Hampurissa ja Tukholmassa juhlitaan pridea (juttukommentit)

  • 1 / 13
  • vaeltaja2006
  • 3.8.2007 8:08
Ruotsin kirkko marssii lauantaina ensimmäistä kertaa mukana Tukholman Pride-paraatissa. Teemana on ”Rakkaus on vahvempi kuin mikään muu”. Ryhmässä on n. 30 ihmistä, mukana rovasstit Tukholmasta ja Uppsalasta.
(UkGayNews)

========

Tukholmassa on valittu uusi Mr. Gay 2007. Kuvassa oikeanpuoleinen, Walter Heidkampf :
http://www.rfsl.se/?p=3815&aid=10482

(rfsl)
  • 2 / 13
  • vaeltaja2006
  • 3.8.2007 9:19
Tukholman Pride saa huomattavasti enemmän julkisuutta kuin esim. Helsingin Pride. Dagens Nyheterissä on joka päivä vähintään yksi sivu omistettu pride-tapahtumille ja siellä käsitellyille asioille. Esim. tiistain lehdessä käsiteltiin Mosebckan torilla olevaa Systrarna-patsasta ja keskiviikkona verenluovutusasiaa.
Helsingin Sanomat kirjoittaa verkkosivuillaan (3.8.2007 klo 22:59), Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin kehoittaneen maailman valtionpäämiehiä suhtautumaan suvaitsevaisesti seksuaalivähemmistöihin. Pääministeri on osallistunut Tukholman Pride-tapahtumaan. Pääministeri totesi, että "muidenkin valtionpäämiesten pitäisi osallistua tällaisiin tapahtumiin ja osoittaa olevansa suvaitsevaisuuden puolella". Tämä on ensimmäinen kerta kun Ruotsin pääministeri osallistuu pride-tapahtumaan.

http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=677029
  • 5 / 13
  • vaeltaja2006
  • 4.8.2007 10:59
Keskiviikkoiltana klo 22 aikaan tuhrittiin Ruotsin yhdistyneiden gayopiskelijoiden tilat ulkopuolelta ulosteilla. Paikalla toimitiloissa oli aktivisteja. ”Pride-viikko on meneillään, ja yllättäen joudutaan tällaisen hyökkäyksen kohteeksi”, sanovat ärjestön ihmiset.

(rfsl)
  • 6 / 13
  • Pora-liike
  • 4.8.2007 15:13
smo kirjoitti: "Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin kehoittaneen maailman valtionpäämiehiä suhtautumaan suvaitsevaisesti seksuaalivähemmistöihin. Pääministeri on osallistunut Tukholman Pride-tapahtumaan. Pääministeri totesi, että "muidenkin valtionpäämiesten pitäisi osallistua tällaisiin tapahtumiin ja osoittaa olevansa suvaitsevaisuuden puolella". "

Minäkin suvaitsen Ruotsin pääministeriä, jos vaikka sattuu muuttamaan naapuriin. Ei hän pahastune jos suvaitsen häntä suomeksi?
  • 7 / 13
  • vaeltaja2006
  • 4.8.2007 15:34
Tukholman Pride-paraatin kärki on jo lähtenyt liikkeelle Humlegårdenista Kungsgatanille. Humlegården oli tärkeä homojen kohtaamispaikka 50- ja 60-luvun miehille. Juonnetussa sävelradio-ohjelmassa Stig Framåt 70-luvun alussa kertoi käynnistään Humlegårdenissa. Hän lähti ruotsalaismiehen mukaan tämän kotiin ja mies kertoi laajasti, millaista on olla homo. Siinä oli monella suomalaiskuuntelijalla vähällä mennä pala väärään kurkkuun. Ohjelma tuli ulos myöhään illalla.

Saa nähdä, milloin tulee se aika, jolloin voimme kuunnella Helsingin Priden tunnelmia radiosta ja netistä.
  • 8 / 13
  • vaeltaja2006
  • 4.8.2007 16:20
Sosiaalidemokraattien johtaja Mona Sahlin on mukana Tukholman Pride-paraatissa ja hän sai radio-ohjelmassa paljon aikaa. Pääministeri Fredrik Reinfeldt on lomalla. Juuri nyt kohdalla olivat poliisit. Homopoliisien järjestöön kuuluu 70 ihmistä. Heistä 20 on mukana prideparaatissa univormuissa.

Samaan aikaan Pride-paraati on mm. Hampurissa, Barcelonassa ja Amsterdamissa.

====

Meillä lopetetaan kohta radion kuuntelu ja lähdetään ongelle.
  • 9 / 13
  • vaeltaja2006
  • 4.8.2007 16:39
Hampuri

Monet ovat sitä mieltä, että Hampurin tämänvuotinen CSD-paraati on hyvin poliittinen tapahtuma. Enemmän politiikkaa, vähemmän bilettämistä. Vihreiden kansalaisvaltuutettu Farid Müller on Hamburger Abendbaltt - lehdessä haastateltavana. Hän sanoo, että homojen ja lesbojen tilanne on viime vuosina tuntuvasti parantunut, mutta uutena asiana on tullut vastaan vihamielisyys. Kaduilla on enemmän väkivaltaa ja haukkumista. Kouluista on tullut tutkimustietoa, että koululaiset yhä aikaisemmin tulevat kaapista, 14-15-vuotiaina. Samalla kuitenkin homojen loukkaaminen on tullut jokapäiväiseksi. Poliittisella taholla mm. aidsin torjuntaan määrättyjä rahoja on leikattu, vaikka kaupungissa on 200 uutta tartuntaa joka vuosi. Pelottavaa on, että aids-tapauksia alkaa tulla yhä lisää. Lääkehoito ei enää tehoa.

Homojen ja lesbojen on koko ajan hoidettava tasa-arvoaan. Muuten sitä nakerretaan pois. Se on sama kuin demokratiassa. Sitä pitää koko ajan vahtia.

Hampurin Priden mottona on «Homo-Reform 2007»

(abendblatt.de)
Ruotsi on jälleen ihmisoikeusasioissa eturivissä. Pääministeri sanoo kolleegoilleen ympäri maailmaa, että homoja kohtaan on osoitettava enemmän suvaitsevaisuutta ja maiden johtohenkilöiden on esiinnyttävä homoparaateissa (viesti 4).

Moni kuitenkin ihmettelee, että seksuaalisuushan on yksityisasia. Miksi hallitusten pitäisi siihen puuttua. Vastaus on yksinkertainen: Hallitukset, parlamentit ja muu kansa ovat aktiivisesti harjoittaneet sortopolitiikkaa. Suomessa edelleen lainsäädäntö syrjii: homopari ei kelpaa adoptiovanhemmiksi. Niin kauan kuin yhteiskunnassa elää homojen ja lesbojen halveksuntaa ja torjuntaa, tarvittaisiin hallitusten ja parlamenttien aktiivisia tukitoimia. Ruotsi on edelläkävijä.

===============

Kanadalaisen Truron kaupungin kaupunginvaltuusto on päättänyt, että sateenkaarilippua ei nosteta ensi viikolla salkoon. Paikallinen lehti kysyi kaikilta valtuuston jäseniltä syitä päätökseen. Vastaukset ovat tyypillisiä: ”Homoseksuaalisuus on elämässä valinta. Miksi sitä liputttaisiin”. Tai: ” Ei ole hallinnon tehtävä juhlia kenenkään seksuaaalisuutta. Eihän meillä ole heteroviikkoakaan.”

Jotkut äänestivät liputtamisen puolesta: ” Minulle tässä asiassa on kyse kunnioittamisesta, ymmärtämisestä ja erilaisuuden hyväksymisestä.”

http://trurodaily.com/index.cfm?sid=51509&sc=68
Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt käväisi perjantaina lomallaan Pride-puistossa. Hän oli yllättynyt, miten laaja kirjo ruotsalaista yhteiskuntaa on siellä infotelttoineen. Pääministeri sanoi, että yhteiskunta on herännyt näkemään ihmiset, joita ei aikaisemin nähty.

Reinfeldt oli puoluetoverinsa Ulf Kristenssonin kanssa vähemmistönä omassa puolueessan vuonna 1994, kun äänestettiin parisuhdelaista. Reinfeldt arvelee, että hänen puolueensa Moderaterna oli vastahankaan, koska ei voitu olla sellaisten puolella, joita ei näkynyt. Kolmessatoista vuodessa on tapahtunut paljon, ja nyt syksyllä aletaan valmistella sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Ruotsalainen ja norjalainen kokoomuspuolue eroavat muista eurooppalaisista sisarpuolueista puolustamalla hlbt-väkeä. Reinfeldt näkee syyksi sekularisoitumisen, maallistumisen. Ei ole liittoa kirkon kanssa, kuten esim. saksalaisilla kristillisdemokraateilla. ”Meillä on liberaali lähtökohta suhteessa yksilöön. Ihmiset saavat kasvaa ja olla omia itsejään. Tämä näkemys on nyt saanut meillä laajasti jalansijaa”.

Tuleeko Ruotsiin todella sukupuolineutraali avioliittolaki? Kolme puoluetta on puolesta, yksi vastaan.
Reinfeldtin mielestä on tärkeää edetä siihen suuntaan askel askeleelta. Toivottavasti oma puolue tulee mukana. Myös kristillisdemokraatit ovat kulkeneet pitkän matkan. Nykyään he hyväksyvät jo rekisteröidyn parisuhteen.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5372
  • 12 / 13
  • vaeltaja2006
  • 10.8.2007 12:09
Tanskalainen gayturisti kävi viime viikonloppuna Hampurin CSD-juhlissa. Oltiin Jungfernstiegin lopputapahtumassa. Hän kertoo kokemuksiaan internetissä. Heitä oli neljän seurue. Hän oli armeijahousuissa, saappaissa ja mustassa t-paidassa. Paikalle tuli kaksi poliisia kysymään miesten nimiä ja syntymäaikoja. Ulkopuolinen nainen yritti tulla väliin sanomalla, ettei täällä ole tehty mitään laitonta. Poliisi ei kuunnellut naista. Kun tanskalainen kyseli syytä kontrolliin, poliisi oitis vaati papereita. Mies sanoi puhuvansa huonoa saksaa. Poliisi kommentoi, että nyt ollaan Saksassa ja on syytä puhua saksaa. Papereita ei ollut mukana, ja poliisi varoitti, että jos mies on yhteistyöhaluton, hänet pannaan käsirautoihin ja hän saa viettää yön putkassa. Puhelimitse hän sai vahvistettua asumispaikkansa. Hän sai paikaltapoistumismääräyksen.

Hampurilainen kansanedustaja Farid Müller tarttui heti tapahtumaan. Senaatille on mennyt kysely. Miksi mies määrättiin poistumaan. Poliisi ei lausu mitään keskeneräisestä asiasta. Homopiireissä kerrrotaan, että lähistöllä olisi ollut jokin vessaseksivälikohtaus.

(taz)
Hampurissa poliisi aloittaa virallisen tutkinnan näitä kahta CSD-vierasta vataan. Poiisi väittää heidän syyllistyneen kadulla epäsiveelliseen tekoon eli hiplailleen toisiaan vyön alapuolelta. Nyt etsitään todistajia, jotka olisivat nähneet tilanteen. Hiplailtiinko vai vain suudeltiin? Se on vielä auki.