Outtaamisen ongelmallisuus (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • Ossi Halme
  • 28.6.2010 2:10
Outtauksen eli ympäröivän kaapin hajottamisen pitää olla vedenkestävästi perusteltua. Pelkkä uteliaisuus, halu juoruilla, rahan tekeminen tai halu päättää yksityisyyden rajat toisen puolesta ei riitä, kuten ei riitä sekään että aletaan korjaamaan vääryyksiä tekemällä toinen väärys, koska kaksi väärää ei tee yhtä oikeaa.

Lähinnä yliluonnolliseen oikeutukseen perustuvat ja uskonnollisella symboliikalla koristeltuun humpuukiin lukeutuvat eheytysterapiat yrittävät "korjata" rikkinäiseksi itseään tunteman henkilön. Sellaista ei vaan voi korjata mikä ei ole rikki. Jos oman mielipiteensä tuotteistaisi aivopesuksi vaikkapa psykologi, niin ammattikunnalla olisi jonkinlainen valvonta joka asiaan tarttuisi (ainakin teoriassa). Uskonnolta ei edellytetä takuuta ja kun valtakirjakin on ylimaallinen, niin paha sitä on vastaan sanoa. Erään suuren kirkkokunnan piirissä jopa heittäydytään maton päälle makaamaan itkupotkuraivarin kera jos joku kyselee mitä kaikkea sinne maton alle on lakaistu.

Jutun tapauksen pastori Brock on julkista tehtävää hoitava, hommaan itse hakeutunut henkilö jne, jonka toiminnan valvonta on todennäköisesti vähän niin ja näin, ja jonka toimet ovat eheytystilastojenkin valossa jopa vahingollisia. En näe pahana Lavender-lehden tekemään outtausta. Pitkässä juoksussa sitä voisi tarkastella vaikka ennaltaehkäisevänä iskuna.

Selvää on kuitenkin se, että ryhmäläisten henkilöllisyys, keskustelut tai mikään muukaan vahvasti arkaluontoinen asia ei saa päätyä julkiseen levitykseen missään olosuhteissa. Se edellyttää suurta huolellisuutta, joka ei tuota turhia "sivullisia uhreja" ei outattuja ihmisiä, jotka haluaisivat vain elää elämäänsä hiljaa. Jopa outatun pastorin kohdalta riitänee, että osoitetaan miehen tehneen munauksen; ihan kaikkea ei meidänkään tarvitse tietää.

Toistan vanhan liturgiani siitä, että jokainen -niin julkkis kuin taviskin- päättää itse kaappinsa paikan ja oven avoimuuden. Pitää silti muistaa se, että jos julkisesti kovasti julistaa eri suuntaan kuin mitä yksityisesti tekee, niin se ei vältämättä pysy ikuisesti salassa. Voit huijata joitain ihmisiä kaiken aikaa, kaikkia jonkin aikaa, mutta et kaikkia kaiken aikaa.
  • 2 / 5
  • Riquman1990
  • 28.6.2010 10:06
Tollanen pakko-outtaaminen on törkeetä. Ei kellään oo oikeutta outata toista, jos toinen ei ite haluu tulla outatuks - ei edes siinä tapauksessa, vaikka toinen ois tekopyhä paskiainen, joka esittää yhteen suuntaan yhtä ja toiseen toista.

Ja varsinkin tollasta ryhmien, vaikka sit huuhaa-ryhmien, keskustelut on aina luottamuksellisii eikä kellään toimittajan plantulla oo oikeutta paljastaa niitä julkisesti.
  • 3 / 5
  • Ossi Halme
  • 28.6.2010 13:06
Tarkennan vielä, että olen outtausta vastaan. Vielä törkeämpää on luottamuksellisen keskustelun päästäminen eteenpäin. Kumpaakin silti tapahtuu.

Tässä uutisessa mainitussa tapauksessa haluaisin kiinnittää huomion siihen, että kirkkokenttä on kirjava ja osa kirkoista on lähempänä yritystä tai poliittista puoluetta kuin uskonnollista toimijaa. Lisäksi näitä terapointeja ei valvota. Valvonnan puutteesta kertoo sekin, että pidetään hoitoa tarvivana sairautena asiaa, joka ei enää nykytietämyksen mukaan olen alkujaankaan sairaus. Syystä tai toisesta hauraassa tilassa olevat ihmiset altistetaan aivopesulle, jonka jäljiltä ei ole ihme, että eheytettyjen itsemurhaluvut ovat karua luettavaa. Ei paljon muutakaan voi tulla, jos "asiantuntijan" psykologinen pohjatietämys on samalla tasolla kuin kaksi tuotantokautta Dr. Philiä katselleella maallikolla.

Yhteenvetona: jos hoidat julkista hommaa johon kuuluu homoja vastaan hyökääminen, niin silloin on syytä pitää huolta oman heteropohjan säröttömyydestä. Moraalinen voittaja ei tekopyhiä käräytä, mutta kaikki eivät moraalista niin paljoa perusta. Vaikken käräyttäjien taakse asetukaan, niin näissä räikeissä tapauksissa en kyllä viitsi edes kovasti olla tuomitsemassakaan. He kaatoivat kulissin jonka tehtävä ei ollut auttaa suojautumaan vaan tukea muita vastaan hyökkäämistä. Jonkinlainen pre-emptive strike siis oli kyseessä.

Näille tekopyhyysaktivisteille on varmasti oma paikkansa tuonpuoleisessa ja uskon että sen paikan naapurissa on tila, johon loppusijoitetaan pr-henkilöt, jotka neuvovat asiakkaitaan pysymään kaapissa vielä silloinkin kun kaapista on räjähtänyt ovi, seinät ja kädessä on enää savuavat saranat.
  • 5 / 5
  • Ossi Halme
  • 29.6.2010 1:38
Niin, jutun pointti ei välttämättä ole käräyttää tekopyhien ristiin meneviä sanoja ja tekoja, vaan käräyttää puoskareita.