Eurogames 2008 Barcelonassa (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • machobambi
  • 12.1.2008 21:35
Barcelonan kisoihin on Suomestakin lähdössä HOT ry:n kautta useampia joukkueita, mm. naisten ja miesten lentopallojoukkue ja aerobic-ryhmä sekä yksilölajeihin osallistuvia. Lisätietoa lähiaikoina HOTin www-sivuiltahttp://www.hot.fi
  • 2 / 4
  • vaeltaja2006
  • 19.1.2008 11:01
Amsterdamin jälkeen Barcelona on varmaan Euroopan suosituin homojen lomakohde. Viime vuonna arvioitiin, että 150 000 HLBTI-turistia kävi tässä Katalonian pääkaupungissa. Sillä joukolla on jo taloudellista merkitystä. Homomiehet kuluttavat lomillaan enemmän rahaa kuin naiset tai perheet.

Homoseksuaalisuus Barcelonassa on hyvin arkinen ilmiö. Sinne matkustetaan paljon solmimaan homoliittoja. Tullaan sellaisistakin maista, joissa ei tätä mahdollisuutta ole. Avioliittotoimiston mukaan ulkomaisia pareja vihitään lähes viikottain. Kuherruskuukausi Barcelonassa on tavallista.

Barcelonasta on helppo pistäytyä Sitgesiin, joka on Euroopan kuuluisimpia gay-rantakohteita.
Gay-Barcelona -kuvia
http://www.flickr.com/search/?q=barcelona+gay
  • 3 / 4
  • vaeltaja2006
  • 25.1.2008 19:34
Eurogamesien teema on "Come south, play with us". Tänä vuonna saadaan historian suurimmat eurogamesit. Nyt kannattaa koota huutosakit mukaan kannustamaan. Barcelonasta päätettiin vuonna 2006, kun EGLSF eli European Gay and Lesbian Sports Federation piti kokoustaan Budapestissa. Barcelonalla on oma urheiluseura, Rosa Pantterit, johon kuuluu 400 jäsentä. Hieman on pelätty, millaista on kilpailla 40 asteen lämpötilassa, jos huonosti sattuu. Muistan itse henkilökohtaisesti , kun kiertelin stadionin ympäristössä hellesäällä: oli tukahduttavaa.

Kisojen valmistelu alkoi jo vuoden 2007 lopulla. Ilmoittautuminen on käynnissä. Tosin se on ollut hieman sekavaa. Jouluaattona hakkerit iskivät kisojen sivustolle. Joillakin lajeilla, kuten tenniksessä ja sulkapallossa on ollut vaikeuksia ilmoittautumisessa. Joistakin urheilulajeista puuttuvat tarkemmat tiedot webbisivuilta. Julkisen liikenteen yhteydet ovat vielä epäselvät. Hotelleista ei ole luvassa alennuksia.

Kuitenkin uskotaan, että kaikki tällaiset pikkuasiat selviävät, ja kisoista tulee mahtavat. Suurin osa tapahtumista on buukattu olympiastadionille. Barcelonassahan olivat olympialaiset 1992 ja ylhäällä kukkulalla on upea olympiastadion. Näköala sieltä alas kaupunkiin ja satamaan on henkeä salpaava. Koripalloilijoiden halli on suoraan sataman vierellä.

Barcelona kaupunkina on melkoinen helmi. Kuuluisimpia ovat arkkitehti Gaudin luomukset: monet asuintalot, kuuluisa kirkko ja puisto. Kaupunki on muutenkin miellyttävä. Rantoja on lähellä. Naisillekin kaupunki on turvallinen liikkua myös öisin.

Homo-/lesbo- Barcelona on rikas ja suvaitseva. Baareja, diskoja ja ravintoloita on runsaasti. Myös nahkamiehille ja karhuille on tarjontaa. Hotelli Axel kertoo olevansa heteroystävällinen hotelli. Kaupunkiin matkustavan on syytä hankkia hyvä matkaopas, ehkä sellainen , jossa on kävelyreittejä omin päin. Vain sillä tavoin saa kuvan kaupungin historiasta ja samalla erittäin modernista ilmeestä.

(Lähde: mm. BOX)
  • 4 / 4
  • vaeltaja2006
  • 25.2.2008 12:00
Eurogamesit lähestyvät. Miksi Barcelona on mielenkiintoinen myös penkkiurheilijalle?

=====

Viime elokuussa Spiegel-lehden pääjuttu oli nimetty näin: "Europas Coole Städte" eli Euroopan coolit kaupungit. Näitä kaupunkeja oli kuusi: Amsterdam, Barcelona, Dublin, Kööpenhamina, Tallinna ja Hampuri. Miksi Barcelona?

Barcelona vetää tällä hetkellä puoleensa Euroopan nuorta, professionaalia eliittiä. Joka vuosi Barcelonassa vierailee 7 miljoonaa ihmistä, näistä puolet työasioissa. Woody Allen on filmannut kuusi viikkoa uutta elokuvansa. Filmauspaikkoina olivat satamakortteli, hienot hiekkarannat, Paseo de Gracia ja Santa Maria del Mar -kirkko.

Barcelonassa kiinnittää erityisen huomion katukuvassa näkyvät koristeelliset arkkitehti Gaudin suunnittelemat talot. Niitä on monia keskustan alueella. Tunnetuin on tietenkin keskeneräinen Sagrada Familia -kirkko.

Nykyään esim. hollantilaiset matkustavat useammin Barcelonaan kuin Pariisiin. Viime vuosina erityisesti on ylistetty katalonialaisten kokkaustaitoja. Jo kolme kertaa on tullut ravintola-ammattilaisten tunnustuspalkinto hyvistä keittiöistä.

Barcelona on avoin ja kansainvälinen kaupunki. Luovuus pyrkii sinne. Kaupunkisuunnittelun asiantuntija kehuu Barcelonassa julkisen tilan käyttöä. Kadun elämä viehättää häntä. Barcelonassa riittää suvaitsevaisuutta kaikelle epätavalliselle.

Muotitaiteilija sanoo, että Barcelona on eräänlainen Lontoon pikkuveli. Hän on Armand Basin pääsuunnittelijana, alueena naisten muoti. Hän pääsi malleineen julkisuuteen nuorten urbaanien kulttuuri-ihmisten Bread&Butter -messuilla. Ne pidetään kaksi kertaa vuodessa.

Eurooppalainen eliitti on kehittänyt Barcelonassa uutta strategiaa. Halutaan olla cool, mutta ei kuljeta muodin mukaan, sillä muoti on ohimenevää.

Barcelona on ennenkin jouduttu löytämään yhä uudelleen. Jo 1700-luvulla siitä kehittyi Espanjan Manchester kuningashuoneen ja inkvisiition maassa. Syntyi omaperäinen porvarikulttuuri ja siitä kasvoivat myöhemmin mm. taiteilijat Miro ja Dali.

Kaikki Barcelonassa on designia. Ns. "uusi kaupunki" syntyi 1800-luvun lopussa. Se on ruutukaava, jossa kulmat on pyöristetty. Katukiviä koristavat kukka- ja simpukkaornamentit. Katukilvet ovat tietenkin katalonian kielellä. Barcelona pitää yllä identiteettiään.

Monikulttuurisuutta pidetään erityisessä arvossa. Kahdeksan vuotta sitten täällä oli ulkomaalaisia vain 3%, nyt 16%. Aivan tavallista on kuulla sambaa tai afrikkalaisia rumpuja.

Kesäolympialaiset olivat vuonna 1992, ja rakennettiin komea olympiapuisto. Siellä pidetään myös Eurogamesit. Olympialaisten aika oli vahvaa uudistumisaikaa. Kun aikaisemmin satamalle yleensä käännettiin selkä, nyt satamaan veden päälle rakennettiin promenaadeja ja ravintolaterasseja. Kaksi kolmasosaa olympialaisia varten varatuista rahoista käytettiin katuihin, lentokenttään ja erikoisiin rakennuksiin.

Vuonna 2004 rakennettiin Kulttuurien Forum, eräänlainen maailmannäyttely rauhan hyväksi. Suuri kongressi- ja näyttelyalue on hieman keskustasta koilliseen, rannan lähellä. Sinne matkalla voi kävellä Torre Agbarin ohi. Se on raketinmuotoinen 142 metriä korkea torni. Tornin ympärisstössä on myös Poble Nou, teollisuuskortteleiden raunioille rakennettu työläiskaupunginosa, joka oli katalonialaisen "Manchesterin" sydän. Nyt sinne rakennetaan tieto-, media-, energiatalous- ja biolääketieteen kaupunkia. Sinne syntyy 150 000 uutta työpaikkaa. Sinne tarvitaan eurooppalaisia talentteja, ja sinne virtaa arkkitehtejä, koska on edessä on suuria suunnittelutehtäviä. Ja sieltä lähtee Madridin luotijuna, jota juuri on esitelty Helsingin Sanomissa. Ensimmäiset uuden kaupunginosan korttelit alkavat valmistua. Arvioidaan, että 20 vuoden päästä siellä opiskelee ainakin 25 000 opiskelijaa.

Barcelona pitää huolta omasta kielestään ja omaleimaisuudestaan. Olin Barcelonassa, kun kuningasperheessä vietettiin häitä. Barcelonassa sitä tapahtumaa ei mitenkään huomioitu.