ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Vihkimisestottoman papin voi löytää nyt netistä

jnsto • 25.01.2017 13:13 • 13 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Samasukupuolisia pareja vihkimään suostuvien evl-kirkon pappien löytäminen helpottui, kun etsijöille avautui nettisivu. Sateenkaaripapit-sivun tarkoituksena on auttaa sekä papin että toimitustilan saamisessa. .

Sivulla muistutetaan edellytyksenä olevan, että vihittävät ovat käyneet rippikoulun, ainakin toinen vihittävistä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen vihittävistä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Jo solmittu avioliitto voidaan siunata ilman kirkkoon kuulumisen velvoitetta.

Tammikuun viimeisellä viikolla sivu listasi kymmenkunta pappia, pääasiassa Helsingistä, mutta myös esimerkiksi Raahesta. Sivustolla luetellut papit ovat julkisesti ilmaisseet sen, että he ovat valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja ja että heihin voi ottaa yhteyttä kuvatun toimituksen sopimiseksi.Sivustolla todetaan kuitenkin vihkiviä pappeja olevan todellisuudessa enemmän, joten sivuston papit toimivat myös yhteyshenkilöinä parien ja muiden vihkivien pappien välillä.

Toimitustiloja on tarjolla pääasiassa vain Helsingissä ja lisäksi Turun Linnan kirkko. Helsingistä luetellaan Oulunkylän seurakunnan kirkot, joihin kuuluvat myös Käpylä ja Maunula, sekä Paavalin kirkko Vallillassa ja Diakonissalaitoksen kirkko Linnanmäkeä vastapäätä.

Sivustoa pitää yllä pappi Toni Fagerholm.
Fagerholm työskentelee nykyisin psykoterapeuttina


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Arkkipiispa Kari Mäkinen kirjoittaa tänään, että kirkolla on vastuu palvella myös samaa sukupuolta olevia aviopareja.

evl.fi

Kommenttia muokattu: 25.01.2017 klo 16:26
  Havainnoija • 25.01.2017 16:26
Kait Hämeen vanhan linnan kappelikin on saatavissa tähän tarkoitukseen, onhan se valtion ylläpitämä rakennus kuten Turun linnakin.
  oscari • 26.01.2017 15:26
kirkko ja kristinuskovaiset kieriskelevät ja piehtaroivat edelleenkin asian suhteen ja arkkipiispakin pyörittelee kantojaan:

yle.fi

Vaikka asiassahan ei pitäisi liiemmin epäselvää luterilaisille olla:

Tuntuu että luterilaisista osa on ihan pihalla siitä, mitä uskontojohtajansa kirjoitti:

"Vähä katekismuksen liitteet
Opas tavallisille papeille
Liite: Avioliittoon vihkiminen

martti luther

Maassa maan tavalla, sanoo sananlasku. Koska häät ja avioliitto kuuluvat yhteiskunnallisen järjestyksen piiriin, ei siis ole meidän pappien ja kirkon työntekijöiden asia antaa niistä säädöksiä ja määräyksiä. Jokainen kaupunki ja maa noudattakoon omaa käytäntöään ja totuttuja tapoja. Antaa ruhtinaan ja raadin järjestää semmoiset asiat kuten haluavat, minulle ne eivät kuulu.
Mutta jos meitä pyydetään siunaamaan morsiuspari, rukoilemaan sen puolesta tai vaikka vihkimäänkin se - kirkon edessä tai kirkossa - on velvollisuutemme tehdä, mitä pyydetään."

Lisäksi vatikaanista löytyy tieto, että silloin kun kristinusko tuotiin miekkalähetyksenä Suomeen, kirjoitti silloinen paavi käskykirjeen että suomalaiset voivat pysyä avioliitoissa, joita omat tapansa ja uskontonsa ovat vihkineet - eli paavillekin kävi muiden kulttuurien ja uskontojen solmimat avioliitot, eikä niitä tarvinnut uudelleenvihkiä kristillisesti.


Ihan kaikkein surkuhupaisinta ovat joittenkin änkyräkristittyjen kirjoittelut siitä että pitäisi kirkon ja kristittyjen elää "raamatun mukaisesti", eli siiskö niin kuin profeetta-jesse selväsanaisesti raamatussa julistaa
- ei esiaviollista seksiä, eikä avioliiton ulkopuolista seksiä!
- avioliitto on ikuinen, eikä siis erota saa!
Kovin on jännää, miten änkyräkristityt ukkelit etenkin ovat hissunkissun noista raamatullisista vaatimuksista media- ja somekirjoitteluissaan.

Ainakin esim. persujen akkamies, ex-kd:läisellä Toimi Kankaanniemelläkin oli ylivoimaisia vaikeuksia noiden "raamatun mukaisten" juttujen kanssa, avioliitossa ollessaan tyttöjä vikitellessään. Ja helluntailainen homofoobikko Mika Niikko oikein lohdutteli häntä ja anteeksiantoa tyrkytti auliisti jessen julistuksia vastaan toimineelle.

Kommenttia muokattu: 27.01.2017 klo 14:10
  human • 27.01.2017 14:06
Siis meneekö tuo samasukupuolisia pareja vihkimään suostuvien evl-kirkon pappien suorittama avioliittoon vihkimys kirkon kirjojen kautta viralliseksi avioliittoon vihkimiseksi, eli hyväksyvätkö nuo kirkkokunnat sen, vai onko käytävä maistraatissa, eli onko tuo iha samanlainen kirkon suorittama avioliittoon vihkiminen, kuin heteroseksuaalisesti suuntautuneitten avioparienkin avioliittoon vihkiminen kirkossa?

Vai tuleeko tuosta taisto 1.3.2017 ?
Uutinen ja tuo sivusto on epäselvä asian suhteen.
  human • 27.01.2017 14:24
Oikeus vihkiä avioliittoon annetaan henilölle, ei yhteisölle. Ei maistraatilta vihkimisoikeuden saaneen papin suorittamaa vihkimystä voi julistaa pätemättömäksi sillä perusteella, että papin työnantaja paheksuu tällaista vihkimystä.
Kansalaisen oikeusvarmuus edellyttää, että virkamiehen valtuuksin toimivan henkilön virkatoimi on pätevä riippumatta siitä, onko joku ulkopuolinen henkilö sitä mieltä että kyseistä virkatointa ei olisi saanut suorittaa.

Avioliittolain 15 §:
"Vihkimisessä kihlakumppanien tulee samanaikaisesti olla läsnä. Kun kumpikin kihlakumppani on vastannut myöntävästi vihkijän hänelle tekemään kysymykseen, tahtooko hän mennä kihlakumppaninsa kanssa avioliittoon, vihkijä toteaa heidät aviopuolisoiksi."
16 §:
"Sen lisäksi, mitä vihkimisestä säädetään 15 §:ssä, kirkollisen vihkimisen muut ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan."

16 §:ssä mainitut "muut ehdot ja muodot" eivät voine ohittaa edellisen pykälän määräystä, jossa vihittävien sukupuolesta ei sanota mitään.
  Public eye • 27.01.2017 16:34
Tuosta Public eyen esilletuomasta kenties sitten kinataan reilun kuukauden päästä,
sillä ainakinhan uskonnollinen yhdyskunta voi edellyttää 15§ lisäksi kyseisen uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyyttä. Joten onko tuo 16§ mainittu kattava myös muuhu, se jäänee nähtäväksi. uskomuskunnillahan on muitakin erivapauksia, mm. anniskella alkoholia alaikäisille, sekä pappien erivapaus olla kertomatta virnaomaisille rikoksista, kun taas jokaisella kansalaisella on velvollisuus kertoa viranomaisille tietämästään rikoksesta. yms

Muutenkin tämä lakitekstikohta on löperö: ""Sen lisäksi, mitä vihkimisestä säädetään 15 §:ssä, kirkollisen vihkimisen muut ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan.""
- eli alussa puhutaan kirkosta ja sitten uskontokunnasta vs vihkimisoikeushan on (tietääkseni) myös juutalaisilla ja islam-yhteisiöillä, eli niihin tuo "kirkolinen vihkiminen" -ilmaus ei tietenkään sovi, vaan se pitäisi olla kait muodossa "uskontokunnan vihkimisen muut ehdot..."

- - -

Tässähän on ihan kuin suomalais-ugrilainen miespari

www.passportcontrol.eu

Ennen kristinuskomuksen tänne tuppautumista jo olleita kansallisia perinteitähän voisikin mainiosti ottaa yhdenvertaiisiin avioitumishäihin mukaan : )

Kommenttia muokattu: 27.01.2017 klo 16:56
  human • 27.01.2017 16:42
On eri asia, mitä ehtoja uskonnollinen yhdyskunta asettaa työntekijöilleen näiden tehdessä päätöstä siitä, voidaanko kihlapari vihkiä vai ei, ja se, onko suoritettu vihkiminen lainvoimainen.

Lain säännösten mukaan suoritettua vihkimistä ei mielestäni voida mitätöidä sen vuoksi, että vihkijä on sattunut suorittamaan seremonian työnantajansa mahdollisten ohjeiden vastaisesti. Laki menee aina muiden ehtojen edelle.

Sinänsä on aivan järkeenkäypä ehto esimerkiksi se, että kirkko tms. edellyttää vihittävien olevan kyseisen yhteisön jäseniä.
Laissa määritellään myös, kuka _saa_ toimittaa kirkollisen vihkimisen, ja kuka on _velvollinen_ suorittamaan siviilivihkimisen. Kirkollisen vihkimisen suorittaminen ei siis ole velvollisuus vaan oikeus.
  Public eye • 27.01.2017 17:34
Avioliitto keskustelu tuskin koskee henkilökohtaisesti harha-Humania henkilökohtaisesti kun ei edes seurustele ja luonteensa vuoksi ei koskaan tulekaan niin tekemään. Piinaa vaan muita homokuppiloiden baaritiskillä, hoitolaitoksessan sekä trollaa netissä.
  Zephyr • 27.01.2017 18:30
Noita pappeja ja paikkoja on ihan sika vähän luettelossa. Eikö sivusto ole ottanut tuulta alleen vai eivätkö vihkimiseen halukkaat papit tätä halua julkisesti mainostaa vai onko oikeasti vain 0,5 prosenttia papeista samaa sukupuolta olevien vihkimiseen halukkaita tällä hetkellä?
  Viljami • 29.01.2017 15:27
Taustalla tapahtuu!
Odotellaan rauhassa.
Vielä pitää kuukausi malttaa.
  JuhaniV • 31.01.2017 13:01
Tuossa hulabaloossa "kirkon hämmenyksestä" on selvästi se sävy että jos vielä saataisiin loppumetreillä tekosyy kaataa koko laki. Kun "kirkko on hämmenyksissään" perutaan koko laki. Ne jotka vaativat suu vahhdossa kirkkovihkimystä voivat olla trolleja ketunhäntä kainalossa. itse toivoisin että kirkko päätyisi samaan kun Norjassa mutta ilman aktivistien hillumista.
  ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 31.01.2017 14:27
Hienoa että pappeja löytyy jotka ovat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia.
  AfrikastaAlunperin (ei rekisteröitynyt) • 02.02.2017 00:29
Minulla itselläni on vaikeaa kun olen yksin ja en löydä ketään mutta hienoa että jotkut papit uskaltavat vihkiä samaa sukupuolta olevia.
  AfrikastaAlunperin • 02.02.2017 13:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy