Antwerpenissä Eurogames-kisat (juttukommentit)

  • 1 / 7
  • vaeltaja2006
  • 12.7.2007 18:41
Eurogames alkoi tänään Antwerpenissä. Se on suurin eurooppalainen urheilutapahtuma homoille ja lesboille. Mutta yhä edelleen käy keskustelu siitä, miksi tarvitaan erillisia kisoja GLBT-väelle. Asiasta on keskusteltu Antwerpenissä.

Erityisesti jalkapallo on vaikea asia, jos on homo. Ilmapiiri pelikentillä on liian syrjivä. Hyvä esimerkki on brittijalkalpalloiija Justin Fashanu, joka kahdeksan vuotta comingoutin jälkeen teki itsemurhan. Viime aikona on jalkapallon johtotasoilla alettu ymmärtää ja sanoa: Homofobia, islamofobia ja rasismi samanlaisia tuomittavia asioita jalkapallossa.

Naisten jalkapallo on useissa maissa leimattu ”lesbojen jalkapalloksi”. Niin myös meillä Suomessa, missä muutama vuosi sitten Helsingin Sanomat kirjoitti asiasta pitkän jutun sunnuntai-palstallaan.Helsingin Sanomain jutussa vihjailtiin mm. siihen, että lesbopariskunnat pelaavat yhteen ja jättävät heterotytöt sivuun. Artikkeli oli ikävään sävyyn kirjoitettu.

Miksi jalkapallo on niin homovihamielistä? Psykologi sanoo, että se on viimeinen mieheyden piilopaikka. Siellä on miesten sankareita.

Yksilölajeissa ei ole myöskään homoilla helppoa. Naiskalpamiekkailija Imke Duplitzer on kertonut kokemuksiaan. Hän kuvaa, että puhumattomuus on hankalaa. Nyrkkeily on erityisen homofobinen laji. Turkkilaissyntyinen nyrkkeilijä Oktay Urkal on ottanut tehtäväkseen hälventää homoihin kohdistuvaa syrjintää. Hän sanoo, että tosimiehen ei tarvitse syrjiä muita.

===============

Eurogamesien avajaisseremonia alkaa klo 21.30. Se pidetään Antwerpenin keskustassa Grote Marktilla. Avajaisissa on 3000 urheilijan paraati. Urheilun lisäksi kisoissa on laaja oheisohjelma – kulttuuria ja muuta hauskaa..
  • 2 / 7
  • vaeltaja2006
  • 16.7.2007 8:32
Kisat ovat jo päättyneet, mutta mitään elonmerkkejä ei Antwerpenistä ole tullut. Eurogamesin suivuilta ei löydy ainakaan pikaisella etsiskelyllä tulostietoja, ja meidän poikiemme (ja tyttöjemme?) HOT-urheiluseura tiedottaa yhtä vähän kuin Seta.
  • 3 / 7
  • juham
  • 17.7.2007 12:44
Eurogamesit olivat menestys, osallistujia oli n 3300 joista n 40% naisia. Kisojen yhteydessä järjestetty EGLSFn (European Gay and Lesbian Sport Federation) konferenssi homofobiasta urheilusta oli niin ikään menestys. Sen tuloksena Belgian kansallinen jalkapalloliitto allekirjoitti sopimuksen homofobian vähentämiseksi kansallisissa sarjoissaan. Se on hyvä edistysaskel EGLSFn ja UEFAn yhteiseen FARE (Football against racism) projektiin.

Suomesta oli n 30 urheilijaa, ja muutamia mitaleja tuli; naisten lentopallo hopeaa c,miesten keilailu kolmimiehisjoukkue (yksi jäsen suomesta) hopeaa, miesten unti hopeaa, miesten sulkapallo kaksinpeli c- pronssia. Laajempi juttu tuleehttp://www.hot.fi sivulle, kunhan porukat palailevat kotimaahan.

Eurogamesien viralliset sivut ovat vielä päivittämättä, mutta sinnekin tulee jossain vaiheessa tulokset. Täytyy muistaa, että kaikki järjestäjä tekivät työtä vapaaehtoispohjalla, ja lienee kohtuutonta vaatia, että tiedotus on täysin ajantasaista. Toki se olisi toivottavaa. Samoin en myöskään vertailisi SETAn tiedotuspolitiikkaa HOTtiin, Setalla sentään on palkattuakin henkilökuntaa.

Medianäkyvyyttä kisat saivat ainakin Belgiassa varsin mukavasti, paikallisissa lehdissä ja tvssä oli juttuja kilpailuista. Suomalainen mediahan ei ole koskaan osoittanut kiinnostusta moisia kisoja kohtaan.

Lisätietoja homourheilustahttp://www.gaysport.info, jahttp://www.eglsf.info

t juha, EGLSF hallituksen jäsen
  • 4 / 7
  • vaeltaja2006
  • 17.7.2007 14:51
Kiitos raportista. Yritin vähän etsiskellä kisakuvauksia, mutta mistään en löytänyt, enkä osaa ranskaa tai flaamia. Tuli se tunne, että ne taitavatkin olla kyläkisojen tasoiset kisat.

Hieman kärjistin, kun vertasin teitä Setaan. Mutta ihan oikeasti: haluaisimme vähän HEHKUTTAA suomalaisten puolesta!
  • 5 / 7
  • Kake
  • 17.7.2007 15:26
juham kirjoitti: "Suomalainen mediahan ei ole koskaan osoittanut kiinnostusta moisia kisoja kohtaan".

Joskus kymmenisen vuotta sitten on - ikävä kyllä. Ikävä tuo raportti oli siksi, että TV (muistaakseni 2) oli lähettänyt kisoihin täysääliön toimittajan, joka ei kerta kaikkiaan kyennyt ymmärtämään miksi homot ja lesbot haluavat urheilla keskenään. Eikä kukaan hänen suomalaisista haastateltavistaankaan saanut suustaan sanaa homofobia tms jolla olisi selittänyt sen miksi meidän on usein vaikeaa viihtyä heterourheiluseuroissa. Ohjelmasta muodostui eräänlainen tirkistelevä kuriositeettikabinetti tai friikkishow - mikä on suuri harmi, koska ohjelma oli pitkä, eikä ole ihan halpaa lähettää Suomesta kuvausryhmää ulkomaille tekemään ohjelmaa. Toisenlaisella asenteella varustettu toimittaja olisi saanut aikaiseksi vaikka miten hyvän reportaasin homourheilusta ja kisoista.
  • 6 / 7
  • vaeltaja2006
  • 18.7.2007 9:14
Ruotsissa RFSL:n sivuilla kerrotaan ruotsalaismenestyksistä. Kuvassa on kultamitalli:
http://www.rfsl.se/?p=3815&aid=10443

Kuvassa oleva 19-vuotias Jazz Munteanu Uppsalasta voitti latinalais-amerikkalaisessa tanssissa. Tämä oli ensimmäinen kerta Eurogamesesissa. Hän on tanssinut jo 10-vuotiaasta alkaen, mutta vasta viime vuoden Tukholman Prídestä alkaen toisen tytön kanssa.