Satakunnassa sijaitsevassa Ulvilan kunnassa käsitellään kaupunginvaltuutettu Mario Heinilän (kd) ja kahden muun valtuutetun aloitetta sukupuolisuuden moninaisuutta koskevien käsitysten suitsimisesta kouluopetuksessa.
Taustalla on opetushallituksen julkaisema Tasa-arvotyö on taitolaji -opas, jota jo eläkkeellä oleva rehtori Heinilä pitää Setan propagandana. Oppaassa mainitaan esimerkiksi, että sukupuolisuuteen liittyvät erot eivät ole ainoastaan biologiaa, vaan myös kulttuurisesti ja sosiaalisesti muotoutuneita, ja siinä hyväksytään ajatus useammasta kuin kahdesta sukupuolesta.
Satakunnan Kansan kysyttyä Heinilältä siitä, eikö yksilöllä ole oikeutta määritellä omaa kokemustaan sukupuolesta, hän katsoo, että “ei missään nimessä. Kun se voi vaihtua päivittäin. Tänään tyttö ja huomenna poika. Eihän tässä ole mitään järkeä. Ei tämä ole mikään tunnejuttu, vaan kromosomijuttu.
Heinilä kyseenalaistaa Tasa-arvotyö on taitolaji -oppaan tiedot vääristelevinä.
- Kuule, nykymaailmassa ei näköjään enää tiedetä, että tyttö ja poika ovat ihan erilaisia. Opetushallitus on niin tyhmä, ettei tajua että tässä on kyse kromosomeista. He ovat ottaneet ohjeet suoraan Setan sanelusta, toteaa Heinilä Satakunnan Kansalle.
Sukupuolisuus on muutakin kuin X- ja Y-kromosomeja
Heinilä ilmaisee, että sukupuolisuus on “kromosomijuttu”, että sukupuolisuudessa “on kyse kromosomeista”.
Heinilä viitannee ihmisen XX- ja XY-sukupuolikromosomistovaihtoehtoihin, jotka tyypillisesti johtavat siihen, että yksilö kehittyy naiseksi tai mieheksi. Suurin osa ihmisistä onkin jaettavissa yksiselitteisesti kahteen sukupuoleen - ja useimpien mielenkiinto kohdistuu ensisijaisesti eri sukupuoleen. Kuitenkin jo sukupuolikromistossa on mahdollista muukin kuin kaksi tyypillistä vaihtoehtoa. Toisinaan tällaisesta epätyypillisyydestä puhutaan häiriönä, mutta yhä useammin myös neutraalimmin - ja asia nähdään luontoon kuuluvana monimuotoisuutena.
Varsinaiset sukupuolikromosomit ovat sukupuolisuuteen liittyvä “pääkytkin”, mutta synnynnäisiin sukupuolen ilmenemisen yksityiskohtiin voivat vaikuttaa muutkin kromosomit ja niissä olevat geenit, epigeneettiset ilmiöt sekä alkio- ja sikiöajan hormonialstistumiseen liittyvät asiat.
Myös yksilön oman sukupuolen kokemiseen voi liittyä samojen synnynnäisten tekijöiden vaikutus, sillä nykytiedon valossa näyttää yhä selvemmältä, että aivotkin ovat sukupuolittuneet samalla tavoin kuin näkyvät sukupuolisuuteen liittyvät fyysiset ominaisuudet.
Sukupuoli on ominaisuus aivoissa, ihan siinä missä genitaalienkin kohdalla.
Satakunnan Kansa: Ulvilan sivistyslautakunta pohtii tiistaina ovatko pojat poikia – Valtuutettu: ´Jumala yritetään ohittaa, toivottavasti pääsen paremmille maille´
Ulvila: Sivistyslautakunta, Esityslista 31.10.2017/Asianro 26
Ulvilassa kaupunginvaltuusto käsittelee sukupuolen moninaisuutta kouluopetuksessa