Latvian Pride lähestyy (juttukommentit)

  • 1 / 85
  • vaeltaja2006
  • 4.3.2007 12:45
UkGayNews kertoi eilen, että Riian uusi pormestari häpesi viime vuoden pride-tapahtumia Riiassa. Uuden pormestarin Janis Birksin mukaan tänä vuonan ei tule ongelmia Priden järjestelyihin. Mutta turvallisuus on pystyttävä takaamaan. Toinen kysymys on vielä, missä marssi pidetään. Halutaanko, että se on kaupungin keskustassa?

Haastattelu on englanniksi tässä
http://ukgaynews.org.uk/Archive/07/March/0302.htm
  • 2 / 85
  • vaeltaja2006
  • 6.3.2007 11:58
Lontoon pormestari Ken Livingstone sanoi olevansa iloinen siitä, että Riian uusi pormestari pitää häpeällisenä viime vuoden paskanheittoa Riian Pride-tapahtumassa Linvingstone kehottaa uutta pormestaria varmistamaan paraatin rauhanomainen sujuminen. Hän sanoi myös, että turvallisuuden varmistaminen kuuluu viranomaisille.

Lontoon priden järjestäjät matkustavat Riikaan solmimaan yhteistyösopimuksen Riian Priden kanssa. Keskiviikkoiltana Englannin suurlähetystössä Latviassa on asian johdosta vastaanotto.

Suomessa kolmen sepän patsaalla eilen Ville Ylikahri vahvisti sen tiedon, että vihreät suunnittelevat matkaa Riian Prideen kesäkuun alussa. Kotimaisilta homojärjestöiltä ei ole vielä kuulunut minkäänlaisia aloitteita tässä asiassa.
  • 3 / 85
  • vaeltaja2006
  • 9.3.2007 8:02
Riiassa solmittiin toissa päivänä yhteistyösopimus ‘Statement of Unity’ Lontoon Priden ja Riian Priden välillä. Illalla lähetystö piti vastaanoton Mozaikalle ja Lontoosta tulleelle ystävyysjoukkueelle. Suurlähettiläs sanoi. että paljon englantilaisia on nähty vuoden aikana Lativassa: kuningatar, pääministeri, NATOn suuri kokous. Suurlähettiläs muisteli Lontoon Pride-tapahtumia. Niitä on järjestetty 35 vuotta, ja ne ovat huomattava kesätapahtuma koko Lontoolle. Kun Lontoon Pridet aloitettiin, siellä oli myös ennakkoluuloja ja vastustusta. Latviassa on nyt se tilanne: populistit lietsovat vihaa ja yrittävät estää ihmisoikeuksiin kuuluvia mielenilmaisuja.

Suurlähettiläs kertoi, että häntä ja hänen eurooppalaisia kolleegojaan on syytetty Latvian sisäisiin asioihin puuttumisesta, kun he ovat tukeneet Mozaikaa ja Riian Prideä. Mutta Latvia on myös sitoutunut eurooppalaisiin arvoihin, joita Latviassakin monet kokeneemmat merkkihenkilöt tukevat – myös hallituksen sisällä. Lartvian presidentti Vaira Vike-Freiberga on yksi näitä, jotka näkevät demokratian tehtäväksi erilaisten näkemysten ja ihmisten puolustamisen.

Suurlähettiläs lupasi, että Englannin hallitus ja ulkoministeriö puolustavat jatkossakin seksuaalisuutensa takia diskriminoitujen oikeuksia.
  • 4 / 85
  • vaeltaja2006
  • 12.3.2007 18:30
Latvian pride-vastustajien ryhmä ”No pride” on lähettänyt Tony Blairille kirjeen, jossa he syyttävät Englantia Latvian sisäisiin asioihin puuttumisesta. Englannin hallitusta, Lontoon pormestaria, parlamenttia ja ILGAa kehotetaan kunnioitttamaan Latvian sisäisiä asioita.

Latvialaiset syyttävät, että homoseksuaalien painostus on yleistä Euroopassa. Siellä, missä ei heti ryhdytty vastaiskuun, homous on lisääntynyt, on tullut homoliittoja ja siitä on tullut laillista. Homous väkivalloin valtaa alaa Euroopassa.

Koko kirje on ukgaynewsin sivulla englanniksi
http://ukgaynews.org.uk/Archive/07/March/1201.htm

Kirje on siis osoitettu Blairille. Kirjeessä on tällainen uhkaus pride-marssijoille:

"Latvialaiset ovat hyvin suvaitsevaisia eri roduista tuleville ihmisillle, mutta olemme hyvin suvaitsemattomia ulkoisille uhkille ja aggressioille. On vain muutama vuosi siitä, kun latvialaiset taistelivat vapaudestaan barrikaadeilla ja maksoivat siitä verellään. Nämä tapahtumat ovat vielä mielissämme. Onko pakko luoda tilanne,, jossa samat tapahtumat toistuvat maassamme".

Ja allekirjoituksena on

Igors Maslakovs
Board Chair
Organisation “No Pride”

Aika pelottavaa! Nähdäänkö pommi-iskuja?

Viime kesänä Saksa vetosi Puolan viranomaisiin Varsovan Priden edellä ja vaati, että Saksan kansalaisten turvallisuus on taattava. Nyt luultavasti Englanti tekee saman Latvian Priden lähestyessä.
Jaa sellaista on elämä. Puutun vain tuohon matkustamiseen. Suosittelen kyllä ihan suoraa lentomatkaa Riigaan. Esim Ryanair tekee suoran lennon Riigaan Tampereelta. Eikä matkan hinta ole edes kummoinen. Ja välttyy bussipahoinvoinnilta kun tuo Tallinna - Riiga tie ei ole niitä ihan auvoisimpia. ;)
  • 6 / 85
  • Public eye
  • 13.3.2007 9:37
Lentäminen on tietysti nopeampaa ja nykyisin usein jopa varsin edullista. Kaikki eivät kuitenkaan ole ihastuneita tuohon matkustusmuotoon, ja maitse tapahtuvalla liikkumisella on omat vahvat hyvät puolensa niin maisemien kuin tietynlaisen leppoisuudenkin vuoksi.

Tallinna-Riika-tie oli ainakin viime kesänä mitä erinomaisimmassa kunnossa, ellei huomioon ota Latvian puolella vielä meneillään olleita päällystystöitä. Nekin ovat varmasti jo valmistuneet, joten tasaisempaa ja sujuvampaa kyytiä siellä saa kuin vaikkapa meikäläisellä nelostiellä Jyväskylään matkatessa.
  • 7 / 85
  • vaeltaja2006
  • 13.3.2007 15:40
Latviassa on muitakin kuin homoihin liittyviä mielenosoitusongelmia. Maaliskuun 16. pnä vuosittain legioonalaiset kokoontuvat vapausmonumentille laskemaan kukkalaitteitaan. Legioonlaiset taistelivat sodan aikana natsi-Saksan puolella. Vastassa ovat mm. venäläiset, jotka kaikin tavoin koettavat estää kukkien laskun. Toissa vuonna venäläiset seisoivat rivissä monumentin ympärillä eikä päästäneet ketään läpi. Viime vuonna seppeleenlaskut kiellettiin, mutta siitä tuli yhteenotto. Poliisi pidätti ainakin 7 osanottajaa.

Tänä vuonna mielenosoitus ja sen vastamielenosoitus on kaupungin puolesta sallittu.

Jäämme odottelemaan, miten käy pride-paraatille: luvallinen vai luvaton.
Ulkomailta pride-kulkueiden suojaksi lähteminen on yksi tapa auttaa asenteiltaan takapajuisten maiden vähemmistöjä. Ulkomaiden kansalaiset kulkueessa tuovat paineita viranomaisille toimia suojana kulkueväelle, ja myös näyttää viranomaisille että muuta maailmaa kiinnostaa, mitä kyseisessä kolkassa tapahtuu. Aina on viranomaisille huonoa mainosta, jos ulkomaalaiselle käy jotain eikä tämä itse ole syyllistynyt rikokseen. Kääntöpuolena tällaisesta auttamisesta äärikonservatiivit, -nationalistit ja muut luupäät alkavat levittää viestiä, että turmelusta ollaan vyöryttämässä ulkomailta, kuten mm. Latviasta ja Puolasta on kuulunut. Ja tämähän uppoaa iäkkääseen ja/tai kouluttamattomaan kansanryhmään kuin kuuma veitsi voihin.

Pride-tapahtuma on kerran vuodessa, ja vähemmistö tulee sen aikana näkyväksi - ja pääsee tiedotusvälineisiinkin. Mutta niin pääsevät vastustajatkin. Valitettavasti pride-tapahtuman yhteydessä levitettävä asiallinen tieto jää vastakkainasettelun ja väkivaltaisuuksien jalkoihin tiedotusvälineissä. Ongelmamaiden glbt-toimijoiden olisi hyvä satsata voimiaan muuhunkin kuin pride-tapahtumiin. Ne kumminkin ovat vain jäävuoren huippu ongelmien ratkaisukeinoissa.

Muitakin vaikuttamis- ja auttamistapoja on kuin lähteä kulkueeseen mukaan. Suomessa on aika tavalla osaamista asiallisen tiedon levittämisessä, kuten myös muissa pohjoismaissa ja Hollannissa. Tätäkin apua pitäisi tarjota. Oma MuTu-fiilis on, että tähän ei monillakaan toimijoilla omat rahkeet riitä, etenkin kuin viranomaiset ja tiedotusvälineet eivät ole myötämielisiä. Näinhän mm. Puolassa tilanne on. Voi toki olla että tällaista valistustoimintaa on, mutta niistä ei kaikuja tänne raukoille rajoille kuulu samalla tavoin kuin pride-tapahtumista, ja paikallisia kieliä taitamattomana jää ulkomaille suunnatun tiedotustoiminnan varaan. Joka tapauksessa viranomaisten ollessa vastahankaisia, pitäisi taloudellinen ja muukin apu kanavoida epävirallisia teitä pitkin.

Uskonnolliset ja äärikonservatiiviset tahot näyttävät olevan pahimpia homovihan lietsojia. Pääargumenttina on pelko perhearvojen romahtamisesta. Pitäisi vastata asiallisesti jokaiseen yksityiskohtaan vaikka jankuttamalla rauhallisesti loputtomiin samoja asioita niissä paikoissa missä se suinkin on mahdollista ja samalla vaatia perustelemaan, että miten seksuaalivähemmistöjen oikeudet romahduttavat perhearvoja. Jos perusteltuihin näkökantoihin ei tule koskaan järkevää vastausta, se ei jää huomaamatta. Tutkittua tietoa on olemassa yllin kyllin. Olen ihmetellyt sitä, että uskonnollisten hahmojen jyrähdellessä usein vastineena on lähinnä dramaattinen kommentti ja pöyristymisen ilmaiseminen. Itse jyrähdyksen sisältö jätetään ruotimatta sen tarkemmin. Asialliseen ja hyvin perusteltuun näkökantaan olettaisi tartuttavan viimeistään jossain vaiheessa.
  • 10 / 85
  • vaeltaja2006
  • 21.3.2007 21:11
Porin seudun SETA erityisasemassa
------------
Riian Pride on kesäkuun alussa ja pride-marssi kesäkuun 3. pnä 2007. Pori on erityisasemassa, koska Riika on ollut Porin ystävyyskaupunki vuodesta 1965 alkaen. Nyt olisi oiva tilaisuus tehdä ystävyyskaupunkityötä. Porista voisi mainiosti kerätä HLBT-valtuuskunnan, joka saa kaupungilta varmaan matkatukea.

Priden aikaan tulisi pyytää kaupunginjohtajaa tai pormestaria vetoamaan Riian viranomaisiin suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi. Lontoon pormestarikin on pitänyt yhteyttä Riikaan.

Porin Setalla ei näköjään ole ennestään muuta ohjelmaa tuona viikonloppuna, joten tervemenoa Riikaan.
http://www.poseta.net/
  • 11 / 85
  • vaeltaja2006
  • 22.3.2007 16:42
Latviaan matkustavien on hyvä muistaa, että kaupungissa on pyhä paikka, jossa ei saa pissailla. Se on vapauden monumentti. Helmikuussa yksi englantilainen turisti juovuksissa kuseskeli muistomerkin viereen, poliisi pidätti ja sakot olivat yli 1000 euroa. Viime perjantaina sama juttu. Taas brittituristi humalassa. Englantilaisten matkatoimistot ovat luvanneet valistaa asiakkaitaan, että hyvät tavat kunniaan myös Riikassa.
  • 12 / 85
  • vaeltaja2006
  • 23.3.2007 22:53
Kardinaali Janis Pujats, Latvian roomalais-katolisen kirkon pää sanoo kannanotossaan, että homot eivät tarvitse mitään yhteiskunnan suojelua. Tämä mielipide oli ilmaistu vstauksena sosiaalisen integraation ministeriön lausuntopyyntöön. Ministeriö valmistelee syrjinnän vastaista ohjelmaa ja pyysi mielipidettä monilta yhteisöiltä..
(The baltic times 13.3.2007)
  • 13 / 85
  • vaeltaja2006
  • 27.3.2007 16:04
UkGayNews kertoo tänään, että Latviaan on perustettu uusi homojen vastainen järjestö. Jutussa on mukana Seattlesta kotoisin oleva musta saarnaaja (aikaisemmin jalkapallotähti) Ken Hutcherson. Hän sanoo olleensa presidentti Bushin erikoislähettiläänä Latviassa aikaisemmin tässä kuussa. Hänen mukaansa latvialaiset ovat reagoineet anti-kristillisyyteen. On menossa kova taistelu ja se on voitettava, sanoo Hutcherson.

Anti-homoryhä on rekisteröity Latviassa viikko sitten. Nyt suunnitellaan Riian Priden aikaan Riikaan seminaaria: Homoseksuaalisuus, valinta vai välttämättömyys.

Koko artikkeli on tässä englanniksi:
http://ukgaynews.org.uk/Archive/07/March/2701.htm
Tuo yllä mainittu ruotsalainen ex-diplomaatti on Sverker Åström. Hän on jo 88-vuotias, ja hänellä on pitkä ura Ruotsin ulkoministeriön palveluksessa. Neljä vuotta sitten hän tuli kaapista, mutta hän sanoo, että entiset pääministerit tiesivät hänen homoudestaan. Viime vuoden puolella Åström osallistui Böglobbyn-tv-ohjelmaan. Myöhemmin hän kritisoi ohjelmaa, ettei se ollut kyllin asiallinen, vaan tuki vanhoja ennakkoluuloja. Palkkionsa hän lahjoittaa Tukholman Pridelle ehdolla että puolet summasta menee Latviaan.

Ruotsin RFSL tukee muutenkin voimakkaasti Riian Prideä.

Olethan sinä jo tukenut Latvian prideä?
Pankkitiedot löytyvät tästä

http://www.mozaika.lv/index.php?part=4&part2=55&us=1596782682&lng=en
Huhtikuun 10.-11. päivinä pidetään Latvian pääkaupungissa Riikassa epävirallinen presidenttikokous. Siihen osallistuu myös Tarja Halonen. Aiheena on Euroopan tulevaisuus ja haaasteet. Mukana on Saksan, Italian. Portugalin, Puolan, Unkarin ja Itävallan presidentit. Puolisoille on omaa ohjelmaa.

Keskustelut päättyvät televisioitavaan tiedotustilaisuuten. Nousevatkohan homoteemat ja ihmisoikeudet esiin???
(LETA)
"Latvialaiset ovat hyvin suvaitsevaisia eri roduista tuleville ihmisillle, mutta olemme hyvin suvaitsemattomia ulkoisille uhkille ja aggressioille. On vain muutama vuosi siitä, kun latvialaiset taistelivat vapaudestaan barrikaadeilla ja maksoivat siitä verellään. Nämä tapahtumat ovat vielä mielissämme. Onko pakko luoda tilanne, jossa samat tapahtumat toistuvat maassamme".

Selkokielinen teksti pysyä Latviasta kaukana. En kehottaisi provosoimaan latvialaisia menemällä prideen.
Asiat ovat muuttuneet vain huonommiksi sen jälkeen kun pridejä on runnottu Itä-Eurooppaan.

Vastustan homoseksuaaleihin kohdistuvaa väkivaltaa. Älä joudu väkivallan kohteeksi - älä mene Latvian prideen!
Minkähänlaiset vaikutusmahdollisuudet muista EU-maista tulevilla pride-osallistujilla olisi Latvian tilanteeseen? Turvaavatko viranomaiset kulkueen? Ilmeisesti marssi on siis sunnuntaina 3.6. (eikä la 2.6., kuten esim. Ranneliike.netin kalenterissa lukee).

PS Vihreät nuoret välttävät lentomatkustamista. Jos Riian prideen osallistutaan, sinne mennään bussilla, kun sitä kunnollista junarataa ei vieläkään ole... Via Balticaa kunnostettiin viime kesän aikana todella paljon EU-rahalla ja käsittääkseni se on nyt varsin hyväkuntoinen tie.
  • 19 / 85
  • vaeltaja2006
  • 12.4.2007 23:15
Latvian Pride sai tänään tärkeän voiton. Alueen hallinto-oikeus päätti, että viimekesäinen pride-kielto oli laiton. Viime kesänä marssi oli torjuttu ilmoittamalla, että se oli turvallisuusriski. Viranomaiset kielsivät Mozaikan ehdottaman marssireitin, mutta eivät suostuneet myöskään neuvottelemaan turvallisista reiteistä.

Mozaikasta puheenjohtaja Kristine Garina sanoi, että päätös oli hyvin tärkeä. Sanan- ja kokoontumisvapaus säilyy Latviassa, eivätkä vihamieliset ryhmät pysty sitä kumoamaan uhkaamalla väkivallalla. Nyt ollaan EU-tasolla.

Suomalaisesta näkökulmasta Latvian Priden tukeminen on nyt ensiarvoisen tärkeää ja hyödyllistä, koska maa on lähes naapurimaa ja se oli entisen Neuvostoliiton osa. Nyt on helppo vaikuttaa asioiden kulkuun: matka-aika max 10 tuntia yhteen suuntaan. Latvialaisille on näytettävä, että maan ihmisoikeustilannetta seurataan naapurimaissa ja koko EU:ssa. Englantilaisten pride-tuki on ollut priden vastustajille katkera pala.
  • 20 / 85
  • vaeltaja2006
  • 14.4.2007 10:06
Pora-liike nostaa tuossa edellä esiin keskustelun, jota on käyty niin kauan kuin pride-tapahtumia on ollut. 1970-luvulla, kun Seta järjesti ensimmäisiä kansalaisoikeustempauksiaan, suuri osa homoista käänsi niille selkänsä. He eivät halunneet että homo olisi jotain ihan tavallista, normaali ihminen. Jos kuka tahansa voisi olla homo, niin silloin ”heitäkin voitaisiin epäillä homoksi, vaikka he ovat näin normaalin näköisiä”. Suojamuuri säilyisi parhaiten, jos homot leimataan rikollisiksi, sairaiksi ja muutenkin marginaali-ihmisiksi. Vanhemmat ja työtoverit eivät osaisi epäillä.

1980-luvulla sama ajattelu jatkui. Pride-marsseilla oli vain pieni joukko ja nekin etupäässä aika räikeästi pukeutuneita tyttöjä. Nurkan takaa kurkkivat homot olivat tyytyväisiä ja tunsivat olevansa turvassa kaapissaan.

Sama tilanne on nyt ainakin Venäjällä. Suuri osa homoista vastustaa jyrkästi, että yleistä mielipidettä ärsytetään pride-marsseilla. Kun ollaan hiljaa, kaapissa olevat saavat olla rauhassa. Kukaan ei osaa epäillä heitä homoiksi.

Olen eri mieltä, kuin Pora-liike. Kehitystä tapahtuu varmimmin vasta sitten, kun syntyy konflikti yleisen mielipiteen kanssa. Vasta silloin joutuvat ihmiset miettimään tarkemmin suhdettaan homoihin ja muihin erilaisiin ihmisiin. Ja jos me ulkomaalaiset voimem olla tukena, niin sinne vaan.
Sinulla on täysi oikeus olla eri mieltä. Kuka kantaa vastuun jos sinä olet väärässä?
Amnestyn HLBTI-ryhmästä Suomesta on lähdössä väkeä Riikaan. Riian Pridestä on tulossa tärkeä kansainvälinen voimannäytös. Onko muita tulossa? Voisimme sopia yhteisestä esiintymisestä, Suomen lipuista ja muusta rekvisiitasta. Voisi myös miettiä, voisivatko suomalaiset ryhmät järjestää siellä jonkin yhteisesiintymisen. Näin tekevät mm. saksalaiset Bukarestissa,

Viime kesänä Varsovassa oli Tukholman Pride erittäin näyttävästi mukana. Myt on meidän vuoromme Riiassa näkyä kunnolla.
Eilen kaksi latvialaista turistityttöä tutki karttaa Tehtaankadulla. Miten pääsee keskustaan?

Kerroin, että olemme tulossa suurella joukolla Latviaan homomielenosoitukseen. "Me emme halua olla missään tekemisissä sen mielenosoituksen kanssa" sanoivat tytöt ja poistuivat kiireesti.
Riiasta otettiin yhteyttä ja kyseltiin, ollaanko tulossa kesäkuun alussa.

Ruotsin RFSL ja Stockholm Pride ovat jälleen näyttävästi mukana Latvian Pridessä. Samoin Lontoon Pride on aktiivinen. Englantilaisia on tulossa isompi joukko. Suomen järjestöistä tiettävästi vain Amnesty ja Vihreät ovat valmistelleet matkaa.

Ystävyyskaupungissa, Porissa, ollaan aivan hiljaa.
Latviassa roomalaiskatolisen kirkon pää, kardinaali Janis Pujats on taas haukkunut homot ja pride-tapahtuman. Hän vaatii hallitusta suojelemaan perinteisiä perhearvoja homojen riettaudelta. Kardinaalin kirje julkaistiin latvialaisessa lehdessä Rîtdienassa. Kardinaali vetoaa siihen, että missään kansainvälisessa sopimuksessa ei sanota, että homojen oikeuksia pitäisi suojata.

Kardinaali kehottaa ihmisiä osallistumaan priden vastaiseen marssiin.
http://ukgaynews.org.uk/Archive/07/May/1001.htm
Tässä hieman turvallisuusasiaa Latvian Pride-marssia varten:

Riiassa todennäköisesti järjestetään erittäin suuri vastamielenosoitus ja kansan asenne homoja ja lesboja kohtaan on kielteinen. Marssin alkupisteeseen kannattaa mennä suurempana seurueena, jos mukana on lippuja tai plakaatteja. Parasta olisi, jos suomalaiset sopisivat yhteisen kokoontumispaikan. Yksin ei kannata missään tapauksessa liikkua sateenkaarilippujen kanssa kaupungilla.

Ryhmien kannattaa ottaa yhteys ulkoministeriöön hyvissä ajoin, ja kertoa, että lähdössä ollaan ja toivotaan Latvian suurlähetystön kiinnittävän Latvian viranomaisten huomion omien kansalaistemme turvallisuuteen.

Henkilöpaperit mukaan. Passista kopio mukaan. Naamioituminen on kielletty, joten transasusteissa saa liikkua vain suuremmassa ryhmässä, jossa pidetään huolta kaikista. Räikeät transasusteet tai vähäpukeisuus eivät välttämättä ole toivottavia senkään takia, että niillä kiinnitetään huomio vääriin asioihin. Tämä on kansalaisoikeusmarssi eikä karnevaali.

Vastamielenosoittajat ovat liikkeellä ryhminä. Jos olette yksin liikkeellä, liittykää suurempiin ryhmiin. Selvittäkää marssireitti. Vaihtakaa puhelinnumeroita muiden marssijoiden kanssa. Sopikaa tapaamispaikka, jos eksytte kavereistanne.

Kaikki kännykät eivät toimi ulkomailla
Ei mitään aseita mukaan, ei kyynelkaasuja, ei nyrkkirautoja.
Joskus on neuvottu ottamaan sadeviitta mukaan, jos heitellään paskaa niin kuin viime vuonna.
Ja paksu pipo tai sateensuoja lentelevien esineiden varalta. Suojalasit voivat olla hyväksi, tai aurinkolasit.

Mukaan myös paperia ja kynä, jos esim. joutuu todistajaksi

Vaaratilanteissa:
Älä jätä kaveria. Ryhmien on pysyttävä koossa.
Lääkärin päivystävä numero on pyydettävä hotellista ennen lähtöä. Hätätilanteissa pitää jäädä ryhmäksi ja mieluimmin muodostaa ketjuja ja ryhmiä. Hätätilanteissa soita Suomeen ulkoministeriön päivystysnumeroon. Jos huomaat, että joku on hakattu, paina mieleen tilanne. Koeta saada poliisi tai muut marssijat apuun. Väkivaltaisen hyökkäyksen valokuvaaminen voi olla vaarallista.
Jos sinut pidätetään, yhteys ulkoministeriöön ensi tilassa. Sieltä saa oikeudellista apua ja hankitaan asianajaja, jos on tarpeen. Paina mieleen kaikki pidättämiseen johtaneet tapahtumat.

Viime vuonna Varsovassa ulkomaalaisten kokoontuminen oli Hotelli Mercuryllä. Sieltä lähdettiin usean sadan ulkomaalaisen ihmisen letkana kohti marssin lähtöpaikkaa. Joukkoa johti pappi, jolla oli raamattu kädessä. Letka sai edetä keskustan läpi ilman välikohtauksia.
  • 27 / 85
  • vaeltaja2006
  • 13.5.2007 16:49
Amnesty International tukee aktiivisesti Riian Pridea 2007. Amnestylta tulee marssiin mukaan 50-100 henkeä eri maista. Amnesty haluaa ilmaista solidaarisuutensa Latvian lesboja, homoja, bi-ihmisiä ja transihmisiä kohtaan.

Amnesty ilmaisee myös huolensa niistä uhista, joita LGBT-ihmisiin kohdistuu Latvian Pridessä. Amnesty kehottaa Latvian viranomaisia varmistamaan, että paraati saa riittävän poliisien suojan, koska paraatin osanottajiin voidaan kohdistaa fyysisiä ja verbaalisia hyökkäyksiä. Uhkana ovat vastamielenosoittajat, jotka yrittävät estää mielipiteen- ja kokoontumsivapauden.

Amnestyn tiedotteessa kerrataan vielä vuoden 2005 ja 2006 tapahtumia. Vuonna 2005 paraati sallittiin, kun hallintotuomioistuin puuttui asiaan. Vuonna 2006 paraatia ei sallittu lainkaan. Vuoden 2005 paraati keskeytyi raivoisiin protesteihin. Poliisi ei ollut järjestänyt kumpanakaan vuonna asiallista suojelua. Maaliskuun 12. pnä 2007 hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että paraatikielto vuonna 2006 oli laiton.

Amnesty International kehottaa Latvian pääministeriä tulemaan esiin ja jopo puheessa tai muilla keinoin vaikuttamaan vastamielenosoittajiin niin, että nämä kunnioittaisivat LGBT-ihmisten mielipiteen – ja kokoontumisvapautta ja pidättäytyisivät fyysisistä tai verbaalisista hyökkäyksistä.

Amnestyn tiedote englanniksi 10.5.2007:
http://www.amnestyusa.org/document.php?lang=e&id=ENGEUR520012007
Lähde vihreiden nuorten ja opiskelijoiden kanssa Riikaan gay prideille!

Matkaan lähdetään Helsingistä lauantaiaamuna 2.6. ja paluu on seuraavan päivän iltana. Lauantaina ohjelmassa on bileet ja sunnuntaina pride-kulkue.

Reissu maksaa ViNOn (ja sen jäsenjärjestöjen) jäsenille 50 euroa, muille 65 e. Hinta sisältää matkat, majoituksen hostellissa ja hyvän meiningin.

Ilmoittaudu viimeistään torstaina 24.5. Kerro ilmoittautuessasi yhteystietojesi lisäksi syntymäaikasi ja jos menet paikalle aiemmin tai jäät sinne.

Tapahtuman kotisivut: http://www.mozaika.lv/
Matkan järjestää Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto: http://www.vino.fi/

ViNOn pride-kiertueen muut kohteet ovat Helsinki 30.6. ja Tallinna 11.8.


Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
ViNOn sateenkaariverkoston vetäjä Leena Hernesniemi
s-posti leena.hernesniemi@vihreat.fi
puh. 040 742 9182
vaeltaja2006 kirjoitti: "
Joskus on neuvottu ottamaan sadeviitta mukaan, jos heitellään paskaa niin kuin viime vuonna."

Paskareissu.
  • 32 / 85
  • vaeltaja2006
  • 24.5.2007 15:05
Ruotsista on lähdössä Riikaan 70 hengen virallinen valtuuskunta. Ministeri Tobias Billström johtaa valtuuskuntaa. Ruotsin lähetystö pitää virallisen vastaanoton priden aikana. Billström osallistuu marssiin ja pitää puheen päätösjuhlassa. Muitakin poliitikkoja lähtee mukaan: Maria Kornevik Jakobsson (keskusta), Camilla Lindberg (liberaalit), Börje Vestlund (sos.demit), Marianne Berg ja LiseLotte Olsson (vasemmisto) ja Helena Leander (vihreät). Mepeistä osallistuvat Hélène Goudin ja Maria Carlshamre. RFSL lähettää 35 henkeä. Lisäksi lähtee väkeä seuraavista järjestöistä:
LGTB liberaalit, LGBT sos.demit, feministien initiative board, LGBT armeijan järjestö, Tukholman Pride, Tupilak, LGBT opiskelijat, LGBT ekumeeninen liike, LGBT poliisit ja muitakin järjestöjä.

Ruotsista oli ministeri myös Varsovassa viime viikonloppuna ja lähetystöllä oli vastaanotto.

Pitääkö Suomen suurlähetystö vastaanoton suomalaisvaltuuskunnille? Ja lähteekö Setasta ketään? Entä poliitikot? Missä ovat Suomen poliitikot?
  • 33 / 85
  • vaeltaja2006
  • 24.5.2007 20:25
Keskustelu Riiassa on kuumenemassa. Sunnuntaina 3. kesäkuuta pride päättyy Vermanes-puistossa. Vastustajat yrittävät todennäköisesti häiritä tapahtumaa.

Riian Priden järjestäjät odottavat Riikaan satojen ihmisten ulkomaisia tukijoukkoja. Lontoon Pride on tehnyt yhteistyösopimuksen. Amnesty on kertonut 50-100 ulkomaisesta tukijasta. Ruotsista on saapumassa iso valtuuskunta.

Pride-järjestäjien puolesta Linda Freimane on kertonut Baltic Timesille, että uusi sisäministeri on luvannut toimia paremmin kuin edeltäjänsä, joka selkeästi oli homovihamielinen. Poliisi on tänä vuonna ollut ammattimaisempi. Freymane uskoo, että kaikki menee paremmin kuin vuosi sitten.

Nyt kaatuu se myytti, että homot ovat vain joukko Riikassa asuvia ulkomaalaisia. Homot ovat latvialaisia ja venäläisiä niin kuin kaikki muutkin maan asukkaat. Maassa on joitakin homofobisia poliitikkoja ja iso joukko poliitikkoja, jotka vaikenevat asiasta. Freymane sanoo, että yksi pahimmista poliitikoista on parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja Janis Smits. Viime vuonna, kun käsiteltiin syrjinnän kieltämistä, Janis Smits luki raamtusta kohtia, joissa homoudesta on rangaistava kuolemalla.

Vajaa kuukausi sitten arkkipiispa Pujatis vaati priden vastustajia kaduille. 1000 pride-marssijan vastapainoksi piispa lupasi kaduille 50 000 vastustajaa. Pujatis kirjoitti lehtiartikkelissa: ”Te kaikki kristityt, joille usko on sydämen asia, ja kaikki muutkin, jotka rakastatte perheitänne – olkaa valmiit lähtemään kaduille” Pujatis vaatii valtiota suojaamaan perinteisiä perhearvoja homojen epäsiveellisyydeltä. Pujatisin mukaan kyseessä on ulkomailta peräisin oleva aktio, jossa valtion instituutiot pakotetaan hyväksymään perverssit näkemykset.

Uusi pormestari tukee pride-marssia.
Pora-liike kirjoitti:

> "Mitä onnea?"

Well... 80-luvulla Suomessa oli todella ahdistavaa asua. Mutta verrattuna nykyiseen Puola / Liettua / Latvia -meininkiin se kuulostaa helpolta ajalta kuitenkin.

Vuosien ulkomailla asumisen jälkeen asun nyt taas Suomessa - ja huomaan, että täällähän on aika helppo olla! Kukaan ei tunnut haistattelevan ja uhkailevan minua kadulla (toisin kuin Amsterdamissa marokkolaistaustaiset kanssaihmiset lähes päivittäin tekivät). Ja palattuani Suomeen huomasin, että ihmiset ovat täällä noin yleisesti ottaen aika tyytyväisen oloisia: tämä heijastuu jotenkin myös siihen miten kanssaihmisiin suhtaudutaan. Tyytymättömimmät EU-kansalaiset löytyvät muistaakseni juuri Baltiasta, ja se voi selittää osaksi homovihaa.

Eihän täällä kaikki ole kunnossa ja paratiisiin on vielä matkaa, mutta ainakin Hollantiin ja Saksaan verrattuna asiat toimivat, isoja etnisiä ristiriitoja ei ole (kun ei ole syntynyt valtavaa siirtolaispopulaatiota), ihmiset luottavat tulevaisuuteen eivätkä ole täysin turhautuneita. Ja Balttiaan verrattuna - tämä varmaan on lähellä paratiisia (vaikka matkaa sinne siis on).

Eli minulle kyse on siitä mihin sitä vertaa. Vertaanko Hollantiin ja Saksaan - tai vielä isompi kontrasti: Baltia, jossa asuminen olisi minun omalla elämäntyylilläni (avoimesti homo pervo nahkiainen) varmasti helvetillistä.

Onnea *minulle* on se, että voin asua täällä enkä jossain Baltian tai Puolan kaltaisessa paikassa. Ja asun myös mieluummin täällä kuin Hollannissa tai Saksassa.

Nykymaailmassa hyvää on se, että jos joku paikka vituttaa niin maata voi vaihtaa aika helposti. Olen itse tehnyt tämän jo muutaman kerran.
Jukka kirjoitti: "
Onnea *minulle* on se, että voin asua täällä enkä jossain Baltian tai Puolan kaltaisessa paikassa. Ja asun myös mieluummin täällä kuin Hollannissa tai Saksassa.

Nykymaailmassa hyvää on se, että jos joku paikka vituttaa niin maata voi vaihtaa aika helposti. Olen itse tehnyt tämän jo muutaman kerran."

Oma kokemukseni, jota en kertaa, on se, että vain höyhenet ja terva puuttuvat siitä kohtelusta mitä olen Helsingissä joutunut kokemaan. Vaikea kuvitella asioiden olevan missään huonommin, paitsi jossain Iranissa tai Nigeriassa, jossa sitten ihan suoraan kivitetään ja kidutetaan tai muissa maissa missä homoseksuaalisuus on rikollista.

Ongelman ydin on se, että kun homoseksuaalisuudesta on tehty mediaspektaakkeli täällä, niin se ärsyttää tyytymättömimpiä kansanryhmiä, narkomaaneja, alkkiksia, kauppakeskusten liepeillä norkoilevia nuorisojengejä, mustalaisia.
Mutta jos sinulla on rahaa niin että kävelet vain vartioidusta ostoskeskuksesta vartioidulle autollesi ja ajat keskiluokkaiseen lähiöön, niin mitään ongelmaa ei ole. Et koskaan tapaa laajempia kansankerrostumia.

Sama on minulla köyhänä kun vaihdoin julkisen liikenteen polkupyörään. Vain rikottu lasi kertoo näiden ryhmien olemassaolosta. Ja samalla saan olla rauhassa. Mutta Helsingin sisäiseen julkiseen liikenteeseen en enää astu. Taksiin korkeintaan.

Minusta taas maan vaihto on hyvinkin ongelmallista ja kallista. Olen kerran asunut Yhdysvalloissa ja jouduin valitettavasti palaamaan Suomeen. Yhdysvalloissa asuinalueellani oli noin miljardi kertaa suvaitsevaisempaa kuin Suomessa keskimäärin. Jos muuttaminen olisi helppoa niin eihän tänne jäisi kuin "mökin akka ja sotaveteraani, kuten Heikki Kinnunen asian kerran ilmaisi."
Kieltämättä on totta se, että en ole tutustunut esim. Itä-Helsingin elämään kovinkaan syvällisesti. Epäilen, että jos Suomessa jossain ongelmia löytyy niin siellä. Oma kokemusmaailmani nyky-Suomesta on lähinnä Helsingin kantakaupungista, Vantaalta ja erityisesti Pohjois-Lapista.

Maan vaihto on kallista mutta mahdollista. Jotenkin jo tieto siitä että sen voi halutessaan tehdä on rauhoittava. Hankalinta muutto on varmaankin juuri Yhdysvaltoihin, siellä kun avoimet ovet menivät kiinni eurooppalaisilta jo kauan aikaa sitten. Mutta EU:n sisällä muutto onnistuu aika helposti - ja erityisesti Pohjoismaissa se on lähes kynnyksetöntä (ei rajoituksia esim. siihen, että 3 kk sisällä pitäisi löytää työpaikka jne).
ViNOn delegaatiossa Riikaan lähtee 27 henkilöä. Parlamentaarikoista mukana ovat Anni Sinnemäki ja Oras Tynkkynen (sekä ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen). Amnestyltä lähtee lisäksi oma kuuden hengen porukka.
EU:ssa tilanne ei liene niin ratkaisevasti Suomea parempi, että muuttamisen ja siihen liittyvän byrokratian vaiva ja uhrattu raha tulisi palkituksi. Joutuu opettelemaan uuden maan kulttuurin ja pitämäänkin siitä. Globalisaation tuoma kurjistuminen ja epätasa-arvoistuminen koskee muitakin maita kuin Suomea. Lähdin aikoinani Suomen lamaa pakoon ja jouduin Aasian talouskriisin syliin.
Nyt on ajatus se, että jos pakosalle lähtee, niin saa paeta maan ääriin asti.

Minä en ymmärrä, miksi ihmiset joita on nuorena hakattu niin kuin tämä italialainen kansanedustaja ja varmasti moni meistä on tullut hakatuksi, lähtee ulkomaille Prideen kerjäämään turpiinsa. Ei ole mitään äänestystä tuossakaan maassa tehty sateenkaariväen keskuudessa, koetaanko pride-kulkue hyödylliseksi ja ketkä saavat kunnian edustaa koko vähemmistön asiaa, saati että olisi haluttu ulkomaisia delegaatteja, joilta yhteys maan arkielämään on täysin poikki.

Suojatuissa oloissa elävät homoaktivistit kutsuvat toisia suojatuissa oloissa eläviä homoaktivisteja päättämään maan suojattoman sateenkaariväen asioista.

Ellei sitten halua rähjätä ja vetää natseja ja ortodokseja lättyyn; kuitenkaan riehumaan sinne ei ole kukaan menossa.

Pitää ymmärtää tämän maan filosofia missä me elämme ja on kestänyt tovi opetella sitä. Suomi ei ole mitään muuta kuin venäläinen kapinalinnake. Tämä maa on rakennettu valloittamattomuuden lähtökohdasta. Meillä on sellainen virkamiehistö, joka huseeraa täysin omiaan, välittämättä laista ja säädöksistä, koska eduskunta voidaan aina vaihtaa, mutta virkamiehistön vaihtaminen on jo vaikeampaa. Lailla ei ole kauheasti merkitystä, vaan virkamiehistön asenteilla. Toisaalta virkamiehistön suopeat asenteet saavat hankalan lain muutettua nopeastikin. Kansalaisten oikeuksilla ei ole väliä, kansalaiset ovat vain tykinruokaa Kollaalle ja Taipaleenjoelle tai globaalitaloudelle. Suomi on käynyt hyvin verisiä sotia joita on jatkettu verisillä murhateoilla, joista osaa yritetään peitellä Huhtiniemessä. Asenneilmasto on oikeistolaisempi kuin muualla Euroopassa, Eestiä lukuunottamatta. Väkivallanteoissa ja murhissa Suomi edustaa Euroopan itälaidan maita, itsemurhissa Suomi on kehitysmaatasoa.

Tällaista maata ei muuteta ruohonjuuritasolta. Käy niin kuin Kronstadtin kapinallisten.

Erityisen vastenmielistä on se, että rahavallan kätyreille Pride-paraati on väline heidän oman "vapautensa" tuomiseen näihin maihin, se "vapaus" tarkoittaa taloudellista riistoa ja orjuutusta. Ilmankos suhtautuminen Suomessa on ollut myönteistä viranomaistaholta, Suomi kun on 17 vuotta ollut rahavallan edessä rähmällään.

Pakko antaa linkki mainion pakinoitsijan Fundeeraajan kirjoitukseen, joka kuvaa elämää minun Suomessani, joka mm. JuhaniV:lle on tuntematon (eipä siellä sateenkaariliput liehukaan): http://fundeeraaja.ihmisarvo.org/tyopaikkamaar.htm
Lähetin ylläolevat osallistujatiedot Pride-järjestäjille Riikaan. Yöllä vastattiin viestiini. He pyytävät ryhmistä nimilistat (tulo- ja lähtöajat ja hotellitiedot), koska poliisi järjestää hotelleille valvonnan. Lähetän ryhmien vetäjille sähköpostiviestin nyt aamulla. Voitte lähettää tiedot joko suoraan tai voin toimia tietojen kokoajana.

Olen kahdessa viestissä informoinut Riian ähetystöä. Kyselin myös puhelinnumeroa hätätilanteiden varalta. Ei ole vastattu. Euroviisujen aikaan lähetystöstä joku sanoi Espalla, etttei heillä olemitään tietoa tällaisesta pride-tapahtumasta, mutta pyysivät informoimaan. Kansanedustajat ovat ehkä olleet suoraan yhteydessä.

Lähetystöt järjestävät maanmiehilleen vastaanottoja, mutta Suomen lähetystö ilmeisesti ei. Pride-järjestäjät Riiassa kyselivät, onko Suomen suurlähetystö vastannut tiedusteluihini. Ei.

Yksityisesti matkustavat: Katsokaa seuraavaa Riiasta tullutta ohjetta. Liittykää marssilla muiden suomalaisten joukkoon. Lähipäivinä lisää infoa.

Voisiko joku viedä setafoorumiin tiedon näistä ohjeista!
Tässä tietoa kaikille Riian Priden 2007 osallistujille (lähetetty 18.5.2007)
---------------
Pääkohdat:
Latvialaiset pride-järjestäjät toivottavat tervetulleiksi. Tässä hyödyllistä tietoa, ota kopio mukaan.

Lenotasema on muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Keskustaan pääsee parhaiten punaisilla takseilla uloskäynnin ulkopuolella. Ne ovat turvallisia! Hinta 8-10 LVL (1LVL=1,4 euroa).
Priden Infokeskus on Reval Hotellissa, Elizabetes iela 55, 2. kerros. Auki to klo 20:een, pe ja la 10-18. Heti saapumisen jälkeen kannattaa käydä täällä, koska täältä saa uusimmat tiedot. Sieltä saa myös lippuja eri tilaisuuksiin. Turvallisuussyistä kaikki osanottajat haluttaisiin infokeskuksessa rekisteröidä. Rekisteröitynyt saa kortin, jolla saa baarissa ja tapahtumissa alennusta. Sieltä saa myös Riian kartan, jossa on tapahtumapaikat Tapahtumiin mahtuu vain rajattu määrä ihmisiä. Etukäteen voi rekisteröityä lähettämällä e-mail (www.mozaika.lv –sivulla osoite). Ilmaislippuja elokuvarapahtumaan infosta tai elokuvateatterista.

Perhekonferenssi on kongressikeskuksessa perjantaina Valdemara iela 5. Simultaanikäännös englanniksi. Konferenssissa ei voi kävellä ulos ja sisään milloin vain vaan toivotaan että ollaan paikalla koko ajan. Ilmoittautuminen gimenes.konference@gmail.com.

Lauantain semnaarit ovat vapaita. Tapahtumapaikka the Riga Graduate School of Law, Alberta iela 13 (Wallenberg-rakennuksessa). Ilmoittautuminen seminaareihin: daina@mozaika.lv.

Perjantain yöparty: hinta 10Ls (14 euroa). Sisältää buffeen ja ohjelman. Ei sisällä alkoholijuomia.

Lehdistötilaisuus 1.6. ja 3.6. (vain lehdistölle).

Ruotsin lähetystön vastaanotto on 1.6. klo 17. Englannin lähetystö järjestää kello viiden teen 1.6. klo 16 englantilaisille. Amnestylaiset saapuvat vasta lauantaina, mutta tämä aika oli ainoa mahdollinen lähetystölle.

Turvallisuudesta:
Tällä viikolla tulee uusi muistio marssin turvallisuudesta. Lauantaina klo 16 pidetään briefing ryhmien vetäjille samassa paikassa missä on seminaarit. Pyydetään 2-3 henkeä kustakin ryhmästä.
  • 41 / 85
  • vaeltaja2006
  • 29.5.2007 13:14
Ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikkö ilmoittaa, että hätätilanteessa Riian päivystysnumero on seuraava :+371 633 2271

EDIT: Katso seuraavaa viestiä, puhelinnumero on +371 2633 2271
  • 42 / 85
  • vaeltaja2006
  • 29.5.2007 18:03
Suomen suurlähetystö Latviassa lähetti tänään terveisensä Riikaan matkustaville:
---------------
Riian turvallisuustilanteen ja muiden käytännön asioiden osalta kannattaa tutustua Latviaa koskevaan matkustustiedotteeseen, joka löytyy sekä ulkoministeriön sivuilta, sekä suurlähetystön sivuilta (www.finland.lv). Suurlähetystön päivystyspuhelimen numero viikonloppuna on +371-2633 2271 (huom. kännykkänumeroiden eteen tuleva 2).
Suurlähetystö seuraa aikaisempien vuosien tavoin aktiivisesti Pride-viikonlopun tapahtumia ja osallistuu mahdollisuuksiensa mukaan oheistapahtumiin, joihin se on kutsuttu. Suurlähetystö itse ei ole suunnitellut järjestävänsä Prideen liittyvää tapahtumaa tms.

Toivotamme suomalaiset vieraat omasta puolestamme tervetulleiksi Riikaan ja samalla toivomme, että Pride-tapahtuma sujuu tänä vuonna ilman välikohtauksia.
Ystävällisin terveisin,

Suomen suurlähetystö, Riika
Kalpaka bulvaris 1
LV 1605, Riika, Latvia
puhelin: +371 6707 8800
fax: +371 6707 8814
Epäpyhä allianssi

Tulevana viikonloppuna on vuorossa Riika. Vuonna 2006 tilanne eskaloitui kivien ja munien heittelyksi. Sen jälkeen mikään ei ole muuttunut. Paraati jakaa kansakuntaa. Rintamalinjat ovat koventuneet. Pride-järjesstäjä Mozaika korostaa, että syksyn 2006 vaalien jälkeen suhteet valtionhallintoon ovat parantuneet. Kuitenkaan maassa ei ole ketään homojulkkiksia.

Kesäkuun 3. päivän paraati on sallittu. Vastustajat uhkaavat istua marssireitillä. On mietitty, pitäisikö paraati perua. Mutta olisi naivia ajatelella, että muutaman vuoden päästä kaikki itsestään olisi toisin ja paremmin, sanoo Mozaikan vetäjä.

---------------

Vuonna 2005 nähtiin tappelukuvia Riian vanhasta kaupungista. 100 homoa ja lesboa, vastassa oli monta sataa vastustajaa. Kiviä lenteli. ikkunoista kaadettiin kuumaa vettä päälle ja vain poliisin voimalla saatiin tilanne pysymään aisoissa. Mozaikan vetäjä Linda Freimane sanoo, että hän oli järkyttynyt vihamielisyydestä. 39-vuotias asianajaja oli mukana perustamassa Mozaikaa helmikuussa 2006. Kansalaisjärjstö haluaisi parantaa erityisesti pikku paikkakuntien tilannetta. Vain Riiassa on homoille ja lesboille kohtaamispaikkoja. Kuitenkin kaikkea provosointia vältetään. Esim. Mozaikan toimistossa ei ole edes nimikylttiä ovikellossa.

Vuonna 2006 pride-marssi kiellettiin, mutta vastustajat saivat kokoontua vapaasti. Tänä keväänä hallinto-oikeus totesi pride-kiellon lain vastaiseksi. Naapurimaassa Liettuassa tuli tänäkin vuonna marssikielto.

Viime vuonna 2006 tapahtuman aikana oli välikohtauksia. Aamun jumalanpalveluksen jälkeen kirkosta tulevien päälle heiteltiin kiviä, kananmunia ja ulostepusseja. Poliisi oli pitkään toimettomana ja katseli. Sisäministeri Dzintars Jaundzeikars kehui poliisia, kun ketään ei tapettu eikä autoja poltettu. Sisäministeri on ”Ensimmäisen puolueen” jäsen. Se tunnetaan ”pappi-puolueena”. Se nojaa kristillisiin arvoihin ja vastustaa aborttia. Taustalla on luterilainen kirkko ja new generation –liike. Tämä amerikkalainen liike on saanut Latviassa vastakaikua. Liikenneministeri Ainars Šlesers on ollut usein Amerikassa vieraana.

Lontoolaisten maaliskuinen vierailu (2007) ei ole ollut toivottu. Ritdiena-sanomalehti kysyi etusivullaan: Sponsoroivatko britit ja Ryanair latvialaisia pederasteja? Lontoon pride-paraatin järjestäjät olivat saapuneet Riikaan tukemaan latvialaista homojärjestöä ja vaihtamaan kokemuksiaan. Koska myös Lontoon pormestari Ken Livingstone ilmoitti avustaan, kääntyi militantin No-pride-järjestön johtaja Tony Blairin ja Ken Livingstonen puoleen avoimella kirjeellä: No-pride -järjestö vaati, että ei pidä sekaantua Latvian sisäisiin asioihin.

Homofobia on itäisessä Euroopassa laajalle levinnyttä. Riian jälkeen on Bukarestin Pride ja elokuussa Tallinna. Mutta Latviassa asia on vahvasti politisoitunut, samalla tavalla kuin Puolassa. Eurobarometri osoittaa, että 12% latvialaisista (17% puolalaisista) kannattaa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden laillistamista. Euroopan keskiarvo on 44%.

-----------------

Kirkko ja no-pride

Vuonna 2005 muutettiin perustuslakia niin, että avioliitto on miehen ja naisen liitto. Lakikeskustelussa Ensimmäinen puolue syytti homoja maan väestökriisistä. Syntyvyys on alhainen ja monet nuoret muuttavat muihin Euroopan unionin maihin. Homot ja lesbot nähdään uhkana kansakunnalle. Monet näkevät, että paljon ei ole miehitysajoista päästy eteenpäin. Silloin tuhansia latvialaisia kärrättiin Siperiaan.

Myös kirkot ovat kiihottamassa. Kesällä 2006 valmistui pamfletti ”Sodomistit ilman naamiota”. Siinä kerrotaan, että homot aiheuttavat huumeiden käytön vuoksi enemmän liikeneneonnettomuuksia ja heitä usein lapsuudessa käytettiin gyväksi. Oikea usko parantaa tämän sairauden.

Toukokuussa 2007 arkkipiispa Janis Pujats kehotti ihmisiä kaduille kesäkuun 3. päivänä. Jos tuomiokirkon aukiolle kokoontuu 1000 seksuaalisesti hullua homoa ja lesboa, muita on 40000-50000 protestoimassa. Lisäksi piispa vaati kansanäänestystä homoliitoista.

No-pride –yhdistys käy aktiiviseen protestiin. Sitä johtaa Igors Maslakov. Hän lopetti työnteon pari vuotta sitten ja keskittyy nyt pitämään yllä webbisivua, jossa selvitellään homouden taustoja. Raha tulee jostain. Igors ei kerro. Hän sanoo, ettei hänellä ole mitään homoja vastaan niin kauan kuin pysyvät pois näkyvistä. Useimmat latvialaiset vastustavat homomarsseja, hän sanoo. Myös pääministeri on ilmaissut, ettei hyväksy yhden pienryhmän elämäntavan esittelyä.

No-pride uskoo Puolan väitteisiin, että homo-opettajat kouluissa esittelevät elämäntapaansa ja viettelevät lapsia.

Maslakovs haukkuu länsimaat. Sorosin Open society –säätiö tukee miljoonilla homoja ja kaikki Mozaikan jäsenet ovat ulkomaalaisia. Väite ei täysin osu kohdalleen. Esim Linda Freimane syntyi ja opiskeli Ruotsisssa latvialaisten pakolaisten lapsena. Maslakovs sanoo, että EU haluaa tehdä homouden normiksi ja sen takia Latvia pitäisi saada EU:sta ulos.

Homofobian rinnalla elää rasismi. Tammikuussa hakattiin kaksi turvapaikanhakijaa Somaliasta. Myös halpalentoturisteihin suhtaudutaan skeptisesti.

(lähde: Süddeutsche zeitung)
Asiaa varsinaisen asian vierestä

Kun viikonloppuna menen Latviaan, aion vähän katsella, miten kaksinaismoralistinen maa se on.
---------------
Pari vuotta sitten Turkin matkalla Antalyassa etsimme illalla baaria, josta saisi olutta. Yksi löytyi, mutta se olikin bordelli. Tyttöjä hääri joka pöydässä pyydellen juomista. Vaihdoimme toiseen baariin. Sama juttu. Sielläkin oli maksulliset tytöt. Maan tiukka kuri ei koskenut tätä asiaa.

Kun tulimme viikko sitten Varsovaan, kävimme ensi töiksi oluteltassa ottamassa huurteiset. Viereisessä pöydässä iso miesjoukko yhteisvoimin tutki paikallista pornolehteä, jossa pullisteli isoja tissejä ja mustia tussuja. Lehti kulki kädestä käteen. Seuraavina päivinä ihmettelin, kun keskustassa kaikkialla kaduille oli levitelty tuhasia ja tuhansia maksulllisten tyttöjän mainoksia, pieniä lippusia, joissa oli puhelinnumeroita ja lähikuvia tyttöjen vartalosta. Kadut oli kuin "kukitettu" näillä lippusilla. Hallitsevat populistit eivät käy sotaa tätä ilmiötä vastaan.
-----------------
Riiassa lasken kaikki: montako ilotaloa ja paljonko henkilökunnasta on ovensuussa tyrkyllä.

Nimim. "ensi kertaa riian yössä"
No Pridellä on sivut: http://www.nopride.lv/en/

Mitä enemmän selaa, sitä enemmän suuttuu.
Siellä on esimerkiksi siitä, että homopropagandaa levittäisivät kouluissa olevat homo-opettajat.
Voin vakuuttaa, ettei "kieltolain" aikana koulussani levitetty homopropagandaa. Itse asiassa opettaja-äitini omaa vieläkin kieltolain hengen.

Ilmeisesti Latviassa ei pelkkä kehotus lapsentekotalkoisiin riitä, vaan siellä halutaan muuttaa demografiaa vaikka väkisin.

Siellä on linkki amerikkalaisille uutissivustoille. Barry Winchellin tapaus vaikuttaa totuudenmukaisesti kerrotulta jos otetaan pois tarinankerronnan homofobinen perussävy (http://traditionalvalues.org/urban/six.php).
  • 47 / 85
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2007 11:51
Ensi sunnuntaiksi oli suunniteltu Riian pyörämaraton. Se on kuitenkin jouduttu peruuttamaan, koska poiisi on ilmoittanut, ettei se pysty hoitelemaan yhtaikaa maratonia ja pride-marssia. Yleisönosastoissa on tuomittu viranomaisten menettely. 1200 pyöräilijää ja tuhannet katsojat joutuvat alistumaan ulkomaisten homomilitanttien edessä.
  • 48 / 85
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2007 13:45
UkGayNews, englantilainen uutissivusto on paraikaa matkalla Riikaan. Sivuilta saadaan tuoretta tietoa ja silminnäkijähavaintoja Riiasta huomisesta alkaen. Englantilaisten ja riikalaisten yhteistyösopimus tuottaa hedelmää.
http://ukgaynews.org.uk/latest.htm
  • 49 / 85
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2007 13:52
Latvian pääministeri sanoi mielipiteensä: "Vahinko, että Latvia on taantunut tuollaiseksi karnevaalivaltioksi". Hän valittaa erityisesti, että poliisi on jouduttu mobilisoimaan homoparaatin takia.

Pormestari Janis Birks kehotti priden vastustajia, etteivät he provosoituisi priden takia. Turvallisuusjärjestelyt ovat laajat.
(deutschland radio)
  • 50 / 85
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2007 14:58
Latviassa toinen gayjärjestö ILGA Latvija irrottautuu Riga Pridestä. Lehdistötiedotteessa ILGA Latvija sanoo. että toisen järjestäjän Mozaikan tavoite ei ole kasvattaa ihmisiä ja yhteiskuntaa vaan mainostaa itseään.

ILGA Latvijan mielestä tämä tapahtuma nostaa vain suvaitsemattomuutta ja aggressioita seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Se jakaa yhteiskuntaa ja homojen ja lesbojen tilanne huononee. ILGA Latvija selvitti jäsentensä kantoja prideen. 82% homoista ja lesboista vastusti prideä.

Mozaikan edustaja on sanonut lehdistölle että n. 400 henkeä oslalistuu pride-marssiin, siitä puolet ulkomaalaisia.
LETA
---------------
Kommentti: Meilläkin on paljon homoja ja lesboja, jotka sanovat Helsinki Pridestä: "Mokomakin pride".
Finlandia-hiihto, Naisten Kymppi, Tornien taisto ja Helsinki Pride houkuttelevat kyllä nyhjäämään kotona.
"82% homoista ja lesboista vastusti prideä."

Varmaankin vastustavat kun latvialaisia ovat. Eikä siinä ole kyse "mokomakin pride"-antipatioista vaan silkasta säikkymisestä. Virossa liikkuessani olen pannut merkille sikäläisten homomiesten yllättävän varautuneen käyttäytymisen. Ei se esim. Puolassa tai Tshekissä, samantapaisen historian omaavissa maissa ole yhtä vaivihkaista kuin Virossa. Latvia saati Liettua ovat ehkä vielä hyisempiä paikkoja kuin Viro. Kaiketi.

Muistan kun kerran menin Tallinnassa aikani kuluksi seksikauppaan ja myyjäpimu oli pudota sievälle persiilleen kun otin hyllystä dildon käteeni tarkastellakseni sitä. Eli kun mies koski kyrvän muotoista esinettä.
  • 53 / 85
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2007 16:42
EU-maiden poliitikkoja on menossa Riikaan. Lontoon Metropolitan Policesta kaksi etsivää seuraa tapahtumaa yhdessä Ruotsin poliisin kanssa. Ruotsista sinne on menossa ministeri ja kuusi parlamentin jäsentä. Europarlamentista on menossa kolme meppiä. Saksasta on menossa Volker Beck.
(pinknews)
Ei uutta pride-rintamalla tänä aamuna. Taidan jatkaa aamu-unia.
Latvian äärioikeistolaiset liikkeet vaativat eilen parlamentin edustalla äänekkäässä mielenosoituksessa Gay Pride -marssin peruuttamista. Pride-paraati on tarkoitus pitää sunnuntaina 3.6.2007.

Mielenosoittajien joukossa oli skinhedejä, äärikansallismielisiä, uusnatseja ja kirkossa kävijöitä.

Eilinen mielenosoitus oli viimeisin tapahtuma liberaalien ja vanhoillisten välisessä taistelussa Latviassa.

May 30, 2007 - 7:00 pm ET
http://www.365gay.com/Newscon07/05/053007latvia.htm
  • 56 / 85
  • vaeltaja2006
  • 31.5.2007 13:35
UkGayNews raportoi Riiasta. Mozaika-järjestäjä Linda Freimane on kertonut, että poliisin asenne on aivan toinen kuin viime vuonna. On halua toimia yhteistyössä ja suojella marssia. Ilmeisesti EU:sta on oltu yhteydessä. Poliitikkoja tulee Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta (Suomea ei ole kertakaan mainittu, vaikka tieto on mennyt),.

Ritdiena-tabloidsanomalehti on kutsunut priden vastaiseen mielenosoitukseen otsikolla: ”Maailma homoseksuaalisuutta vastaan”. Poliisi kertoo, että heillä on tiukennettu turvallisuusmääräyksiä. Gay-yhteisöä pelottavat Moskovan kokemukset.
--------------

Kommentti: Yksi asia huvittaa. Samat poliisit, jotka viime vuonna naureskelivat vierellä, kun homoja pommitettiin ulostepusseilla, joutuvat nyt tositoimiin. Onkohan Angela Merkel tai Tony Blairin toimisto soittanut?
  • 57 / 85
  • vaeltaja2006
  • 31.5.2007 15:38
Lauantaiksi ja sunnuntaiksi luvataan Riikaan BBC:n ennusteessa hyvää säätä, +22 astetta lämmintä.
Muutama kommentti Latvian Pridesta.

Sehän eroaa Moskovan tapahtumista siinä, että Moskovan kaupunki oli kieltänyt marssin. Siitä huolimatta toimittiin ja tapahtumat saivat varsin ikäviä käänteitä.

Latviassa tilanne on täysin toinen. Pride-marssille on virallinen lupa. Paikallinen gay-järjestö on ollut tiiviisti yhteydessä paikalliseen poliisiin. Saamani tiedon mukaan lähes pari tuhatta poliisia on suojaamassa Pride-kulkuetta. Muitakin järjestelyjä on tehty marssijoiden suojaksi. Riski väkivallan kohtaamiseen Rigassa marssin yhteydessä on Moskovaa huomattavasti alhaisempi.

Paikalle matkustavien toivotaan olevan yhteydessä järjestäjiin tai vaikkapa muihin suomalaisiin, jota ovat saaneet tiedot erityisjärjestelyistä.
  • 59 / 85
  • vaeltaja2006
  • 31.5.2007 22:23
Nopride-sivusto uhkaa ulkomaalaisia

No-pride –järjestö vetoaa ulkomaalaisiin: ”Älkää tulko Riikaan. Ongelma on meidän, ei teidän”. No-pride myös uhkaa ulkomaalaisia. Heidän sivuillaan sanotaan: "Jos olet LGBT-ihminen, sinun on hyvä tietää, että tapahtumapaikkojen ulkopuolella sinua ei kukaan suojaa. Älä mene tukemaan Mozaikan juttuja sillä he käyttävät sinua marionettina. Suosittelemme, että lähdet Riiasta näiden tapahtumien ajaksi, sillä protestoihjien joukko voi joka hetki saada ylivallan ja seurauksena on verilöyly”. Kovaa puhetta.

No-pride-sivuilla uhataan myös Purvs-klubille menijöitä. Klubi tukee Mozaikaa ja sen vuoksi siellä on odotettavissa suuria ongelmia. ”Ulkomaiset vieraat älkää tulko,. se on meidän ongelmamme – ei teidän”.
--------------------
Kommentti: Tämän sivuston taustalla on yksi mies, joka saai lmeisesti rahansa Amerikasta. Hänestä on kerrottu ylempänä Süddeutsche Zeitungin artikkelissa. Hän on ilmeisesti kiihkomielinen homofobi. Onko hänellä myös joukkoja takanaan, sitä on vaikea sanoa. Hänen hallusssaan näyttää olevan myös sivustohttp://www.pride.lv.
  • 60 / 85
  • vaeltaja2006
  • 31.5.2007 22:38
Ulkomaisia vieraita on jo tullut paljon Riikaan. UkGaynewsin mukaan priden vastustajista paikalla kuulemma on jo The Pink Swastika –kirjan kirjoittaja Scott Lively. Priden vastustajien edustajana kuulemma paikalle saattaa tulla amerikkalainen saarnaaja, entinen urheilutähti Ken Hutcherson. Hän kävi jo maaliskuussa opettamassa no-pride-väkeä vastarintaan. Silloin hän vihjaisi, että hänellä on suorat yhteydet valkoiseen taloon. Valkoinen talo kielsi yhteydet. Hän vetää Seattlessa Antioch Bible kirkkoa.

Monenlaista harmiakin on. Huomenna pitäisi olla konferenssi perhemalleista. Riian kongressihalli on kuitenkin kieltänyt tilaisuuden tiloissaan, joten konferenssi on läheisessä hotellissa. Ilmeisesti kongressihallin johtoa on painostettu mm. estämällä kaikki liikenne.

Toivotaan, että paikalle saadaan myös viime viikolla Moskovassa pidätetty Aleksej Niokolajev. Latvian Moskovan edustusto ratkaisee, annetaanko viisumi nopeutetussa ajassa.
---------------
Pinkl Swastikan perusajatus on, että natsit olivat homoja. Maailmassa on homojen salaliitto.
Valkoinen talo on hyödyntänyt näiden ääriuskovaisten joukkovoimaa. Tele-evankelista, pastori Ted Haggard kelpasi Bushin maanantaiaamuihin rukousseuraksi ja hengelliseksi neuvonantajaksi videoneuvotteluyhteyden kautta aina siihen saakka kun paljastui homoprostituoidun kaveriksi. Ehkä Valkoinen talo on oppinut, että ääriuskovaisista voi tulla riesa. Siksi kielsi kuten kuka se nyt Raamatussa olikaan, joka hiilivalkealla sanoi, ettei ollakaan kavereita.

Joka tapauksessa homojen vastustaminen on merkki yhteiskunnan muista ongelmista ja tietenkin joidenkin tahojen vallan käytöstä. Homo on hyvä syntipukki kaikkeen muuhun.
Kaksinaamaista toimintaa No Pridelta. Toisaalta he julistavat, että ongelma on heidän, ei meidän ei-latvialaisten, toisaalta he sitten tekevät kaikkensa tuottaakseen maahan ei-latvialaisia homofoobikkoja. Minusta he ovat irtisanoneet kunniasanansa.

Outoahan se no-pride sivuilla onkin, että kaikki tätä Latvian sisäistä ongelmaa koskettava materiaali on Yhdysvaltalaisilta ääriryhmiltä peräisin.

En myöskään lakkaa ihmettelemästä kuinka äärikansallismieliset sujuvasti toimivat toisen maan äärikansallismielisten kanssa. Rähinää yli rajojen?
Tiedote 1.6.2007

SUOMALAISET VIHREÄT MATKAAVAT RIIKAAN PRIDE-MARSSILLE

- Pride-marssien rauhattomuudet kertovat ennakkoluuloista ja piittamattomuudesta

Seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeudet eivät vielä toteudu kaikkialla Euroopassa. Asenteita on korjattava ja viranomaisten on puututtava perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksiin. Erityisen tuomittavaa on se, että joissain maissa hyväksytään vihamielinen, jopa väkivaltainen suhtautuminen homoihin ja lesboihin.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO järjestää matkan Riikaan pride-marssille 2.-3.6.2007. Matkalle osallistuvat myös kansanedustajat Anni Sinnemäki ja Oras Tynkkynen.

- Moskovan Gay Pride -tapahtuman yhteydessä tapahtuneet pahoinpitelyt ovat pöyristyttäviä. Poliisi ei suojellut mielenosoittajia väkivaltaisilta hyökkäyksiltä. Homoilla ja lesboilla täytyy olla oikeus elämään ilman syrjintää, ja myös ehdoton oikeus kokoontumis- ja sananvapauteen, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sinnemäki sanoo.

- Seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia puolustavia tapahtumia on sabotoitu myös EU-maissa, kuten Puolassa ja Latviassa. Osallistumalla näihin tapahtumiin haluamme osoittaa tukemme paikallisille aktivisteille, jotka taistelevat ihmisoikeuksien puolesta, ViNOn puheenjohtaja Anna-Maria Urhonen kertoo.

- Emme voi ummistaa silmiämme siltä, kun jossain EU-maassa vähemmistöjen oikeuksia poljetaan. EU:n on lunastettava lupauksensa tasa-arvon, demokratian ja yhdenvertaisuuden varaan rakentuvasta arvoyhteisöstä ja puututtava ihmisoikeusloukkauksiin määrätietoisesti, Tynkkynen painottaa.


Yhteystiedot (myös viikonlopun aikana):
Anni Sinnemäki puh. 050 511 3166
Oras Tynkkynen puh. 050 512 1584
Anna-Maria Urhonen puh. 044 731 6339
Eekku Aromaa, ViNOn delegaation haastattelupyynnöt, puh. 050 381 4643

ViNO järjestää bussikuljetuksen 27 hengelle Riikaan pride-tapahtumaan. Osallistumme elokuvailtaan, marssille ja marssin jälkeiselle piknikille. Kaupunki on antanut tapahtumalle luvan, mutta No Pride -liike on osoittanut mieltä sitä vastaan. Viime vuonna Riian pride-marssi peruttiin, koska kaupunki ei myöntänyt sille lupaa. Marssin sijaan järjestetystä tapaamisesta poistuvat ihmiset joutuivat hyökkäyksen kohteeksi.

Viime vuonna ViNO osallistui Varsovan marssille. Tänä vuonna vuorossa on Riian lisäksi Tallinna 11.8.2007.
Ruotsin aamu-tv:ssä oli torstaiaamuna juttu Latvian pridestä ja homojen ja lesbojen asemasta. Video on ruotsiksi. Haastateltavana oli Mozaikan pridevastaava Linda Freimane (hän puhuu sujuvaa ruotsia, koska hän lapsuutensa asui Ruotsissa perheensä kanssa maanpakolaisena), Robert Hårdh, Ruotsin Helsinki-komitean pääsihteeri ja Maris Sergejento, nuori mies Latviasta, asuu nykyisn Ruotsissa ja toimii RFSL:ssä.

Homofobin i öst
Torsdag. Idag börjar Pridedagarna i Riga i Lettland. Arrangören LINDA FREIMANE, ROBERT HÅRDH, generalsekr Svenska Helsingforskommittén och MARIS SERGEJENKO från rfsl ungom berättar om fördomarna som lever kvar i öst. Den senaste tiden har homosexuella i flera östländer utsatts för attacker och protester.

http://svt.se/urlfiles/nyheter/gomorron/soffa0715torsdag.asx

Saattaa näkyä paremmin svt:n sivulla
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=20550&a=309879
Eilen illalla pidettiin Riiassa Priden johdosta vastaanotto. Englannin suurlähettiläs Ian Bond antoi selvin sanoin tukensa Pridelle. Hän sanoi uskovansa, että sunnuntain paraati tulee olemaan rauhallinen. Englannin hallitus on tietoinen siitä, että eri puolilla maailmaa seksuaalisilla vähemmistöillä on ongelmia. Tämä asia on prioriteettilistalla korkealla.

Myös ruotsalaislta on tullut tukea Riian Pridelle, samoin Amnestylta, jonka valtuuskunta koostuu useista Euroopan maista, mm. valko-Venäjältä. Myös ILGAlla on edustajia paikalla.

Eilinen seminaari sujui ilman mitään välikohtauksia, vaikka seminaaria olikin uhkailtu. Iltapäivällä Englannin suurlähetystösä oli kello viiden tee priden merkeissä. Samoin Ruotsin suurkähetystössä oli kutsut ruotsalaisvieraile.

Tänään lauantaina viranomaiset sulkevat Vermanes-puiston, joka on huomisen pride-marssin lähtöpiste. Paraati alkaa huomenna klo 12. Loppupuheet pidetään klo 13. Samaan aikaan no-pride on kutsunut kannattajiaan kaupunkiin. Valtio on kutsunut lähes 2000 poliisia töihin.
(UkGayNews)

Riiassa Prideä vastustetaan korkealla tasolla. Pääministeri ja parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja on kuulvuimmin vastustaneet Prideä. Myös katolisen ja ortodoksisen kirkon johtajat ovat pride-oppositiossa. Lontoon pormestari Ken Livingstone sen sijaan on lähettänyt pitkän kirjeen, jossa hän tukee Prideä ja Mozaikaa. Hän on ylpeä, että lontoolaiset ovat lähteneet vahvasti mukaan.
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-4534.html
Vaeltaja on parhaillaan Rigassa Pride-tapahtumaan valmistautumassa ja raportoi minulle havainnoistaan siellä.

Vaeltaja: "Kaupungilla ei tällä hetkellä huomaa, että täällä on ulkomaisia GLBT-ihmisiä paikalla. Vermanes-puistossa oli noin 20 poliisia. Tavallisia turisteja on huomattavan paljon."
Vaeltaja: "Pride-paraati pidetään todennäköisesti Vermanes-puistossa aidan sisäpuolella. Vastamielenosoitus taas aidan ulkopuolella. Latviassa tämä nähdään televisiossa."
VAROKAA HOMOJA!!!!!!!!

Verkkosivusto Good As You toimii homojen oikeuksien puolesta. He julkaisivat tuoreen videotallenteen Latviasta, jonne on hankittu puhujaksi Ex-Gay-liikkeen aktivisti, joka kertoo taistelleensa homoja vastaan toistakymmentä vuotta. Heikkohermoiselle homolle suosittelen jättämään väliin seuraavan videolinkin.

Jutusta poimittua:
Tämä on Scott Lively, homokielteisen webbisivuston Defendthefamily.com:in ylläpitäjä puhumassa homovastustajille Latviassa:

Video: http://www.goodasyou.org/good_as_you/2007/06/video_look_our_.html

Jos luulet tämän olevan paha, niin sinun pitäisi nähdä loput hänen puheestaan (josta saatiin kirjattua muutamia kohtia):

Homot syövät lapsia ja juovat kaiken Pyhän Veden!

Jos katsot homoa pidempään kuin viisi sekuntia, muutut kiveksi!

GAY lausuttuna takaperin on SATAN (paholainen). Poistat vain Y:n G:n ja lisäät S-T-A-N.

Videon lopussa Herra Lively neuvoo Latviaa ottamaan käyttöönsä "ex-gay" idean ensiaskeleena taistelussa homojen oikeuksia vastaan.



Kyllä täytyy sanoa, että en ole moista nähnyt aikoihin.
Vaeltaja Rigasta klo 23.15.

"Puistoon rakennetaan juuri mellakka-aitoja. Suomalaiset vihreät ja muut lähtevät hotellilta 9.30. Puistoon pääsee vain yhdestä portista. Kesken ei voi poistua. Ruoholle ei saa astua. Vastamielenosoitus alkaa klo 11.00-17.00 välillä. Se on joen rannalla. Vastamielenosoitukseen odotetaan 25 000 osallistujaa. Jos syntyy mellakoita poliisi kuljettaa väen linja-autoilla pois."
Täytyy sanoa että aikamoista menoa toi. Onko Helsingissä edes ollut tälläisiä suurjärjestelyitä?
UK Gay News on haastatellut Latvian ihmisoikeuskeskuksen edustajaa. Anhelita Kamenska totesi että latvialaisilla on nyt viimevuotista parempi kokoontumisvapaus seurauksena viime vuoden Gay Priden ongelmista.

Mielenosoitukset sallittiin oikeuskäsittelyn ja maailmanlaajuisen negatiivisen julkisuuden seurauksena. Poliisi suojelee nyt mielenosoituksia.

Latviassa on ilmaistu, että ulkomaisten ihmisten ei pitäisi sekaantua homokysymykseen, "joka on Latvian sisäinen asia". Ulkomaalaisia on myös uhkailtu.

Latvialainen homoaktivisti kommentoi: "On muka väärin, että ulkomaalaiset tulevat tänne ja tukevat meitä, mutta on aivan OK, että amerikkalaiset tulevat ja tukevat homofobisia ryhmiä ja myös rahoittavat niitä. Onko tämä johdonmukaista?"
Riga on valmis Gay Pride -marssiin tänään. Paikalle on komennettu suuri joukko poliiseja. Mitään aikaisempien vuosien ilmiöitä ei sallita.

No Pride -ryhmä pitää jokivarressa vastamielenosoituksen. Heidän tapahtumaansa osallistuu myös pop-musiikin ryhmiä.

Lähde: UK Gay News
Vaeltaja klo 9.15 Rigasta

"Latvian Prideen on saapunut osallistujia monesta maasta. Suomen ryhmän koko on noin 40 henkeä. Ruotsista on mukana 70. Hollannista 26. Myös seuraavista maista on osallistujia: Saksa, Slovenia, Valkovenäjä, Italia, Ranska, Norja, Tanska jne."

Lämpötila Rigassa parhaillaan 15 astetta. Tuuli vain 3 m/s.
Vaeltaja klo 9.15
"Olemme paraatipuistossa. Oras, Anni ja Rosa voivat hyvin. Rosalla on pikku Frans mukana lastenvaunuissa."

Klo 10.38
"Paikalle on saapunut pappeja Kanadasta, Norjasta, Ruotsista ja Latviasta."

Klo 10.53
"Pieni räjähdys keskellä joukkoa. Aivan kuin ilotulite. Poliisi selvittelee tapahtunutta. Limsapullossa oli ehkä tinneriä."

Klo 11.38
"Amnestilaiset näkivät räjähdyksen. Nainen otti pullon kassista. Pullo räjähti kädessä. Nainen poistui.
Suomen lipusta katkesi salko. Vihreät korjasivat."

Klo 12.33
"Kierrämme puistoa. Sadoittain vastustajia aidan takana! Tunnelma on pelottava."

12.42
"Suurlähettiläs vaimoineen liikkeellä polkupyörillä. Hän tervehti suomalaisia."
Vaeltaja 14.38
"Olen jo kaupungilla syömässä blinejä. Kadulla kulkee ohi ryhmiä, joilla t-paidassa on No-Pride-logo. Lapsilla on Stop Homoseksualismus -ilmapalloja. Heitä on jatkuva virta tästä ohitseni."
UK Gay News raportoi lyhyesti Gay Pride paraatin sujuneen rauhallisesti Vermanes-puistossa.

Eri puolilta Eurooppaa mukaan tulleet poliitikot ovat kehuneet viranomaisten tapaa hoitaa järjestelyt. On myös esitetty toive, että lähitulevaisuudessa paraati voisi kulkea läpi kaupungin.
Kavin katsomassa vastustajien juhlaa joen rannalla. Siella on kesakonsertti, teemana homojen vastustaminen. Kaikkialla no-pride-julisteita ja ilmapalloja.Yleisoa on ollut kymmenia tuhansia, mutta nyt vain joitkain satoja on jaljella. Muut ovta lahteneet kaupungille t-paidoissaan ilmapallojen kanssa. pienet lapsetkin ajatuksessa muakna. konserttipaikalla oli myos valtava nimien keruu. Kun pani nimen homoja vastustavaan dressiin, sai tarran, jonka voi kiinnittaa vaikka selkaan Ei homosekusaalisuutta ja ei homopropagandaa.

Koko kaupunki kiehuu homojen vastustamista. En ole ennen moista nahnyt.

Pridepuistosta poistuimme vihreiden ryhman mukana. Huutelijoita oli paljon ja pridenauhoja poltettiin. Ei ollut vakivaltiasia valikohtauksia ainakaan silla hektella. Vihreat ovat jo matkalla Talinnaan. Heita on 27. Pieni Frans oli kok oajan virkeana.
Eilen alkuillasta venäjänkielisellä kanavalla Riiassa esitettiin puolen tunnin dokumentti no-pride-liikkeestä, käännös latviaksi. No-pride-liikkeen johtohahmot laajasti esittelivät toimintaansa. Ohjelman oli kustantanut "new generation" -niminen amerikkalainen liike. Se on saanut vahvasti jalansijaa Latviassa. Luultavasti sen kautta ohjataan varoja homoudenvastaiseen taisteluun.
---------------
http://www.youtube.com:ista löytyy no-pride-videoaineistoa hakusanalla "riga pride 2007". Mielenkiintoinen on esim. viikko sitten pidetty luento homoliikkeen vaarallisuudesta. Tilaisuudessa on piispa ja muuta kermaa mukana; "A warning to Latvia of the goals of homosexual movement".
---------------
Tämänaamuisista sanomalehdistä "Dienassa" on useita hyviä kuvia pride-paraatista; kuvissa mukana myös Amnestyn suomalaisryhmää. Toinen lehti "Neatkariga" on kuvissaan eri linjalla. Se on valinnut etusivulleen kuvan vastustajien nyrkeistä. Laitan kuvat huomenna jonnekin nettiin näkyviin.
---------------
Edelleen tuntuu oudolta, että riikalaiset eilen iltapäivällä kulkivat kaupungilla no-pride-t-paidoissaan ja sadat ihmiset, miehet ja naiset, nuoret ja vanhat olivat liimanneet no-pride-logoja vaatteisiinsa ja käsivarsinauhoiksi. Klo 14:n ja 18:n välillä kaupunki kuhisi homovastaisuutta.
---------------

Juttelin vielä Suomen Latvian suurlähettilään ja hänen puolisonsa kanssa. He kertoivat, että toissa vuonna ja viime vuonna poliisin toimet epäonnistuivat ja nyt ei enää ollut varaa epäonnistumisiin. Sen takia poliisitoimet olivat näin laajat.
He olivat pyöräilemässä. Koska minussa on sisimmässäni "pientä viherrystä", kyselin. millainen pyöräilykaupunki Riika on. Keskusta on oikein huono arkena. Joutuu ajamaan autojen seassa. Joen toisella puolela on reittejä, joissa ei kulje autoja.
---------------
Sisäministeri Ivars Godmanis oli Priden aikana parvekkeella puiston vieressä ja hän voi tällä tavoin antaa suoraan ohjeita poliisille. Kaksi ilotulitetta heittänyttä vastamielenosoittajaa pidätettiin. Lopuksi paikalla olleet pride-juhlijat kuljetettiin poliisin linja-autoilla turvalliselle seudulle.
Olin vanhassa kaupungissa terasseilla ja kävelemässä suunnilleen yhdestä viiteen. Näin noita tarroja/palloja ainoastaan kahdesti - nuori pariskunta, ja nainen kolmen lapsen kanssa. Aika ristiriitainen fiilis syntyi tuosta perheryhmästä, lapset olivat ehkä 5-10 -vuotiaita, ja kävelivät hymyillen kadulla homovastaisten ilmapallojen kanssa. Aika nuoresta tuota asennetta lähdetään iskostamaan.
Süddeutsche Zeitung arvioi gay-marssin osallistujamääräksi 500 henkeä. Latvialainen sanomalehti kertoi 150 osanottajasta. Tänä iltana Frankfurtin gayradio sanoi osallistujamääräksi 400. Riippuu siis siitä, kuka laskee lukumäärän.

Yksi ilmiö oli teletapin paluu gay-marsseille. Mukana oli 10 teletappia. Süddeutsche Zeitungin mukaan normaalius oli tästä marssista kaukana. Puisto oli eristetty ja sisään johti vain yksi sisäänkäyntiaukko. Oltiin häkissä. Kaikki sisäänpyrkijät turvatarkastettiin. Bussit seisoivat valmiina gay-väen poiskuljetusta varten. Aitojen vierellä uloskäynnissä notkui n. 50 nuorta vastamielenosoittajaa, jotka huutelivat: ”pederastrit” ja ”perverssit”. Journalisteille he huutelivat engalnniksi: ”Menkää autiolle saarelle” ja ”Teillä ei ole oikeutta opettaa kouluissa”.

Mozaikan mukaan monipäiväinen tapahtuma oli menestys. Seminaareissa eri puolueiden edustajat keskustelivat homojen ja lesbojen asemasta. Tutkimusten mukaan 80% kansasta suhtautuu kielteisesti tähän vähemmistöön.

Priden vastustajat vetoavat siihen, että homous on ulkomainen ilmiö. Marssilla noin puolet oli ulkomaalaisia. Lopputilaisuudessa puhui kaksi EU-parlamentaarikkoa ja monet muut ulkomaalaiset parlamentaarikot ja eri järjestöjen edustajat pitivät lyhyen puheen. Myös ruotsalainen armeijan amiraali oli lähettänyt terveisensä .
----------------
Vastustajien juhla oli kilometrin päässä. Teemana oli: ”Koko maailma vastustaa homoseksualistista propagandaa”. Sana homoseksualismi on lainattu sosialismin retoriikasta. Se muistuttaa alkoholismia tai huumeriippuvuuutta. Tilaisuuden järjesti Ritdiena-lehti. Se organisoi t-paidat ja tarrat. Myös Süddeutsche Zeitungin toimittaja piti outona, että pikkulapset kulkivat homovastaiset ilmapallot kädessään ja vaatteissa oli homovastaisia tarroja. Niissä luki: ”Koko maailma on homoseksualismia vastaan, minä myös”. Nuoret skeittarit olivat liimanneet tarroja skeittialutoihinsa ja he sivuuttivat olankohautuksella kysymyksen: Miksi.

Arkkipiispa, kardinaali Janis Putis syyttää homoja Latvian kansan sukupuutosta. Hän tuki vastamielenosoitusta. Nimiä kerättiin adressiin, joka menee Latvian parlamentille, presidentille, hallitukselle ja EUlle. Adressissa sanotaan, että valtaosa kansasta vastustaa homoja ja lesboja eikä heille saa antaa mitään vähemmistöoikeuksia ja että homous ona parannettavissa oleva sairaus. Vaaditaan myös, etttä EU ja läntiset järjestöt eivät saa puuttua Latvian sisäisiin asioihin. Konserttilavan edessä parveili iso määrä uusnatseja. Rokkibändi kehotti buuaamaan homot ulos. Gayparaatin osanottajia kehotettiin turvallisuussyistä välttämään tätä tilaisuutta.

Vastamielenosoituksen paikka oli huolella valittu. Samassa paikassa pidetään sotilasparaatit sodan uhrien kunniaksi. Siinä vierellä on myös anglikaaninen kirkko – ainoa kirkko joka hyväksyy myös homot ja lesbot.

On menossa kova taistelu symboleista.

---------------

Netissä video tapahtumasta, puolin ja toisin (tuollaiselta se näytti, taas suomalaiset näkyvissä)
http://www.youtube.com/watch?v=eusO819Q9JU
Tuollainen hihhulointi ei yleensä kestä kauaa. Tällä tarkoitan No Pride-liikettä. Aikansa melskaavat ja sitten huomaavat, että mesoajat ovat kuin niiden jakamat ilmapallot. Eiköhän kohta ala riitely, valtataistelu ja hajaannus.

Sen sijaan myönteistä oli, että prideen oli uskaltautunut noinkin paljon latvialaiisia.
Britti pissasi vapauden monumentille maaliskuussa. Eilen asia oli oikeudessa. Sakkoja tuli 64 euroa. Edellinen pissaaja sai yli 1000 euroa sakkoja marraskuussa. Englannin suurlähetystö on käynnistänyt kampanjan "vastuullinen turismi".
Moi,

no-pride liike näytti kuitenkin jäävän aika vaisuksi. En ehtinyt katsomaan heidän konserttiaan, mutta ainakaan illalla klo 18 jälkeen tai maanantaina en kaupungilla huomannut lainkaan no-pride tunnuksia enkä vihaisia skin headejäkään (jos ne nyt osaan tunnistaa). Suuri osa ihmisistä oli houkuteltu paikalle tunnetun bädin ilmaiskonsertilla ja bussikuljetuksilla.

Lehdistössä kuvat keskisormea näyttävistä, raivoavista skineistä todennäköisesti vain vieroittaa ihmisiä moisesta homophobiasta; ainakin paremmin kuin minun kuvani (tupakka hampaissa ja muutenkin kehno, voih!).

Olisiko pitänyt marssia kaupungilla ja olla radikkalimpi? Ehkä, mutta siitä päättävät paikalliset järjestäjät. Mozaikalaiset totesivat, että vuosi sitten ei mitään Pridea, nyt puistojuhla, ensi vuonna: kuka tietää. Itse arvelin tiukkojen turvajärjestelyjen olevan liioiteltuja ennen kuin näin kiihkoisat skinit puiston portilla. Vaikka en olekaan arka tai ujo, niin ei tappeleminen ole kivaa eikä tarkoituksenmukaistakaan. Minun ja paikallistenkin mielestä poliisi toimi hienosti: ystävällisiä omissa rajoissaan, tarkkoja ja huomaavaisia. Oli aika jännää ajaa ensin bussilla Pride puistosta pienelle juna-asemalla ja sieltä Jurmalan rantakaupunkiin; poliisit kokoajan sivussa varmistamassa; vielä Jurmalassakin he pysäyttivät kohteliaina liikenteen, jotta saatoimme turvallisesti ylittää kadun suojatietä pitkin.

Minusta tunnelma Pride puistossa oli hieno: monenlaisia, iloisia ihmisiä ympäri Eurooppaa, aurinko paistaa, varjoisa terassi, musiikkia, poliitikkojen ja pappien puheita.

Tärkein anti Riga Pridessa oli mielestäni Euroopan laajuinen solidaarisuus painostuksen edessä. Juhla järjestettiin huolimatta maan parlamentin, hallituksen ja kirkkojen vastustuksesta ja väkivallan uhkasta. Myös HLBT väki, amnestylaiset ja poliitikot ymäri Eurooppaa ensi kertaa yhdistivät voimansa tässä laajuudessa syrjintää vastaan.

Krister