House, funk...

  • 1 / 2
  • Mikki
  • 10.9.2003 9:51
Osaisiko joku selittää tyhjentävästi millaisia musiikkilajeja on house, funk, soul, drum'n'bass ja miten ne eroaa esim. hiphopista ja jazzista? Joskus tuntuu siltä että nimiä käytetään ihan sekaisin ja yhden musalajin alle ympätään mitä erilaisimpia tuotoksia.
  • 2 / 2
  • EvilS.
  • 10.9.2003 12:06
Tyhjentävä selvitys olisikin aika pitkä. Kaikki musiikkilajit ovat kehittyneet alkumuodostaan ja jakautuneet alaryhmiin, jotka enemmän tai vähemmän lähenevät jo toista musiikkilajia.

Esim. jazz vaikutteita ja lainoja käytetään paljon housessa, ja hiphopissa. Taasen 1970-luvun funk eroaa 1980-luvun funkista aika lailla. Ja jazzin kehityskaari on kokonaan oma intohimoja herättävä juttunsa.

Tässä olisi lyhyt ja riisuttu luonnehdinta, josta toivottavasti saa yleiskäsityksen asiasta.

Jazz on 1900-luvun alun musiikkia. Sille on alunperin tyypillistä esim. trumpetin käyttö ja isot orkesterit. Myöhemmin ovat tulleet mukaan improvisaatiot ja kokeilut sekä laulussa että soitossa.

Hiphopille tyypillistä on sämplien käyttö ja sointu/basso/rumpu loopit. Lainat voi olla mistä vaan. Konemusiikkia.

Soul on synytynyt 1950-luvulla. Yhdistelmä gospelin laulujen voimaa ja r&b:n rytmikkyyttä.

Funk on syntynyt 1960-luvulla. Tyypillisiä olivat tiukka basso ja siihen tahdistetut puhaltimet. Myös melko suuria bändejä.

Housen juuret ovat 1970-luvulla, sillä se on suora diskon jälkeläinen. Biitti erottuu selkeästi. Housen alkuvaiheet ovat 1980-luvun lopulla. Alunperin lähes pelkästään konemusiikkia, puhaltimia käytetään myös.

DnB on sitten uudempaa perua ja sitä hallitsee hyvin nopeatempoinen biitti. kts. esim.http://www.breakbeat.co.uk. Konemusiikkia hyvin vahvasti.