Kroatia: Homokielto kansallisessa jalkapallojoukkueessa (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • Hannu, Tre
  • 10.11.2010 3:35
Ajatella että elää 73 vuotta oppimatta mitään mitään ihmisyydestä. No, löytyyhän näitä meiltäkin. Olen useasti miettinyt, onko typeryys synnynnäistä vai opittua. Ken tietää.
  • 2 / 5
  • Ossi Halme
  • 10.11.2010 17:18
Käytän nyt harvinaisen selkeää kieltä: tuo mies on idiootti, joka tulisi siirtää eläkkeelle joko heti tai välittömästi. Jos haluaa säästyä potkuilta, niin nyt voisi olla hyvä hetki kirjoittaa eronpyyntö ja laittaa perusteluksi, että haluaa viettää aikaa perheensä kanssa. Tai kehittäköön vaikka heinänuhan ja siirtyköön "terveyssyistä" sivuun. Tai siirtyköön "konsultoivaksi" toimijaksi. Pääasia, että ovi käy.

Jos ei ole järjellä siunattu, niin voisi ainakin pitää suunsa kiinni. Muutama tuollainen kylmän sodan reliikki (joita löytyy kyllä nuoremmistakin polvista) ja aivopieruautomaatti ovat kehityksen riippakiviä. Jos he eivät löydä omin avuin ulos 2010-luvulta, niin heille pitää osoittaa tuo uloskäynti. Esim. Zimbabwe ja Uganda voisivat olla sopivia temmellyskenttiä tuollaisille.

Onneksi kuluttajien eli katsojien joukossa on sen verran valveutunutta porukkaa, että he osaavat pistää taloudelliset yhteistyökumppanit -jotka tunnettaan nimellä sponsorit- sen verran tiukalle, että joku roti saadaan aikaan. On ikävää uhata johdon vetämisellä seinästä, mutta viimeisten homekellareiden siivousta ei enää paljon kannata lykätä. Vai haluaako joku oikeasti rahoittaa tuollaista ääriajattelua?
  • 4 / 5
  • Ossi Halme
  • 10.11.2010 18:35
UEFA:n "kolmen respectin doktriini" on:

Kunnioita vastustajia
Kunnioita moninaisuutta
Kunnioita peliä.

Markovic on perunut puheita mm. tiedotteessa, jossa sanoo, että "Tarkoitukseni ei ollut loukata tai satuttaa ketään. Minulla ei ole mitään vähemmistön edustajia vastaan, kaikkein vähiten niitä, jotka ovat mieltyneet samaan sukupuoleen".

Toivon todella, että kyseessä oli seniorille tapahtunut haastettelutilanteessa jokin tilapäinen ajatteluhäiriö, jonka seurauksena tuli laukaistua jotain, minkä piti kuulostaa nokkelalta, mutta joka ei sitä ole.

Selittelyllä on kuintekin vahva viesti, jos sen vilpittömyyteen voidaan uskoa. Jos ei voida, niin sivuraide kutsunee tätä miestä varsin nopeasti. Kansainvälisissä piireissä on viime aikoina ollut muutenkin herkkä tilanne. Moni toimija on ilmoittanut, että kunnioitussäännön rikkomisesta (esim. rasismi) tulee rankaista heti ja riittävän vahvasti. Muutamien toimijoiden keskuudessa ikiaikainen hyssyttely on jo vaihtunut pieneen liipasinherkkyyteen.

Kyseessä on paitsi organisatorinen myös kurinpidollinen toimi. Liitot ovat viimekädessä vastuussa siitä, että sovituista säännöistä pidetään kiinni. Maton alle lakaisu, villaisella painaminen tai kirjoittamattomiin sääntöihin vetoaminen tuhoaa uskottavuuden tehokkaasti. Hampaattomuudesta tulee äkkiä imago- ja taloudellisia tappioita. Yllättävän moni osaa jo nykyään erottaa sanahelinäautomaatin ja uskottavan organisaation.
  • 5 / 5
  • Ossi Halme
  • 10.11.2010 18:41
Lisätään tähän vielä jalkapalloa ja kunnioitusta sivuava uutinen:

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunta on jakanut oikeutta useampaakin ottelua koskevassa tapauksessa. Yksi niistä koski rasistista huutelua. Huuteluun pidettiin syyllisenä vierasjoukkueen (tällä kertaa Lahti) kannattajia. Huutelusta napsahti symbolinen sakko, 500 euroa.

-----------------------------------------------
Ote Palloliiton tiedotteesta:

FC Lahden kannattajat huusivat ”ugh, ugh” – huutoja, kun TPS:n ulkomaalaisella pelaajalla oli pallo hallussaan. Kyseisiä huutoja pidetään yleisesti rasistisina. TPS:n vastineen mukaan järjestyksenvalvojat kävivät huomauttamassa näistä ja uhkasivat, että jos huudot vielä jatkuvat, kyseiset kannattajat poistetaan katsomosta. Tämän jälkeen huudot loppuivat.
-----------------------------------------------

Onkohan olemassa suosittuja lajeja, joissa pelaajille ja tuomareille voi huudella katsomosta vaikka mitä?