MRSAn uusi muoto (juttukommentit)

  • 1 / 18
  • Napalmia
  • 16.1.2008 20:11
Oliko yhtään kuollut? Jos ei, niin mielellään ei käytettäisi sanaa " tappava ".

Luin summittaisesti toista artikkelia ja siinä tämä MRSA- muoto oli yhteydessä riskikäyttäytymiseen, kuten huumeiden käyttö( amfetamiini ), ryhmäseksi, lukuisat seksisuhteet, seksisuhteet, joita oli hankittu internetin avulla ja sairautta esiintyi myös, jos mies oli sairastanut ennestään sukupuolitauteja( useita?).

Sitten oli jotakin asenteista tai uskomuksista hiv-infektion vakavuuteen, mikäli oikein ymmärsin. Viitattiinkohan jonkinlaiseen välinpitämättömyyteen uusien viruslääkkeiden tultua markkinoille?

Kumma, että tämä ei herätä keskustelua, kun paljastuu suurkaupunkien sinkkuhomojen käyttäytymistavoista jotakin.
  • 2 / 18
  • JohnnyFinland
  • 18.1.2008 14:09
vaeltaja2006 kirjoitti: "Tämä MRSAn muoto leviää ihmisten välisessä kontaktissa eikä sairaalaympäristössä kuten MRSA aikaisemmin."

Metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus eli MRSA on aina levinnyt kosketustartuntana. Sairaalaympäristöön MRSA tulee liitetyksi sen vuoksi, että sairaaloista löytyy helposti ihmisiä, joille MRSA kykenee aiheuttamaan oireisen taudin eli infektion.

Staphylococcus aureus -bakteeri on yleinen terveiden henkilöiden iholla ja nenän limakalvolla. Noin 25-30 prosenttia ihmisistä kantaa nenässään jotakin Staphylococcus aureuksen muotoa. Infektion stafylokokki pääsee aiheuttamaan erityisesti iho- ja limakalvohaavojen kautta.

vaeltaja2006: "Se johtaa suuriin haavoihin iholla."

Pikemminkin niin päin, että iho- ja limakalvovaurioiden kautta stafylokokki pääsee aiheuttamaan infektion. Voisin kuvitella, että reippaanpuoleisen anaaliseksin yhteydessä syntyneet vauriot ovat tarjonneet stafylokokille hyökkäysreitin San Franciscon tapauksissa.

Asiallista tietoa MRSA:sta löytyy esimerkiksi Kansanterveyslaitokselta:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/ohjeet_ja_suositukset/mrsa_-_metisilliinille_resistentti_staphylococcus_aureus
  • 3 / 18
  • JohnnyFinland
  • 18.1.2008 14:23
Napalmia kirjoitti: "Kumma, että tämä ei herätä keskustelua, kun paljastuu suurkaupunkien sinkkuhomojen käyttäytymistavoista jotakin."

Ei tämä paljasta suurkaupunkien sinkkuhomoista mitään. Tutkimuksen kohteena ollut joukko ei ollut millään tapaa edustava otos suurkaupunkien sinkkuhomoista.
  • 4 / 18
  • Napalmia
  • 18.1.2008 19:43
Miksei kerro?

Kertoo se jotakin epäterveellisistä elämäntavoista ja vääristä uskomuksista San Franciscossa( ja varmaan muuallakin ).

Mistä tulee piittaamaton ja välinpitämätön asenne omaan terveyteen? Onko se itsetuhoista käyttäytymistä? Mitä? Mikä on pakonomaisen huumehöyryisen seksikeskeisen elämäntyylin syynä, koska sitä se vaikuttaisi olevan?

Luoko pornoteollisuus tietyntyyppisen käyttäytymismallin, jota ihaillaan? Mikä on tämän "törkyseksin" ( tunnus on sika,pig ) taustalla?

Huolestuttavaa on se, että sellainen elämäntyyli vaikuttaisi luovan epidemioita.
  • 5 / 18
  • JohnnyFinland
  • 19.1.2008 14:13
Napalmia kirjoitti: "Miksei kerro?"

Sanoin jo. Käytä vähemmän aikaa vouhkaamiseen ja enemmän aikaa viestin lukemiseen. :)
  • 6 / 18
  • tomppa100
  • 19.1.2008 14:52
SF ja muiden suurkaupunkien homot ovat tautista porukkaa, paljon HIV:tä jne. Toisin sanoen viettävät paljon aikaa sairaalassa ja saavat sieltä tuliaisina näitä sairaalabakteerikantoja. HIV-potilailla on jatkuvia infektioita joita hoidetaan antibiootteilla. Antibiootit suosivat sairaalabakteereiden lisääntymistä normaalibakteereiden kustannuksella. Kannattaa nyt vielä huomata, että terveelle ihmiselle tuo MRSA ei tee mitään, ongelmia tulee silloin kun oma puolustuskyky on huono esim. HIV:n tai korkean iän takia. Eli kyseessä on HIV-epidemian uusi aspekti, ei sen enempää tai vähempää.
Tämä USA:ssa nopeasti leviävä uusi MRSA -bakteerikanta on hiukan eri juttu kuin ne aikaisemmat kannat. Tätä kutsutaan nimellä CA - MRSA, missä nimen alkuosa tulee sanoista community associated, eli tämä bakteerikanta ei leviä pelkästään sairaaloissa ja vanhainkodeissa, kuten se tuttu HA - MRSA (healthcare associated), vaan kaikkialla, missä ihmiset ovat läheisissä tekemisissä suurempina joukkoina kuten kouluissa, vankiloissa ja punttisaleilla, eivätkä tartunnan/oireita saaneet ole enää pelkästään huonon immuniteetin omaavia AIDS-potilaita ja vanhuksia vaan terveitä yksilöitä.

Joidenkin mukaan näyttäisi siltä, että tämä vitsaukseksi muodostumassa oleva MRSA -kanta, jota kutsutaan myös nimellä USA300 (toinen USA400), olisi vaihtanut geneettistä materiaalia vaarattoman, iholla tavattavan Staphylococcus epidemuksen kanssa, mikä selittäisi sen uudet ominaisuudet. Bakteereillahan on tämä mielenkiintoinen kyky vaihtaa geenejä jopa eri lajien kesken, minkä vuoksi antibioottiresistenssin omaavia bakteereita löytyy jo arktisen alueen linnustostakin...

Toinen ominaisuus, joka liitetään USA300:aan, liittyy toksisuuteen, eli se erittää mm. valkosoluja ja kudosta tappavia myrkkyjä ja aiheuttaa helposti nekroosin. Siksi sitä kutsutaan USA:ssa myös nimellä "flesh eater". Useilta potilailta on jouduttu amputoimaan sormia, varpaita tai kokonaisia jäseniä, jotta hengen menettämiseltä vältyttäisiin. Kyseessä on epidemia, koska juuri tähän uuteen MRSA -kantaan liittyviä kuolemantapauksia on USA:ssa jo vuosittain about 19000, mikä on enemmän kuin AIDS tappaa vuodessa. Viranomaiset ovat olleet kovin hissunkissun tästä uudesta leprasta.
  • 8 / 18
  • Napalmia
  • 20.1.2008 21:40
Lainaus ilta-sanomista:

"Yhdysvaltalainen tutkimus on saanut homomiehet varpailleen vihjatessaan, että uusi tauti leviää valtaväestöön homoseksuaalien takia.

Sanfransiscolaisen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että mahdollisesti tappava MRSA USA300 -bakteeri tarttuu 13 kertaa todennäköisemmin homomiehiin kuin muihin ihmisiin. Raportin kirjoittaja Bien Diep oli lausunut tiedotteessa, että pelkää bakteerin yleistyvän "valtaväestössä".

Muutama amerikkalainen homojenvastainen järjestö on jo ehtinyt käyttää tutkimusta todisteena siitä, että homous on epätervettä. New York Timesin mukaan he vaativat nyt, että kouluissa opetettaisiin ja varoitettaisiin homojen terveysriskeistä.

- Erityisesti miesten homoseksuaalinen käyttäytyminen luo tappaville taudeille syntypaikan, julisti konservatiivinen järjestö Concerned Women for America (Huolestuneet naiset Amerikan puolesta).

Lukuisat homoyhteisöt ovat kokeneet selvityksen syyttelynä. Sitä on verrattu AIDS- ja HIV-ajojahteihin, joissa homomiehiä syytettiin taudin aloittajina ja levittäjinä.

Yliopisto on jo joutunut tarkentamaan tekemäänsä selvitystä ja sen tiedotetta. Raportin kirjoittanut Bien Diep korostaa, ettei tarkoittanut "valtaväestöllä" heteroita.

- Tartuntoja ovat saaneet miehet, naiset ja lapset, ja sitä tavataan kaikissa roduissa ja seksuaalisissa suuntauksissa, tarkennetussa raportissa täsmennetään."
  • 9 / 18
  • vaeltaja2006
  • 21.1.2008 11:48
Newsweek-lehti kirjoittaa, että uutisointi on ollut reilusti yliampuvaa. Tämä ei ole aidsiin verrattava henkeä uhkaava epidemia, sanovat lehden haastattelemat asiantuntijat. Se on ilman muuta vakava terveysongelma, ja bakteerin nujertamiseen joudutaan jo käyttämään vaihtoehtoisia antibiootteja. Mutta homotaudiksi leimaaminen ei ole perusteltua.

http://www.newsweek.com/id/96130/page/1

Valitettavasti en ehdi referoida artikkelia tarkemmin.
Jaaha, että tauti leviää rahan välityksellä. Siitä saavat nuo syntiset rahanlainaajat. Odotan innolla tosiuskovaistan mielenosoituksia pankkien edessä kantamassa kylttejä "Herra kostaa!".

Uutisointi taudista oli hieman ylimalkaista. Riskiryhmään näyttää kuuluvat siis erityisesti hiv-positiiviset miehet joilla on ollut seksisuhteita meisten kanssa. Mutta jos lukee tarkasti Newsweekin artikkelia niin kohonneen riskin syyt eivät ole ollenkaan yksiselitteisä ja syy- ja seuraussuhde ei ole niin selvä kuin eräät mielellän haluaisvat olettaa.

Suora lainaus Newsweekin artikkelista:
"... researchers found that men in a clinic for HIV-positive patients who had a history of having sex with men were 13 times more likely than other HIV-positive patients to get a particular form of community-associated staph infection called MRSA USA300."

13 kertaisella riskillä viitataan siis tietyn klinikan hiv-positiivisten homoseksiä harrastaneiden miespotilaiden ryhmään verrattuna saman klinikan muihin hiv-positiivisiin. Kun taas verrattiin Castron aluetta ja muuta San Franciscoa niin ko. MRSA-pöpö oli noin 6,5 kertaa yleisempi Castron alueella. Ja tartunnalle altistavia tekijöitä ovat mm. kaikenleiset ihon vauriot.
  • 11 / 18
  • JohnnyFinland
  • 22.1.2008 21:52
ransom kirjoitti: "- - - tämä bakteerikanta ei leviä pelkästään sairaaloissa ja vanhainkodeissa, kuten se tuttu HA - MRSA (healthcare associated), vaan kaikkialla, missä ihmiset ovat läheisissä tekemisissä suurempina joukkoina kuten kouluissa, vankiloissa ja punttisaleilla - - -"

On syytä pitää erillään kaksi asiaa: toisaalta missä ja miten bakteerit leviävät ja toisaalta keihin kaikkiin ne kykenevät aiheuttamaan oireisen taudin. Eivät bakteerit katsele ympärilleen ja päätä levitä tai olla leviämättä sen mukaan että missä ollaan. :-D

ren kirjoitti: "13 kertaisella riskillä viitataan siis tietyn klinikan hiv-positiivisten homoseksiä harrastaneiden miespotilaiden ryhmään verrattuna saman klinikan muihin hiv-positiivisiin."

Tämä on oivallinen esimerkki siitä miksi tutkimuksia referoiviin lausuntoihin ei oikein voi luottaa tutustumatta alkuperäiseen tutkimusraporttiin. On helppoa ymmärtää tulokset väärin - joko tahattomasti tai tarkoitushakuisesti.
Outoa, että tauti on pysynyt näin pitkään salassa ja sitten se yht`äkkiä nousee julkisuuteen " homomiesten tautina ", mitä se ei todellisuudessa ole kuten ei AIDS`kaan ikinä ollut.
Johnny, lähettämäni teksti on koostettu amerikkalaisista lähteistä; siellä suljetaan ja desinfioidaan jo kokonaisia kouluja. Sairastuneiden joukosta löytyy niin huippu-urheilijoita kuin tavallisia perheenäitejäkin, joiden terveydentilassa ei ole mitään vialla. On vain ajan kysymys, milloin tämä ongelma tulee räjähtämään länsimaissa todenteolla käsiin. Stafylokokin aiheuttamat infektiot lisääntyvät jatkuvasti ja ne ovat yhä useammin vaikeasti hoidettavia. Usein potilas ehtii kuolla ennen, kun löydetään sellainen antibiootti, joka tehoaa - jos sellaista nyt edes löytyy (http://www.youtube.com/watch?v=xeQDEw3C37M ja http://www.youtube.com/watch?v=dwgRDItnDak).

Kuten kirjoitin aikaisemmin, joidenkin tahojen mukaan tämä selittyy sillä mutaatiolla. Antibioottiresistenssissä ei ole mitään uutta; se tuli tutuksi pian sen jälkeen, kun penisilliini otettiin käyttöön toisessa maailmansodassa. Todellinen ongelma on kuitenkin se, että uusia antibiootteja ei ole tullut markkinoille pian 20 vuoteen, ainoastaan paranneltuja versioita vanhoista (halpaa tuotekehitystä). Tämä fakta ei ole yleisesti tiedossa ja jostain kumman syystä niitä ikiwanhoja antibiootteja edelleenkin käytetään, vaikka tehot alkavat olla minimissä. Hyvin ne varmasti tappavatkin useamman epäonnistuneen lääkekuurin jälkeen kaikki hyödylliset bakteerit, jotka suojaavat haitallisilta. Odotan mielenkiinnolla, kuinka suureksi epidemian annetaan paisua ennen, kun viranomaiset käyvät sen kimppuun. Lääketeollisuutta se ei kiinnosta; HIV-, verenpaine- ja sun muut lääkkeet ovat tuottavempaa bisnestä, vaikka MRSA-potilaiden määrä kymmenkertaistuisi. Siksi tästä vaietaan.
Kannattaisi pitää erillään termit KANTAJA ja sairastunut puhuttaessa antibioottiresistenteistä bakteerikannoista. Todellisia sairastuneita on Suomessa vähän. MRSA kantajia on sen sijaan tuhansia (tai kymmeniä tuhansia; ei ole tarkkaan tutkittu). Nyt puheena oleva bakteeri on yksi MRSA-variantti. Kaikki MRSA-kannat leviävät helposti suorassa ihokontaktissa tai pintojen kautta (esim. ovenkahvasta). Kaikki MRSA-kannat ovat saaneet "siirtogeenejä" sukulaisbakteereilta (esim. stafylococcus epidermidikselta). Terveelle ihmiselle mikään noista MRSA-kannoista ei ole vaarallinen. Hyvin moni esim. HUS:ssa vierailevista on saanut iholleen jonkin MRSA-kannan, tavallisesti bakteeri häviää iholta muutamissa viikoissa ja pysyvää kantajuutta ei kehity. Mistään räjähdyksestä ei voi puhua, koska sellainen on tapahtunut jo aikoja sitten. Keski- ja Etelä-Euroopassa MRSA on sairaaloissa niin yleinen, ettei siltä voi välttyä jos sairaalaan joutuu. Siitä huolimatta kuolemantapauksia ei ole yhtään sen enempää kuin Suomessa.

Antibiootteja kehitetään jatkuvasti. Tosin uusien antibiottien tarve on melko vähäinen, koska vanhoillakin pärjätään hyvin. Esim. MRSA-kantoihin tehoavia antibootteja on useita. Lähinnä ongelmana on että monet näistä antibiooteista on annettava suonensisäisesti, joten avohoidon toteuttaminen voi olla vaikeaa. Näinollen hoito on huomattavasti kalliimpaa MRSA-infektioissa. Kustannusten takia on tietysti erittäin toivottavaa että MRSA-infektioita olisi mahdollisimman vähän. Lääkkeiden kehittäminen on muuten aina kallista; riippumatta siitä onko kyseessä vanhan molekyylin johdos vai täysin uusi molekyyli.

MRSA:sta puhuttaessa kannattaa välttää turhaa hysteriaa ja pelon lietsomista. MRSA-kantaja EI tarkoita että kyseinen henkilö sairastaisi "MRSA:ta". Sellaista sairautta kuin MRSA ei ole olemassakaan. Stafylokokit aiheuttavat ihoinfektioita, jotka voivat olla immuunipuutteisilla ja vanhuksilla hengenvaarallsia. Onko infektion aiheuttaja sitten tavallinen stafylococcus aureus vai metisilliini resistentti stafylococcus aures, sillä seikalla on merkitystä vain antibioottia valittaessa; tavalliset "kefeksiinit" eivät tehoa MRSA-kantoihin.
Eikö tuo ole ongelman vähättelyä, jos bakteeria, joka aiheuttaa noin vakavia seurauksia, sairaustiloja, ei voi kutsua sairaudeksi? Eikö tuberkuloosibasilli ole samanlainen? Aiheuttaa kumminkin epidemioita.
  • 16 / 18
  • JohnnyFinland
  • 29.1.2008 8:30
Napalmia kirjoitti: "Eikö tuo ole ongelman vähättelyä, jos bakteeria, joka aiheuttaa noin vakavia seurauksia, sairaustiloja, ei voi kutsua sairaudeksi?"

Bakteeri ei ole sairaus. Sen sijaan jotkin bakteerit voivat aiheuttaa joillekuille sairauden.

Bakteerin kutsuminen sairaudeksi olisi suunnilleen yhtä fiksua kuin auton etupuskurin kutsuminen sääriluunmurtumaksi.
  • 17 / 18
  • vaeltaja2006
  • 31.1.2008 20:35
Muutkin taudit uhkaavat, mutta tasapuolisesti kaikkia. Influenssa-aalto on jo Italiassa, Ranskassa, Hollannissa, Luxemburgissa, Englannissa, Itävallassa ja Bulgariassa. Influenssaa odotellaan Saksaan. Mutta suurin uhka on Norjassa levinnyt viruskanta, joka on resistentti eli vastustuskykyinen Tamiflu ja Relenza -viruslääkkeille. Berliner Morgenpostin mukaan tällaiset vastustuskykyiset virukset ovat nyt uusi ilmiö. Nyt leviävä virustyyppi A H1N1 on yllätys virologeillekin. Viruslääke on kehitetty vain muutama vuosi sitten, ja nyt on jo resistentti viruskanta. Resistenttejä viruksia on löytynyt Tanskasta, Ranskasta, Norjasta ja Englannista. Pahin tilanne on Norjassa. Uhkaa on vielä ennenaikaista arvioida. Voi olla, että resistentit virukset syrjäytyvät, kun lääkeherkät virukset ovat elinvoimaisempia. Tai sitten resistentit voittavat kilpailun. Eurooppalaisilla valtioilla on varastossa Tamifluta influenssaepidemioiden varalta.

Tehokkain suoja on rokotus, mutta sen ottaminen on tällä hetkellä jo hieman myöhäistä, koska epäillään, että helmikuussa epidemia leviää. Pahin influenssaepidemia on tietenkin niille, joilla on heikentynyt vastustuskyky.
Gaywired.com otsikoi 1.2.2008 päivätyn laajan jutun: "Terveysviranomaiset ovat esittäneet anteeksipyynnön homoyhteisölle MRSA-pelottelusta"

Kaksi merkittävää lehteä Yhdysvalloissa julkaisi laajat jutut bakteerin leviämisestä homomiesten keskuudessa. Kalifornian yliopisto SF:ssä raportoi ensimmäisenä julkisuuteen bakteerin leviämisestä. Se aiheutti vakavaa huolestumista homoyhteisössä ja leimasi homot jälleen kerran taudinkantajiksi. Yliopisto on nyt pyytänyt anteeksi sitä, että he nostivat homot erikseen esille merkittävinä taudinkantajien ryhmänä.

Urheilulääketieteen julkaisu oli kirjoittanut jo vuonna 1998 raportin MRSA:sta koulujen painijoiden keskuudessa. Tuolloisessa raportissa MRSA:ta kutsuttiin uusimmaksi urheilun [tauti]epidemiaksi.

Gaywired toteaa, että MRSA esiintyy 13-15 kertaa suurempana homomiesten keskuudessa, muuhun väestöön verrattuna. Bakteeri voi todellisuudessa tarttua kaikkiin väestöryhmiin. Epätarkalla uutisoinnilla tilanne saatiin näyttämään siltä, että vain homot levittivät bakteeria. Tilanne oli sama kuin aikanaan AIDS-uutisoinnissa.

Riskiryhmiin kuuluvat ahtaissa tiloissa majoittuvat. Tällaisia paikkoja ovat armeijan parakit, vankilat, sairaalat. Läheisessä fyysisessä kontaktissa olevat urheilijat ovat myös riskiryhmässä.

MRSA-tartuntariskiä voi alentaa merkittävästi kunnollisella hygienialla. Saippua ja vesi ovat hyviä välineitä. Käsien peseminen on erityisen tärkeää.

Eräät uskonnolliset yhteisöt ovat syyttäneet terveysviranomaisia ja yliopistoa homojen osuuden vesittämisestä poliittisen korrektiuden vuoksi.

Kirjoitus osoitteessa:
http://www.gaywired.com/article.cfm?section=66&id=17981