ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli: pappi saa ilmoittaa halunsa vihkiä samaa sukupuolta olevia

Sami Mollgren • 01.05.2018 21:07 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Turun tuomiokirkko
Julkisesti ilmoitettu valmius vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja ei ole Turun arkkihiippakunnan mukaan papin virkavelvollisuuksien vastaista eikä sopimatonta.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin ratkaisusta kertoo Yle.

Sateenkaaripapit-sivustolla esillä olleista papeista tehtiin lokakuussa 2017 joukkokantelu kaikkiin yhdeksään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tuomiokapituliin. Kantelut koskevat yhteensä kymmeniä pappeja. Kanteluiden tekijä on eteläsuomalainen mieshenkilö.

Asiavyyhdessä teki ratkaisun ensimmäisenä Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli, joka katsoo, ettei kantelu anna aihetta toimenpiteisiin. Turussa tehty päätös koskee yhtä pappia. Ylen mukaan Espoon hiippakunnan lakimiesasessori Sari Anetjärvi sanoo, että koska kantelut ovat sisällöltään samanlaisia, tuomiokapitulit ottanevat huomioon toistensa ratkaisut. Kukin tuomiokapituli tekee kuitenkin päätöksensä itsenäisesti.

Yle kertoo tuomiokapitulin kuulleen kantelun kohteena olevaa pappia. Pappi kertoi, että hän ei ole vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Tuomiokapitulin mukaan toiminta ei siten ollut piispainkokouksen päätöksen vastaista eikä pappisvirkaan sopimatonta. Pappi puolestaan ilmoitti ottavansa rangaistuksen mielellään vastaan, mikäli ilmoittautuminen on rangaistavaa.

Tuomiokapitulit ovat jo aiemmin käsitelleet samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon vihkineiden pappien toimintaa. Helsingissä Kai Sadinmaa sai vakavan moitteen. Oulussa Árpád Kovács sai kirjallisen varoituksen. Kirjallisen varoituksen saivat myös Henna Salo ja Eeva-Kaisa Rossi Lapuan tuomiokapitulilta.

Piispainkokous on tulkinnut evankelis-luterilaisen kirkon kannan olevan, että kirkko pitää avioliittoa jatkossakin vain miehen ja naisen välisenä liittona. Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei kuitenkaan ole tehnyt päätöstä rajata kirkollista vihkimistä toisin kuin voimassa olevassa lainsäädännössä.

Kevään 2018 kirkolliskokous järjestetään 14.-18. toukokuuta. Kokouksessa käsitellään myös samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Ratkaisuja suuntaan tai toiseen ei kuitenkaan uskota olevan tulossa suuntaan tai toiseen, sillä sekä vihkikaavan laatiminen samaa sukupuolta oleville pareille että kirkollisen avioliittoon vihkimisen rajaaminen vain eri sukupuolta oleville pareille vaatisi kolmen neljäsosan enemmistön kirkolliskokouksessa.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"kirkko pitää avioliittoa jatkossakin vain miehen ja naisen välisenä liittona." ilmeisesti kirkolla ei ole mitään transliittoja vastaan?!? jos henkilötunnukset vain ovat oikein, ei sukupuolta muuttaneiden vihkimiseen vanhoillisillakaan papeilla taida olla mitään vastaan. onko tää nyt sitten loogista vai epäloogista homoliittoihin nähden? :-D
   (ei rekisteröitynyt) • 02.05.2018 11:27
Entäs asetelma "neitohomo" ja "äijämieshomo"? Tai "femme" "butch"?
  xxxx (ei rekisteröitynyt) • 10.05.2018 20:24
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy