Katolinen kirkko ja Espanja (juttukommentit)

  • 1 / 14
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 31.12.2008 20:38
Heppuli kirjoitti: " - eihän meilläkään enää uskalleta pitää kouluissa joulujuhlia ja"

Uskalletaanpa! Olin juuri joulun alla ala-asteen tms. joulujuhlassa. Nuoruudessani tilaisuutta kutsuttiin kuusijuhlaksi. Se meni aivan saman kaavan mukaan kuin omassa lapsuudessani, kaikkine mahdollisine kliseineen. Toki mukana oli oppilaiden esittämä nykyaikaan sidottu koominen näytelmä. Tärkeintä, että kaikki lapset pääsivät esiintymään. Vanhemmat olivat innoissaan, kun oma pikku kullanmurukin pääsi näyttämölle.

Luokissa oli useita maahanmuuttajaperheiden lapsia. Heidän uskonnollisesta taustaan ei ole tietoa, mutta juhlaan he osallistuivat siinä kuin muutkin.

Kokemus oli nostalginen.
  • 2 / 14
  • Heppuli
  • 31.12.2008 21:08
No hyvä niin - mutta lehtitietojen mukaan (ohjeeksi itselleni vanha ohjeeni: älä usko lehtiä - varsinkaan hesaria....!) ei noin ole ollenkaan kaikkialla. Minulla ei valitettavasti ole mahdollisuutta tarkistaa tilannetta laajemmin eikä edes yhtään missään - minulla kun ei valitettavasti ole mahdollisuutta päästä mukaan tuollaisiin juhliin ... nostalgista olisi varmaan, joo.

Millä paikkakunnalla juhlat olivat?

Kuten sanoin - ja kuten sanoit - ei se joulujuhlien vastustus ole maahanmuuttajaperheissä (muslimeissa - kristityistä puhumattakaan) vaan ihan muualla ... mm. ylireagoivassa kahjossa virkaeliitissä, niinkuin jo urputin.....
  • 3 / 14
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 31.12.2008 21:43
Helsinkiläinen ala-aste oli kyseessä. Kävin kuvaamassa ystäväperheen äidin pyynnöstä hänen lapsiensa mukana olon juhlassa. Tilaisuus oli niin suosittu, että kaikki omaiset eivät sisälle mahtuneet. Minäkin sain istumapaikan vain toiselle kannikalle. ;-)

vaeltaja2006 kirjoitti: "Sosiologi Juan Gonzales puhuu post-katolisista. "

Emmeköhän me ole täällä aivan samassa tilanteessa. Katolinen kirkko on luterilaista vain äänekkäämpi vastustamaan valtansa menettämistä. Juuri tuo Vatikaanin arroganssi varmasti karkottaa erityisesti nuoria, kuten Vaeltaja jutussa mainitsee. Alamäki olisi katolisella kirkolla kenties jyrkempi, jos kirkko ei olisi niin rikas ja soluttautunut myös ehkä rahankin voimalla kansalliseen politiikkaan. Samanlainen kuvio on mormonikirkolla. Vaurautta on valtavasti. Nyt on tehty virhesiirto. USA:ssa on aika suuri vastarinta mormoneja kohtaan. Tämän viimeisen tempun (rahan pumppaaminen homoavioliittoja vastustavaan kampanjaan) jälkeen vastustus vain lisääntyi.
Kannatan post-uskonnollisuutta. Ja koska rituaaleja ja muistopäiviä tarvitaan joka idologiaan, post-uskontoa voisi juhlia 20.1. sillä tuona päivänä tarinan mukaan Lalli päästi hengiltä piispa Henrikin. Suomalaista vastarintaa kristillistä lännen imperialismia vastaan. Juhlissa voitaisiin esim. pilkkoa kirveellä sopivasta materiaalista valmistettu Henrik.

Vuosi vaihtui muutama minuutti sitten ja ulkona jytisee kuin Gazassa. Ei taida nukkumisesta tullamitään.
  • 5 / 14
  • Pora-liike
  • 1.1.2009 8:09
Geschwitz kirjoitti: "Juhlissa voitaisiin esim. pilkkoa kirveellä sopivasta materiaalista valmistettu Henrik."

Tai pistellä neuloja Benedictus-nukkeen.

"Vuosi vaihtui muutama minuutti sitten ja ulkona jytisee kuin Gazassa. Ei taida nukkumisesta tullamitään."

Menisivät böndelle paukuttelemaan. : (
Vuosi voisi vaihtua ilman moista hihhulointia.
  • 6 / 14
  • Public eye
  • 1.1.2009 12:19
Heppuli kirjoitti: "meillä ollaan yliherkkiä muiden vaatimuksille ... ja ennen kaikkea oman virkamiehistömme ylitulkinnoille, sillä ei niitä joulujuhlia ja muita kristillisiä juhlia vastustamassa ole muslimijoukkio vaan oma typerä virkakuntamme"

Minusta kaikenlainen uskonnon harjoittaminen ja uskonnollisten symbolien esillä pitäminen valtiollisin tai kunnallisin varoin ylläpidetyissä laitoksissa kuten kouluissa tulisi lailla kieltää. Huolehtikoot kirkot ja muut uskonnolliset yhteistöt näistä tarpeista ja tarjotkoot niitä sellaisille ihmisille, jotka kyseisiä rituaaleja kaipaavat ja haluavat niiden järjestämiseen osallistua. Ja tämä koskee aivan tasapuolisesti sekä kristillisiä, juutalaisia, islamilaisia, buddhalaisia, hindulaisia että kaikkia muitakin vastaavia seremonioita. Eikä se "typerä virkakuntamme" varmaankaan ole tuomassa kristillisten juhlien tilalle minkään muun uskontokunnan pakollisia pippaloita.
Heppuli kirjoitti: " virkamiehistöstä muuten: kyllä ne vaan aika usein ylireagoivat "

Tällaiset yleistykset ovat hankalia. Oma kokemukseni vuosikymmenten ajalta noin yleisesti (!) suomalaisesta virkamieskunnasta on toisenlainen. Pystyn ottamaan vertailuun mukaan muiden maiden virkamiehiä. Eroa löytyy paljonkin suomalaisten virkamiesten eduksi.

Minäkin viemässä keskustelua sivuun otsikon aiheesta.
  • 9 / 14
  • Public eye
  • 1.1.2009 14:50
Heppuli kirjoitti: "suurin osa porukasta haluaa niitä juhlia .... ylivoimaisesti suurin osa"

Tuskinpa tuo koulun joulujuhlaa kaipaava osa mitään uskonnollista juhlaa ja virsien veisuuta odottaa, vaan yhteistä tilaisuutta jolla päätetään lukukausi ja lähdetään kaikki iloisina joululomalle.

Omissa muistoissani kuusijuhlista on päällimmäisenä jouluaiheiset (ei siis mitenkään erityisesti uskonnollisaiheiset) joulukuvaelmat, joulukuusi, valot, kynttilät, tonttulakit ja joululaulut. Lisäksi kaikille annettiin jokin pieni joululahja (tavallisesti tyyppiä paperipussi, jossa sisällä omena, piparkakku ja jokin makeinen). Tärkeää oli myös lähettää pieni joulukortti kaikille luokkatovereille ja saada vastaavasti itselleen muiden lähettämät kortit.

Tuo kristinuskon perustajan syntymäpäivän ymppääminen perinteiseen suomalaiseen jouluun on ollut sinänsä hyvä idea, mutta se on vaan jäänyt kautta aikojen kaiken muun jouluhössötyksen jalkoihin. Kuinkahan moni nykyajan lapsista mainitsisikaan ensimmäisenä Jeesuksen syntymäpäivän, jos häneltä kysyttäisiin Joulun tarkoitusta?
Public eye kirjoitti, ettei valtion ja kuntien varoin tulisi pitää esillä uskonnollisia symboleja.

Totta. Kannatankin ristin poistamista Suomen lipusta. Kunnat voisivat myös käydä läpi vaakunansa sillä silmällä, että uskonto hiiteen. Tuo ristilippu on kyllä ihan oikeasti sikamainen juttu.
se kai on sitä demokratiaa, että vähemmistö (jossain asiassa kenties vaikka vain 1 henkilö miljoonasta, esim.) päättää, mitä ei saa olla .... esim. ristiä Suomen lipussa ... et kai sentään luule, että saisit lipun ristin poistolle kannatusta yli 50 tai 75 tai 90 tai ... % ?

sama juttu koulun joululauluissa ja -juhlissa.....

vivahtaa foobisuuteen ...
Älähän nyt spekuloi luulemisillani. Minusta on yhdentekevää, mitä mieltä muut tästä asiasta ovat, kerroinpahan mielipiteeni kuten palstalla on tapana.

Kuten yhden facebook-ryhmän nimi kuuluu: Vittu mä en ole täällä miellyttämässä ketään.

Varsinkaan huumorintajuttomia tosikkoja.
Heppuli kirjoitti: "se kai on sitä demokratiaa, että vähemmistö (jossain asiassa kenties vaikka vain 1 henkilö miljoonasta, esim.) päättää, mitä ei saa olla ..."

Minun käsitykseni demokratiasta on kyllä päinvastainen, mutta kaiketi tuo edellä siteerattu oli jonkinlaista hyvin kätkettyä sarkasmia. Kieltojen sijaan kannatan enemmän perusteltuja päätöksiä siitä, mitä ON syytä ja perusteltua olla missäkin. Eikä syyksi riitä pelkästään se, että näin on ollut viimeiset sata/tuhat vuotta.