Avioliittolakialoite voi tyssätä lakivaliokuntaan (juttukommentit)

Lakivaliokunnan jäsenistä seuraavat 7 ovat ilmoittaneet tukevansa lakialoitetta:

Suna Kymäläinen, sd
Antti Lindtman, sd
Johanna Ojala-Niemelä, sd
Aino-Kaisa Pekonen, vas
Jaana Pelkonen, kok
Kristiina Salonen, sd
Jani Toivola, vihr

Seuraavat 10 ovat ilmoittaneet, että he eivät ainakaan tällä hetkellä tue lakialoitetta:

Anne Holmlund, kok
Lars Erik Gästgivars, r
James Hirvisaari, ps
Johanna Jurva, ps
Markku Mäntymaa, kok
Arto Pirttilahti, kesk
Kari Tolvanen, kok
Ari Torniainen, kesk
Kaj Turunen, ps
Peter Östman, kd

Lähde: Työväenmuseo Werstaan keskustelutilaisuuden esite.
  • 2 / 3
  • Homopallero
  • 18.2.2012 11:55
Mielestäni olisi aika surkuhupaisaa, jos lakivaliokunnan homovastaiset jäsenet pääsisivät kaatamaan lakialoitteen. Eikö Holmlundin mielestä yleiseksi periaatteeksi muka käy, että yli puolet suomalaisista tukee tasa-arvoista avioliittoa? Olisi jokseenkin epädemokraattista, jos nuo tekopyhät moralistit pääsevät jyräämään omia syrjiviä asenteitaan norsunluutornista. Edustavatko he siellä Suomen kansaa, vai omia ennakkoluulojaan? Toisaalta homovastaisille kansanedustajille toimii porsaanreikänä tässä se, että valtaosa suomalaisista on heteroita, joille homojen ja lesbojen oikeudet eivät ole arkinen asia. On siis helppo ajaa syrjintää, kun sen ei uskota horjuttavan omaa pallia.
  • 3 / 3
  • ERKKI - VAASA
  • 19.2.2012 0:35
Kolme tasa-arvoista avioliittolakia vastustavaa, Lakivaliokuntaan kuuluvaa kansanedustajaa on kotoisin Pohjanmaalta, nimittäin Lars-Erik Gästgivars, Markku Mäntymaa ja Peter Östman.
Kotipaikalla voi olla merkitystä sikäli, että Vaasasta ylöspäin suunnilleen Pietarsaaren -Kokkolan seudulle ulottuu ns. “raamattuvyöhyke” ja sen äänestäjäkuntaa ei mikään tämän alueen kansanedustaja, etenkään uusina viime vuonna eduskuntaan valitut Gästgivars ja Mäntymaa voi olla ottamatta huomioon. Pohjanmaa on lisäksi Suomen “niinistöläisintä” aluetta. Kaikki vähänkin poikkeava voi täällä helposti joutua silmätikuksi. Tämän alueen kansanedustajat eivät varmastikaan jakarandatuolejaan riskeeraa tasa-arvoista avioliittolakia koskevalla kysymyksellä vaikka seuraaviin vaaleihin onkin aikaa vielä kolmisen vuotta.
En ole poliittinen henkilö, mutta sain itse kouriintuntuvan muistutuksen Pohjanmaalla ilmenevästä suvaitsemattomuudesta parisen päivää sitten. Olen pienyrittäjä ja yksi yritystoimintani osa liittyy sijoitustoimintaan. Täällä Vaasassa oli vast´ikään muuan sijoitustoimintaan liittyvä messutapahtuma. Aktiivisesti sanomalehden yleisönosastoon kirjoittavana henkilönä olin ennen presidentinvaalien toista kierrosta kirjoittanut paikalliseen lehteen Pekka Haavistoa puolustavan yleisönosastokirjoituksen. Sijoitustoiminnassa on mukana yleensä vanhempaa, hyvin vanhoillista ja suorastaan taantumuksellisesti ajattelevaa ikäluokkaa. Vaikka näin onkin, en kuitenkaan osannut kuvitella ennakkoon sitä vastenmielisyyden aaltoa jonka Pekka Haaviston tueksi asettumiseni sai noissa ikääntyneissä kansalaisissa aikaan. Siinä tulivat esille argumentit Pekka Haaviston homoudesta, parisuhteesta ja siviilipalveluksesta. Sodomat ja Gomorrat vain jäivät nyt puuttumaan sillä moittijoitteni jumala on raha ja maallinen mammona.
Halusin kertoa tämän osoittaakseni että täällä Pohjanmaalla ainakin paikka paikoin ilmenee hyvin voimakasta ahdasmielisyyttä ja kammoa kaikkea “poikkeavaa“ vastaan. Sen vuoksi ei ainakaan tämän alueen kansanedustajilta voi odottaa tukea tasa-arvoiselle avioliitolaille. Markku Mäntymaan ja Lars-Erik Gästgivarsin paikallislehdissä julkaistut mielipiteet ovat tästä jo osviittaa antaneet.