Espanjan avioliittolaki (juttukommentit)

  • 1 / 14
  • vaeltaja2005
  • 12.5.2006 18:35
Espanjan piispat vastustavat homoavioliittoa

Piispat varoittavat, että homoavioliittoa tuodaan kovalla vauhdilla takaovesta. He vastustavat EU-parlamentin päätöslauselmaa, joka ei sido EU-maita, mutta jota yritetään hivuttaa sisään muille maille malliksi. EU-parlamentaarikot ovat hyväksyneet päätöslauselman homofobiaa vastaan, mutta siinä samalla yritetään määritellä homoavioliitto tasa-arvoiseksi perinteisen avioliiton rinnalle. Piispat sanovat, että se on totuuden muuntamista. Ja vaaraksi avio- ja perhe-elämälle, ja loppujen lopuksi vaaraksi koko Euroopan sosiaalisille rakenteille.

(radio vatikan 12.05.06)
  • 2 / 14
  • SuperOscar
  • 12.5.2006 19:55
Minkähän takia Espanjan piispat sanovat homoliittoa tuotavan sisään takaovesta, kun se juuri siellä on tuotu sisään ETUovesta?

Toinen asia mikä on ruvennut ihmetyttämään on se, miksi nimenomaan katoliset maat ovat nyt ihmisoikeuksien eturintamassa jättäen "edistykselliset" pohjoismaat peränpitäjiksi. Hmm.
  • 5 / 14
  • vaeltaja2005
  • 20.5.2006 15:43
Kapinoiva espanjalaiskylä Sinarcas sai jumalanpalveluskiellon. Kylä sijaitsee aivan provinssissa, lähellä Valenciaa, 1200 asukasta. Kylä on sen takia kuuluisa, että Espanjan ylin kirkonmies, kardinaali Antonio Cañizares, kasvoi siellä ja pitää nykyisin pari kertaa vuodessa messun. Suuri osa kyläläisistä haluaisi vaihtaa kylän sielunpaimenen, koska nykyinen on närkästynyt kyläläisten maallisista menoista. Kirkon ylin johto on antanut koko kylälle jumalanpalveluskiellon

Kiistaa herättänyt kansanjuhla oli viime kesänä. Juhlakulkueessa asukkaat parodioivat myös juuri voimaan tullutta homoavioliittoa. Näyttelijät esittivät homoparia, joka sai papilta siunauksen. Pappi raivostui, komensi nuoret kirkkoon ja piti puhuttelun. Melkein oltiin tukkanuottasilla.

Paikallinen pappi oli ollut virassaan tuskin puolta toista vuotta, kun hän pahastui tästä Pyhän Markuksen juhlinnasta. Pappi valitti myös liiasta juomisesta, kirjoitti sanomalehteen ja syytti paikallista kaupunginhallintoa maallisista menoista. Nuoriso päätti vastustaa pappia ja järjesti kirkon edessä juominkileirin ja sunnuntaina mielenosoituksen. Pappi luikki salaa toiselle paikkakunnalle ja teki poliisille rikosilmoituksen.

Monet kyläläiset sanoivat: tervemenoa, emme halua sitä takaisin. Kylän juhla on perinteisesti ollut kyläläisille rakas. Mutta Valencian arkkipiispa puuttui peliin ja julisti jumalanpalveluskiellon, joka kumotaan vasta, kun papilta pyydetään anteeksi.

Pormestari on sitä mieltä, että ihmisillä täytyy olla mielipiteenilmaisun vapaus. Jumalanpalveluskielto on liioiteltua, koska lähin kirkko on 8 kilometrin päässä, eivätkä vahukset voi sinne mennä. Pormestari on jo soittanut vanhalle kaverilleen, arkkipiispalle.
Basler Zeitung 20.5.2006
  • 6 / 14
  • vaeltaja2005
  • 23.5.2006 9:09
Sama tapahtumasarja on kuvattuna katolisessa online-magasiinissa Kreuz.net, mutta heidän jutussaan syy langetetaan sosialistisen puolueen nsikaan. Sosialistit järjestivät hmoliitto-näytelmän, sosialistit perustivat juopotteluleirin kirkon eteen ja sosialistit uhkailivat pappia niin, että tämä joutui poistumaan paikkakunnalta.¨

Vaikuttaa siltä, että tämä on katolisen kirkon ja vallassa olevien sosialistien yhteenotto.

http://www.kreuz.net/article.3242.html
  • 7 / 14
  • vaeltaja2005
  • 26.6.2006 18:33
Hyviä uutisia Espanjasta. Tuomari Laura Alabau on luopunut homoliittojen vastustamisesta. Hän on vihkinyt homoparin, toinen espanjalainen, toinen marokkolainen. Aikaisemmin hän kieltäytyi vihkimästä naisparia, joista toinen oli maasta, jossa homoliittoja ei tunnusteta. Oikeusministeriö moitti Alabauta, jolloin Alabau sanoi, että hallituksen propagandakoneisto vainoaa häntä. Viimein häntä uhattiin rangaistussakolla, ja se tepsi. Vastarinta loppui.
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=5075
  • 8 / 14
  • vaeltaja2005
  • 4.7.2006 8:52
Paavi vierailee ensi viikonvaihteessa Espanjassa Valenciassa. Messuun odotetaan ainakin puolitoista miljoonaa ihmistä. Paavi tapaa kuningasparin ja sosialistisen pääministeri Zapateron. Luultavasti paavi moittii hallitusta, joka salli homoavioliiton. Myös uskonnonopetuksesta kouluissa on ollut riitaa. Hallitus tuki kesäkuun lopussa Valenciassa pidettyä homokongressia, jossa teemana oli perheiden moninaisuus Euroopassa. Espanjan arkkipiispa piti julkista tukea provokaationa.

Näiden paavin vierailujen aikana paljastuu aina se, että vanha aneoppi elää edelleen: kaikki, jotka osallistuvat tiettyihin tilaisuuksiin saavat syntinsä anteeksi, kaikki synnit. Vanhat synnit nollataan. Voi aloittaa taas alusta.

En kuulu kirkkoon, joten en tunne näitä syntienanteeksiantamisjuttuja. Annetaanko ev.lut.kirkossa synnit anteeksi esim. ehtoollisen yhteydessä? Lahkojen, kuten esim. helluntailaisten kokouksissa saarnaajat antavat syntejä anteeksi. Ihminen ihmiselle.

Katolisessa Tagesposst-lehdessä on pitkä juttu paavin vierailun etukäteisvalmisteluista.
http://www.die-tagespost.de/Archiv/titel_anzeige.asp?ID=24454
  • 9 / 14
  • vaeltaja2005
  • 8.7.2006 7:51
Espanjan Valenciassa on vietetty koko viikon ”Maailmanlaajuista perheiden tapaamista”, ja tässä viikonvaihteessa paavi tulee mukaan pitämään messua. Kaupunki on kaunistettu paavin vierailun vuoksi. Paavin vierailuun puuttui myös sattuma mukaan. Maanantaina kuoli metro-onnettomuudessa 42 ihmistä, ja paavi pääsee heti tuoreeltaan rukoilemaan heidän puolestaan.

Pääministeri Zapatero ja sosialistinen hallitus ovat vauhdilla liberalisoineet Espanjan perhelainsäädäntöä. Siitä antaa hyvän kuvauksen esim. tämänaamuinen Helsingin Sanomat. Zapateron piti tulla mukaan paavin pitämään loppumessuun, mutta nyt hän on perunut osallistumisensa. Syynä on luultavasti se, ettei hän halua kuunnella katolisten torumisia. Lehtijutuista ei käy ilmi, onko paavin ja Zapateron tapaaminen kahden kesken vielä voimassa.

Zapateron hallaitus salli homoavioliitot, homopareille adoption, kantasolututkimuksen, yms. Viimeksi kesäkuun lopussa hallitus myönsi valtion tukea homojärjestöjen kongressille. Vaikka piispat vaativat kansalaistottelemattomuutta uusia lakeja kohtaan, kansa tuntuu olevan hallituksen tukena.

Tänä aamuna Berliner Zeitung kertoo, että kansalaisjärjestöt järjestävät paavin saapuessa mielenosoituksen. 6000 plakaatissa lukee: ”En odota sinua”. Homotkin käyttävät paavin vierailua hyväkseen. Kaksi homoparia vihitään avioliittoon paavin vierailun aikana.

Espanjassa on vuoden aikana solmittu 4500 homoavioliittoa. Se merkitsee esim. Madridissa 10% kaikista uusista avioliitoista.
Sevillassa on vietety Espanjan uuden avioliittolain mukaisia ensimmäisiä sotilashäitä, joissa kaksi ilmavoimien miessotilasta, madridilainen Alberto Sánchez Fernández (24) ja sevillalainen Alberto Linero Marchena (27) saivat ilmavoimien juhlauniformuun pukeutuneina toisensa Sevillan kaupungintalolla järjestetyssä juhlallisessa tilaisuudessa. Vihkimisen suoritti Sevillan pormestari noin sadan juhlavieraan, sukulaisten ja sulhasparin palveluskumppaneiden läsnäollessa.

Juttu ja kuvia tilaisuudesta osoitteessa http://actualidad.terra.es/sociedad/articulo/se_sevilla_celebra_boda_militares_1089540.htm

sekä lisää kuvia
http://www.elmundo.es/albumes/2006/09/15/boda_gay_militares/index.html
Ensimmäinen espanjalainen miespari on adoptoinut lapsen Barcelonan seudulla. Lähes vuoden ikäinen lapsi muutti uusien vanhempiensa luo jo kesän alkupuolella. Oikeus on virallisesti hyväksynyt miehet lapsen vanhemmiksi.

Monet naisparit ovat jo adoptoineet lapsia, mutta nyt oli miesten vuoro. Homojärjestö Colega valittaa, että miesten adoptiossa on monia ongelmia. Monet maat eivät luovuta lapsia samaa sukupuolta oleviin perheisiin (Venäjä, Kiina, latinalaisen Amerikan maat ei, mutta Etelä-Afrikka hyväksyy myös homoperheet).

http://www.n-tv.de/716855.html
Madridin kaupunki määräsi joulukuussa 12000 euron hallinnollisen sakkorangaistuksen ravintolalle, joka ei sallinut tiloissaan homohäitä.

Madridilainen La Favorita -niminen ravintola, jonka taustalla on kristillisiä arvoja tunnustava navarralaisten oopperanharrastajien säätiö, kieltäytyi aiemmin syksyllä järjestämästä tiloissaan asiakkaiden toivomaa homohäätilaisuutta vedoten ravintolan noudattamaan politiikkaan ja asiakaskuntansa yleiseen mielipiteeseen.
Madridin kaupungille esitettiin valitus syrjinnästä, ja asiaa tutkittuaan kaupungin viranomaiset totesivat syrjinnän tapahtuneen. Ravintola, jossa pidetään säännöllisesti häitä, ei voi ilman pätevää syytä kieltäytyä järjestämästä tilaisuutta vain siksi, että hääpari sattuu olemaan samaa sukupuolta.

Määrätyn rangaistuksen perusteella kaupunki piti rikkomusta erittäin raskaana, koska syrjintätapauksissa sakko voi vaihdella 7500 eurosta 15000 euroon.

Uutinen El Pais -lehdessä
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Ayuntamiento/Madrid/impone/multa/12000/euros/local/nego/celebrar/boda/gay/elpepusoc/20061229elpepusoc_5/Tes

Ravintolan taustaa:
http://www.restaurante-lafavorita.com/operanavarra/index.htm
Spanish lessons

Juuri ilmestyneessä Advocate-lehdessä on mielenkiintoinen juttu, jonka on tehnyt Espanjaan hetkeksi parkkeerannut amerikkalainen toimittaja.

Jutussa toimittaja äimistelee sitä, kuinka perikatolinen maa pystyi toteuttamaan tuolla vauhdilla samaa sukupuolta olevien avioliitot mahdollistavan lain, katolisen kirkon vastustaessa voimakkaasti. Juttu on pikkuisen amerikkalaisen päivänpaisteinen. Vain yksi pieni viittaus, että pikkupaikkakunnilla Espanjassa homma ei ole vielä mitenkään kunnossa. Mielestäni katolisen kirkon masinoimat mielenosoitukset ennen lakiäänestyksiä antavat viitteen, että vastustusta löytyy.

Juttu kannattaa lukea, sillä toimittaja kertoo nimenomaan hienosti amerikkalaista näkökulmaa moni seikkoja ihmetellessään. Hyvä oivallus on se, että Amerikassa puhutaan voimakkaasti perhetraditioista ja perheen merkityksestä. Espanjassa puhutaan vähemmän, mutta perhe käytännössä merkistee paljon. Sitäkin hän ihmettele, että Espanjassa avioeroprosentti on 17 ja samaan aikaan USA:ssa se on peräti 50.

Seuraavassa suorat linkin jutun kullekin kolmesta sivusta:

Sivu 1
http://www.advocate.com/currentstory1_w.asp?id=41071
Sivu 2
http://www.advocate.com/currentstory1_w.asp?id=41071&page=2
Sivu 3
http://www.advocate.com/currentstory1_w.asp?id=41071&page=3
Pamplonan arkkipiispa puhisee kuin härkä
---------------
Pamplonan arkkipiispa on El Pais –lehden mukaan kehunut Espanjan äärioikeistolaisia puoleeita siitä, että ne ovat uskollsiia kirkon opetukselle. Falangistit saivat kiitosta. Liike syntyi 1934, ja se on ollut Francon diktatuurin selkäranka vuosikymmenien ajan.

Sama arkkkipiispa varoitteli homoseksualismin epidemiasta vuonna 2005, juuri ennen homoavioliittojen hyvöksymistä.