Euroviisut: homovieraita uhkailtu (juttukommentit)

  • 1 / 12
  • Ilopilleri
  • 11.4.2008 14:22
Kisat pois tuollaisilta lurjuksilta. Opetelkoot ensin inhimillisiksi.
  • 2 / 12
  • Public eye
  • 11.4.2008 14:43
No, Ilopilleri, eiväthän ne Serbian äärimieliset lurjukset kisaa ole järjestämässä. Sopii kuitenkin odottaa, että Serbiassa riittää resursseja ja halua puuttua tuollaisiin ilmiöihin selkeästi ja tiukasti, jotta signaali on selvä ulkomaailmalle, mitä mieltä virallinen Serbia tällaisista tapahtumista on.
  • 4 / 12
  • vaeltaja2006
  • 15.4.2008 7:42
Serbian presidentti: Eurovisiokisat turvalliset


Euroopan yleisradiounionista eli EBUsta kerrotaan, että Serbian presidentti on antanut takuun kilpailujen turvallisuudesta. Ihmisoikeusaktivistit ovat kyselleet turvallisuudesta sen jälkeen, kun äärikansallisen ryhmän johtaja kertoi homovieraiden olevan iskujen kohteina.

Semifinaalit pidetään 20.-22. toukokuuta ja loppukisa 24. toukokuuta. Serbia tiedetään ongelmalliseksi maaksi ihmisoikeuksien kannalta, ja erityisesti homojen ja lesbojen asema on ollut vaikea. Vuoden 2001 "Pride-verilöylyn" jälkeen uusia pride-kulkueita ei ole edes yritetty. Ihmisokeusaktivisti Kurt Krickler Wiensistä vaatii, että Serbian ja EBUn on annettava takuut homovieraiden turvallisuudesta. Jos sellaista takuuta ei enneta, EBUn on virallisesti varoitettava hlbti-vieraita.

Kun äärikansallisen järjestön uhkaus tuli julki 7. huhtikuuta, Serbian hlbti-järjestö otti yhteyttä viranomaisiin; poliisiin ja viralliseen syyttäjään. Siellä suhtauduttiin asiaan melko välinpitämättömästi.

EBUsta on ilmoitettu, että he eivät jaa osallistujia ja yleisöä eri ryhmiin. Serbian presidentti on antanut turvatakuun kaikille valtuuskunnille ja yleisölle.
(PinkNews)
  • 5 / 12
  • vaeltaja2006
  • 15.4.2008 18:20
EPOA, eurooppalaisten pride-järjestöjen yhteenliittymä, on lähettänyt EBUlle kirjeen, jossa ollaan huolestuneita homojen ja lesbojen tilanteesta Serbiassa. "Yleisesti tiedetään, että ihmisoikeustilanne Serbiassa on huono. Erityisesti tämä koskee homoja, lesboja, biseksuaaleja ja transihmisiä", sanoo EPOAn ihmisoikeuskoordinaattori Kurt Krickler kirjeessä EBUlle.

Koska kilpailut ovat viime vuosina yhä voimakkaammin saaneet kulttistatuksen , Belgradiin odotellaan suuri määrä homo- ja lesbovieraita. Kirjeessä sanotaan edelleen: " Vaadimme EBUlta ja Serbian viranomaisilta, että he julkisesti lupaavat suojella ulkomaisia vieraita ja erityisesti homoja ja lesboja. Mutta heidän tulee suojella myös Serbian omia homoja ja lesboja." Jos EBU ei pysty antamaan turvatakuita, vaaditaan, että EBU virallisesti antaa matkavaroituksen Belgradiin.

Homo- ja lesbojärjestö Queerian tiedottaja on vaatinut, että poliisi ja yleinen syyttäjä reagoivat lehdissä olleisiiin väkivaltauhkailuihin. Euroopanlaajuisesti toivotaan painetta järjestäjien ja viranomaisten suuntaan, jotta turvallisuutta kunnioitettaisiin.

EBUsta Svante Stockselius on vastannut EPOAlle: "EBU ei ryhmittele faneja uskonnon, värin tai seksuaalisen suuntautumisen mukaan. Meillä on Serbian presidentin vakuutus, että delegaatioiden, journalistien ja fanien turvallisuus taataan".

(ggg.at)

Tapahtumia Belgradissa vuonna 2001 Pride-marssin alkaessa:
http://www.youtube.com/watch?v=qE0M9lo6ZBk

Vielä rajumpaa menoa on tässä videossa, jota ei suositella alaikäisille
http://www.youtube.com/watch?v=8MTQm0jEfDw
  • 6 / 12
  • vaeltaja2006
  • 18.4.2008 20:26
Euroviisut: Jättäkää sateenkaariliput kotiin

Vaikka sanotaan, että musiikki luo siltoja, asia ei välttämättä ole niin Euroviisukisoissa Belgradissa. Kilpailuihin matkustavia kehotetaan jättämään sateenkaariliput kotiin, koska voi joutua hakkaajaryhmien uhriksi. Tageszeitung kommentoi:


Tuhannet ovat jo buukannet matkansa Belgradiin. Kilpailun huipennus on 24. toukokuuta 2008. Pääjoukko matkustaa jo 11. toukokuuta, koska silloin alkavat ensimmäiset harjoitukset. Paikalle odotetaan 15 000 vierasta 51 maasta.

ESC (Eurovison Song Congtest) on eräänlainen homojen Woodstock. Mutta he eivät saa näyttäytyä Serbiassa homoina. Serbialaisissa lehdissä on ollut raportteja siitä, miten Serbiaan on tulossa jumalattomia, anti-serbejä, perheiden rikkojia ja sodomiitteja eli homoja. EPOA eli eurooppalainen pride-järjestäjien yhteenliittymä esitti huolensa homoturistien turvallisuudesta. Euroviisujen pääsihteeri vastasi, että turvallisuusjoukot pitävät euroviisuja erityisesti silmällä.


Historia kuitenkin pelottaa. Vuonna 2001 ortodoksis-nationalistiset ryhmät hakkasivat pride-marssin alkaessa kymmeniä ihmisiä sairaalakuntoon. Homojen ihmisoikeusjärjestön puheenjohtaja Kurt Krickler sanoo, että Serbian homofobiset joukkiot ovat edelleen pelottavia. Ne eivät pelkästään hauku, vaan ne myös purevat. Pahin on militantti Opraz. Se yritti maaliskuun presidentinvaalien yhteydessä pelotella ihmisiä. Siinä yhteydessä euroviisuvoittaja Marija Serifovic liittoutui nationalistien puolelle. Hän loi Helsingin kilpailussa mielikuvan lesbosta.

Belgradin homo- ja lesbokeskus Queeria oli kovin pahoillaan, että Serifovic liittyi raivoavien nationalistien riveihin. Epäiltiin, että häntä oli painostettu, jotta hän pystyisi jatkamaan Serbiassa taiteilijana.

Kansalaisoikeusihmiset varoittavat homoja ja lesboja: Belgradissa ei pidä näyttää homolta tai lesbolta. Myös Kurt Krickler sanoo, että on vältettävä avoimena homona tai lesbona esiintymistä. Aids-nauhat ja sateenkaariliput kannattaa jättää kotiin. Hätänumero aina valmiina puhelimessa. Mikä kontrasti! Viime vuonna Helsingissä turistitoimisto oli valmistanut gay-turistioppaan kaikille homo- ja lesboturisteille.

Queeriasta Predrag M. Azdejkovic sanoo, että Belgradissa ei kannata näytellä turhan rohkeaa, vaikka tuleekin liberaalisesta lännestä. Kun juhlavieraat ovat palanneet takaisin koteihinsa, Serbian homot jäävät ja joutuvat jälleen kuulemaan ja kokemaan ääriainesten vihaa.
Asiaan perehtymättömille: Viisujen järjestäjä on siis organisaatio nimeltä EBU (European broadcasting union)

On EBU:lta aika härskiä, että mennään tuollaisen taakse että "me emme ryhmittele faneja". Tuolla siis tavallaan kielletään ne tosiasiat, että A) viisut nyt tosiaan sattuu olemaan homojen suosiossa, niin noloa kuin se sitten ehkä EBU:lle onkaan ja B) tätä faniryhmää on uhkailtu ja nimenomaisesti tämä faniryhmä on Belgradissa vaarassa.

Kertoo mielestäni siitä, että EBU pelkää kilpailun "maineen menevän", jos ylipäänsä tunnustetaan avoimesti, että homot fanittaa viisuja. Näin kilpailulta pelätään menevän vakavasti otettava kultturelli status - mitä sillä todellakaan ei muutenkaan valtaväestön keskuudessa ole. Alimpana roskanahan viisuja pidetään.

Toisaalta kertoo myös yltiöliberaalisuudesta: Ei haluta ottaa kantaa mihinkään asiaan, jotta ei loukata ketään. Halutaan nähdä, että homojen syrjiminen on ns. maan kulttuuriin liittyvä asia, johon ei ulkopuolelta pidä mennä puuttumaan. Jos siihen puututtaisiin, niin silloinhan serbialaisten herkät uskonnolliset tunteet tulisivat loukatuiksi. Parempi siis vaan luimistella kantaa ottamatta.

Paskamaista toimintaa! Eihän EBU tietenkään tällä faniryhmälle mitään velkaa ole. Pitäisi kuitenkin ehkä muistuttaa, että aikojen saatossa viisut ovat kärsineet vaikeitakin aikoja, jolloin kisojen suosio on ollut niin alhaalla, että niiden lopettamistakin on mietitty ja joinakin vuosina on ollut työn ja tuskan takana saada joku maa järjestämään kisat (voittajamaa kieltäytynyt yms). Kuitenkin ne viheliäiset homot on fanittaneet viisuja kaikki nämä vuodet - niin hemmetin noloa kuin se kilpailun järjestäjälle onkin.
  • 8 / 12
  • predatorboy
  • 19.4.2008 15:17
En yhtään ihmettele Serbian tilannetta, heillä on vielä tekemistä tasa-arvon suhteen ja paljon...
Tänään (21.4.2008 klo 8:44) myös Helsingin Sanomat uutisoi asian verkkosivuillaan. Asiasta on käynnistynyt jo keskusteluakin.
Belgradissa ei voi pitää Prideä


Serbiassa ei tällä hetkellä ole edellytyksiä pitää pride-paraatia. Homojärjestö Queerian edustaja sanoi eilen lehdistötilaisuudessa, että poliisi ei anna sitä suojaa, jota tarvittaisiin. Poliisi kehottaa hankkimaan yksityisten turvafirmojen palveluksia.

Queeria on käynnistänyt kampajan" Rakkautta kaduille, huliganit telkien taa". Tilaisuudessa oli mukana myös liberaali-demokraattinen Belgradin pormestari Biljana Srbljanovic, joka antoi tukensa kampanjalle.
http://www.b92.net/eng/news/society-article.php?yyyy=2008&mm=04&dd=23&nav_id=49692
Euroviisujen ja poliisin neuvottelu


Eurovision laulukilpailujen järjestäjät ovat tavanneet Serbian poliisiviranomaisia ja on keskusteltu homovieraisiin kohdistuvasta uhkasta. Tapaamisen järjesti Serbian gay-oikeuksien ryhmä Gay – Straight Alliance (GSA). Poliisin edustaja on kertonut, että kilpailujen aikana poliisi lisää turvallisuusvalvontaa, ja poliiseja on kaikissa turistipaikoissa.
(PinkNews)
Näiden poliisien suhteen pätee vanha sääntö: ei se määrä vaan se laatu. Kenen puolella poliisit ovat tositilanteessa? Riittääkö heillä halua ja motivaatiota asettua tehokkaasti omia maanmiehiään vastaan, joilla ehkä on hyvin samantapainen arvomaailma kuin poliiseilla itsellään, kun vastapuolella on rikkaista länsieurooppalaisista hyvinvointivaltioista tulleita, poliisin käsityksen mukaan ehkä provosoivasti käyttäytyviä tai ulkonäöltään erikoisia hlbt-ihmisiä?