Suomalaiset TV-kanavat näyttävät homonuorille suunnatun ´Kaikki muuttuu paremmaksi´ -tukivideon (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • hmmm
  • 6.11.2010 21:16
Hieno juttu kun Suomessakin tekivät tuollaisen ja vielä TV:ssä esitettäväksi. Esityskertoja voisi kyllä todellakin olla useampia.
  • 2 / 8
  • Riquman1990
  • 7.11.2010 18:35
Muuten hyvä kampanja, mut minkä h*lvetin takii kaikki haastatellut homot ja lesbot oli sellasii, joihin normaalit homoteinit ei voi samastuu? Jotenkin neitimäisii ja stereotyyppisii.

Parempii samastumiskohteita ois ollu normaalit homomiehet ja lesbonaiset, joista homoteinit näkee, et homona voi elää normaalii elämää mainostamatta olemistaan joka paikassa - ja silti hyväksyy ittensä.

Mä ite muistan omat teinivuoteni varsin hyvin enkä todellakaan voi samastuu tässä videossa haastateltuihin ihmisiin. Tietysti saatto olla vaikeeta saada normaalei miesmäisii homoi mukaan tollaseen videoon, joten niiden piti tyytyy sellasiin, joihin suurin osa ei voi samastuu.

Kommenttia muokattu: 07.11.2010 klo 23:14
Riquman: Ensi kerralla kun vastaavaa videota tehdään, niin olisitko sinä valmis esiintymään siinä ja edustamaan "normaalia"?
  • 4 / 8
  • Riquman1990
  • 7.11.2010 23:18
En, koska mä oo kaapissa ja just sen takii, kun valtaosa normihomoista on kaapissa, tollaseen videoon saatiin "neitimäisii" tyyppei eikä sellasii, joihin normihomo voi samastuu.

Smo, ihan rehellisesti: voit sä samastuu noista yhteenkään?
Nykyään olen niin sinut itseni kanssa kaikin puolin, etten enää ajattele henkilökohtaisella tasolla mallin ottamista jostain toisesta ihmisestä ja minun on vaikea ajatella objektiivisesti koko asiaa - vaikka toki sen teoriassa käsitän. Ihan rehellisesti: Voi olla, että en olisi esim. nuorempana nähnyt (tai halunnut nähdä) ketään noista videon ihmisistä samastumiskohteena.

Sen sijaan olisin ehkä tajunnut, että homoseksuaalisuus tai siihen ehkä liittyvä "feminiinisyyskään" ei ole este elämälle tai menestymiselle.

Oikeastaan juuri käytävän Yrjönkadun uimahallia koskevan keskustelun yhteydessä jostain muistojeni sopukasta putkahti teinivuosien "ennakkokäsitykseni" homoista. Siihen kuvaan ei liittynyt mitenkään feminiinisyys, vaan juuri "tavallisen oloiset" miehet, joita voi olla uimahallissa tai pururadoilla. Ja niitä pitää varoa. Sellaisista oli supateltu koulun välitunnilla. 1980-luvulla ei ollut edes vähän "neitimäisiä" roolimalleja. Edes Monsieur Mosse ei ollut niin paljon julkisuudessa, että tästä olisi ollut kasvavalle pojalle homokuvaksi.
  • 6 / 8
  • Sami Koivisto
  • 9.11.2010 10:30
Hassua; mun mielestä videolla esiintyneet homot ja lesbot oli valittu tosi hyvin juuri siksi, että olivat luontevia ja edustivat juuri sopivasti aivan tavallisia suomalaisia homoja ja lesboja, olivatpa sitten julkkiksia tahi eivät. Okei, Mikko Silvennoinen kyllä sanoi olevansa neitimäinen, mutta ei hän minusta mitenkään erityisen neitimäiseltä vaikuta. Pääasia, että on itse asian kanssa sinut. Kjartankin on!

Väitän, että stereotyyppisyys, mitä toisissa voi nähdä, on useimmiten katsojan omassa päässä, jos se tuntuu hitusen häiritsevältä. Kun tämän tajuaa, se on helpottava havainto. Tajuaa, että eihän pieni stereotyyppisyys oikeasti häiritse muita ihmisiä. Eihän sellaisia asioita useimmat ihmiset edes huomaa, ja ne jotka huomaavat, sillä ei ole heille merkitystä!

Katsopa, Riquman, videota uudestaan niin, että keskityt vaan siihen mitä ihmiset siinä sanoo. Kuuntele sitä silmät kiinni ja sitten taas silmät auki. Sä oot valmis tulemaan kaapista viimeistään sitten, kun susta tuntuu sille, että oikeasti se, millä on merkitystä, on vaan se, mitä nää videon tyypit sanoo.
  • 7 / 8
  • Public eye
  • 9.11.2010 13:25
Katsoin nyt itsekin tämän videon. Erittäin positiivinen kokemus. Toivottavasti sen näkee jokainen nuori, joka juuri nyt ajattelee, että hän tuntee ainoana maailmassa niin kuin tuntee.

Minua ei onneksi kiusattu koulussa, enkä muista ketään muutakaan kiusatun homottelemalla. Ehkä se ei vielä ollut tullut muotiin 60- ja 70-luvun maaseutukouluissa. Nykyisin tilanne on varmasti toinen, ja koululaiset tarkkailevat toisiaan aivan eri tavalla kuin ennen. Myös yleinen kilpailupakko paikasta auringossa, elämän tosi-TV-voitosta on kehitetty äärimmilleen yritys- politiikka- ja viihdemaailman piiskatessa ihmisiä jatkuvasti suorittamaan, pätemään ja voittamaan, syrjäyttämään muut.

On täyttä höpöhöpöä että nuo videolla esiintyvät ihmiset olisivat jotenkin "neitimäisiä", "homomaisia" tai "stereotyyppisiä". Ainut asia jonka huomasin oli, että kukaan ei pyrkinyt korostamaan miehekkyyttään, äijämäisyyttään tai toisaalta naisellisuuttaan. He olivat luontevasti omana itsenään. Tuollaisia ihmisiä kävelee kadulla vastaan joka päivä kaikkialla (muuallakin kuin Helsingin Kalliossa). Tuollaisina ihmiset näyttäytyvät, kun heillä ei ole pakkoa esiintyä jonain muuna kuin mitä ovat, jonain sellaisena, mitä he kuvittelevat ympäristön heistä odottavan.

Heterostereotyyppejä näkee julkisuudessa aivan riittävästi. Miesten pitää puhua matalalla äänellä, kulmat kurtussa, näytellä kovaa ja peräänantamatonta, ja olla samalla rento ja ylimielinen. Nekin ihmiset ovat aivan toisenlaisia silloin, kun luulevat että kukaan ei näe eikä arvioi. Naisilla on vastaavasti omat naisellisuuden korostuskeinonsa, joita tällä videolla ei myöskään näkynyt. Oman minuutensa hyväksyneen ihmisen ei tarvitse korostaa käytöksessään mitään piirrettä, vaan voi olla luontevasti sellainen kuin on.
  • 8 / 8
  • Riquman1990
  • 9.11.2010 22:26
Noista tyypeistä oli tavallisuus kaukana. Kukaan niistä ei ollu tavallisessa ammatissa, vaan kaikki oli jollain tavalla muoti- tai viihdealalla (ja sen kyllä huomas).

Tavalliseen ammattiin opiskelevan ja tavallisesti käyttäytyvän homo- tai lesbonuoren on vaikee samastuu neitimäisellä äänellä puhuvaan ja keikarimaisiin vaatteisiin pukeutuvaan muotihomoon.

Kaikki oli jotenkin neitimäisii ja sellasii, joista näki kilometrien päähän, mitä ne oli. Sellasten on helppo olla "oma ittensä", joista näkee muutenkin mitä ne on - etenkin, jos on töissä muoti- tai kulttuurialalla. Sitten on sellasii aloi, missä homoudesta ei oo mitään etuu, vaan päinvastoin sen paljastumisesta saattaa olla jopa haittaa. Esim. homopoliitikon ois tosi vaikee viedä puolisonsa vaikkapa valtiovierailulle muslimimaihin. Tai bisnesalalla, jossa myös puoliso joutuu edustaan paljon, on tosi vaikee viedä puolisonsa edustustilaisuuksiin ja joutuu näin ollen näytteleen sinkkuu. Melkein kaikissa ammateissa joutuu varoon, mitä itestään kertoo ja mitä paljastaa.

Mulle itelleni ei myöskään oo luontevaa käyttäytyy neitimäisesti eikä se sitä ilmeisesti oo myöskään suurimmalle osalle homoista, vaan homot käyttäytyy ihan yhtä miesmäisesti ku heterotkin - paitsi se hyvin näkyvä pienen pieni vähemmistö.