Levoton Balkan (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • vaeltaja2006
  • 22.1.2008 15:53
HLBTI-väen elämäntilanne Belgradissa


Serbiassa on ollut presidentin vaalien ensimmäinen osa. Voittaja on kansallismielinen. Pääseekö Serbia EUhun, jos äärikansallismieliset voittavat?

=====

Münchenin gay-radiossa kaksi Belgradissa vieraillutta kertoi kokemuksiaan.


Belgradissa pidettiin Queer Beograd -filmijuhlat lokakuussa. Siellä näytetiin mm. elokuva ensimmäisestä pride-marssista Belgradissa. Ja kuinka siinä kävikään? Vuonna 2001 demokratia oli juuri palannut maahan. Suuri kristillinen järjestö kutsui kannattajiaan vastamielenosoitukseen. Paikalla oli monta tuhatta jalkapallohuligaania ja koko marssi päättyi hyvin verisesti. Loukkaantuneita oli runsaasti ja kuvamateriaali oli brutaalia. Yhden maassa makaavan kimppuun kävi potkien kymmenenkin ihmistä. Poliiseja oli kaksi ja hekin aluksi katselivat ja tarttuivat toimiin vasta, kun huligaanit hyökkäsivät näiden poliisien kimppuun.

Tapahtumat aiheuttivat sen, että pitkään aikaan ei ole yritetty julkisia esiintymisiä. Lokakuussa järjestettiin filmijuhlat ja siinä yhteydessä yritettiin julkista esiintymistä. Puistoon suunniteltiin yhteispiknikiä. Kävi kuitenkin niin, että samaksi päiväksi oli naapurikaupunkiin ilmoitettu suuri natsimarssi. Päätettiin siis matkustaa naapurikaupunkiin ja osoittaa mieltä natseja vastaan. Vaikka natsitoiminta onkin kielletty jo kommunismin aikana, he kuitenkin voivat toimia. Nyt kaksi mielenosoitusmarssia kohtasi toisensa. Vastamielenosoituksessa homot ja lesbot muodostivat yhden mielenosoitusryhmän.

Serbia on säätänyt syrjintäsuojalain vuonna 2005, ja hallitus on ollut jonkin verran Eurooppaan suuntautunut. Suuri yleisö muodostaa kuitenkin suuren uhkan julkisille esiintymisille.

Julkisuudessa homoseksuaalisuudesta ei puhuta, Sen takia ei järjestetä myöskään julkisia tilaisuuksia. Serbian kielessä ei ole edes ilmausta queer-sanalle. Ei ole myöskään kunnollisia haukkumasanoja.

Lokakuun elokuvajuhlaa poliisit suojelivat hyvin. Tilaisuuksia ei mitenkään mainostettu muualla kuin gaybaareissa. Päivien aikana oli monenlaisia keskustelu- ja kulttuuritilaisuuksia, mutta esim. kaupungin viranomaisia ei ollut mukana. Tilaisuudet lähinnä oli tarkoitettu lujittamaan gay-yhteisöä. Yleisö oli hyvin kansainvälistä. Oli ihmisiä Englannista, Saksasta , Espanjasta, Australiasta ja Serbian naapurimaista. Ja tietenkin Belgradista. Yksi saksalainen lesbo piti belgradilaisille naisille itsepuolustuskurssin juhlien aikaan.

Päivien aikana tuli esiin myös etniseen alkuperään liittyviä ongelmia. Esim. aidsiin liittyvässä keskustelussa tuli esiin romanien vaikea tilanne. He ovat yhteiskunnassa kaikkein alistetuimpia.

Belgradisssa on yksi homoklubi keskustassa hyvin huomaamattomana. Sinne meno on kovin hankalaa, koska turvallisuustoimenpiteet ovat tiukat. Kaikki tutkittiin, esim. aseiden varalta. Sisustus on kuin jazz-klubilla. Julisteita ei ole seinillä. Siellä oli myös paljon naisia. Mutta tunnelma oli kuin missä maailman kolkassa tahansa homoklubilla.
  • 2 / 8
  • Pora-liike
  • 23.1.2008 11:15
Ei ole "kunnollisia" haukkumasanoja? Mitäs ne sellaiset on?
Ei suomessakaan ole kunnollisia haukkumasanoja eikä "queer" taivu suomeksikaan.
  • 3 / 8
  • vaeltaja2006
  • 25.1.2008 9:10
MTV3:n aamu-uutisissa kerrottiin, että Euroopan komissio on huolestunut Serbian euroviisuvoittajan yhteyksistä serbialaisiin nationalisteihin. Laulaja on ollut nationalistisen presidenttiehdokkaan taustajoukoissa.
  • 4 / 8
  • vaeltaja2006
  • 26.1.2008 8:15
Aamun Helsingin Sanomat kertoo lisää euroviisuongelmasta. Marija Serifovic on näkyvästi asettunut nationalistisen radikaalipuolueen peresidenttiehdokkaan tueksi. Samalla Serifovic on kuitenkin yksi niistä 15 lähettiläästä, , joiden oli tarkoitus edustaa Euroopan kulttuurien välisen vuoropuhelun teemavuotta 2008. Voiko hypernationalistinen Serifovic toimia tällaisen vuoden kulttuurilähettiläänä?

EBUssa Yleä edustava Kjell Ekholm on juuri Belgradissa, ja siellä mietittiin eilen, millä tavoin Serifovic voi olla mukana kevään euroviisu-lähetyksessä. Hän käyttää tällä hetkellä voittokappalettaan oman presidenttiehdokkaansa markkinonnissa. Euroopan komission mukaan jokaisella on oikeus omaan poliittiseen vakaumukseen (!), mutta jos lähettiläs toimii vastoin teemavuoden perusajatusta, syntyy ongelma. Teemavuoden tarkoitus on lisätä kulttuurien yhteisymmärrystä ja yhteistä EU-kansallistunnetta. Serifovicin presidenttiehdokas on kuitenkin selvin sanoin ilmoittanut, että Serbia liittyy EUhun vain yhtenäisenä valtiona (Kosovo mukaan luettuna).

(HS)
  • 5 / 8
  • uolevi-x
  • 26.1.2008 20:02
Euroviisut viime vuonna Helsingissä voittanut Marija Serifovic on kertonut mediassa olevansa syvästi uskonnollinen (ilmeisesti ortodoksi) sekä elävänsä suhteessa toisen naisen kanssa. Hänen äitinsä on maassaan kuuluisa romanitaiteilija ja isänsä osin turkkilaisperäinen serbi. Siis tässä ovat valmiina varsinaisen sekametelisopan ainekset.

Ensin tulee mieleen kysymys, miksi lesbo ja puoliksi romani on hypännyt äärikansallisen ja konservatiivisen presidenttiehdokkaan Tomislav Nikolicin vaalivankkureille. Perinteisesti Serbia ja sen tukija Venäjä ovat kohdelleet homoseksuaaleja kovakouraisesti. Toisaalta euroviisut ovat olleet homojen temmellyskenttää ja Belgradiinkin toukokuussa matkustaa muun kansainvälisen porukan mukana paljon homoseksuaaleja. Serbiassa on säädetty vastikään syrjintäsuojalaki, mutta vanhoillinen väestö tekee homoelämäntavan vaaralliseksi hommaksi. Kaiken kukkuraksi euroviisuissa ovat mukana myös Albania, Bosnia ja muita Balkanin maita.

Jos Nikolic voittaa presidentinvaalit, Kosovo julistaa itsensä itsenäiseksi ja EU:lla ja Venäjällä menevät sukset ristiin, niin ainakin Belgradin (toivottavasti toteutuvat) euroviisut ovat tähänastisista niitä tulenarimpia. Vai mitä mieltä olette?
  • 8 / 8
  • uolevi-x
  • 30.1.2008 15:52
Sattui silmiin eilen päivätty Serbian vaaleihin liittyvä blogikirjoitus BBC:n sivuilta. Mark Mardell kuvailee Serbian serbialaisten suhdetta Kosovoon vähän samanlaiseksi kuin meillä Suomessa on tämä Karjala-kaipuu. Symbolisesti asia on tärkeä, mutta enemmistölle koko maakunta/alue on vieras. Mardell kyselee Marijalta, miksi hän on esiintynyt Nikolicin vaalitilaisuuksissa. Marija kuittaa, ettei tiedä mitään politiikasta ja että hän vain haluaa tehdä vastapalveluksen (!?). Kosovosta hän ei tiedä, eikä ole koskaan edes käynyt siellä.
http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/markmardell/2008/01/