YK:n pääsihteerin vetoomus HLBTI-oikeuksien puolesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
YK:n pääsihteeri, kuva YK:n sivuilta

Merkittävä unkarilainen oppositiolehti Népszabadság julkaisi jouluaattona YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin puheenvuoron, jossa hän kirjoittaa vähemmistöjen oikeuksista. Demokratia on paljon muutakin kuin enemmistön herruutta. Unkarin nykyhallinto sen sijaan puhuu "enemmistödemokratiasta": enemmistöllä on yksinoikeus päättää myös vähemmistöjen asioista.


Pääsihteeri Ban Ki-moon muistuttaa tekstissään, että 64 vuotta sitten syntyi tärkeä asiakirja: Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. Se käynnisti uudenlaisen ajattelutavan. Ei vain muutamat yksilöt, vaan kaikki syntyvät yhdenvertaisina ja yhtä arvokkaina. Yksi YK:n päätehtävistä on ihmisoikeusjulistuksen toteuttaminen käytännössä. Monissa maissa on toteutettu rasismin torjumista ja sukupuolten tasa-arvoa koskevat vaatimukset ja monissa maissa on lasten suojelua ja vammaisten tukemista.

Paljon on kuitenkin tehtävää syrjivän lainsäädännön vuoksi. Jotkut vanhat ennakkoluulot ovat kadonneet, mutta monet ennakkoluulot elävät edelleen. Monissa maailman maissa HLBTI-ihmiset kärsivät ahdistelusta tai heitä surmataan. Lapsena ja nuorena he joutuvat yhä pilkan ja väkivallan kohteiksi, he joutuvat eroamaan koulusta ja perhe hylkää heidät. Toisenlaisina he joutuvat kärsimään työpaikoilla, sairaalassa ja koulussa. Ne ovat niitä paikkoja, joissa tarvittaisiin puolustajia ja turvaa. Homoseksuaalisuus on 76 maassa rikos.

YK:n pääsihteerinä Ban Ki-moon on yhä useammin puhunut näiden ihmisten puolesta. Monissa maailman maissa on nähty positiivinen muutos asenteissa. Myös YK astui merkittävän askeleen, kun YK:n ihmisoikeusneuvosto viime vuonna ensi kertaa hyväksyi HLBI-ihmisiä koskevan julkilausuman. Siinä kiinnitettiin huomio syrjintään ja väkivaltaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu antoi ensimmäisen selonteon, jossa dokumentoitiin ongelmia eri maissa. Selonteosta keskusteltiin ja ensimmäistä kertaa ihmisoikeusneuvostossa keskustelun aiheena olivat HLBTI-ihmiset. Ban Ki-moon kehottaa, että maailman johtajien on nyt noustava homofobiaa vastaan. On pöyristyttävää, että monissa maissa pidetään rikoksena sitä, että joku rakastuu oman sukupuolensa ihmiseen. Eri puolilla maailmaa hyväksytään syrjintä. Monissa tapauksissa syrjivät lait ovat siirtomaaherruuden ajalta. Vanhat lait ruokkivat väkivaltaa ja vihaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaikki tällaiset lait pitää kumota. Tarvitaan sellaiset lait, jotka tarjoavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suojaa syrjintää vastaan. On saatava sellaiset lait, joiden avulla ihmiset voittavat vihan ja pelon ja saavat olla sellaisia kuin ovat. Pääsihteeri kirjoittaa, että aina kun hän tapaa maailman johtajiia, hän nostaa esiin tämän yhdenvertaisuuden puutteen. Monet johtajat sanovat, että kyllä he ovat valmiit muutokseen, mutta yleinen mielipide estää muutokset. He puhuvat uskonnollisista ja kulttuurisista syistä.

YK:n pääsihteeri sanoo, että hän pitää suuressa arvossa ihmisten uskontoon liittyviä oikeuksia ja että saa elää uskontonsa mukaan. Se on ihmisoikeus. Mutta väkivaltaa ja syrjintää ei voi antaa anteeksi, ei missään. Hän sanoo ymmärtävänsä, että on vaikea taistella yleistä mielipidettä vastaan. Mutta vaikka enemmistö torjuisikin jotkut yksilöt, se ei oikeuta valtiota polkemaan näiden ihmisten perusoikeuksia.

Demokratia on paljon muutakin kuin enemmistön herruus. On puolustettava haavoittuvia vähemmistöjä vihamielistä enemmistöä vastaan. Hallitusten pitää taistella ennakkoluuloja vastaan. Se on myös jokaisen yksilön tehtävä. Desmond Tutu sanoi äskettäin, että suuri hyökyaalto syntyy pienistä laineista.

Unkarin yhteiskunnallinen tilanne

On vaikea arvioida, oliko Ban Ki-moonin kannanotto suunnattu erityisesti Unkarille. Teksti on eri versioina julkaistu mm. netissä, mutta jouluaattona se oli Unkarissa suuressa päivälehdessä. Maassa on ns. enemmistödemokratia, jossa johtava puolue päättää asiat. Unkarin Helsingin suurlähettiläs puolusti tätä poliittista periaatetta joulukuun alussa Helsingin Sanomissa. Se on "enemmistön demokratiaa". Meillä Suomessa on toisenlainen demokratia: päätöksiä tehdessä ensin kuullaan laajasti eri osapuolia ja pyritään yhteisymmärrykseen. Unkarissa sellainen on ilmeisesti vähäisempää. Kansalaisille on muutaman kerran lähetetty ns. konsultaatiokyselyjä eli kyselylomakkeita, joissa tiedustellaan "kansan mielipidettä" joihinkin asioihin. Kuluneen joulukuun aikana opiskelijoiden mielenosoitusten aikaan pääministeri "konsultoi" nuorisoa, eli tapasi oman puolueen nuorisoaktiiveja paikallisessa kuppilassa.

Tosiasiallisesti lakiehdotukset syntyvät maan johtavan puolueen sisällä ja ne nuijitaan usein parlamentissa läpi lähes ilman keskusteluita. Ennen joulua opiskelijat olivat hyvin kiukkuisia tällaisesta sanelupolitiikasta. Yhä suurempi määrä yhteiskunnallisia asioita on viety perustuslakiin tai lait ovat perustuslain kaltaisia ns. valtalakeja, joiden muuttaminen ei ole mahdollista vuosikymmeniin. Mm. USAn ulkoministeri Hillary Clinton kritisoi tätä viime vuonna.

Perustuslakituomioistuin on viime viikkoina purkanut joitakin parlamentin nuijimia syrjiviä lakeja. Ensin todettiin, että lain perhekäsitys on liian kapea (mies-nainen-lapsi). On muunkinlaisia yhdessäelämisen tapoja, joita ilmeisesti jatkossa on pidettävä perheinä. Muutama päivä sitten kaatui uusi vaalilaki, jossa äänestäjä pakotetaan ennalta rekisteröitymään vaaliluetteloihin. Hallitseva Fidesz-puolue ilmoitti kuitenkin perjantaina, että laki muotoillaan uudelleen, ja se tulee helmikuussa uudestaan parlamenttiin, jossa se sitten uudelleen hyväksytään enemmistöpuolueen äänin osaksi perustuslakia. Yksinkertainen ja selkeä ote päätöksenteossa. Valtionveron prosentti on myös määritelty perustuslain kaltaisena asiana. Se on ikuisesti 16%. Jos valtio joutuu rahapulaan, on keksittävä erillisiä lisäveroja.

Helmikuussa perustuslakituomioistuimessa miehistö muuttuu. Suurin osa tuomareista tulee jatkossa olemaan lähellä maata johtavaa Fidesz-puoluetta. Sen jälkeen perustuslakituomioistuin ei todennäköisesti nollaa parlamentin hyväksymiä lakeja. Koko valtakoneisto alkaa olla yhden puolueen hallussa.

Hallituksen taholta kuitenkin muistutetaan, että kansa valitsi vaaleissa edustajansa. Yli puolet viime vaalien äänistä (53%) meni Fidesz-puolueelle. Oppositio on edelleen pahasti eksyksissä. Jokainen oppositiopuolue vetää eri suuntaan.

*****

Unkarissa maata johtaa yksinoikeudella Fidesz-puolue. Se on kansallismielinen populistipuolue, ja sen kyljessä liittolaisina ovat kristillisdemokraatit. Populismi ilmenee vahvana isänmaallisuustunteiden nostattamisena. Puolueella on yli 2/3 parlamentin paikoista, ja se voi vapaasti muotoilla lakeja ja perustuslakia ilman muiden puolueiden tukea.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!