Persujen vaaliohjelma kriittisessä tarkastelussa (juttukommentit)

  • 1 / 13
  • vaeltaja2006
  • 26.2.2011 11:37
Monet lehdet ovat julkaisseet Tom of Finlandin alkuaikojen kuvia, joissa on suomalaistukkijätkiä, renkejä ja kalamiehiä. Tyypillistä menneen ajan suomalaisuutta. Tämä kuva oli Guardian-lehden sivulla tammikuussa
http://static.guim.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/Pictures/2011/1/19/1295455650926/Tom-of-Finland-001.jpg


Perussuomalaisten vaaliohjelmassa on mielenkiintoinen käsite: kulttuuripiiri. Suomessa vallitsee suomalainen kulttuuri. Se on sekoitus kansallismielisyyttä ja ylikansallisen vastustamista. 1930-luvulla Saksassa keksittiin käsite: maisemapiiri. Germaaniset, arjalaiskansat elivät Itämeren rannoilla. Me suomalaiset olimme ulkopuolisia, lähinnä mongoleja muistuttavia alempirotuisia. Mutta ovelat kansallissosialistiset teoreetikot keksivät käsitteen "Itämeren alueen maisemapiiri", johon kuuluvat myös suomalaiset. Meillä kaikilla Itämeren rannoilla asuvilla oli jotain yhteistä. Suomalaiset hyväksyttiin joukkoon.
  • 2 / 13
  • Hannu, Tre
  • 27.2.2011 5:40
Katsoin netin kautta. Olipa taas joihinkin uppoavaa tyhjänpäiväistä populismia Soinilta, huoh. Soini & Co ei kuitenkaan tule koskaan päättämään, millaisesta ja minkämaalaisesta kuvaamataiteesta tai musiikista me pidämme. Soini ei ole näköjään edes Brysselissä huomannut, että maailma on kansainvälistynyt, myös Suomessa. Suomalaisina me tietenkin haluamme suosia suomalaista, mutta Kalevalasta tuskin joudutaan ottamaan uusintapainosta.

Poliitikoksi pääsee millä eväillä tahansa (näyttävät olleen runsaat), mutta ei Soinissa kyllä ministeriainesta ole. Varmaan mukavaa seuraa illanistujaisissa, mutta kyllä se siihen jää.
  • 3 / 13
  • vaeltaja2006
  • 28.2.2011 2:24
Ulkomainen arvio Perussuomalaisten vaaliohjelmasta: Hitlerin jäljissä


Unkarilainen sivusto kuruc.info on lähellä äärioikeistolaista Jobbbik-puoluetta. Eilen illalla se arvioi Perussuomalaisten vaaliohjelmaa. Sivuston mukaan Suomen johtava kansallis-radikaaleihin arvoihin pohjaava Perussuomalaiset on monessa mielessä paljon enemmän oikealla kuin unkarilaisten Jobbik. Perussuomalaiset haluaa valtion tukea vain kansallisiiin arvoihin perustuvalle taiteelle. Kansallissosialistisessa Saksassa puhuttiin "rappiotaiteesta", entartete Kunst.

Artikkelissa on suomenkielellä vertailtu Perussuomalaisten ohjelmaa ja kolmannen valtakunnan taidenäkemystä eli Hitlerin näkemystä:

Perussuomalaiset: „...kokevat suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen olevan ensisijaista postmodernin nykytaiteen tukemiseen verrattuna. Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä.”

Hitler: „vaadimme lakeja, joilla vastustetaan sellaisia taide- ja kirjallisuussuuntauksia, joilla on tuhoava vaikutus kansalliseen elämäämme … ja näitä arvoja luokkaavia esitysten kieltämistä”

Unkarilaissivusto iloitsee, että Suomessa oikea kansallissosialistinen puolue on huhtikuun vaaleissa voiton tuntumassa. Artikkelissa viitataan Pressiklubiin ja a-tube -kirjotteluun
http://atuubi.yle.fi/keskustelu/id-20013188

Timo Soinia vaadittiin lausumaan Kalevalaa. Kohtuuton vaatimus. Edes Unkarin Jobbikin johtaja ei osaisi ulkoa värssyjä heidän Jánoksestaan (Jánoksen tekijä on Sándor Petöffi).

Kuruc.infon arvio on tässä
http://kuruc.info/r/4/75118/

Kommenttia muokattu: 28.02.2011 klo 02:25

Kommenttia muokattu: 28.02.2011 klo 02:26

Kommenttia muokattu: 28.02.2011 klo 02:27
  • 4 / 13
  • Hannu, Tre
  • 28.2.2011 3:56
Lueskelin a-tuubin kommentteja, vaikka ei olisi pitänyt. Tyypillistä persujen uhoa huonolla suomella. Joukossa tyhmyys tiivistyy, ainakin persujen. Taisi olla nimimerkki Tuimakka, joka kirjoitti asiaa, mutta en usko, että persut sentyyppistä tekstiä pystyvät ymmärtämään.

Peruskoulussa ei sitten kuitenkaan opeteta luetun ymmärtämistä eikä kokonaisuuksien hahmottamista. Kyseessä voi toki olla myös kiusallinen virus, joka on sekoittanut herkkäuskoisten ja vaikutuksille alttiiden järjenjuoksun.
Perussuomalaiset ovat nyt sitten puheenjohtaja Soinin kehotusta noudattaen suunnanneet taidegallerioihin valitsemaan kansallisromantiikkaa kotiinsa. Paluumatkalla he ovat käyneet hankkimassa kirjakaupasta Kalevalan ja Kantelettaren voidakseen perehtyä niihin ehtoolla takkatulen loimussa.

Elämä on kuin vanhoina hyvinä aikoina. Ei tarvitse enää välittää kaikenmaailman homoista ja mamuista.
  • 6 / 13
  • Sanonpa vaan
  • 3.3.2011 22:28
Taiteilijana en missään hyväksy sellaista, että joku pystyyn nostettu porsas alkaa määrittelemään, mikä on taidetta ja mikä ei. Esittävätaide vaan on tietyllä tasolla tulkittavissa ilman ajatustyötäkin, joka sopii perussuomalaiselle makkaraa popsivalle miehelle, joka ei ymmärrä kulttuurista mitään. Ei sitä ole tarkoituskaan ymmärtää, vaan sen pitää herättää ajatuksia ja tunteita.

Jos kaikki "hyvien aikojen" jälkeen luotu on tekotaidetta, niin aivan varmasti nuorten motivaatio tällä muutoinkin ahtaalle ajetulla alalla laskee ja taidekulttuuri lakkaa kehittymästä, eikä niitä uusia Pekka Halosia tule.

Kuuluisimmat suomalaiset taulut käsittelevät yleensä kurjuutta, nykytaide taasen usein kritisoi yhteiskuntaa. Siinä ollaan matkalla itse diktatuuriin, jos ainoa hyväksytty ja tuettu taidemuoto on juuri Suomen egoa pönkittävä setti.
  • 7 / 13
  • Vermillion
  • 4.3.2011 4:24
Itse taidemaalarina voin sanoa, että olen apurahojen rakennemuutoksen kannalla siitä syystä, että niitä jaetaan liikaa jo tunnetuille ja menestyville taiteilijoille, niiden sijaan, jotka tarvitsevat apua uransa alkuun saamiseksi. Minkäänlaisten sisältöviitteiden apurahoihin liittäminen olisi koko prosessia vastaan.

Kuvataide on usein se käsi, joka nostaa peilin eteemme, ja pistää meidät miettimään usein kipeitä asioita. Jos taidetta ruvetaan valtion puolesta kontrolloimaan, nousee ylös kysymys propagandasta. Jos valtio rajoittaa kansalaistensa itseilmaisun vapauksia, on se ensi askel diktatuuria kohti.

Sanon vielä sen verran, että on pelottavaa, kuinka hyvin Soini ymmärtää populismin teoriaa. Soini on selkeästi tietoisesti noussut nykyiselle paikalleen ajamaan jotain agendaa, mikä se sitten onkaan.
  • 8 / 13
  • Public eye
  • 4.3.2011 10:41
Soinissa on pelottavaa ainakin hänen salaperäinen heräämisensä katolilaisuuteen. Uskonnossa kuin uskonnossa käännynnäiset ovat kaikkein pahimpia.

Jos (kun) Soini nyt vaaleissa nousee puolueessaan messiaan asemaan, hän on valmistautunut reivaamaan persujen ohjelman mieleisekseen. Hän on useassakin asiassa viitannut siihen, että hyväksyy tosin puolueensa Suomen nykyistä lainsäädäntöä myötäilevän ohjelman, mutta on itse jyrkemmällä kannalla esimerkiksi homoseksuaalisuuden ja aborttien suhteen.

Hänen oikea agendansa alkaa varmasti avautua vaalien jälkeen, kun ministerin ura urkenee. Ainoan ongelman Soinille taitaa muodostaa se sekalainen seurakunta, joka huopaa eduskuntaan hänen vanavedessään.
  • 9 / 13
  • Havainnoija
  • 4.3.2011 15:34
Koko perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelma ja siihen kuuluvat liitteet osoittavat tietämättömyyttä suomalaisesta yhteiskunnasta ja erityisesti suomalaisista yksilöinä. Ohjelma on pääosin umpiossa kasvaneen, ruotsinkielisiä väheksyvän ja homoja halveksivan Saarakkalan näppäimistöltä. Persut ovat tuskin tutustuneet edes niihin teoksiin, joita Soini hehkuttaa, ja unohtavat, että ne ovat suomenruotsalaisten tekemiä.

Tämänpäiväisen HS:n kulttuurisivulla yli sadan taiteen, tieteen ja median vaikuttajan raati arvioi persujen kulttuuriohjelmaa:

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/HS-raati+ei+hyv%C3%A4ksy+perussuomalaista+ideaa+kansan+identiteetist%C3%A4/1135264256587
Helsingin Sanomat haastatteli Saarakkalaa, joka on perussuomalaisten ohjelmajohtaja ja varapuheenjohtaja. Hän on myös toiminut vaaliohjelmatyöryhmän johtajana.

Toimittajan kysymys ja Saarakkalan vastaus seuraavassa:

Miten sinä tunnistat taideteoksen postmoderniksi?

"Postmodernistiseen taideteokseen vähän sisältyykin se, että siitä on vaikea ylipäätään tunnistaa, mikä tekele siinä on kyseessä. Siinähän on ideana väittää taiteeksi vähän mitä vain. Ei määrittely helppoa ole, mutta se, joka viestii kritiikkiä vailla ihanteita, on aika postmodernia."

Tuskin tarvitaan lisäesimerkkejä. Tästä paljastuu hyvin persujen välinpitämätön ja halveksiva suhtautuminen kaikkeen, mitä he eivät ymmärrä. Niitä asioita valitettavasti riittää.

Tiedoksi persuille

- persukansanedustajat eivät tule määräämään mikä on taidetta
- turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia ei tulla jatkossakaan pitämään putkassa
- turvapaikka- ja maahanmuuttosäännöt eivät muutu
- suomenruotsalaisten palveluja ei heikennetä
- joka syrjäkylään ei tule kaikkia palveluita, koska kuntien veronmaksajat vähentyvät ja velkataakka on jo 13 miljardia
- Suomi on jatkossakin EU-maa eivätkä markka ja penni ole käypää valuuttaa.

Ainoa toteutuva asia on se, että meidän oikeutemme eivät toteudu. Mikäli persut hyväksytään hallitukseen, tasa-arvoinen avioliittolaki ja adoptio-oikeus jäävät haaveiksi. Lisäksi he haluavat rajoittaa tai vähentää muitakin oikeuksiamme.

Homojen ja lesbojen oikeuksien väheksyminen ja rajoittaminen aiheuttavat syrjinnän ja väkivallan lisääntymistä erityisesti homomiehiä kohtaan. Persujen mediaohjelma paljastaa epäsuorasti sen, että he kannattavat uskovaisten oikeutta syrjiä homoja. Tästä asiasta toisaalla.

Vaaliohjelman takana oleva Saarakkala on liittynyt persuihin jo 17-vuotiaana. Mikä on saanut niin nuoren inhoamaan taidetta, ruotsia, maahanmuuttajia ja homoja, on minulle arvoitus. Kenties joku teistä pystyy vastaamaan siihen.
  • 11 / 13
  • ruotsin osaaminen kunniaan
  • 5.3.2011 9:13
Vesa-Matti Saarakkala on kirjoitellut persuille kulttuuriohjelman, jossa on paljon samaa kuin svedumaan "Sverigedemokraterna" puolueen kannanotoissa. Saarakkala vannoi julkisuudessa että hän ei ole ottanut vaikutteita Ruåttista, että ei edes ole lukenut Svedudemokraattien ohjelmaa.

Minä oikeastaan uskon tuon: eihän Vesa-Matti Saarakkala mitään ruotsia lue. Tuskin ymmärtäisi, jos ruåttiksi.
Mutta joku paremmin ruotsintaitoinen on saattanut puhua -suomeksi- Vesa-Matin kuullen samoista asioista, ensin svedudemokraattien paperit nähtyään.
  • 12 / 13
  • epäkristillistä
  • 5.3.2011 9:32
Kun "perussuomalaiset" on nyt julistautunut Kristillissosiaaliseksi puolueeksi, ja joku heidän puhemiehistään on myös julistanut että he eivät hyväksy vaikutteita mistään muista kuin kristillisistä kulttuureista,
niin eihän siihen kristittyyn rajaukseen mitenkään voi sopia pakanasisältöinen Kalevala. Ovatko persut ryhtyneet kulttuuriportoiksi? Pakanallisia joikujakin hyväksyvät muka kulttuuriksi kristillissosiaaliseen maailmaansa. Joskus ennen hyvinä aikoina tuommoisten pakanallisten menojen niin kuin Kalevalan toteuttajat olisi poltettu kirkon toimesta rovioilla kristinuskon vastustajina.
  • 13 / 13
  • Kari Häkkinen
  • 2.4.2011 15:28
Vastoin yleistä käsitystä fasismi ei ole äärioikeistolainen aate - jos nyt aate ylipäätään kun ei ole selkeää fasistista ideologiaa tai fasistisia teoreetikkojakaan - vaan vastustaa sekä kapitalismia että sosialismia. Fasismi on poliittisessa ideologiassa keskustassa, josta käsin populistit ja kansanvillitsijät voivat kerätä helppoja pisteitä plagioimalla itselleen käyttökelpoisia ideoita oikealta ja vasemmalta. Loisia kuten Osmo Soininvaara on osuvasti Persuja kuvannut. Fasismi on myös aina vedonnut keskiluokan ja varsinkin alemman keskiluokan kannatukseen, ei työläisten tai omistavan varakkaan väen.

Perussuomalaiset ovat täydellinen kouluesimerkki fasismista. Itseasiassa tällaiselle fasismia ja sen historiaa tutkineelle Perussuomalaiset ovat jopa niin kliseinen esimerkki, ettei puolue ole enää edes kovin mielenkiintoinen tutkimuskohde.

Seksuaalivähemmistöjen, kuten kaikkien kunniallisten ihmisten, on syytä miettiä tarkkaan näitä kahta huolestuttavaa tietoa:

Vesa-Matti Saarakkala, Soinin luottomies, haluaa kansalaisille eriarvoisen kohtelun lain edessä, eli käytännössä mitätöidä ihmisoikeudet (Helsingin Sanomat 05.03.2011).

"Yhtenäiskulttuuri luo tarpeen sille, että arvoyhteisön yhteisistä normeista radikaalisti poikkeavia ja sitä sopimattomilla tavoilla muuttamaan pyrkiviä tarvittaessa rangaistaan." (Perussuomalaisten nuorten periaateohjelma 2008)