Tutkija: Suomenruotsalaisten asenteissa tapahtunut muutos (juttukommentit)

Jostain syystä puheenjohtaja Stefan Wallin luonnehti tiistain HBL:ssä, että Yle:n kyselyllä on pääasiassa viihdearvoa. HBL:n toimittaja Johanna Minkkinen totesi toisaalla lehdessä otannan olevan pienen, mutta valinta muutoin edustavaa. - Useimmat SFP:n kansanedustajat ovat menneet Niinistön taakse, eri kytkennöiltään eivät ehkä muuta voisikaan. Haavistoa kannattaa Thors ja tiistain lehden mukaan Anna-Maja Henriksson vielä mietti. Kun Henriksson kuuluu ryhmän tosi arvokonservatiiveihin, miettimisen tarve oli ehkä yllättävä.
  • 2 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 1.2.2012 9:04
Presidentinvaalien toinen kierros on antanut mainion keinon testata ihmisten asenteita hieman aikaisempaa tarkemmin myös homokysymyksestä. Yksi sellainen paikka on ollut kuntosalin sauna. Väsyneenä harjoituksen jälkeen ja lämmöstä raukeana keskustelu kahdesta ehdokkaasta on lähtenyt liikkeelle helposti.

Olen pistänyt merkille aivan selvänä sen, että nuorelle ja keski-ikääkin lähestyvälle joukolle miehiä homokysymys on enää vain asia muiden joukossa. Yksikään ei ole perustellut äänensä antamista Niinistölle sillä seikalla, ettei homoa voisi valita presidentiksi. Kukaan ei myöskään ole perustellut Haaviston valintaansa homokysymyksellä, vaan hänen kansainvälisellä kokemuksellaan.

Homoteema on asia josta voitiin puhua vapaasti. Hieman ihmettelyä joissakin herätti se minkälainen älämölö sosiaalisessa verkossa on menossa Haaviston homoseksuaalisuudesta.

Otantani ei ole kovin kaksinen, mutta joka tapauksessa kiinnostavia ovat ihmisten mielipiteet olleet kauttaaltaan.

Kommenttia muokattu: 01.02.2012 klo 09:07
  • 3 / 6
  • hetero
  • 1.2.2012 23:29
Tällä foorumilla suurin osa kannattaa Haavistoa homouden vuoksi. Jos pätevyyden, koulutuksen, kokemuksen tai vastaavan perusteella äänestettäisiin, jokainen äänestäisi Niinistöä.
  • 4 / 6
  • human
  • 2.2.2012 14:10
hetero, täällä Haavistoa kannattaa suurin osa varmasti sen takia, että hän ei ole itse julkisuudessa sanonut olevansa homo, vaan on vaan elänyt ihmisenä. Eikä hän myöskään ole erotellut suomalaisia heteroihin ja homoihin, vaan on puhunut suomalaisista.

Niinistö taas on sanonut julkisuudessa olevansa hetero ja on tehnyt ihmisissä eroja heteroihin ja homoihin, puhunut eriarvoistavalla vastakkainasettelulla, vaikka taustapuolueensa julisti joitain vuosia sitten vastakkainasettelun ajan olevan ohi.

Presidentin virka liittyy vahvasti ulkosuhteisiimme, kansainvälisellä tasolla. Siltä pohjalta Haavistolla on parempi kokemus ja paremmat näytöt haastavista tehtävistä ja tuloksekkaasta toiminnasta.

Suomen hallitusmuodon mukaanhan valtiovarainministeri ja hallitus muutenkin hoitaa finanssisuhteet ulospäinkin - ne eivät kuulu presidentin viran toimialaan.

Kommenttia muokattu: 02.02.2012 klo 14:12
  • 5 / 6
  • martin
  • 3.2.2012 0:35
Gladde mig då jag såg denna nyhet i Hbl. Haavisto har varit synnerligen kunnig i TV-debatterna i de spörsmål som angår president.
Pohjanmaan suomenruotsalaiset äänestävät yleensä vasta varsinaisena vaalipäivänä. Esimerkiksi Korsnäsin äänioikeutetuista vain 8,5 % on äänestänyt ennakkoon, kun muualla maassa luku on 36,3.
Mustasaaren (Korsholm) kunnanhallituksen puheenjohtaja Michael Luther selittää perinnettä suomenruotsalaisten tärkeäksi kokemalla yhteisöllisyydellä.

http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2012/02/suomenruotsalaiset_uurnille_vasta_vaalipaivana_3227468.html

Pohjanmaalla puhuttu ruotsi tuotti meikäläiselle jonkin verran vaikeuksia, kun muutama vuosi sitten olin viikon Närpiössä (Närpes) ja Kaskisissa (Kaskö).
Murteella voi myös kirjoittaa, ja seuraavassa eräs presidentinvaalia käsittelevä lukijakommentti:

Int ir Niinistö na hääv i alternativ, men tå a måst väli, så int för naa i vääde vaar i ti röst på Haavisto -ha räknas int som na alternativ ens. Så Niinistö, elder så får i vara. Alternatiivi ir ti imigrer om Haavisto sko var väld ti representer landi. Me ska int a i alla fall representeer. Int ir he annos na feil på kaarn, no fåår a göra som a sjölv tycker, men bland int in all aader i hedee sätti ti tänk. He känns just som liiti onaturligt, int veit ja tå vem e ir feil på.

Presidentn ska vara ein som staar me föötre på backa.