Keskusta torjuu homoparien adoptio-oikeuden (juttukommentit)

Helsingin Sanomien mukaan "Edistykselliset keskustanaiset" vaati aloitteessaan nais- ja miespareille täydellistä adoptio-oikeutta. Puoluehallitus tuki tätä aloitetta ja Matti Vanhanen yritti saada kokousedustajia tämän kannan taakse. Kokouksen aloitevaliokunta kuitenkin hylkäsi esityksen äänin 16-15.

Oman tulkintani mukaan puoluekokouksen täydellistä adoptio-oikeutta vaativan aloitteen hylkääminen ei ole sidoksissa hallitusohjelmassa olevaan perheen sisäisen adoption kuntoonsaattamiseen.
  • 4 / 6
  • vaeltaja2006
  • 16.6.2008 4:38
Setan puheenjohtaja muistuttaa blogissaan, että eduskuntaan on lähiaikoina tulossa laki perheensisäisen adoption avaamisesta. Hanke on edennyt ripeästi, mutta toiveet nopeasta ja asiallisesta eduskuntakäsittelystä ovat nyt askeleen kauempana. Toisaalta on hyvä muistaa, että keskustassa on tapahtunut valtava asennemuutos 10 vuoden aikana, kun puoluejohto nyt tuki adoptioesitystä.
http://setanpj.wordpress.com/2008/06/15/keskusta-sanoi-ei-taydelle-adoptiolle/
  • 6 / 6
  • vaeltaja2006
  • 19.6.2008 8:05
Keskustalaisilta adoption vastustajilta voisi kysyä: puhuttiinko Saksan parlamentissa eilen puppua. Siellä kerrottiin, että homoperheissäkin on lapsella hyvä olla.


Eilen Saksan parlamentin lakivaliokunta piti avoimen istunnon, ja sinne oli kutsuttu asiantuntijoita kertomaan parlamentaarikoille uusinta tietoa mm. homo- ja lesboparien lasten henkisestä, emotionalaisesta ja seksuaalisesta kehityksestä.

Professori Ingeborg Schwenzer Baselin yliopistosta (perhetutkimuksen keskuksen presidentti) kertoi, että kansainvälisesti on jo paljon tutkimustietoa samaa sukupuolta olevien vanhempien lapsista. Tutkimuksista käy hyvin ilmi, että älyllisellä, psyykkisellä, sosiaalisella, emotionaalisella ja seksuaalisella tasolla ei löydy eroja homoperheiden ja heteroperheiden lasten välillä. Myöskään lapsen edun näkökulmasta ei voi puolustella homoparien adoptiokieltoa.

Professori Nina Dethloff, Bonnin yliopiston perheoikeuden instituutin johtaja, sanoi, että adoptiolainsäädännössä on pikainen tarve uudistamiselle. Perheen sisäinen adoptio parantaisi lapsen asemaa. Samalla se vähentäisi samaa sukupuolta olevien parien syrjintää.

Keskustelussa oli kaksi eriävää kantaa. Professori Matthias Jestaedt Erlangen-Nürnbergin yliopisstosta oli sitä mieltä, että tässä asiassa on huomioitava perustuslaki. Perustuslaissa vaaditaan avioliiton ja perheen erityistä suojelemista. Rekisteröityjä parisuhteita koskevaa lainsäädäntöä ei pidä tehdä samanlaiseksi kuin avioliittoa koskeva lainsäädäntö on. Perustuslaki on määräävä, ei erilaiset tutkimukset.

Saksan parlamentin tiedote
http://www.bundestag.de/aktuell/hib/2008/2008_180/02.html