ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Trinidad-Tobago: Oikeus katsoo samaa sukupuolta olevien suhteet kieltävän lain olevan perustuslain vastainen

Sami Mollgren • 16.04.2018 11:14 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Karibialla sijaitseva runsaan miljoonan asukkaan Trinidad ja Tobago sallii aikuisten väliset samaa sukupuolta olevien väliset suhteet. Korkein oikeus päätti torstaina, että saarivaltion siirtomaa-ajalta peräisin oleva lainsäädäntö ei ole perustuslain mukainen.

Samaa sukupuolta olevien suhteet kieltänyt lainsäädäntö on alkuaan peräisin Britannian vuonna 1962 päättyneeltä siirtomaa-ajalta. Alkuaan maksimirangaistus oli viisi vuotta vankeutta, mutta vuonna 1986 sitä nostettiin kymmeneen vuoteen ja vuonna 2000 maksimirangaistukseksi määrättiin 25 vuoden vankeus. Alkuaan ainoastaan miesten välisiä suhteita koskenut laki laajentui koskemaan myös naisten välisiä suhteita.

Tuomioistuimen torstaisen ratkaisun mukaan laki oli perustuslain vastainen, ja se rikkoi yksityisyyteen ja ilmaisuvapauteen liittyviä ihmisoikeuksia. Lopullista tuomiota perustuslain vastaisiksi todettujen pykälien 13 ja 16 kohtalosta odotetaan heinäkuussa. Tuolloin päätetään, siivotaanko niistä aikuisten välisiä suhteita koskevat osat vai poistetaanko pykälät kokonaisuudessaan.

Nyt tehdyn päätöksen taustalla on hlbti-aktivisti Jason Jones, joka on Trinidad ja Tobagon sekä Ison-Britannian kaksoiskansalainen. Hän haastoi hallituksen oikeuteen ja käynnisti vuoden 2017 alussa rahankeruukampanjan lain kumoamiseksi. Kampanjointi on aiheuttanut voimakkaita vastareaktioita tappouhkauksineen, ja Jones on kertonut elävänsä pelossa. Hän joutui myös eristäytymään ystävistään ja perheestään, koska on pelännyt heidän turvallisuutensa puolesta.

Uutistietojen mukaan oikeustalon ulkopuolella olleet hlbti-aktivistit hurrasivat päätöksen tultua. Myöhemmin samana päivänä joidenkin hlbti-aktivistien kimppuun hyökättiin.

PinkNews arvioi, että päätös voi johtaa muissakin Karibian alueen valtioissa vastaavanlaisin päätöksiin. Julkaisu mainitsee Antiguan, Barbadoksen, Grenadan, Jamaikan, Saint Kittsin, Saint Lucian ja Saint Vincentin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
karibia on todella synkkää aluetta www.ilga.org
kannattaa pitää mielessä matkakohdetta valitessa!
   (ei rekisteröitynyt) • 16.04.2018 14:11
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy