ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

USA asettui puolustamaan kansalaisjärjestöjä

vaeltaja2006 • 25.09.2014 06:12 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Kansainvälinen kohu Unkarin kansalaisjärjestöjen ahdistelusta on laajentunut viikko viikolta. Saksalaisella alueella lehdet, radio ja tv käsittelevät tilannetta lähes päivittäin. Eilen myös Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla asia oli esillä. Toissa iltana presidentti Obama lupasi erilaista tukea ahdistelluille kansalaisjärjestöille ympäri maailman. Tällä tavoin USA asettui Norjan rinnalle tukemaan unkarilaisia kansalaisjärjestöjä.

Obama puhui "Clinton Global Initiative" -säätiön hyväntekeväisyysillassa. Obama haluaa, että USA tukee kansalaisjärjestöjä (NGO's non-goverment organizations) eri puolilla maailmaa. Ne maat, joissa yritetään tukahduttaa ihmisoikeuksia ja kokoontumisoikeuksia, ovat epävakaampia ja niissä syntyy ääriliikkeitä. Obama mainitsi nimeltä mm. Venezuelan, Venäjän, Kiinan, Unkarin, Azerbaidžanin ja Egyptin.

USA haluaa kansainvälisesti vahvistaa kansalaisjärjestöjen asemaa. Toissa päivänä hän lähetti liittovaltion viranomaisille muistion, jossa hän kertoi sellaisista toimista, joilla kansalaisjärjestöjen asemaa uhan alla olevissa maissa vahvistetaan. USA luo "innovaatiokeskuksia", joista uhanalaiset kansalaisjärjestöt saavat tukea verkostoitumiseen, teknologian käyttöön ja projektiensa toteuttamiseen. USA jakaa myös kiireellistä apua uhanalaisille kansalaisjärjestöille.

(Youtube-video: kansalaisjärjestöjä koskeva osuus alkaa videon kohdassa: 6 min alusta, Obama aloittaa muistuttamalla, että kansalaisten merkitys on suuri, esim. Amerikassa kansalaiset taistelivat kansalaisoikeuksien puolesta, hän esittää esimerkkejä eri puolilta maailmaa, mm. Kuubasta, Pietarista, Senegalista jne. Kohdassa 12:00 hän alkaa kertoa, miten kansalaisten oikeuksia rajoitetaan eri puolilla maailmaa, 14:30 USAn hallituksen tehtävänä on suojella kansalaisyhteiskuntia eri menetelmin)Uhanalaisia kansalaisjärjestöjä on Latinalaisessa Amerikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Lähi-Idässä ja Aasiassa. Erityistapaus on Unkari, koska se on keskellä Eurooppaa ja kuuluu EU:hun.

Unkarin hallituspiireissä Obaman puheet otettiin happamasti vastaan. Vanha väite on: hän ei tunne Unkarin nykyoloja. Tulisi itse katsomaan. Uunituore Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó ilmoitti lyhytsanaisestsi, että Unkarin kansa rakastaa vapautta eikä kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoiteta.

EU on ollut melko hiljaa. EU:n poliittisista ryhmistä ALDE järjesti viime viikolla kahden tunnin keskustelun Unkarin kansalaisjärjestöjen (NGO's) tilanteesta. Koko keskustelu on Youtubessa.

www.youtube.comBudapestissa ahdistelu jatkuu. Eilen norjalaisia avustusrahoja jakavilta unkarilaissäätiöiltä poistettiin alv-veronumerot, joten niiltä loppui oikeus rahojen käsittelyyn. Unkarin verohallinto perusteli operaatiotaan sillä, että unkarilaissäätiöt kieltäytyivät valtion tarkastusviraston tutkintatoimista.

Unkarin kansalaisjärjestöjen ahdistelu alkoi jo viime talvena. Unkarin johtavassa Fidesz-puolueessa ja fideszläisten miehittämässä maan hallituksessa alettiin syyttää Norjaa puuttumisesta Unkarin sisäisiin asioihin, kun se jakaa tukirahaa Unkarin kansalaisjärjestöille. Tukirahat menevät ensin kahdelle unkarilaiselle säätiölle ja ne jakavat rahaa eteenpäin kansalaisjärjestöjen erilaisiin projekteihin. Unkarin hallituspiireissä julkaistiin keväällä tuen saajista 13 kansalaisjärjestön musta lista. Mukana olivat mm. Transparency, tutkivan journalismin järjestö ja homo- ja lesbojärjestöt. Budapestin Pride -järjestö saa norjalaista tukea. Unkarin hallitus vaatii, että sen on saatava päättää, mitä kansalaisjärjestöjä tuetaan. Ulkomailta apua saavien järjestöjen aktiivit leimattiin vieraiden maiden etujen ajajiksi, toisin sanoen "ulkomaisiksi agenteiksi".


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Wienissä työskentelevä suomalainen kielentutkija pohtii eilisessä blogissaan, miksi EU ei tee mitään Unkarin tilanteeseen vaikuttamiseksi. Sen sijaan Norja ja USA ilmeisesti toimivat aktiivisemmin.

sentrooppasantra.wordpress.com
  vaeltaja2006 • 27.09.2014 12:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy