Eurogames väkivallan keskelle? (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • HOTry
  • 14.3.2009 22:31
Osallistuin kyseiseen kokoukseen ja olin mukana tekemässä päätöstä HOT ry:n edustajana (en kuitenkaan kuulu EGLSF:n hallitukseen).

Kokouksessa käsiteltiin "yhteistarjous" kahdesta seuraavasta EuroGames-kilpailusta, eli Rotterdam 2011 ja Budapest 2012. Molemmat kaupungit toimivat yhteistyössä kisojen järjestämiseksi, ja toimikunnassa on alusta lähtien ollut henkilöitä molemmista kaupungeista. Rotterdamin järjestelyt ovat jo hyvällä mallilla, ja nyt päätöksen jälkeen myös Budapest-suunnittelu etenee.

Kokouksessa esitettiin myös sama huoli turvallisuudesta, ja Budapestin edustajat pyrkivät tähän vastaamaan. Itse en kuitenkaan vakuuttunut vastauksista, joissa korostettiin, että kisoja varten Budapestin kaupunki on luvannut suuren määrän poliiseja turvallisuutta valvomaan ja että vuoteen 2012 mennessä yleinen tilanne on parantunut paljon. Jätin siis äänestämättä Budapestin puolesta, mutta enemmistöpäätöksellä kisat kuitenkin päätettiin pitää siellä.

T. Jari Vanha-Eskola
  • 2 / 8
  • vaeltaja2006
  • 15.3.2009 12:18
Ensimmäinen katugallup on ilmestynyt Budapestissa.


Ildikó (26v) vauvansa kanssa: Hurraa! Valitettavasti Unkarissa kaikkea tuollaista suvaitaan huonosti, joten luulen, että siellä ei ole kovinkaan turvallista. Siitä huolimatta: tuollaiselle tapahtumalle on tarvetta. Varmaan tulee yhteenottoja niin kuin on ennenkin nähty, mutta toivottavasti pystytään hillitsemään raivoavat joukkiot. – Ildikó kertoi vielä, että hänellä on homoystäviä.
http://index.hu/cikkepek/0903/velvet/uh_melegolimpia/IMG_8939.JPG

Ronskinnäköinen Sándor (39v) sanoo: Minä en halveksi homoja, joten jos aikaa on, menen katsomaan. Olen harrastanut myös urheilua, olen nyrkkeilijä. Mutta viime kesän mellakat olivat vain esinäytös sille, mitä tulee tapahtumaan vuonna 2012. On paljon niitä, jotka haluavat kieltävät homoseksuaalisuuden, mutta asia on heissä sisällä kätkettynä.
http://index.hu/cikkepek/0903/velvet/uh_melegolimpia/IMG_8943.JPG

Kristof Steiner on budapestiläinen nuori, menestyvä julkkis. Hän toimii media-alalla ja hänestä tulee hieman mieleen samalla tavalla menestyvä Mikko Silvennoinen. Kristof on 27-vuotias ja hän tuli kaapista neljä vuotta sitten. Kristof ei ollenkaan ymmärrä Eurogamesien ideaa. Hänen mielestään homojen ja lesbojen pitäisi pyrkiä mukaan tavallsiiin olympialaisiin. Tällainen eristäytyminen on typerää. Syrjintää saa pyäytettyä vain, ku ei eristäydy. "Homojen olympialaiset", - no miksei sitten heterojen olympialaiset? Olympialaiset on kaikille, heteroille, mustille, valkoisille, romaneille, arabeille, juutalaisille. Mitä seuraavaksi? Homoille oma McDonalds, vai omat elokuvateatterit? Kaikkien pitäisi mahtua samoihin olympialaisiin. Kun oltaisiin heteroiden kanssa samoissa olympialaisissa, paljastuisi myös ettei ole perää siinä ennakkoluulossa, että homourheilijat suihkussa heti olisivat kiinni toisen urheilijan sukuelimissä.". Kristof kertoo saavansa enemmän kritiikkiä homopiireistä kuin heteroilta. Häntä syytetään exhibitionistiksi, vaaleaksi, yms. eikä hän sen takia voi edustaa kaikkia homoja. Hän itse sanoo, että hän edustaakin vain itseään eikä mitään homoryhmää.
Kuvassa ainoa vaalea
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Tarkan_Vienna2006_3.JPG/300px-Tarkan_Vienna2006_3.JPG
  • 3 / 8
  • Public eye
  • 15.3.2009 12:44
Hieman erikoisia mielipiteitä Kristofilla...
Eivät Olympialaiset ja Eurogames ole toisensa poissulkevia tapahtumia, teema vain on erilainen. Homot ja lesbot ovat täysin oikeutettuja pyrkimään olympialaisiin, ovat päässeetkin ja voittaneet jopa kultamitaleita. Ei se estä järjestämästä omaa iloista urheilutapahtumaa myös erikseen homoille - ehkä joku voi jopa saada ennakkoluulojaan vähän hälvenemään nähdessään, että kaikki nuo aivan tavalliset homot ja lesbot urheilevat, miksi en siis minäkin. Minusta tapahtuman suosio on paras osoitus sen tarpeellisuudesta.
  • 4 / 8
  • vaeltaja2006
  • 15.3.2009 14:23
Tänään on kananmunienheittopäivä


Sopivasti jatkoksi tähän aiheeseen: Tänään on Unkarissa kansallinen merkkipäivä. Valtion johto nosti aamupäivällä liput liehumaan parlamentin eteen ja keskikaupungilla on käynnissä valtava poliisioperaatio. Juhlapaikkojen läheisyyteen pääsee vain ruumiintarkastusten jälkeen. Uutistoimisto MTI kertoo, että lipunnoston aikaan poliisi pidätti neljä miestä poliisien ajoneuvomuurin ulkopuolelta. Heillä oli hyökkäysvarusteina useita rasioita kananmunia. Yhdellä oli aseena Stalin-kirja. Yksi auto tarkastettiin, kun sen katolla oli kovaääninen ja sillä häirittiin juhlia. Näitä tilanteita on tänä aamuna vaikka millä mitalla.

Samaa on varmaan odotettavissa europriden aikaan, mikäli yhteiskunnallinen tilanne ei olennaisesti muutu.

Tv lähettää uutisia tunnin välein, näyttääköhän eurogames samanlaiselta
http://www.hirtv.net/adas.asx
  • 5 / 8
  • vaeltaja2006
  • 19.3.2009 15:36
Eilen kerrottiin lisää Budapestin Eurogameseista vuonna 2012. Aikaisemmin ei ole tällaisia kisoja järjestetty entisen Itä-Euroopan maissa. Arvioidaan, että kisat maksavat n. 150 miljoonaa forintia. Unkarin turismivirasto on laskenut, että Eurogamesit tuovat Budapestiin kolme miljardia forintia.

Kisat pidetään heinäkuussa 2012. Ne kestävät neljä päivää ja kisoja käydään yhdeksässä urheilupaikassa. Tärkeimmät paikat tulevat olemaan Papp Laszlo Budapest –urheiluarena, SYMA-halli ja Margit-saaren urheilukeskus.

Mainittakoon vielä, että vuonna 2005 Utrechtissa unkarilaisille tuli 16 kultaa, 5 hopeaa ja 1 pronssi. Silloin mukana oli 22 maata. 1 euro = 300 forintia.
  • 6 / 8
  • HOTry
  • 21.3.2009 21:38
Täydennyksenä vielä, että Budapestiin odotetaan 3000 urheilijaa ja lajeina on alustavan suunnitelman mukaan tarjolla sulkapallo, lentopallo, juoksu, uinti, tanssi, jalkapallo, koripallo, käsipallo, pyöräily, "hiking", paini ja shakki. Kisojen budjetti on vajaa 600.000 euroa (vertailun vuoksi Rotterdamin isojen kisojen budjetti on 1,5 miljoonaa euroa).

Budapestia ennen urheillaan siis OutGames 2009 Kööpenhaminassa, Gay Games 2010 Kölnissä ja EuroGames 2011 Rotterdamissa.

H.O.T. ry osallistunee kaikkiin kisoihin, tyypillisesti mukana on ollut yli 30 urheilijaa Suomesta.
  • 7 / 8
  • vaeltaja2006
  • 28.3.2009 15:57
Budapestin ilmaisjakelu-HLBTIQ-lehti NáVègre on nostanut ykkösaiheekseen tulevat Eurogames-kisat Budapestissa vuonna 2012. Tieto Budapestista kisapaikkana levisi pommmin tavoin erilaisille netin keskustelufoorumeille. Keskusteluissa väitellään enemmistön ja vähemmistön suhteista. Asia jakaa mielipiteitä myös HLBTIQ-piireissä, ja se osoittaa vain, että homot ja lesbot mudostavat kirjavan kokonaisuuden. Luultavasti runsas keskustelu lisää omalta osaltaan suvaitsevaisuutta.


Eurogamesien paikallinen puhemies Richard Zahoranschi kertoo lehdelle, että vuosien valmistelu tuotti tulosta. 20 vuotta sitten alkoivat Euroopan "onnellisemmalla" puolella elävät homot ja lesbot puuhata omille urheilijoillleen omaa urheilujuhlaa, ja ensimmäiset kisat pidettiin vuonna 1992. Nykyisin kisoihin osallistuu urheilijoita myös Euroopan ulkopuolelta, ja mukana on myös ei-homoja ja -lesboja urheilijoita, jotka haluavat osoittaa hyväksyntänsä ja osallistua kilpaan. Kolme vuotta sitten syntyi ajatus saada kisat Budapestiin. Ensin yritettiin vuotta 2011, mutta Rotterdam voitti. Unkarilaiset pyytelivät yhteistyötä, ja hollantilaiset lähtivät innolla mukaan. Näin saatiin Eurogamesit Unkariin vuonnna 2012. Kaupungit auttavat toinen toistaan järjestelyissä. Unkarilaiset hoitavat Rotterdamissa koko informaatioteknisen puolen, ja seuraavana vuonna Rotterdam avustaa sponsoreiden etsimisessä.

Entä miten vaikuttaa mahdollinen hallituksen vaihtuminen ja pormestarin vaali? Turismiviranomaisten kanssa on laskettu, että kaupunkiin saapuu n. 3000 urheilijaa. Sen lisäksi on erilaisia tukijoukkoja vähintään 2000. Rahaa tulee liiikkumaan arviolta 3,1 miljardia forinttia. Hallitukselta saatu tukilupaus tuli pormestari Gabor Demszkyn viestissä. Myös kaupungin urheilu- ja kulttuuriviranomaiset ovat lupailleet tukea. Siitä kertoi EU-parlamentaarikko Katalin Lévain videoviesti. Hallitukselta haluttaisiin tukea 60-80 miljoonaa. Se olisi kuluista kolmasosa.

Eurogamesien suunnittelussa on mietitty, miten voitaisiin esitellä myös maan kulttuuria ja gastronomiaa. Neljän päivän tapahtumaa haluttaisiin pidentää alusta "nollapäivällä", johon sijoitetaan kiertoajeluita ja herkuttelua. Iltaisin on erilaista kulttuuriohjelmaa. Tietenkin on myös avajais- ja loppujuhlallisuudet ja iltaisin bileitä.

Tapahtuman arvostelijat kyselevät tietenkin turvallisuudesta. Kun valintakokoukseen valmisteltiin kahden tunnin esitys, kiinnitettiin huomio myös turvallisuuteen. Unkarilaisia yllätti se, että läntiset järjestöt, valmentajat ja urheilijat olivat hyvin selvillä Budapestin kahden viime vuoden pride-tapahtumista (mellakoista). Niistä oltiin hyvin huolestuneita. Kisabudjetissa on oma kohta turvallisuutta varten. Kahteen turvafirmaan on jo oltu yhteydessä ja poliisi saadaan myös mukaan. Edessä on kolme tiukkaa suunnitteluvuotta. Kaikki mahdollinen tehdään, jotta väkivaltaisuuksilta vältyttäisiin. Turvakysymys on haastava. Yhtä haastava on kysymys siitä, moniko unkarilainen homo- ja lesbourheilija tulee kaapista ja uskaltautuu mukaan kisoihin. Muissa maissa pidetyissä kisoissa unkarilaisille on tullut runsaasti mitalleja.

*****
Milloin aika on kypsä sille, että Eurogamesit järjestetään Suomessa? Europridestä on jo ollut alustavaa puhetta.
  • 8 / 8
  • HOTry
  • 28.3.2009 21:59
Eipä EuroGamesin järjestämiselle Suomessa mitään estettä ole, se onnistuu vaikka jo Budapestiä seuraavissa kisoissa, jos asiaa ajamaan vain löytyy joukko siitä kiinnostuneita ihmisiä (ja vapaaehtoisia järjestelijöitä).

Sen verran suuri operaatio tuon luokan kisojen järjestäminen kuitenkin on, että ihan realistisena en kisojen saamista Suomeen tässä vaiheessa pidä. Mutta Unkari osoittaa hyvää esimerkkiä...