siinä määrin,
että imagoetu muuttui imagorasitteeksi.

Suomessa pahin visio eli worst case scenario on tämä: junnuikäisillä on muitakin tapoja viettää aikaansa kuin urheilu. Jotkut lajit ovat vanhemmille toivottoman kalliita harrastuksia, jos nuori ei tosissaan tähtää huipulle. Yleisöllä on enemmän muitakin ajanviettotapoja kuin 10 tai 5 vuotta sitten. Lopulta suosituimmassakin joukkelajissa pääsarjatason seurojen tasoerot ovat liian suuria ja joukkueen sisälläkin on pulaa laadukkaista kotimaisista urheilijoista. Ja suomalaiseen tapaan tämä kuuluu tietysti ratkaista sillä, että puolittuneiden katsojamäärien lippujen hinnat tuplataan. Sitten voimmekin alkaa kannattamaan esim. Ruotsia.