Budapestin Pride puhuttaa (juttukommentit)

  • 1 / 50
  • vaeltaja2006
  • 22.6.2008 11:10
Unkarin kaarti homoja vastaan


Äärikansallinen Unkarin Kaarti juhli eilen Anti-Prideä itäisessä Gyulanin kaupungissa. Paikalla oli noin 150 Unkarin Kaartin kannattajaa. Puheissa muistutettiin, että kahden viikon päästä on homojen ja lesbojen Pride Budapestissa. Homous vie maan perikatoon. Mutta on muitakin perikadon aiheuttajia. Juutalaiset ovat tulleet takaisin Unkariin ja omistavat kaiken tärkeän. Ja koko Unkarin maa myydään juutalaisille.

Unkarin kaarti on perustettu nostamaan kansan moraalia ja taistelemaan mustalaisia, homoutta ja juutalaisia vastaan. On mahdollista ja todennäköistä, että kaartilaiset aiheuttavat monenlaisia häiriöitä Budapestin Pride-kulkueen ja Pride-juhlan aikana ja juhlan jälkeen. Homoille luvattiin eilisissä juhlapuheissa viileitä tuulia. Poliisi on kuitenkin valmistautumassa kohtaamaan vastamielenosoittajat.

Kuvia eilispäivän tapahtumasta
http://www.bekescsaba.hir6.hu/cikk/11390/080621_kaptunk_hideget_is_meleget_is
  • 2 / 50
  • vaeltaja2006
  • 28.6.2008 7:46
Homobaariin Molotovin cocktail


Budapestissa tehtiin myöhään toissa yönä pommi-isku homobaari Actioniin. Iskusta varoitettiin, joten baari oli jo evakuoitu. Bensiinipommi tuhosi jonkin verran eteistiloja. Homojärjestöt epäilevät, että taustalla on samat nationalistiset tahot, jotka pitävät nettisivustoa kuruc.info. Sivusto on amerikkalaisella serverillä. Sïvustolla valitetaan, että yksikään hintti ei grillautunut pommihyökkäyksessä.
Action-baari toimi pride-viikon infopisteenä.

http://gaybears.blog.hu/
  • 3 / 50
  • Geschwitz
  • 28.6.2008 8:02
Kuulostaa ihan vanhalta Nuoliristiltä. Kannatus ei tosin taida olla samaa luokkaa.
  • 4 / 50
  • vaeltaja2006
  • 29.6.2008 8:57
Budapestin homojärjestöt pyytävät poliisia tutkimaan tuhopolttoa murhayrityksenä eikä pelkkänä vahingontekona, niin kuin nyt on tapahtumassa. Molotovin cockteil heitettiin torstain jälkeisenä yönä n. klo 3 aikaan Action baarin eteistiloihin. Paikalla olleet pystyivät sammuttamaan tulipalon alun. Ennen iskua oli puhelimitse tiedusteltu, onko ketään paikalla ja samalla oli varoitettu iskusta. Action-baari on aivan ydinkeskustassa kellaritiloissa. Kadulla näkyy tunnuksena suuri A-kirjain.

Poliisille lähetetyn kirjelmän on allekirjoittanut 15 homo- ja lesbojärjestöä. Kirjeessä kuvataan, että mielenmaltti ja alkusammutuskalusto pelasti paikalla olleiden hengen. Poliisi yrittää nyt vähätellä tapausta. Homojärjestöjen mukaan tapausta on tutkittava murhayrityksenä, jotta vastaavat tapaukset eivät alkaisi toistua.
(hatter.hu)
  • 5 / 50
  • vaeltaja2006
  • 29.6.2008 11:04
Budapestin Pride-järjestäjät rohkaisevat ihmisiä tulemaan mukaan marssille. Priden nettisivulla on ohjeet prideen tulijoille. Tässä tiivistelmä niille, jotka sattuvat olemaan Budapestissa ensi lauantaina.

Poliisi on luvannut huolehtia paremmin turvallisuudesta kuin viime vuonna. Kulkueen edellä etenee poliisiosasto. Kulkueen takana on toinen osasto ja lisäksi on suojaa antava ajoneuvorivistö ja jalkakäytävillä etenevät jalkaisin liikkuvat poliisiosastot.

Kokoontumispaikalla Erszébet-aukiolla (metroasema Deák Ferenc tér) ja loppujuhlassa poliisiosastot suojaavat läsnäolijoita. Poliisi suojaa pääsyn lähimmältä metroasemalta kokoontumispaikalle ja juhlapaikalla suojataan metroon poistuvien turvallisuus. Poliisipartiot komennetaan erityiseen valppauteen alueella ja avunpyyntöihin suhtaudutaan vakavasti, ilmoittaa poliisi.

Kulkue lähteen klo 17 Suomen aikaa. Kulkueeseen ei voi liittyä matkalla, vaan ainoastaan lähtöpaikalla, koska poliisin saartorengas on yhtenäinen. Jos poikkeaa vessaan, ei pääse enää takaisiin marssille.

Sateenvarjo tai kypärä suojaa lenteleviltä kiviltä ja pulloilta. Marssijat eivät saa heitellä mitään takaisin päin. Jalkineet sellaiset että niillä voi nopeasti kipittää pakoon, jos tulee tarve. Marssia ei suositella lapsille, vanhoille ihmisille eikä liikuntavammaisille.

Marssi ja sen jälkeen tulevat puheet kestävät yhteensä 3 tuntia, ja turvallisinta on lähteä joukon mukana tilaisuuden loputtua, joten vettä ja aurinkovarjo tai sopiva hattu mukaan.

Poliisi suojaa tapahtumapaikalta yhteyden maanalaiseen Sankarien aukiolla. Vieressä olevaan kaupunginpuistoon ei pidä lähteä. Margit-saarelle voi lähteä bussilla 26 tai taksilla. Margit-saarelle ei pidä lähteä kävellen.

Vaatteiden pitää olla sellaisia, että ei herätä huomiota. Kannattaa olla vaihtovaatteet kaupungille.

Iltapaikkoihin pitää mennä ryhminä. Rahaa tarpeeksi mukaan, että pääsee taksilla. Jos rahaa ei jollakulla ole, muut ottakoot mukaan taksiin ja tehdään lisäkierros.

Jos poliisi toimii epäasiallisesti, pyydä poliisin nimi ja kirjoita numero muistiin. Asia kannatta ilmoittaa järjestäjille. Hälytysnumero on 112.

*****

Hieman erilaista on pride-juhliminen Budapestissa. (marssipäivä lauantai 5. heinäkuuta 2008)
  • 8 / 50
  • vaeltaja2006
  • 4.7.2008 20:08
Uusia molotovin koktaileja


Budapestin Pride on huomenna. Priden vastustajat ovat tehneet kiihotustyötä ja kutsuneet Budapestiin ihmisiä eri puolilta maata torjumaan homojen paraati. Eilen homojen suosimaan Magnum-saunaan heitettiin neljä kotitekoista pommia, kertovat unklarilaiset pride-sivut. Homojen torjuminen on yhteydessä yleiseen poliittiseen kehitikseen Unkarissa. Samat miehet, jotka ovat organisoineet parina vuonna väkivaltaisia mielenosoituksia kaataakseen hallituksen, ovat nyt organisoimassa homojen vastaista suurmielenosoitusta.

Poliisi on perustanut kuuman linjan, jonka numero on saatavilla pride-tapahtuma-alueella. Sinne voi soittaa, jos hakataan tai jos uhkaillaan tai jos näkee kaupungilla jotain, joka viittaa homojen vastaiseen hyökkäykseen.

Huomenna Budapestissa järjestetään myös Mr Gayu Europe -kilpailu. Sitäkin vartioi 400 poliisia. Pohjoismaista on mukana kilpailemassa ruotsalainen Joachim Corneliuson, Norjasta Kai Thomas ja Islannista Hreinn Erlingsson. Tässä on kandidaattein kuvia:
http://www.qx.se/noje/7208/400-poliser-bevakar-mr-gay-europe
  • 9 / 50
  • vaeltaja2006
  • 5.7.2008 7:29
Pietikäinen vaatii poliisilta aktiivista otetta


Euroopan parlamentti aikoo seurata, puolustaako Budapestin poliisi pride-marssijoita. HLBTI-asioita käsittelevän ryhmän puheenjohtaja Michael Cashman vaatii, että poliisin on puolustettava rauhalliseen mielenosoitukseen osallistuvia. Viime vuoden kaltainen väkivalta ei saa toistua. HLBTI-asoita seuraavaan ryhmään kuuluu myös Sirpa Pentikäinen. Hän sanoi, että viime vuonna pride-väen kimppuun hyökättiin, koska poliisi oli leväperäinen ja passiivinen. Pietikäinen painotti, että nyt tullaan hyvin tarkkaan seuraamaan, puolustaako Budapestin poliisi kaikkia kansalaisiaan väkivaltaa vastaan.
(Háttér.hu)
Miten naamioituisin?


Ennakkokirjoittelun perusteella Budapestin Pride tänään illansuussa voi muodostua tämän kesän väkivaltaisimmaksi.

Unkarin Pride-sivulla annetaan ohjeita marssiin osallistuville. Sää on ilmeisesti aika kuuma. Sen vuoksi on varauduttava paahtavaa aurinkoa vastaan hatulla ja aurinkovoiteilla. Erinomainen suoja auringonpistosta vastaan on suuri sateenkaarisateenvarjo.

Koska kulkue saa jälleen huomattavaa mediajulkisuutta, annetaan ohjeita myös niille, jotka eivät halua kasvojensa näkyvän. Voi keksiä erilaisia luovia ratkaisuja: iso hattu, suuret aurinkolasit, peruukki. Näillä keinoilla voi tehdä kulkueesta värikkäämmän.


Monta kulkuetta tänään


Budapest on tänään todellinen kulkueiden kaupunki. Aamupäivällä Sankareiden aukiolla (Hösök Ter) on palokuntalaisten promootio, ja liikenne katkaistaan laajalla alueella lähikaduilla.

Iltapäivällä on pride-kulkue ja sen lisäksi kolme vastamielenosoittajien kulkuetta. Iltapäivällä kolmesta yhdeksään autoliikenne on seisahduksissa laajalla keskusta-alueella. Bussit eivät liiku, ei myöskään pikkumetro, joka muuten on manner-Euroopan vanhin metro ja sellaisenaan nähtävyys. Monet kadut on suljettu myös jalankulkijoilta. Pysäköidyt autot kuljetetaan pois.

Pride-kulkue lähtee klo 17 Suomen aikaa. Samaan aikaan kokoontuu "Unkarin kansallisen komitean" vastamielenosoitus pride-reitin varrelle Liszt Ferenc- aukiolle.

Poliisin uskaliain päätös on ollut sallia yksityishenkilön ilmoittama vastamielensosoitus, joka kulkee samaan aikaan samaa reittiä mutta vastapäiväiseen suuntaan. Pride-kulkue ja vastamielenosoittajien kulkue kohtaavat Andrassy-kadulla silmästä silmään. Vastamielenosoittajien johtaja on luvannut, että homojen veri roiskuu. Netissä on luvattu myös kananmunasadetta, ja munien sisään voi mainiosti liruttaa maalia. Voi kokeilla myös kovia kananmunia. Ne lämähtävät iskevämmin. Oikeuden päätöksen mukaan viime vuonna kananmunasade oli vain mielipiteenilmaisua.

"Järjestelmän vaihtamista vaativan foorumin" mielenosoituskulkue etenee samaa reittiä, mutta myöhemmin illalla eli klo 20 Suomen aikaa.

Epävirallisten tietojen mukaan operaatiossa on päivän aikana mukana 2000 poliisia. Mittava tapahtumasarja!

Kuva mielenosoituksista: 1. Pride-marssi 2. Marssi vastakkaissuuntaan 3. Vastamarssi illemmalla 4. Vastustajien joukkokokous pride-marssin aikana.
http://nol.hu/viewattachment/view/497929/1/65/

Unkarilaisella uutiskanavalla on uutiset mm. klo 18 ja 20.
http://www.hirtv.net/adas.asx
Marssi alkamassa


Magyar nemzet -lehti kertoo klo 15.38, että pride-marssin lähtöpaikalla on valtava polisioperaatio käynnissä. paikalla on 20 panssaroitua ajoneuvoa ja 50 miehistönkuljetus-pikkubussia.

Amerikkalainen nettisivusto kuruc.info on pois käytöstä. Se on sivusto, joka on eniten kiihottanut homoja vastaan, avoimesti myös väkivaltaan ja sivusto on hyökännyt myös poliittista järjestelmää vastaan. Ilmeisesti amerikkalaiset viranomaiset ovat sulkeneet sivuston.

Tv-uutisia tulee näköjään tunnin välein
Oktogon-aukiolla on jo poliisi joutunut käyttämään kyynelkaasua 50-60 jalkapallohuligaania vastaan, vaikka marssi on vasta alkumetreillä.
(HIR-tv, uutiset)

Marssi pääsee liikkeelle klo 17.10
Tähän mennessä 10 ihmistä pidätetty. Oktogon-aukion tapahtumasarja oli selllainen, että huligaanit sytyttivät poliisiauton tuleen, jolloin tarvittiin kyynelkaasua. Joukkio hajaantui eri puolillle.

Pride-marssijoita oli lähtöhetkellä noin 600. Jokaisella on siis yli kolme poliisia turvanaan.
Marssijoita on puolitoista tuhatta, ja Liszt-autkiolla heitä odottaa 100-200 vastamielenosoittajaa. Vastakkaiseen suuntaan tulee vastamielenosoitus ja ohitusta varten lyhtypylväisiin on rakennettu valvontakamerioita ja kadun keskellä on poliisiketjut ja mellakka-aidat.

Muutama poliitikko nähtiin marssin lähtöpaikalla. Horn Gábor on liberaalisista vapaista demokraateista, Lévai Katalin sosialistien leirissä meppinä, Szetey Gábor hallituksen pääsihteeri.
Pullot, katukivet ja kananmunat lentelivät jatkuvasti kulkueen edetessä. Sankarien aukiolla poliisi joutui käyttämään vesitykkejä, kun vastamielenosoittajat hyökkäsivät poliisia vastaan molotovin cockteileilla. Usean poliisin vaatteet syttyivät tuleen. Tarvittiin myös kyynelkaasua ja vastamielenosoittajat katosivat kaupunginpuiston suuntaan. Serbian suurkähetystön edessä myös käytettiin molotovin cockteilia.

Ensimmäinen kuvasarja
http://nol.hu/viewgroup/group/497998/1/3/10/70/?title=Hern%E1d+G%E9za+%E9s+Szab%F3+Bernadett+fot%F3i
Aika ahdistavaa lukea noita uutisia. Hyvä kuitenkin, että Vaeltaja seuraa tilannetta.

Toivottavasti tuolla ns. suuri yleisö tuomitsee homovihaajien otteet. Vastareaktio - sellainen jonka polvirukoilijat täällä aiheuttivat - olisi tuolla tarpeen.
Tv-kuvat näyttävät aivan siltä, että kyseessä olisi kansannousu. Ja aika lähellä tuo ajatus ilmeisesti vastamielenosoittajilla on. Hallitus on kaadettava.

Yhdestä asunnosta yläkerroksista heiteltiin pride-kulkueen päälle astioita ja kananmunia, jotka olivat täynnä palavaa nestettä. Poliisi pidätti huoneistosta kuusi miestä. Tähän mennessä on pidätetty 26 henkeä. Rähinöitsijät ovat paenneet kaupunginpuistoon ja poliisilaumat perässä. Kulkue joutui muuttamaan suuntaa ennen Sankareiden aukiota, koska siellä oli pahimmat yhteenotot. Loppumatka mentiin pikku katua.
HIR-tv:n mukaan poliiseja on töissä 3000. Se tarkoittaa, että jokaista pride-marssijaa kohti on kaksi poliisia.

*****

Koko tämän prosessin ajan olen asentanut vanhaan tietokoneeseen windows XP:tä ja kaikkiam uita oheisohjelmia. Se on tuntien urakka. Siinä ohessa ehti tehdä nämä uutiset. Seuraavana pitää vielä asentaa langaton internet ja sen jälkeen heti huomenna kokeilemaan, toimivatko nettiyhteydet maalla Sydän-Hämeessä. Muutama viikko sitten tehtiin pikakokeilu, ja silloin ei toiminut, mutta nyt kokeillaan uudella ohjelmaversiolla. Alle 100 km Helsingistä, ja nettiyhteydet eivät ehkä toimi!!!!!
Yhteiskunta repeytyy kahtia tämän kysymyksen takia.
Toisaalta ovat vanhanaikaiset agraarifasistit, jotka nojaavat Raamattuun ja haluavat kymmenlapsisen valkoihoisen perheen rakentaakseen voimakkaan ja monipäisen kansan. Se taas on ristiriidassa ilmastonuutoksen ja luonnonsuojelun tavoitteiden kanssa. Maapallon kestokyky ei riitä. Agraarifasistien lapset kun eivät kuitenkaan nuku luostarissa hamppulakanoiden päällä maansa lippu peittona niin kuin agraarifasistit unelmoivat.
Toisaalta ovat liberaalit ympoäristönsuojelijat joiden mielestä homoseksuaalisuus vähentää lisääntymistä ja muutenkin koko Raamattuun perustuva maailmankuva tai kansallismielisyys eivät sovi ekokatastrofin aikakauteen.

Kun vallanpitäjät haluavt yhdistää fasismin ja lisääntymättömyyden, niin kuin Kiinassa, niin siinäpä heillä ongelma.
Yli 40 pidätettyä, kaksi poliisia lievästi loukkantuneena, samoin yksi radiotoimittaja. Poliisin ja vastamielenosoittajien yhteenotto jatkui vielä klo 20.15 Sankarien aukion ympäristössä. Tässä yhteenotossao n kysymys paljon muustakin kuin homoista. Äärikonservatiivit ovat jo parin vuoden ajan mellakoineet ja yrittäneet kaataa sosialistisen pääministerin. Kansalllispäivän aikaan Budapestissa on ollut kovia mellakoita parina vuonna. Samat joukot ovat nyt liikkeellä. Mukana on luultavasti myös kansalliskaartilaisia, joiden vihan kohteina ovat mustalaiset ja homot. Seuraavat vaalit ovat vasta 2010, joten epädemokraattiset keinot ovat ainoat, joilla teoriassa päästään eroon ei-pidetystä pääministeristä.
Vielä viimeisen kerran tänään Budapestista:

Népszabadság-lehti kertoo, että vastustajat huutelivat jatkuvasti hävyttömyyksiä pride-marssijoille. Hävyttomyyksiä huudeltiin myös Unkarin pääministerille ja juutalaisillle. Outoa, että taas nousee juutalaisvihamielisyys.

*****

Tapasin Suomessa asuvan aika nuoren unkarilaisen miehen kerran keväällä. Hyvä koulutus takana ja hyvässä työssä. Hän alkoi puhua aivan kummia. Ei juutalaisia tapettu keskitysleireissä. Se on ihan keksittyä. Ja juutalaiset ovat palanneet Unkariin. Kohta ne omistavat koko maan talouselämän. Haloo. missä mennään???
Tuossa videossa id=26002 näkyy alussa unkarin kaartin asuihin pukeutuneita miehiä. Suikka on samaa mallia. Lopussa on selvitys huoneistosta, joka oli varsinainen kemiallinen tehdas. Siellä tehtiin palopommeja joka lähtöön. Miehiä odottaa todennäköisesti 2-8 vuotta vanekutta.

Rähinöitisjät taistelivat lähinnä poliisia vastaan.
Mr Gay Europe -kisat


QX kertoo, että Mr Gay Europe –kisat siirrettiin salaiseen paikkaan viranomaisten kehotuksesta. Myös kilpailun nettisivut suljettiin turvallisuussyistä. Kisojen järjestäjät Morten Ruda ja Tore Aasheim valittavat, että tällaista tapahtuu Budapestissä. Kaupunkina se on helmi Tonavan rannalla, ja se on aikaisemmin ollut vapaakaupunkina naapureilleen. Sitä on aina pidetty itäisen Euroopan Pariisina, paikkana, jossa saa olla vapaa.
Népszabadság-lehden toimittaja kulki eilen pride-kulkueen mukana. Hän kertoo lehtiartikkelissaan, miten hän aluksi etsi kulkuetta lähtöpaikalla poliisirivistöjen välistä ja takaa, helikopterien jyristessä pään päällä. Ympärillä hyöri homomarssin vastustajia. Niissä riveissä kaivattiin enemmän siveyttä ja inhottiin geneettisiä epäihmisiä. Eivätkä edes osaa hävetä. Sitten marssijoita alkaa löytyä poliisirivistöjen keskeltä.Joka sinne tulee, ei enää pääse pois. Renkaan ulkopuolella näkyy kaikenlaisia ihmisiä, nyrkkiä heristävästä eläkeläisestä skinheadiin. Jotkut kantavat Suur-Unkarista muistuttavaa puna-valko-raitaista Arpad-lippua. Kuuluu huutoja: Likaiset homot.

Yksi transvestiitti näyttää pelokkaalta. "Tietenkin pelkään", hän kertoo. "Useimmat eivät uskalla tulla kulkueeseen. Minä tulin. Täytyy näyttää ,että ei pelätä. Tässä ollaan eläviä maalitauluja."

Järjestäjien ajatus oli, että kulkueen peräpäässä tulevat tukijoukot eli sympatisoijat, siis ne, jotka eivät ole HLBTI-väkeä, mutta ovat lähteneet tukemaan marssia. Nyt kuitenkin kaikki ovat sekaisin. Varsinaisia homoja ja lesboja tuntuu olevan vähemmän kuin tukijoukkoja. Kulkueen rinnalla kulkevat poliisn ja armeijan kuorma-autot. Ja toisella puolella on poliisien kunniakuja. Yhdellä miehellä on iso vesipistooli, jolla hän ampuu edessä olevan kuorma-auton lavalla kulkevia. Äkkiä poliisi tulee ja vesistooli aiheuttaa hämmennystä.

Liszt-aukiolla alkaa tapahtua. Kiviä, pulloja, munia ja tomaatteja lentää jatkuvasti. Sitten tulee myös sellaisia paketteja, jotka haisevat kamalalta. Kananmunat ovat koviksi keitettyjä. Mutta minnekään ei voi paeta. Täytyy vain edetä muiden mukana.

Yhteen naiseen osuu mätä muna. Hän vain hymyilee takaisin päin ja heiluttaa kättä. Hänn kertoo: "Olen saanut tarpeekseni noista natseista. Olemme mieheni kanssa heteroita, mutta olemme täällä tukemassa tätä mielenosoitusta. Meillä on yksi lesbotuttava. Hän ei uskaltanut mukaan. No, me tulimme hänen tilalleen. Monetkaan eivät uskaltaneet tulla kulkueeseen.".

Jokaisella sivukadulla on kadun täydeltä vastamielenosoittjia. Lehden toimittaja alkaa miettiä, mikä näissä homoissa ja lesboissa on vikana? Miksi heitä pitää vainota. Yksi äiti on tyttärensä kanssa. Hän vastaa vastamielenosoittajien solvauksiin viheltämällä. Hän sanoo, että hän on aina ollut mukana tällä marssilla. Hänellä on useampia lesbo- ja transseksuaaliuýstäviä. Yksikään heistä ei ole täällä mukana.

Yksi transihminen alkaa valittaa, että kuinka pitkään tämä jatkuu, kun jalkaakin alkoi särkeä. Hän on huolissaan, kun marssi ei enää oikein etene, ja jos tulee pimeä.

Kulkue pysähtyy ennen Sankareiden aukiota. Sinne ei pääse. Musiikki soi, mutta juuri kukaan ei tanssi. kaikki katsovat vain eteenpäin.Gàbor Kuszin on yksi paraatin järjestäjistä. "Oikeastaan tämä ei ole mikään paraati, vaan surumarssi" ,hän sanoo. Yhteiskunta on kovasti polarisoitunut. On marssilla mukana olevat tukijoukot eli sympatisoijat ja sitten on nuo vastamielenosoittajat. Tähän saakka pride-marssilla on ollut eniten homoja ja lesboja. Tällä kertaa eniten oli sympatioijia eli tukijoukkoja.

Lehden toimittaja seuraa vielä, miten pelastuspalvelu toimii. Yksi nainen saa ahdistuskohtauksen ja alkaa vaipua maahan. Ambulanssi ei anna apua. He sanovat, että he ovat täällä poliisin toimeksiannosta. Tapaus ei kuulu heille. Yksi poliisi vahvistaa asian. Mutta kyllä myös sairaskohtauksen saaneet marssijat ovat heidän asiakkaitaan. Myöskään sokeritautia sairastava ihminen ei saa apua. Mitäs tulee tänne, on pelastusmiehistön kannanotto.

Loppuyhteenveto: Kuusi poliisia ja seitsemän siviiliä joutui turvautumaan sairaalahoitoon. Monet vastamielenosoittajat saivat vammoja yhteenotoissa poliisin kanssa.

(tiivistelmä)

*****

PS. Tekniikka on ihmeellistä. Nettiyhteys toimii kuin unelma täällä metsien keskellä hyttysten hääriessä ympärillä ja käärmeitä pois karkotellessa.
Jälkipyykki


Unkarissa käydään nyt keskustelua menneen lauantain tapahtumista. Pääministerikin otti asian esiin tänään lehdistötilaisuudessa. Oikeuskansleria vastaava Ombudsman kertoi, että kivien, kananmunien ja muun tavaran heittely rauhanomaisten mielenosoittajien niskaan ei kuulu vapaan mielipiteenilmaisun piiriin. Viime vuonna oikeus vapautti heittelijät ja perusteli päätöstä sillä, että kyseessä oli mielipiteen ilmaus. Oikeuskanslerin mukaan heittely on rikollista.

Suosittu radiopersoona Jozsef Orosz lyötiin tajuttomaksi Sankareiden aukiolla puoli kuuden aikaan. Hän joutui pikavauhtia sairaalaan. Tänään hän piti lehdistötilaisuuden, jossa hän varoitteli. Ei ole hyvä olla homo eikä juutalainen eikä pidä olla eri mieltä asioista. Nyt on sellaisia voimia liikkeellä, jotka eivät välitä laista tai perustuslaista. Nyt on jokainen vaarassa. Poliisirivistöillä ei pystytä suojaamaan demokratiaa, hän sanoi.

Paraatin päätteeksi piti olla konsertti juhlapaikalla ,mutta sekin jouduttiin peruuttamaan, kun pääesiintyjä hakattiin.
EU:n homojen ja lesbojen oikeuksia seuraava ryhmä syyttää Unkarin hallitusta siitä, ettei se pystynyt turvaamaan kansalaistensa ja maassa vierailevien turvallisuutta. Asia aiotaan viedä EU:n komissiolle ja komission puheenjohtajalle.Sirpa Pietikäinen sanoi PinkNewsin mukaan, että poliisi ei onnistunut turvaamaan rauhanomaista kokoontumista. Unkarin hallitukselta vaaditaan selitystä ja asia viedään komissioon. (Mahdollisesti pinknewsin uutisen kirjoittajalla on mennyt sekaisin pietikäinen ja Unkarin meppi Katalin Lévay, molemmat kuuluvat homojen ja lesbojen oikeuksia seuraavaan ryhmään!)

Pride-marssiin osallistuvia oli kehotettu turvautumaan sateenvarjoihin tai kypäriin, mutta monet tulivat ilman mitään suojavarustusta. Yhdellä katuosuudella oli jatkuva kivien ja pullojen heittely.

Eilen Unkarin homojärjestöt kiittelivät poliisia. Ensimmäistä kertaa poliisi suojeli heitä.
Jospa Unkarinkin poliisi on niin kuin Suomen poliisi, ettei sillä ole velvoitetta hoitaa virkatehtäviä jotka heitä ei satu miellyttämään.
Edelleen käydään Budapestissa kovaa keskustelua siitä, onko kananmunien heitteleminen kulkueen päälle jokaisen perustuslaillinen oikeus ilmaista mielipidettään. Pikaoikeudenkäynnissä on tullut päätöksiä: se ei ole laitonta, jos kukaan ei valita tai poliisi ei kiellä. Mutta kuka voisi valittaa, kun kulkueen päälle sataa satoja munia. Kuka heitti? Torstaina tiettävästi kokoontuu kolme oikeusasiantuntijaa miettimään aisaa.

Poliisi pidätti 57 ihmistä. Eilen oli oikeudenkäyntejä. Neljä henkilöä sai 36 000-66 000 forintia sakoja, koska he eivät totelleet poliisia ja lopettaneet munien heittelyä. Kolme henkilöä vapautettiin syytteistä, koska he lakkasivat heittellemästä, kun poliisi käski.

Népszabadság-lehdessä (nettiversiossa) ovat lauantain tapahtumat edelleen näyttävästi esillä.
  • 31 / 50
  • vaeltaja2006
  • 10.7.2008 13:28
Tänään iltapäivällä kokoontuu Budapestin parlamenttitalossa maan korkein johto ja korkeimmat oikeusoppineet pohtimaan lauantain tapahtumia. Kokouksen on kutsunut kokoon pääministeri. Mukana on myös maan presidentti. Yksi pohdittava asia on tiistainen oikeuden päätös, jonka mukaan kulkueen häiritseminen heittelemällä kananmunia kuuluisi vapaan mielipiteen ilmaisun piiriin.
  • 32 / 50
  • vaeltaja2006
  • 10.7.2008 21:15
Kananmunademokratiaa?


Unkarin pääministeri keskusteli tänään lakiasiantuntijoiden kanssa lauantain homoparaatin tapahtumista. Keskustelussa todettiin, että toisten ihmisten tai ryhmien perustuslaillisten oikeuksien häiritseminen ei ole lain mukaista.Kokoontumisoikeus on perustuslain tarjoama oikeus. Pääministerin mukaan nyt pitää tarkistaa, pitäisikö lakeja vielä takentaa.Kokouksen yhteinen mielipide oli, että on asetuttava väkivaltaisuuksia vastaan.

Pääministeri sanoi, että emme halua mitään kananmunademokratiaa. Jokaiselle kansalaiselle kuuluu mielipiteen- ja kokoontumisvapaus. Nämä vapaudet kuuluvat kaikille: kansallisille, uskonnollisille, kulttuurillisille ja seksuaaliselta identiteetiltään erilaisille ryhmille. Perustuslaki turvaa rauhanomaisen kokoontumisoikeuden.
(Népszabadság)

*****

Rähinöitsijöille on nyt selkeästi sanottu: EI.
Kiihotustyö homoja vastaan Unkarissa on hyvin onnistunut. Viime viikolla Népszabadság-lehden toimesta tehtiin puhelingallup, johon saatiin 1000 vastaajaa. Gallupin mukaan 42% unkarilaisista haluaisi, että homojen oiekuskia rajoitettaisiin valtion toimesta. Enemmistö vastaajista piti homoja itseään syyllisinä pride-marssin aikaisiin väkivaltaisuuksiin. Jos provosoidaan, niin muut provosoituvat. Enemmistö vastussti myös homolittojen virallistamista.

Mielipiteet ovat vuosi vuodelta käyneet jyrkemmiksi homoja kohtaan. Toissa vuonna homojen toimintaa halusi rajoittaa 29% vastaajista, viime vuonna 34% ja tänä vuonna siis 42% haluaa homoille lisää kuria.
(Háttér.hu)

*****

Homojärjestön háttér-sivusto toi eilen aamulla koneelleni viruksen (madon). Kuuluukohan sekin homojen vastaiseen toimintaan? Kaikki on mahdollista.

*****

Poliisi on viikonlopun aikana muuttanut etsintä-sivuaan. Kuvista saa nyt suurennokset. Osoitekin muuttui. Etsityt ovat hakanneet muita ihmisiä tai käyneet poliisin kimppuun.
http://www.police.hu/nyitooldal/cikkek/BRF-20080713_90.html
Homo-, mustalais- ja juutalaisvihamielinen sivusto kuruc.info (amerikkalaisella serverillä) on laskenut, mitä homojen puolustamien maksoi yhteiskunnalle. He ovat saaneet poliisilta seuraavanlaisia tietoja:

Ajoneuvojen vuokraukset 23 400 euroa
Poliisin ylityöt 225 000 euroa
Muonitus 11 200 euroa
Ajoneuvoille tulleet vauriot 16 400 euroa
Poliisiketjujen vauriot 6 500 euroa

Kuruc-sivuston mukaan muutaman sadan homon puolustaminen tuli kalliiksi veronmaksajille.
Kulujen laskijat eivät kaiketi uhraa ajatustakaan sille, kuka kulut on aiheuttanut?

Jos vaikkapa Portugalissa ajat sitten kadonnut/siepattu pikku Madeleine joskus vielä löytyisi hengissä, he kaiketi olisivat valmiit perimään hänenkin etsinnästään ja tapauksen tutkimisesta aiheutuneet kulut Madeleinelta itseltään?
  • 37 / 50
  • vaeltaja2006
  • 16.7.2008 13:09
Ilga Europen sivujen kautta pääsee allekirjottamaan vetoomuksen, jossa tuomitaan Unkarin väkivaltaisuudet. Muutama suomalainenkin on jo käynyt allekirjoittamassa.
http://www.ilga-europe.org/europe/guide/country_by_country/hungary/sign_the_petition_against_violence_during_budapest_pride



Homovihaajien ja kansallismielisten uusnatsien tiedotuskanava kuruc.info tuo harmaita hiuksia homojen vastustajille. Sivusto on ollut amerikkalaisella serverillä Dallasissa. Sivustolla oli ohjeita vastamielenosoitusta varten. Mutta Budapestin pride-päivänä sivusto oli poistettu. Se saatiin uudelleen käyttöön muutamaa päivää myöhemmin ja nyt se on taas poistettu. Luultavasti viranomaiset ovat vaikuttaneet sivuston poistamiseen.


Budapestin hyökkäykset homoparaatia vastaan ovat joidenkin arvioiden mukaan pahimmat, mitä Euroopassa tähän mennessä on nähty.
  • 38 / 50
  • vaeltaja2006
  • 17.7.2008 11:32
Tänään ja huomenna joutuu Budapestissa oikeuden eteen kolme väkivaltaista henkilöä, jotka on ilmeisesti löydetty poliisin kuvien perusteella. He ovat syyllistyneet pahoinpitelyihin.
(MTA)
  • 39 / 50
  • vaeltaja2006
  • 17.7.2008 12:23
Poliisi pidätti jo tiistaina naisen, joka on poliisin kuvissa. Hän on 27-vuotias budapestilainen ja hänen epäillään rikkoneen poliisin ajoneuvoja, rakentaneen kadulle barrikaadeja ja heitelleen homokulkueen osanottajien päälle kiviä ja muita esineitä.

Kolme muuta pidätettiin heti tämän viikon alussa ja yksi ilmoittautui itse poliisille.
  • 40 / 50
  • vaeltaja2006
  • 17.7.2008 14:32
Yksi tänään oikeuteen joutuneista tuomittiin puolentoista vuoden vankeuteen neljän vuoden koeajalla. Hänelle määrätään valvoja, ja hän ei saa osalllistua koeaikana sellaisisin väkikokouksiin, joissa on yli 50 ihmistä koolla. Tuomitulla ja asianajajalla on kolme päivää aikaa harkita, tyytyvätkö he tuomioon. Tuomio tuli kivittämisestä poliisia vastaan.
http://www.navegre.hu/index.php?f=art&id=2988
  • 41 / 50
  • vaeltaja2006
  • 18.7.2008 11:13
Aamun lehdessä kerrotaan vielä lisää oikeudenkäynnistä. Millainen ihminen ja mitä ajatteli, kun lähti homoja hakkaamaan? Hän kertoi tulleensa paikalle vain uteliaisuudesta. Niin hän osui isompaan joukkioon ja liittyi heidän joukkoonsa. Lieventävänä asianhaarana oli, ettei hänellä ollut aikaisempaa rikollista taustaa. Ei hänellä oman kertomansa mukaan ollut mitään erityistä vihaa homoja kohtaan, mutta kun tuomari tivasi, hän myönsi huudelleensa: "Likaiset homot". Mitään erityisiä katumuksen merkkejä hän ei osoittanut ennen kuin istunnossa esitettiin valokuvia hänen tekemisistään. Hän valitti, että hän oli rauhoittavien aineiden vaikutuksen alaisuudessa, koska lääkäri määräsi hänelle niitä työpaikan ongelmien ja parisuhdevaikeuskien takia.
(Háttér.hu)
vaeltaja2006 kirjoitti: "än oli rauhoittavien aineiden vaikutuksen alaisuudessa"

Minkähänlainen on sitten kun hänellä EI ole rauhoittavia?
  • 43 / 50
  • vaeltaja2006
  • 19.7.2008 10:16
Taas eilen tuli ehdollista vankeutta Budapestin prideä vastaan hyökkäilleelle miehelle. Kakku on vuosi ja 7 kuukautta. Mies heitteli poliiseja katukivillä. Mies sai myös neljän vuoden koeaikana kiellon osallistua yli 50 ihmisen joukkokokouksiin.
Kuva oikeudesta:
http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/5262

Tuomioistuimella tuntuu olevan tiukka linja. Mielenkiintoisia ovat nämä ehdonalaiseen liittyvät lisämääräykset. Meillä Suomessahan ehdonalainen koetaan yleensä vapautuksena: ei tullut mitään.
  • 44 / 50
  • vaeltaja2006
  • 19.7.2008 11:48
Lisää hyökkääjän sielunelämästä


Mielenkiintoista on tutkia, miten vihaiset nuoret miehet perustelevat ja katuvat tekosiaan. Tämä nuori mies yritti päästä pälkähästä niin, että hän valitti suuren ihmisjoukon vaikutuksen sumentaneen hänen aivonsa. Tuomion perustelujen mukaan oli varmaa, että syytetty oli Sankareiden aukion ja Kos Karoly -kujan välillä kahteen otteeseen hyökännyt poliisien kimppuun aseinaan painavat katukivet. Sellainen kivi voi olla hengenvaarallinen ja pelkästään sellaisen kiven pitäminen hallussa siinä tilanteessa olisi ollut rangaistavaa.

Oikeuden mukaan joukkopsykoosia ei voi ottaa huomioon lieventävänä asianhaarana. Päin vastoin: joukossa toimiminen on raskauttavaa. Sitä paitsi syytetty tuli itse paikalle ja hakeutui hyökkäyksen eturiviin. Kaveri myönsi tunnustuksessan, että hän tuli paikalle uteliaisuudestaan, mutta klo 17 aikaan kietoutui vastamielenosoitusjoukkioihin. Hän ei missään tapauksessa halunnut aiheuttaa poliiseille vammoja. Istunnossa katseltiin videoita ja siellä tämä nuori mies oli heittelemässä kiviä kohti poliisia.
Tässä taas yksi tuomittu Budapestista. 26-vuotias mies oli menossa kotiin päin, kun hän sattumalta osui mielenosoituspaikalle homomarssin aikaan. Jotenkin hän joutui massapsykoosin valtaan ja sekaantui tähän ikävään kivien heittelyyn. Hän myös rikkoi poliisin ajoneuvon ikkunoita mukulakivillä. Häntä on jo ennenkin rangaistu vankeudella huliganismista. Syytetty sanoi selkeästi, ettei hänellä ollut tarkoitus heitellä kiviä poliisin päälle vaan siellä takana olevien homojen päälle. Ehdonalalista vankeutta tuli vuosi ja 9 kuukautta.
(Háttér)
vaeltaja2006 kirjoitti: "Mielenkiintoista katsella, miltä näyttää tosi homofobi."

Niin onkin. Herra kolmonen näyttää jopa ystävälliseltä. Muutama skinin näköinen nutipää.
Mikähän on Budapestin Triathlonin ensimmäinen osa? Mellakka?
  • 48 / 50
  • vaeltaja2006
  • 25.7.2008 20:35
Poliisin ja yleisen syyttäjän etsintätyö on onnistunut melko hyvin Budapestissa.Tähän mennessä on kaikkiaan jo 39 väkivaltaista henkilöä pidätetty. Viimeksi tänä aamuna pidätettiin kaksi, jotka kaupunginpuiston lehtikujalla hyökkäsivät poliisia vastaan. Myös poliisiautoja rikkoneita on pidätetty useampiakin. Poliisin valokuvagalleriassa on edelleen parikymmentä etsittyä. Herra numero kolmonen on jo löytynyt.
(NaVégre)
  • 49 / 50
  • vaeltaja2006
  • 29.7.2008 16:37
Levotonta on edelleen. Viime torstaina äärikansalliset ja Unkarin kaarti järjestivät mielenosoituksen, jolla haluttiin estää erään patsaan purkaminen. Patsas pystytettiin kolme vuotta sitten luvatta ja siinä on taruissa kerrottu Unkarin muinaislintu, jota on käytetty erilaisissa sotaisissa yhteyksissä symbolina. Kaksi ja puoli tuhatta ihmistä tuli mielensoitukseen patsaan purkamista vastaan. Poliisi oli varautunut samalla tavoin kuin homomarssiin. Kaikki paikalle tulijat tarkistettiin: ruumiintarkastus ja kantamukset. Paikalla pidettiin puheita ja niissä korostettiin, miten jotkut ryhmät, erityisesti homot, saavat provosoida yhteiskuntaa. Mielenosoituksen aikana hyökättiin toimittajien päälle ja huudeltiin iskulauseita: "Likaiset jutskut, Ria, Ria Hungária".

Poliisi löysi mielenosoituksen yhteydessä kaksi henkilöä, joita etsitään homoparaatin aikaisista väkivaltaisuuksista.
(NaVégre)
Homoparaatin jälkimainingit loiskuvat edelleen.


Kaksi poliitikkoa Unkarin liberaalipuolueesta kysyi ylimmältä syyttäjäviranomaiselta ja oikeusministeriltä, onko kananmunien heitteleminen laissa sallittua mielipiteen ilmaisua. Toissa päivänä syyttäjä vastasi. Kananmunien heittely ei mahdu vapaan mielipiteenilmaisun piiriin, sanotaan vastauksessa. Se on kunnianloukkaus ja lainvastaista. Kohteeksi joutuneen ei tarvitse itse selvittää, kuka heitti, vaan viranomaiset selvittävät asiaa. Ilmoitus on kuitenkin tehtävä. Aikaisemmin myös kaupungin pormestari joutui munasateen alle. Hän ei tehnyt rikosilmoitusta, joten asian käsittely loppui siihen.