Uskonnon harjoittaminen ihmisoikeuskysymyksenä (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • tiedon jano ja hunger
  • 15.7.2011 23:37
Eli nuo hyväksytyt "uskovaiset" ovat siis niitä, jotka uskovat mm. siihen että mies luotiin jumalansa kuvaksi, napoineen päivineen ja napahan on merkkin napanuoraan äitiin tai emoon, jolloinka sillä jumal-esikuvallakin on napa, eli yhteys äitiinsä tai emoonsa... (tyhmempikin varmaan tajuaa asian loogisen jatkon).

Ei voi muuta sanoa, kuin sen että tämä oma uskonvapaus, uskonnoista vapaus on ajatuksia kaikinpuolin avartavaa. Iloa olla uskonvapaa.

Onkohan tuolla Unkarin uskonlaeissa huolehdittu siitä, että sielläkin nekin uskomukset ovat sallittuja, joihin sielläkin on uskottu paljon paljon kauemmin kuin vain vaivaiset viimeiset vajaat pari tuhatta vuotta?
  • 2 / 3
  • Havainnoija
  • 16.7.2011 2:21
Uskontojahan on enemmän kuin Siperian Walinnassa (Siwa) tuoteryhmiä. Monet ovat valinneet jonkin lukuisista uskomuksista, ja kuvittelevat juuri sen valitsemansa olevan kaikista oikein ja jopa totta. Nyt vaan sattuu olemaan niin, että ne kaikki ovat pelkästään vilkkaan mielikuvituksen tuotetta.

En tässä yhteydessä puutu siihen, kuinka vahingollisia, ihmisvihamielisiä ja luonnonvastaisia kristinusko ja islam ovat, koska jokainen tietää sen muutenkin. Joka ikinen päivä tietenkin harmittaa, että ihminen, joka on neljä miljardia vuotta jatkuneen evoluution tulos, ei vaivaudu käyttämään aivojaan mihinkään järkevään, vaan hukkaa mahdollisuutensa typeriin uskomuksiin.
  • 3 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 16.7.2011 9:05
Uskonnonvapaudesta on taisteltu nyt Itävallassa, aiheena ajokorttivalokuva.

Passikuva on EU-säädösten mukaan otettava niin, että kasvot näkyvät kunnolla. Periaatteessa päähineitä ei sallita. Uskonnollisiin syihin perustuva päähine sallitaan, mutta se ei saa peittää kasvoja. Esimerkiksi islamilaisten naisten käyttämä huivi on sallittu.

Itävaltalainen ateisti Niko Alm ilmoittaa olevansa "pastafari", eli kuuluvansa uskonnolliseen järjestöön nimeltä Lentävän Spagettihirviön kirkko (Church of the Flying Spaghetti Monster - FSM). Suojautuakseen ulkopuolisilta uskonnollisilta vaikutteilta herra Alm katsoo oikeudekseen kantaa päähineenään Ikeasta (!) ostettua spagetin valutukseen käytettävää siivilää tai lävikköä. Hän katsoo, että tämän pyhän päähineen on voitava näkyä hänen ajokorttikuvassaan. Vääntö ajokorttikuvavasta kesti viime vaiheessa vuoden. Itävallan viranomaiset hyväksyivät Almin vaatiman passikuvan sen jälkeen kun hän oli toimittanut psykiatrin lausunnon, että hän on kykenevä ajamaan autoa.

Seuraavaksi Niko Alm aikoo vaatia FSM:n hyväksyttäväksi viralliseksi uskonnoksi. Todellisuudessahan FSM parodioi erityisesti amerikkalaista "uskoa" älykkäästä suunnittelusta, kreationismista, sekä muita kirkkoja ja niiden ylläpitämää uskonnollista toimintaa vastaan. Näihin kuuluvat erilaiset näyt, ilmestykset ja autuaaksi julistamiset. Julkisuuttahan ovat saaneet tapaukset, joissa vaikkapa Jeesus on ilmestynyt kuvana paahtoleivän pintaan.

FSM-kirkon viralliset sivut:
http://www.venganza.org/
Sivuilla on myös yksityiskohtainen kuvaus ajokortin hakemisen vaiheista ja passikuvat.

BBC on tehnyt ajokorttikiistasta uutisjutun.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14135523

Wikipedia kertoo myös Lentävästä Spagettihirviöstä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lent%C3%A4v%C3%A4_spagettihirvi%C3%B6