Sateenkaariliput salkoihin (juttukommentit)

  • 2 / 6
  • vaeltaja2006
  • 20.4.2008 6:06
Fredrik II


Potsdamin sateenkaarikävelyllä eilen kunnioitettiin kuningasta, Friedrich II:sta, joka syntyi 24.1.1712. Suomessa puhutaan Fredrik II:sta. Isä ooli kuuluisa "sotilaskuningas", ja kotona kuri oli kova. Poika ei ollut kiinnostunut sotimisesta vaan taiteista ja erityisesti musiikista. Häntä yritettiin kasvattaa pois naisellisista harrastuksista.

18-vuotiaana Friedrich II yritti paeta armeijasta ystävänsä Hans Herman von Katten kanssa Englantiin. Heidät napattiin ja von Katte teloitettiin Friedrichin silmien alla. Isä pakotti Friedrichin avioliittoon. Kun isä kuoli ja pojasta tuli kuningas 28-vuotiaana, hän kielsi naissukukunnan jäseniltä pääsyn asuin- ja työpaikalleen. Perheen naiset saivat siirtyä toiseen linnaan. Sekä Friedrichin että hänen veljensä Hermannin homoseksuaalisuus olivat julkisia salaisuuksia. Suhde sihteeriin ja kirjalliseen tukeen Claude Etienne Dargetiin oli ehkä vain platoninen, ehkä muutakin.

Hovissa harrastettiin kulttuuria: taiteita, kirjallisuutta, filosofiaa, musiikkia. Hän itse oli säveltäjä ja huilisti. Hovissa vieraili paljon kulttuuripersoonia. Jo ensimmäisen vuoden aikana julistettiin lehdistövapaus. Voltaire oli usein nähty vieras. Hän kertoi, miten aamurituaaliin kuului aina seksiä kadetin, hovipojan tai luutnantin kanssa.

Preussin kuningas Friedrich II kuoli 17.8.1786 Sanssoucissa. Friedrich II halusi tulla haudatuksi Sanssouciin koiransa viereen ja elokuun 17. päivänä 1991 suurin juhlamenoin hänen maalliset jäänteensä siirrettiin Hohenzollernien perhelinnasta nykyiselle hautapaikalle. En ole seurannut, millaisia poliittisia intohimoja Fredrik II:een liittyy, mutta ainakin seuraavissa kuvissa nuoret konservatiivit ovat hänen hautansa äärellä.
http://www.junge-konservative.de/070.htm
  • 3 / 6
  • vaeltaja2006
  • 20.4.2008 6:07
Sateenkaarilippu 30 vuotta


Sateenkaarilippu täyttää kesäkuussa 30 vuotta. Gilbert Baker suunnitteli sen ja lipuista on tullut hlbti-liikkeen tunnus kaikkialla maailmassa. Aluksi lippu symboloi pyrkimystä vapauteen. Ei haluttu enää elää pelossa ja yhdenmukaisuuden vaatimusten mukaan. Haluttiin sanoa "Ei" epäoikeudenmukaisuudelle, syrjinnälle, väkivallalle, tukahduttamiselle.

Sateenkaarilippu on mainiosti yhdistänyt. Se myös yhdistää meidät luontoon. Sateenkaarilipun suunnittelija sanoo, että lippu on vielä kesken, samalla tavoin kuin se kansainvälinen liike, jota se edustaa.

http://ukgaynews.org.uk/Archive/08/Apr/1802.htm
  • 4 / 6
  • vaeltaja2006
  • 21.4.2008 3:39
Miksi perunoita kuninkaan haudalle?

Potsdamin sateenkaarikävelyn yhteydessä lauantaina käytiin Fredrik II:n haudalla ja sinne vietiin ruusuja ja perunoita. Kun hän tuli hallitsijaksi, peruna oli juuri tuotu Eurooppaan, mutta köyhä kansa ei sitä ymmärtänyt. Vuoden 1740 tienoilla maassa oli kova nälänhätä. Kuningas antoi perustaa perunapeltoja Berliinin liepeille. Armeija vartioi niitä, koska varkaat muuten olisivat vieneet perunat. Se sai tavallisen kansan ja maanviljelijät uteliaiksi perunaa kohtaan, ja niin perunasta tuli kansan ruokaa ja nälänhädästä selvittiin, vaikka oli menossa seitsenvuotinen sota.
  • 6 / 6
  • vaeltaja2006
  • 23.4.2008 12:11
Sateenkaarilippuriita yliopistolla


Sanssouci: Potsdamin yliopistolla kytee sateenkaaarilippuriita. Korkeakoulupresidium on pättänyt, että yliopiston campus-alueella ei liputeta. Siitä huolimatta eilen opiskelijat nostivat Sanssoucin Uuden Palatsin luona lipun salkoon. Yliopisto on päättänyt "sietää" lippua. Ei ryhdytä mihinkään toimenpiteisiin, sanoi vararehtori. Yliopisto on päättänyt pysyä neutraalina, ja sen vuoksi sateenkaariliputukselle ei ole lupaa. Yliopistolta kuitenkin myönnetään, että kieltopäätös on aiheuttanut kovasti painostusta yliopiston johtoa kohtaan. Mutta päätöksessä pysytään tasa-arvolain hengessä. Jos sateenkaarilippu sallitaan, on sallittava kaikkien muidenkin ryhmittymien liput.

Homojen ja lesbojen järjestöistä sanotaan, että homot ja lesbot joutuvat jatkuvasti kokemaan erilaisuutensa, ja sen vuoksi sateenkaarilippuihin pitää suhtautua toisella tavalla. Pinnan alla on jatkuvasti vihamielisyyttä hlbti-väkeä kohtaan. Yliopiston tiloissa on mm. tuhrittu homojen ja lesbojen yhdistyksen QueerUP:n julisteita ja ilmoituksia. Samoin yliopiston opetuksessa homot ja lesbot unohdetaan. Opettajakoulutuksessa ei huomioida, että 5% jokaisen luokan oppilaista on homoja ja lesboja. Yliopistosta valmistuneet opettajat eivät ole mitenkään valmiita kohtaamaan näitä oppilaita.

"Suvaitseva Potsdam"-niminen järjestö vaati eilen lisää tukea hlbti-ihmisille kaupungin suunnasta. Kaupungissa tarvitaan välttämättä "pakoasunto", johon voidaan ottaa asumaan nuoria, jotka ovat joutuneet lähtemään kotoaan paljastettuaan homoutensa tai lesboutensa vanhemmilleen. Samoin: kaupungissa on hyvin vähän neuvonta- ja tukipalveluita nuorille homoille ja lesboille.

Katte-yhdistys toimii toiseen suuntaan. He haluavat, että nuoret ihmiset eivät lähde pikkukaupungeista ja maalta isoihin kaupunkeihin, vaan olosuhteet maalla on muutettava niin, että homot ja lesbot voivat asua siellä rauhassa elämäänsä.

http://www.pnn.de/Pubs/potsdam/pageviewer.asp?TextID=16144