Unkarissa homoavioliitot perustuslakituomioistuimeen (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • vaeltaja2006
  • 7.9.2008 16:17
Unkarilainen Népszabadság-lehti pitää hyvin todennäköisenä, että perustuslakituomioistuin ei asetu poikkiteloin homoliittoasiassa. Lain pitäisi tulla voimaan ensi vuoden alussa, ja sen erikoisuutena on, että myös heterot voivat solmia rekisteröidyn parisuhteen. Hallituspiireissä kuitenkin ihmetellään perustuslakituomioistuimen aktiivisuutta. Parisuhdelaki otettiin tarkasteluun, vaikka kukaan ei ollut pyytänyt.

Perustuslakituomioistuin on kuitenkin jo 1995 ehdottanut, että maahan pitäisi saada laki, joka säätelee samaa sukupuolta olevien liittoja. Yhteiskunnassa ei saisi asettaa eriarvoiseen asemaan pareja sukupuolen perusteella, kun siihen ei nimenomaisesti perustuslaissa kehoteta.

Unkarin poliittinen tilanne on niin rauhaton, että hieman jännittyneenä odotetaan, kaatuuko nykyinen hallitus ja mitä uusi hallitus tekee tälle parlamentissa jo hyväksytylle laille.

Tällä hetkellä on jo painettuna uusia lomakkeita, joissa näkyy rekisteröity parisuhde. Ja näille pareille on tulossa myös opaskirjanen. Näillä pareilla on kaksi rajoitusta: ei yhteistä nimeä eikä adoptio-oikeutta.
(Hatter.hu)