ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Ulvilalaisvaltuutettu, sukupuoli ja kromosomit

Sami Mollgren • 29.10.2017 12:10 NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Satakunnassa sijaitsevassa Ulvilan kunnassa käsitellään kaupunginvaltuutettu Mario Heinilän (kd) ja kahden muun valtuutetun aloitetta sukupuolisuuden moninaisuutta koskevien käsitysten suitsimisesta kouluopetuksessa.

Taustalla on opetushallituksen julkaisema Tasa-arvotyö on taitolaji -opas, jota jo eläkkeellä oleva rehtori Heinilä pitää Setan propagandana. Oppaassa mainitaan esimerkiksi, että sukupuolisuuteen liittyvät erot eivät ole ainoastaan biologiaa, vaan myös kulttuurisesti ja sosiaalisesti muotoutuneita, ja siinä hyväksytään ajatus useammasta kuin kahdesta sukupuolesta.

Satakunnan Kansan kysyttyä Heinilältä siitä, eikö yksilöllä ole oikeutta määritellä omaa kokemustaan sukupuolesta, hän katsoo, että “ei missään nimessä. Kun se voi vaihtua päivittäin. Tänään tyttö ja huomenna poika. Eihän tässä ole mitään järkeä. Ei tämä ole mikään tunnejuttu, vaan kromosomijuttu.

Heinilä kyseenalaistaa Tasa-arvotyö on taitolaji -oppaan tiedot vääristelevinä.

- Kuule, nykymaailmassa ei näköjään enää tiedetä, että tyttö ja poika ovat ihan erilaisia. Opetushallitus on niin tyhmä, ettei tajua että tässä on kyse kromosomeista. He ovat ottaneet ohjeet suoraan Setan sanelusta, toteaa Heinilä Satakunnan Kansalle.

Sukupuolisuus on muutakin kuin X- ja Y-kromosomeja

Heinilä ilmaisee, että sukupuolisuus on “kromosomijuttu”, että sukupuolisuudessa “on kyse kromosomeista”.

Heinilä viitannee ihmisen XX- ja XY-sukupuolikromosomistovaihtoehtoihin, jotka tyypillisesti johtavat siihen, että yksilö kehittyy naiseksi tai mieheksi. Suurin osa ihmisistä onkin jaettavissa yksiselitteisesti kahteen sukupuoleen - ja useimpien mielenkiinto kohdistuu ensisijaisesti eri sukupuoleen. Kuitenkin jo sukupuolikromistossa on mahdollista muukin kuin kaksi tyypillistä vaihtoehtoa. Toisinaan tällaisesta epätyypillisyydestä puhutaan häiriönä, mutta yhä useammin myös neutraalimmin - ja asia nähdään luontoon kuuluvana monimuotoisuutena.

Varsinaiset sukupuolikromosomit ovat sukupuolisuuteen liittyvä “pääkytkin”, mutta synnynnäisiin sukupuolen ilmenemisen yksityiskohtiin voivat vaikuttaa muutkin kromosomit ja niissä olevat geenit, epigeneettiset ilmiöt sekä alkio- ja sikiöajan hormonialstistumiseen liittyvät asiat.

Myös yksilön oman sukupuolen kokemiseen voi liittyä samojen synnynnäisten tekijöiden vaikutus, sillä nykytiedon valossa näyttää yhä selvemmältä, että aivotkin ovat sukupuolittuneet samalla tavoin kuin näkyvät sukupuolisuuteen liittyvät fyysiset ominaisuudet.

Sukupuoli on ominaisuus aivoissa, ihan siinä missä genitaalienkin kohdalla.Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy