Lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi puhutti Pikkuparlamentissa (juttukommentit)

  • 2 / 4
  • v ronski
  • 6.12.2011 17:15
Pidän tervetulleena, että voimassa olevaa avioliittolakia ja lakia parisuhteen rekisteröinnistä tarkastellaan kriittisesti. Käydyt keskustelut ovat osoittaneet, että eri näkemysten esittäjien olisi kristallisoitava ja perusteltava ne kriteerit, joilla oikeus avioliittoon tai parisuhteen rekisteröintiin annetaan tai evätään. Tähän mennessä vakavia puutteita on esiintynyt sekä ehdotetun sukupuolineutraalin lain kannattajien että vastustajien puolella. Ei ole esimerkiksi osattu kertoa, miksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökohdat eivät soveltuisi sisaruspareihin. Eikö riitä, että osapuolet ovat oikeustoimikelpoisia ja eivät ennestään avioliitossa? Vai onko avioliitto muka varattu vain niille, jotka periaattessa voivat saada yhteisiä jälkeläisiä? Niin kauan kun näihin kysymyksiin ei vastata, ei lakia tule muuttaa, muutoin kuin sallimalla parisuhteen rekisteröinti kaikille (oikeustoimikelpoisille) aikuispareille.
  • 4 / 4
  • Hannu, Tre
  • 7.12.2011 16:54
Ei voi kuin ihmetellä, mikä kansanedustajiin on mennyt, sillä tasa-arvoinen avioliittolaki, jonka toteuttamisen puolesta Kokoomus, SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp ovat äänestäneet puoluekokouksissaan jo pari vuotta sitten tai muuten ilmaisseet ohjelmissaan toimivansa täydellisen tasa-arvon toteuttamiseksi, eivät nyt tosipaikan tullen haluakaan tehdä oikeastaan mitään. ”Ei nyt, eihän se ole edes hallitusohjelmassa, ja meillähän on sitten nämä traditiot, joita tulee kunnioittaa” ynnä muuta vastenmielisen ympäripyöreää.

Koska puolueilta on näköjään kielletty tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta toimiminen ja niiden edistäminen epämääräisten tekosyiden varjolla, kansalaisaloitelakia joudutaan ilmeisesti soveltamaan käytäntöön. Erikoiseltahan se tuntuu, ettei Suomessa muuten saada tasa-arvoasioita hoidettua, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei ole näköpiirissä kansanedustajien nukkuessa.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=4572