Obama-juhlinta alkoi - missä Gene Robinson? (juttukommentit)

  • 1 / 13
  • vaeltaja2006
  • 19.1.2009 7:59
Yleensä maksullinen HBO-kanava lähetti koko tapahtuman ja siis myös musiikkiesitykset ilmaiseksi amerikkalaisiin koteihin. Mutta se on myös huomattu, että piispa Gene Robinsonia ei nähty. Mike Tidmus-blogissa kommentoidaan, että tuntemattomasta syystä HBO ei sisällyttännyt Robinsonin osuutta lähetykseensä. Voiko olla niin, että Robinson sensuroitiiin vahvan retoriikkansa takia? Lincolnin muistomerkin tapahtuma oli nimetty: We are one mutta ilmeisesti lähempänä totuutta on: We are one Minus One.

Koko juttu on tässä englanniksi
http://www.miketidmus.com/blog/2009/01/18/the-incredible-disappearing-bishop/
  • 2 / 13
  • vaeltaja2006
  • 19.1.2009 8:48
Gene Robinsonin rukous ei ollut mikään lyhyt hokema kuten "siunaa jeesus ruokamme.aamen", vaan se oli usean minuutin kokonaisuus. Gay-kommentoijat ovat vihaisia HBO-kanavalle ja virkaanastujaisten järjestelykomitealle. Kaikkia kehotetaan soittamaan ja lähettämään kiukkuisia kommentteja HBO:lle. Mahdollisesti tässä on tapahtunut tarkoituksellisesti sensurointia. Rukous englanniksi tässä blogissa
http://www.boxturtlebulletin.com/2009/01/18/8137

Toinen kiinnostava asia, josta ei sanallakaan hiiskuttu, oli, että Heather Headlyn ja Josh Grobanin laulaman “My Country ‘Tis of Thee” taustalla oli D.C. Gay Men’s Chorus. Vain ne harvat, jotka tiesivät, saattoivat havaita kymmeniä punaisia aids-solmukkeita.
  • 3 / 13
  • vaeltaja2006
  • 19.1.2009 9:34
Tiistaina evankelikaalisaarnaaja Rick Warren siunaa Obaman. Warren tunnetaan jyrkistä mielipiteistään.

*****

New York Timesin kolumnistin mukaan tämä on yritys rauhoittaa mahtava uskonnollinen oikeisto. Warrenin kirjaa The Purpose Driven Life" (tarkoituksen johdattama elämä) on myyty 20 miljoonaa kappaletta, mutta Obaman kannattajat ovat hieman kauhuissaan.

Homoavioliitot ovat taas vahvasti esillä julkisuudessa. Warren seisoo siinä asiassa oikealla laidalla. Hän vertaa homoavioliittoja vanhojen miesten ja alaikäisten tyttöjen suhteisiin kuten insestiin ja polygamiaan. Kuitenkin Obama valitsi tämän miehen eräänlaiseksi amerikkalaiseksi "paaviksi". Obaman taustajoukot korostavat, että tällä halutaan luoda umpeen juoksuhautoja eri tavoin ajattelevien ihmisten välillä. Hän aikoo olla myös niiden presidentti, jotka eivät häntä äänestäneet.

Mutta liberaaleissa piireissä ei olla tyytyväisiä. Uutissivusto Huffington Post pitää naivina Obaman yritystä aloittaa tällä tavoin vuoropuhelu uskonnollisen oikeiston kanssa. Mutta voimasuhteet puhuvat. Homoja oli 2% äänestäjistä, evankelikaaleja 25%. Evankelikaalit muodostavat vahvan sosiaalisen ja poliittisen voiman.

Vaikka Warren edustaa nuorempaa evankelikaalien joukkoa, hän ei eroa vanhemmista. Se on pelastuksen liike. Keskeistä on tuonpuoleinen, mutta myös tämän hetken maalliset asiat ovat tärkeitä. Warren panostaa aids-työhän Afrikassa ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen USAssa, samoin ympäristönsuojeluun. Ympäristönsuojelua kutsutaan "Creation Care" eli luoduista huolehtimiseksi. Taisteluasenne homoja ja abortteja vastaan on selkeä, tosin viime aikoina hieman vähemmän ärhäkkä.

Jotkut vasemmistoliberaalit näkevät Obama-Warren –yhteistyössä hyvääkin. Nyt voidaan ehkä aloittaa aito dialogi fundamentalistien kanssa.

(taz)
Gene Robinsonin rukous oli varsin suoraa puhetta amerikkalaisten tilanteesta tällä hetkellä. Ehkä se oli liiankin suoraa juhlarukoukseksi? Amerikkalaisille tärkeä huomautus oli, että Barack Obama on sittenkin vain ihminen, eikä messias.

Internet-aikana tämä mahdollinen puheen sensurointi on vain lisämainos ja huomioarvon lisäys. Jos se olisi ajettu ulos sellaisenaan, puhe olisi unohdettu varsin pian. Nyt se kaivetaan esille ja luetaan. Ilman tätä episodia tuskin minäkään olisin jaksanut lukea rukoustekstiä läpi. Mielenkiintoista on verrata tämän jälkeen Robinsonin "kilpailijan" hengentuotetta varsinaisessa virkaanastujaistilaisuudessa.

Amerikkalaiselle homoyhteisölle tämä sensurointi on tärkeä muistutus, että työ tasa-arvon saamiseksi ovat vielä kesken.
  • 5 / 13
  • vaeltaja2006
  • 19.1.2009 11:33
Washington Bladen lukijakommenteissa kerrotaan, että Robinson oli lavalla jo 21.20, mutta suora lähetys alkoi vasta 21.30. Vain paikalla olleet näkivät Robinsoinin osuuden.
Ehkäpä Robinsonin puheen sensurointi antaa sille loppujen lopuksi lisää medianäkyvyyttä. Minusta se kuitenkin antaa myös aihetta epäillä Obaman sitoutumista homojen yms. ihmisoikeuksiin: ei sensurointi voinut tapahtua hänen esikuntansa tietämättä.
  • 8 / 13
  • Public eye
  • 19.1.2009 14:31
Siitä, oliko Robinsonin näkymättömyys HBO-kanavan vai tulevan presidentin taustajoukkojen syytä, käydään nyt debattia ja tehdään selvityksiä.

HBO on jo ehtinyt ilmoittaa, että tilaisuuden järjestäjät olivat päättäneet sijoittaa Robinsonin "esiohjelmaan" varsinaisen konsertin sijasta. Obaman työryhmältä ei ole vielä saatu kommenttia siitä, halusiko se nimenomaan, että Robinson ei näkyisi televisiossa. Amerikkalaiset tuntien syynä ei ainakaan voinut olla se, että uskonnollisuuden profiilia tilaisuudessa olisi näin haluttu laimentaa.

http://www.afterelton.com/blog/michaeljensen/developing-hbo-not-blame-exclusion-gene-robinson
  • 10 / 13
  • vaeltaja2006
  • 20.1.2009 18:15
Löydä itsestäsi pikku-Obama


Virkaanastujaisia katsellesasi voit askarrella Obama-teeman parissa. Tarvitset siihen passikuvan tai vastaavan itsestäsi tai kissastasi tai koirastasi tai poikka/tyttöystävästäsi.
Kuvan pitää olla tietokoneella tai otat kuvan digikameralla.

Sitten menet allamainitulle sivulle ja toimit ohjeiden mukaan. Obaman henki alkaa elää sielussasi entistä voimakkaampana
http://obamiconme.pastemagazine.com/
Komeat olivat virkaanastujaispippalot. Amerikkalaiset osaavat esillepanon. Joskus se toki voi olla myös paha virhe, kuten Bushin laskeutuminen lentotukialuksen kannelle kuin messias ja Irakin sodan päättymisilmoitus.

Seurasin myös muita tv-kanavia. Hämmästyin kun AlJazeera esitti virkaanastujaiset sekä arabinkielisellä että englanninkielisellä kanavalla. Viimeksimainittu kanava jatkoi juhlien esittämistä ja nyt tehdään pitkää analyysia vallanvaihdoksesta. Eurooppalaiset kanavat pistivät lähetykset poikki suhteellisen pian pääjuhlan jälkeen.

Mielenkiintoista nähdä, millaisia muutoksia Obama pystyy saamaan pahoin vahingoittuneisiin suhteisiin arabimaihin ja myös Eurooppaan. Israel on edelleen USA:n vahva liittolainen.

AlJazeera avasi juuri verkkosivullaan lukijaäänestyksen siitä, parantaako Obaman hallinto maailman tilaa vuonna 2009. Puolet vastaajista uskoo niin, 30% ei odota parannuksia ja 20% pitää sitä ehkä mahdollisena. Itse äänestin viimeistä vaihtoehtoa.

Bushin loppu presidenttinä oli surkea. Hän sai kengästä arabitoimittajalta ja nyt aivan viimeksi väistyvä varapresidentti Dick Cheney osallistyi pyörätuolissa tilaisuuteen venäytettyään selkänsä. Symbolista sekin.
Eräs ystäväni USA:ssa on erittäin korrekti, emmekä ikinä puhu politiikkaa. Keskustelimme tulevasta virkaanastujaisjuhlasta. Sanoin, ettei tapanani ole arvioida toisen maan politiikkaa, koska minulla ei ole äänioikeutta. Totesin hänelle, ettei presidentti Bush ollut Euroopassa erityisen suosittu. Sain epätavallisen kipakan vastauksen, että jos Bushista ei kovasti Euroopassa tykätä, niin USA:ssa häntä vihataan. "Voitko kuvitella, että amerikkalaiset valitsivat hänet presidentikseen KAHDESTI!!!! Toivon, ettei meillä ole koskaan enää noin epäpätevää henkilöä ehdolla presidentiksi."

Pitänee sanoa jotain rakentavaa nyt tähän tunteita herättävään asiaan.
Kiinahan on koettanut suitsia itselleen epamieluisaa informaatiota internetissa. USA puolestaan ei ole sallinut AlJazeera tv-kanavan nakymista tv-verkoissaan. Kuinka ollakaan askeisen sodan aikana, Israelin kiellettya lansimediaa osallistumasta vastapuolen raportointiin, ihmiset onkivat tietonsa AlJazeera-verkkosivuilta. Niiden kavijamaara kasvoi kerralla seitsenkertaiseksi. Suurin osa uusista kavijoista tuli USAsta.