Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2008.

Biskopsvalet i Tammerfors

Det tycks vara mängder av olika kyrkliga val på gång just nu. Det senaste är biskopsvalet i Tammerfors stift (som Kotimaa har behandlat här: http://tinyurl.com/3d6uy2). Biskop Juha Pihkala avgår med pension, och hans efterträdare tillträder i juni.

Sex personer var uppställda i valet, vars första omgång förrättades idag kl. 12. De 948 rösterna fördelades enligt följande:

Matti Repo 247 röster
Pekka Särkiö 204
Ari Hukari 191
Olli Hallikainen 165
Eija Harmanen 75
Markku Koivisto 66

Därmed går Repo och Särkiö vidare till den andra omgången, som förrättas om två veckor. Båda är teologie doktorer. Repo är teologisk sekreterare vid kyrkostyrelsens utrikesavdelning, medan Särkiö är kyrkoherde i Keski-Lahden seurakunta i Lahtis.

Angående de utslagna kandidaterna kan jag säga att Hallikainen, domprost i Tammerfors, är min studiekompis, Harmanen var den enda uppställda kvinnan (så någon kvinnlig biskop blev det inte nu heller) och Koivisto, verksamhetsledare för Nokia Missio, har jag bloggat om flera gånger tidigare, t.ex. här: http://tinyurl.com/32hv9p. Stiftsdekan Hukari känner jag inte.

*

Enligt en uppgift i Kotimaa blir det stora omställningar på biskopsstolarna under de närmaste fem åren. Förutom Tammerforsbiskopen, som byts nu, måste biskoparna i S:t Michel och Borgå gå i pension år 2009. Ärkebiskopen står i tur året därpå. År 2012 blir det biskopsval i både Helsingfors och Esbo, och Kuopio följer år 2014. Det är bara biskoparna i Uleåborg, Lappo och Åbo som har över tio år kvar.
http://tinyurl.com/35wxfx

Alla dessa årtal måste dock tas med en nypa salt; biskoparna har en gaffel på ett par år mellan den ålder då de får gå i pension och den då de måste.




Bible Knowledge 29

These statements about the Bible were written by children and have not been retouched or corrected (i.e., bad spelling has been left in).

A Christian should have only one spouse. This is called monotony*.

* monogamy


Valrumba: Borgå 4 - valresultatet

Den nye domprosten heter Mats Lindgård!
Hjärtliga lyckönskningar!

Rösterna i valet fördelade sig som följer:

Lars Junell 65 röster (6 %)
Bror Träskbacka 195 röster (18 %)
Mats Lindgård 815 röster (76 %)
Underkända röstsedlar 0 st
Den sammanlagda röstmängden var därmed 1075, vilket innebär en röstningsaktivitet på 9,6 %.

Mats tillträder enligt uppgift på Kristi himmelsfärds dag 1.5.08. När en går, kommer en annan...

Mer uppgifter, mediekommentarer m.m. följer senare, bl.a. här: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/03/valrumba-borg-5-media.html



Valrumba: Borgå 3

En liten påminnelse: Domprostvalets egentliga valdagar är idag och i morgon. Först firar vi högmässa i Lilla kyrkan kl 12 (där jag predikar) och sedan förflyttar vi oss till församlingshemmet för kyrkkaffe och röstning.
Ja, jag har ju röstat på förhand, för jag har inte möjlighet att komma med - det är ett barn som skall döpas...

Man kan rösta i Svenska församlingshemmet (Runebergsgatan 24) söndag 9.3 kl 13.30-18 och måndag 10.3 kl 16-19.
Resultatet klarnar ca kl 20 på måndag.

Mera info finns i ett tidigare inlägg: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/03/valrumba-borg-2.html


Herrens tjänarinna

Texterna för Marie bebådelsedag enligt andra årgången

Första läsningen: 1 Mos 3:8-15
De hörde Herren Gud vandra i trädgården i den svala kvällsvinden. Då gömde sig mannen och kvinnan bland träden för Herren Gud. Men Herren Gud ropade på mannen: "Var är du?" Han svarade: "Jag hörde dig komma i trädgården och blev rädd, eftersom jag är naken, och så gömde jag mig." Herren Gud sade: "Vem har talat om för dig att du är naken? Har du ätit av trädet som jag förbjöd dig att äta av?" Mannen svarade: "Kvinnan som du har ställt vid min sida, hon gav mig av trädet, och jag åt." Då sade Herren Gud till kvinnan: "Vad är det du har gjort?" Hon svarade: "Ormen lurade mig, och jag åt."
Då sade Herren Gud till ormen:
"Du som gjorde detta,
förbannad skall du vara,
utstött från boskapen och de vilda djuren.
På din buk skall du kräla
och jord skall du äta så länge du lever.
Jag skall väcka fiendskap mellan dig och kvinnan,
mellan din avkomma och hennes:
de skall trampa på ditt huvud
och du skall hugga dem i hälen."

Andra läsningen: Gal 4:3-7
Så länge vi var omyndiga var vi slavar under de kosmiska makterna. Men när tiden var inne sände Gud sin son, född av en kvinna och född att stå under lagen, för att han skulle friköpa dem som står under lagen och vi få söners rätt. Och eftersom ni är söner har Gud sänt sin sons ande in i vårt hjärta, och den ropar: "Abba! Fader!" Alltså är du inte längre slav, utan son. Och är du son har Gud också gjort dig till arvtagare.

Evangelium: Luk 1:39-45
Några dagar efteråt gav sig Maria i väg och skyndade till en stad i Juda bergsbygd; hon gick till Sakarias hus och sökte upp Elisabet. När Elisabet hörde Marias hälsning sparkade barnet till i henne, och hon fylldes av helig ande. Hon ropade med hög röst: "Välsignad är du mer än andra kvinnor, och välsignat det barn du bär inom dig. Hur kan det hända mig att min herres mor kommer till mig? När mina öron hörde din hälsning sparkade barnet till i mig av fröjd. Salig hon som trodde, ty det som Herren har låtit säga henne skall gå i uppfyllelse."


Kyrkomötets medlemmar negativa till samkönad välsignelse

Den finskspråkiga kyrkliga tidningen Kotimaa gjorde en enkät bland kyrkomötets nyvalda representanter. Frågan gällde hur de ställer sig till välsignelse av registrerade partnerskap. Alla hade besvarat enkäten, vilket är ovanligt.

Skall kyrkan införa ett speciellt formulär för välsignelse av registrerade partnerskap?
61,2% svarade nej.
21,4 % svarade ja.
17,3 % tog inte ställning.

I praktiken torde det betyda att ingenting sker åtminstone under de närmaste fyra åren. Det kan dessutom vara att en förändring på den här punkten skulle kräva kvailficerad majoritet, och vägen från 21,4% till 75% verkar nog omöjligt lång.
För mig är detta naturligtvis en stor besvikelse. Men det kommer nya val...

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/03/kyrkomtets-medlemmar-negativa-till.html


Veckans anekdot: Omvänd vigsel

Trots att jag försöker avstyra det, händer det emellanåt att brudar vill bli inledda i vigselkyrkan av sin far, som sedan överlämnar henne till brudgummen som en annan handelsvara. Praxis är då att bruden kommer in vid sin fars högra arm, sedan tar brudgummens vänstra arm, och så efter vigseln tågar ut vid sin nyvigde mans högra arm. Detta har historiska skäl, som vi kan gå in på en annan gång.

Vid en vigsel som jag förrättade gjorde brudparet ett fel: han tog faderns plats och gav bruden sin högra arm (fast vi hade övat!). Följaktligen hamnade brudparet åt orätt håll framför altaret, alltså så att bruden stod på min vänstra sida och brudgummen till höger. Jag märkte det inte förrän jag skulle fråga brudgummen om han ville. Då vände jag mig automatiskt åt vänster, hickade till när det var bruden som stod där och vände mig så åt höger så jag kunde ställa frågan till rätt person.

Efteråt var det någon bröllopsgäst som undrade om vigseln var giltig när de gjorde ett sådant misstag - men det är ju klart att de blev gifta i alla fall.