Unkari hyväksyi homoliitot (juttukommentit)

  • 1 / 13
  • vaeltaja2006
  • 18.12.2007 22:54
Mikäli ymmärrän oikein lehtijuttuja, kyseessä ei ole vain homoille ja lesboille suunniteltu liitto, vaan myös eri sukupuolta olevat parit voivat solmia rekisteröidyn parisuhteen. Ehkä kuitenkin tulkitsin lukemaani väärin.
  • 3 / 13
  • vaeltaja2006
  • 19.12.2007 22:17
Unkari on pian maailman avoimin ja suvaitsevaisin maa, arvioi liberaalinen vapaiden demokraattien puolueen puheenjohtaja Péter Gusztos eilen lehdistötilaisuudessa. Vapaat demokraatit ovat hallituksessa yhdessä sosialistien kanssa. Parlamentin päätös oli historiallinen. Tämän uuden yhdessäelämisen muodon valitsee varmaan arviolta miljoona unkarilaista. Erityisesti lasten oikeudellinen asema paranee. Omaisuuden turva on parempi erotilanteissa.

Suurinj askel kohti vapaampaa yhteiskuntaa on homoparien oikeus rekisteröityyn parisuhteeseen. Mutta tämä laki ei tarkita avioliiton avaamista homopareille eikä sellaista ole edes suunnitteilla.
(Hatter.hu)

Péter Gusztosin sivut, ja kuva itse Gusztosista:
http://www.gusztos.hu/

Etsin pitkään hänen kotisivuiltaan, onko hänellä perhettä. Parin rivin maininta: On vaimo ja pieni tyttö. Harastuksina kirjat, elokuvat, musiikki ja jalkapallo. Tiedättekö miksi etsin sitä tietoa? Heh!
  • 4 / 13
  • vaeltaja2006
  • 20.12.2007 7:57
Unkarin rekisteröity parisuhde on sukupuolineutraali. Laki ei määrää mitään sukupuolesta. Kaksi ihmistä voi ilmoittaa haluavansa rekisteröidä suhteensa.
==========

Suomessakin on mietitty avolittojen ongelmia. Olisikohan tässä yksinkertainen ratkaisu? Täällä oli uutisisssa aikoinaan tapaus, jossa iäkkäät veli ja sisar (n, 90 v.) olivat eläneet elämänsä yhdessä kotitalossaan. Jos toinen heistä kuolee, valtio tulee väliin ja nappaa perintöveroina ison osan kuolleen osuudesta kotitaloon. Naimisiin he eivät pääse, koska he ovat sukulaisia. Jollain tavoin pitäisi irrottaa kristillinen moraali ja talousasiat lainsäädännössä. Rekisteröityyn parisuhteeseenkaan eivät sukulaiset varmaan pääsisi, vaikka olisi sukupuolineutraali lainsäädäntö. Vanhukset tuskin harjoittavat "sukurutsaa".
  • 5 / 13
  • vaeltaja2006
  • 21.12.2007 14:11
Unkarilaisessa Nepszabadsag-lehdessä julkaistiin uusi mielipidetutkimus homoista. Vaikka maassa on nyt hyväksytty uusi laki, joka sallii myös homoliitot, ihmisten asenteet ovat hyvin kielteisiä. Vastanneista 60% tuomitsee homoseksuaalisuuden. Vain 12% piti samaa sukupuolta olevien liittoja normaaleina.

Mielenkiintoista on nähdä, nopeuttaako lainsäädäntö asenteiden muutosta.

Myös Bulgariassa on tutkittu asenteita homoja kohtaan, ja tulokset olivat yhtä tyrmääviä. Tutkimuslaitos Skalan mukaan 80% ihmisistä suhtautuu homoihin kielteisesti. Erityisen kielteisesti suhtautuvia oli 53%, Tutkimus tehtiin syyskuun aikana. Transseksuaaleihin suhtaudutaan Bulgariassa kaikkein huonoimmin.
  • 6 / 13
  • vaeltaja2006
  • 23.12.2007 12:59
Budapestissa oikeisto haluaa karkottaa homot Terézvárosin kaupunginosasta. Kaupunginosa alkaa Sankareiden aukiolta, siinä on läntinen rautatieasema ja monet tärkeät keskustakadut. Sankareiden aukiolla pidetään itsenäisyyden paraatit ja sieltä alkoi myös homojen Pride-paraati menneenä kesänä.

Nyt valtionsyyttäjä on vaatinut unkarilaiskaartin kieltämistä, koska kaarti on vierasmaalais-, mustalais- ja homovihamielinen. Sekin on jo ehtinyt marssia sankareiden aukiolle. Terézvárosin kaupunginosan hallinnossa oikeistopuolueet (mukana kristillisdemokraatit) vaativat, että jos unkarilaiskaartilta kielletään marssit, niin myös homojen on pysyttävä alueelta pois. Torstaina puolueiden puheenjohtajien kolleegiossa asiasta käytiin keskustelua, joten ollaan vielä kaukana homojen hyväksymisestä, vaikka parisuhdelaki onkin tulossa..

(Hatter.hu)
  • 7 / 13
  • vaeltaja2006
  • 5.1.2008 18:24
Budapestissä presidentti allekirjoitti uuden parisuhdelain joulukuun viimeisenä päivänä. Laki astuu voimaan ensi vuoden alusta. Sen jälkeen Unkari kulkee Euroopan etulinjassa liberaalisen lain ansiosta.

Joulun tienoilla avattin Black Dream, Budapestin ensimmäinen fetissi- ja ekstemimuodin myymälä. Runsaasta valikoimasta mainittakon erilaiset häkit ja kaasunaamarit.

(Mások-lehden nettisivut)
Melko asiatonta uutisoida nuo kaksi asiaa samaan uutiseen (kritisoidakseni siis alkuperäistä lehteä, ei vaeltajaa). Toisessa on kuitenkin kysymys ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, kun taas toinen on ihan toisen luokan uutinen (vaikkakin sinänsä varmasti ihan positiivinen juttu). Jos uutinen fetissikaupan avajaisista pitää purkittaa yhteen jonkin toisen uutisen kanssa, sen voisi pistää vaikkapa paavin uudenvuodenpuheiden yhteyteen.

Muokkaus: Niin kyse olikin näköjään lehden nettisivuista, eli niputtaminen taisikin olla vain tämän Unkari-teemaisen keskustelun vuoksi... Joka tapauksessa hienoa, että unkarilaisilla homma etenee!
  • 9 / 13
  • vaeltaja2006
  • 7.1.2008 22:23
Unkarissa parisuhdelaki on tosi iso henkiseen ilmastoon vaikuttava muutos. Laki vain tuli ja yhtäkkiä se hyväksyttiin.
Uudenvuoden aattona Unkarin radiossa pilkattiin poliitikkoja, julkkiksia ja kaikkea mahdollista. Yksi vitsi pilkkasi gender-teorioita:

- "Oi, kun teillä on ihana vauva. Onko se tyttö vai poika?"
- "Katsotaan nyt kumpi siitä tulee."
> - "Oi, kun teillä on ihana vauva. Onko se tyttö vai poika?"
> - "Katsotaan nyt kumpi siitä tulee.""


Olisi hienoa, jos vanhemmat oikeasti ajattelisivat noin. Vielä kun saisi mukaan sen, että ei ole vain tyttöjä ja poikia, vaan kaikkea mahdollista mahtuu elämään sukupuolistakin puhuttaessa.
Unkarissa on yllättäen alkanut tulla esiin homojulkkiksia. Kesällä hallituksen valtiosihteeri kertoi Priden avajaisissa olevansa itsekin homo. Viime torstaina yksi homo tuli julkisuuteen television humoristikilpailussa.

Yllättäen Cool Tv:n "Cool Star" ohjelmassa Kristof Szabo -niminen nuori, komeavartaloinen mies sanoi, että hän on jo kuusi vuotta sitten todennut, että häntä kiinnostavat pojat. Tunnustus tuli, kun juontajat kertoivat, että on tullut paljon tekstiviestejä erityisesti naiskatsojilta. Kristof on jo voittanut aikaisemmin miljonääriksi-palkinnon ja nyt tuli voitto humoristikilpailussa. Naiskatsojista jotkut olivat täysin ihastuneita Kristofiin. Kristof kommentoi tekstiviestejä niin ,että hän nyt tuottaa pettymyksen naiskatsojille. Hän on homo. Hän aikoinaan kertoi asiasta äidilleen. Äiti sanoi ensijärkytyksen jälkeen, että hän rakastaa poikaansa ihan niin kuin ennenkin.

Kuva:
http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/4295
  • 12 / 13
  • vaeltaja2006
  • 18.1.2008 13:08
Eilen illalla Budapestissa tv-kilpailussa Katalin Gerényi tuli kaapista lesbona. Näin ennakkoluulot alkavat kaatua Unkarissa vauhdilla. Katalin on 41-vuotias. Jo 20 vuotta sitten hän kiintyi smaa sukupuolta olevaan ihmiseen. Hän sanoo, ettei häntä kiinnosta, mitä ihmiset hänestä ajattelevat. Tässä kilpailussakaan hän ei peitellyt lesbouttaan. Hänellä oli pinkki pusero ja tyttöystävä istui takana.

Hän sanoo elävänsä onnellisena. Lapsi vielä puuttuu, mutta on vain ajan kysymys, että sekin asia hoidetaan. Hän ei pelkää, että olisi liian vanha. Iän mukana kypsyy äitiyteen. Hän oli kilpailussa veljensä kanssa, mutta neljän miljoonan forintin palkintoa ei tullut. Ei haittaa - oli hyvä elämys.

Kuva
http://pride.hu/article.php?sid=2635
  • 13 / 13
  • vaeltaja2006
  • 20.1.2008 16:52
Tällä hetkellä on kaksi kiinnostavaa maata, joissa erityisesti tapahtuu. Espanja sai maailman liberaaleimman parisuhdelain, mutta vaalit pidetään puolen toista kuukauden päästä. Mitä tapahtuu, jos sosialistit menettävät enemmistönsä? Lopetetaanko laki?

Toinen kiinnostava maa on Unkari. Vuoden vaihteessa päätettiin parisuhdelaista, jonka pitäisi astua voimaan ensi vuoden alusta. Maassa on suuri pääministerin vastainen rintama ja näkyvästi toimiva äärioikeisto. Rajuja mielenosoituksia sosialistihallitusta vastaan on ollut useaan otteeseen. Jos sosialistit kukistuvat esim. pitkiin mielenosoituksiin, mitä tapahtuu parisuhdelaille, joka on myös yksi Euroopan liberaaleimpia.

=====

Unkarin tv:ssä torstai-iltana Vácin alueen piispa sanoi suorat sanat homoista. Vác on n. 30 kilometriä Budapestista pohjoiseen. Piispan mielestä homoliitot ovat hyvin epänormaaleja eikä sellaisia liittoja pitäisi solmia ollenkaan. Adoptio-oikeus olisi kauhistuttavaa. Piispalta kysyttiin mielipidettä Espanjan mielenosoituksiin. Siitä hän innostui haukkumaan homot. Homot ovat kelvottomia elämään perheinä ja rekisteröity parisuhde ei sovi heille. Homoliitossa eläminen ei kehitä heidän persoonallisuuttaan terveeseen suuntaan. Sellaisten perheiden lapset menevät henkisesti rikki. Ja meidän kaikkien on taisteltava pedofiliaa vastaan, Näin piispa yhdisti homot ja pedofilian.

http://pride.hu/article.php?sid=2637