Saksan evankelinen kirkko nitisee liitoksissaan (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • Hannu, Tre
  • 14.1.2011 13:51
Kovin huteralla perustalla kirkkokunnat seisovat, koska näinkin pienen vähemmistön perusoikeudet niitä natisuttavat. Vaikuttaa siltä, ettei edes naisten ja mustien oikeuksia koettu aikoinaan yhtä suureksi uhkaksi kirkon olemassaololle.

Saksan ev-lut kirkon sisäiset erimielisyydet jatkuvat, sillä myös Keski-Saksan evankelinen kirkko (EKMD) Thüringenin ja Saksi-Anhaltin osavaltioissa on sallinut parisuhteessa elävien homo- ja lesbopappien asua kumppaninsa kanssa pappilassa. Keski-Saksan kirkko seuraa Baijerin esimerkkiä, ja kirkon johto korostaa avoimuutta. Homoparien siunaamistilaisuutta ollaan myös valmistelemassa. -Tämä kaikki järkytti vanhoillisia piispoja, jotka nyt iskevät takaisin. Milläpä muulla kuin vanhoilla fraaseilla.

Lopuksi vielä myönteinen uutinen, josta varmaan keskustellaan paljon tämänkin lehden palstoilla. Uusimman amerikkalaistutkimuksen mukaan 65 % amerikkaisista syyttää kirkkokuntia homo- ja lesbonuorten suuresta itsemurhamäärästä. 72 % uskoo myös, että uskonnollisten yhteisöjen suhtautuminen edesauttaa kielteisen kuvan luomista homoista ja lesboista. -Niin sanotun tavallisen kansan silmät ovat avautuneet.
  • 2 / 4
  • Ossi Halme
  • 14.1.2011 21:15
Ekumenian merkitys on hukassa, jos sitä käytetään tekosyynä syrjinnälle tässa tapauksessa. Kristillisessä ekumeniassa, kuten uskontojen välisessä dialogissakin, pyritään tekemään yhteistyötä ja käymään vuoropuhelua juuri eroavuuksista huolimatta.

Kristillisten kirkkokuntien (kuten myös eri uskontojen) välillä on keskeisiä, suht isojakin eroavuuksia. Ekumeeninen toiminta kuitenkin yrittää löytää niitä yhteisiä nimittäjiä, joiden pohjalta voidaan tehdä jotain yhdessä. Kirkkokunta tai uskonto ei tee itsestään vahvaa veistelemällä omat raaminsa mielyttäämään muita, vaan olemalla vahva identiteetistään ja kunnioittamalla toisten identiteettejä.
  • 3 / 4
  • Hannu, Tre
  • 17.1.2011 19:08
Baden-Württembergin osavaltion vanhat piispat ovat myös havahtuneet, järkyttyneet ja vaativat synodia koolle. Onneksi Saksan ev-lut osavaltiokirkot (22 kpl) ovat itsenäisiä ja saavat siksi itse päättää, noudattavatko synodin määräyksiä. Samoin yksittäiset seurakunnat.

Baden-Württembergistä on tullut ahdasmielisten tyyssija mitä homojen oikeuksiin tulee. Koska Baijerin, Keski-Saksan, Reininmaan ja suurkaupunkien kirkot ovat edistyksellisiä, tilanne näyttää meidän kannalta melko hyvältä. Seuraavassa vanhojen piispojen vastahyökkäys:

http://www.stuttgarter-zeitung.de/stz/page/2778603_0_9223_-homo-ehen-im-pfarrhaus-schrecken-altbischoefe-auf.html

Tilanne Suomessa on huonompi kuin ymmärsin. Pelkästään ikä ei ole ahdasmielisyyden aiheuttaja. Uusimman kyselyn mukaan 20 % teologiaa opiskelevista nuoristamiehistä ei hyväksy naispappeutta. Homojen oikeuksia täten tuskin kannatetaan lainkaan.

Kotimaa:

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/1270-tutkimus-naispappeuden-vastustus-ei-ole-katoamassa
  • 4 / 4
  • Hannu, Tre
  • 18.1.2011 15:55
Toisessa kommentissani oli samaa asiaa ja samoja piispoja kuin Vaeltajan kirjoittamassa varsinaisessa artikkelissa. -Koska vahinkoa ei ole tapahtunut, saanen synninpäästön vai kuinka se sanotaan.

Saksan katolinen kirkko ei näytä muuttavan käsityksiään. Paavin tuleva vierailu innostaa jo nyt vanhoillisia, jotka äänestävät huhtikuun parlamenttivaaleissa kristillisdemokraattista CDU/CSU:ta, joka taistelee kaikilla rintamilla homojen oikeuksia vastaan. -Saas nähdä, ketkä meillä pääsevät valtaan eduskuntavaalien jälkeen.