ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Unkari: Katkaiseeko homoavioliiton kannattaminen poliittisen uran?

vaeltaja2006 • 03.03.2014 04:27 • 7 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Unkari on ILGAn rainbow-kartalla vuonna 2013 parhaiden joukossa, sijalla 12, Suomi sijalla 14. Eilen Spartacuksen arvion mukaan Unkari sijoittui sijalle 45, Suomi sijalla 16.
Unkarissa hallitusta lähellä oleva Magyar Nemzet –lehti teki lauantaina ison ”skandaaliuutisen”: entinen pääministeri Ferenc Gyurcsány kannattaa homojen avioliittoja ja adoptio-oikeutta. Monien mielestä sellainen tieto karkottaa äänestäjät. Lehden uutinen oli tarkoitettu nujertamaan entinen pääministeri juuri nyt, kuukautta ennen parlamenttivaaleja.

Uutinen oli syntynyt näin: Entinen pääministeri Gyurcsány oli torstaina kutsuttuna István Bibó Kollégium -lukiossa keskustelemassa lukiolaisten kanssa poliittisista asioista. Gyurcsány on hyvä puhuja. Lukion tunnetuin entinen oppilas on nykyinen pääministeri Viktor Orbán, joten ilmassa oli sähköä. Tilaisuudessa entinen pääministeri kertoi kannattavansa homojen avioliitto- ja adoptio-oikeutta. Joku äänitti Gyurcsányn puheet ja toimitti Magyar Nemzet –lehdelle. Lauantaina lehti vetäisi asiasta suuren kohu-uutisen.

Magyar Nemzet –lehti on lähellä Fidesz-puoluetta ja sen apupuoluetta kristillisdemokraatteja. Lehti on erikoistunut törkyuutisiin. Oppositiossa olevia poliitikkoja vastaan käydään taistelua skandaalikirjoittelulla. Kohteena on poliitikkojen toiminta, ei yksityiselämä. Uutisten totuudenmukaisuudessa on kuitenkin puutteita. Avioliittomielipide ei ollut mikään uusi asia. Pääministeriaikanaan ennen vuotta 2009 Gyurcsány sai läpi lain rekisteröidystä parisuhteesta ja osallistui Budapestin pride-kulkueisiin yhdessä vaimonsa kanssa. Muistaakseni hän myös joskus kävi yhden homojärjestön keskusteluillassa.

Gyurcsány oli ennen sosialistipuolueen kansanedustaja, mutta pari vuotta sitten hän perusti oman liberaalin puolueen DK:n, eli Demokraattisen Koalition. Gyurcsányia vihataan aika paljon oikeiston puolella. Parlamenttivaalit pidetään huhtikuun 6. päivänä 2014, ja uuden puolueen vaalimenestys näyttää heikolta. Sen takia DK liittoutui sosialistipuolueen ja muutaman muun liberaalin puolueen vaaliliitoksi. Kuitenkin lauantaina lehdistötilaisuudessa Gyurcsány sanoi, ettei hän aio ajaa avioliittolakiasiaa parlamentissa, koska sosialistinen puolue alkaa ”nikotella”.


Homojen oikeuksien ajaminen uhkarohkeaa

Koko oppositio tuntuu olevan sitä mieltä, että nyt ei pidä ajaa avioliittolain muutosta. Se merkitsisi poliittista itsemurhaa. Tällä hetkellä maan perustuslaissa avioliitto määritellään miehen ja naisen liitoksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhutaan harvoin julkisuudessa ja kansan suhtautuminen on melko kielteistä. Asennekyselyssä 30% kannatti homojen avioliitto-oikeutta, ja luultavasti prosenttiosuus on viime aikoina laskenut, arvioi unkarilais-amerikkalainen bloggaaja Eva Balogh. Unkarin radion ykköskanavalla asiasta keskusteltiin otsikolla: ”Homoseksuaalisuus ei ole toivottavaa”, ja ohjelman alkuesittelyssä kysyttiin: mikä on ilmiön taustalla, onko se synti, onko se haureutta. Muistettiin myös ”homolobbaus” ja EU, jonka väitettiin vaativan homoavioliittoja kaikkiin EU-jäsenmaihin. Homous ei ole unkarilaista alkuperää, vaan sen tuo maahan homolobby. Ennen oli natsismi ja kommunismi, nyt sukupuoli-ideologia, taustavoiminaan homot ja feministit. Sikäläisestä ”yleisradiosta” on tullut homojen vastaisen propagandan väline.

Toisenlainen näytelmä käytiin EU-meppien ympärillä. Kun helmikuun 14. päivänä EU-parlamentissa äänestettiin ns. ”tiekartasta homofobiaa ja syrjintää vastaan” (ns. Lunacekin raportti), Unkarin Fidesz-meppiryhmä äänesti vastaan, paitsi kaksi meppiä: József Szájer ja Lívia Járóka. Ensimmäisen väitetään olevan homo ja toinen on romani. Siitä ei ole kuulunut, saavatko nämä jonkin rangaistuksen.


Orbánin hallitus, Venäjä ja homot

Vaalit ovat ovella (6.4.2014), ja nyt vallassa on pääministeri Orbanin johtama Fidesz/kristillisdemokraatit. Orban on vähän kuin perussuomalaiset. Hän on harras katolinen ja suosii jalkapalloa. Homoliittoja vastustetaan. Soini ei lauantaiaamuna suostunut ottamaan tarkemmin kantaa Ukrainan ja Venäjän tilanteeseen, mutta Unkarissa hallitus leimasi alkuvaiheessa kansannousun aktivistit terroristeiksi Venäjän lehtien tapaan. Tällä hetkellä Orbán ei kerro mitään kannastaan. Suhteita Venäjään kehitellään, ja Venäjä saa rakentaa lähivuosina kaksi uutta atomivoimalayksikköä. Vapaata tarjouskilpailua ei järjestetty. Unkarilla oli hyvät suhteet Ukrainan entiseen presidenttiin Janukovitsiin. Suhteita on paranneltu myös mm. Iraniin ja Keski-Aasian valtioihin. Otetaanko näistä maista mallia homojen kohteluun?

Pinkkipesua

Orbanin hallitus on käyttänyt homoasiaa oman julkikuvansa kiillottamiseen. Viime vuonna ILGA Europe julkaisi selvityksen eri maiden HLBTI-asioita koskevasta lainsäädännöstä. Suomi pääsi sijalle 14 (surkea sijoitus erityisesti translainsäädännön vuoksi). Unkari sijoittui paremmin: sijalle 12. Unkarin hallituksen puolesta blogia pitävä Ferenc Kumin muistutti asiasta heinäkuussa blogissaan:

As you can see below, according to ILGA, Hungary stands clearly among the countries where rights are better respected and discrimination is lower – those countries colored green – and really sticks out when compared with other countries in the region. (ILGAn kartasta näkyy, että Unkari on selvästi niiden maiden joukossa, joissa oikeuksia kunnioitetaan ja syrjintä on vähäisempää, vihreällä merkitys maat)


ferenckumin.tumblr.com

Myös Suomessa Unkarin suurlähetystön "hyvät uutiset" -tiedote kehui homojen tilannetta hyväksi. Toista mieltä on Spartacus-guide. Eilisen uutisen mukaan Ruotsi on homoille paras maa, Suomi sijalla 16 ja Unkari sijalle 45. Italian rinnalla. ILGAn kartta on täyttä puuta heinää.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Englanninkielisen blogin viimeisessä kappaleessa kuvataan unkarilaisen yksityisen Klub Radio -aseman ohjelmaa Let’s Talk It Over, juontajana György Bolgár. Kuulijat voivat soitella ohjelmaan. Nyt aiheena oli tämä avioliittoasia.

Yksi soittaja, isä, kertoi, miten heidän poikansa paljastui 18-vuotiaana homoksi. Nyt tämä asuu yhdessä kaverinsa kanssa. Heillä on naistuttava, joka on eronnut miehestään. Nainen oli raskaana, ja tämä 18-vuotias poika oli mukana synnytyksessä ja nyt poikapari on lapsen isän sijalla "sosiaalisina vanhempina". Puhelimessa homopojan isä melkein itki. Juontaja sanoi, että homot ovat yhtä hyviä ihmisinä kuin muutkin. Isä vastasi: "ei, he ovat parempia".
  vaeltaja2006 • 03.03.2014 05:19
Mun mielestäni tälläisiä pitäisi välttää:

"kannattaa homojen avioliittoja ja adoptio-oikeutta"

... kun meidän olisi hyvä kannattaa kaikkien yhtäläistä avioliitto- ja adoptio-oikeutta.

Epäilen kovasti että homot tai lesbot olisivat parempia vanhempia kuin heterot tai että heterot olisivat parempia vanhempia kuin homot tai lesbot. Hyvät vanhemmat ovat hyviä vanhempia.

- - -

Suomessa ei tosiaan tarvita mellakkapoliiseja suojelemaan Pride-juhlintaa, kuten Unkarissa valitettavasti tarvitaan.

- - -

Unkarissakin on surkuhupaisaa se, että uskovaispoppoot toitottavat siellä äidin ja isän tärkeyttä, vaikka heillä uskovaisina, "jumalansa lapsina" ei edes ole Äiti-Jumalaa lainkaan, vaan pelkkä isä-jumala, vieläpä mykkä ja täysin kaapissa elävä sellainen.

Hyviä ja pahoja ihmisiä on maailmassa aina, olipa uskontoja tai ei - mutta uskonnot tuppaavat tekemään hyvistäkin ihmisistä pahoja. Unkarin katolilaisittain suuntautuneitten lähentelyt Venäjän ortodoksisesti suuntautuneitten ja Iranin islamistisesti suuntautuneitten kanssa ovat kyllä varsin "pervoilua".

Kommenttia muokattu: 03.03.2014 klo 13:10
  human • 03.03.2014 12:44
Tämä taitaa olla vanhan toistoa, mutta en usko että uskonto (tai jokin muu aate sen puoleen) välttämättä tekee ihmisistä pahoja.

Sen sijaan pahat ihmiset tekevät uskonnoista pahoja, jos ovat tehdäkseen. Uskontojen nimissä on tehty maailmassa paljon pahaa, mutta myös paljon hyvää.

Ei minusta lähimmäisenrakkauden, anteeksiannon ja heikompien tukemisen saarnaamisessa ja varsinkaan toteuttamisessa mitään pahaa ole. Mutta kun vallanhimoiset ja omaa erinomaisuuttaan pönkittävät ihmiset ottavat aatteen kuin aatteen keppihevosekseen, mikä tahansa hyvään tarkoitukseen perustettu liike saadaan tuossa tuokiossa käännettyä irvikuvakseen. Niin politiikassa kuin uskonnossakin. Ja varsinkin niiden yhdistelmässä.
  Public eye • 03.03.2014 13:21
Näkyy että kaikenlaisissa puolidiktatuureissa kuten Venäjällä ja Unkarissa erilaisten vähemmistöjen vainoaminen taikka sulkeminen yhteiskunnan ulkopuolelle on arkipäivää. Mikä sen oivallisempaa vallanpitäjille on kuin syyttää kaikista ongelmista erilaisia vähemmistöjä, kuten muun muassa HLBT-kansaa, juutalaisia, romaneja ynnä muita. Jos vielä tiedonvälitys on valtaosaltaan näitten puolidiktaattoreitten käsissä kuten esimerkiksi Venäjällä niin ”tavallinen kansa” helposti uskookin sen mitä vallanpitäjien taholta totuutena ilmoitetaan.
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 03.03.2014 18:26
Unkarin sisäpoliittiseen tilanteeseen vaikuttavat aivan varmasti Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan. Mihin suuntaan Unkarissa mennään mielipiteissä heidän vaaliensa alla? Se on varsin mielenkiintoinen asia.

Ainakin vanhemmalla unkarilaisväestöllä on muistissa vuoden 1956 tapahtumat. Silloinhan Neuvostoliitto nitisti äärimmäisen kovaotteisesti kansannousun. Ukrainan kohdallahan on merkkejä, että tilanne toistuu.

Ukrainan tilanteen hahmottamiseksi suosittelen lisälukemiseksi seuraavaa:

Wikipedia: Unkarin kansannousu
fi.wikipedia.org

Jari Tervon blogi YLE:n sivulta: Sodan aattona
yle.fi

HS: Krimin miehityksestä on Venäjälle suurta haittaa
www.hs.fi

On hyvä myös muistaa, että sota ei ole millekään maalle ilmainen. Taloudelliset kustannukset ovat hirmuiset, saatikka poliittiset kustannukset. Venäjän talous on valmiiksi kuralla. Se ei tarvitsisi mitenkään enää lisäkustannuksia.
  JuhaniV • 04.03.2014 08:04
Vielä: Ukrainan kriisi on suoraan Naton kannattajille taivaanlahja Suomessa. Baltian maat tuntevat juuri tällä hetkellä enemmän turvallisuutta, kuin ilman Naton tukea. Odottelen, milloin Nato-mieliset ottavat asian julkisesti puheeksi.

Sitten on Kiina savusumuineen kaikkineen. Kiinalla on tarve laajeta. Siitä oli merkki muutama vuosikymmen sitten Neuvostoliiton ja Kiinan rajajoen, Ussuri-joen kahakka, jossa muutama sotilas kuoli. Kiina seuraa kiinnostuksella Venäjän heikentymistä.
  JuhaniV • 04.03.2014 09:20
Laitanpa nyt tämän toiseen osioon kirjoittamani kommentin myös tähän.

Venäläiset näyttävät elävän ihan omassa maailmassaan.
Mikään ulkopuolinen taho ei voi venäläistä hegemoniaa uhata, eikä "venäläistä kansanluonnetta" loukata, tapahtuipa se sitten Kotivenäjällä tai ulkomailla (Ukraina). Ovatko seuraavana "suojelun" tarpeessa Baltian maiden venäläistaustaiset asukkaat?

P.S. Lähimmältä esimieheltä (everstiluutnantilta) tuli suositus, että ei ihan kauheesti kannata kännätä, koska saattaa tulla kutsu...
  Pete • 04.03.2014 17:47
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy