ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Transgender Day of Rememberance

vaeltaja2006 • 20.11.2007 08:24 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Tänään vietetään yhdeksättä transgenderpäivää, jolla muistetaan niitä, jotka ovat kuolleet transgender-ominaisuutensa vuoksi. Surmaajat ovat toimineet vihan tai ennakkoluulojensa vallassa. Vuonna 1998 surmattiin Rita Hester, ja hänen muistokseen järjestetyn muistojuhlan yhteydessä 1999 päätettiin tästä muistopäivästä.
www.gender.org

Transgender-päivää vietetään ensi kertaa myös Ruotsissa. Sergelin torilla sytytetään kynttilät klo 15. QX:n sivulla on kuva transgenderPride-lipusta. Päivän vietto jatkuu perjantiana klo 17.45 Medborgarplatsilla.
www.qx.se


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Suomessa sitä on yritetty kuin Euroviisuissa voittamista, mutta tietääkseni kukaan ei ole joutunut vihamurhan kohteeksi. Epäilyjä kyllä on.
  Pora-liike • 20.11.2007 08:59
Mutta ehkä jo ensi vuonna saadaan musitopäivä meillekin, vaikkei uhreja olisikaan. Tuli vain mieleen, että aikoinaan murhattiin "mummo". Kai hänetkin voi laskea trans-ihmisten joukkoon.
==========

Transgender Europe perustettiin vajaa vuosi sitten. Kattojärjestö on joutunut rakentamaan organisaatiotaan, mutta jo nyt on poliittistakin toimintaa. Järjestön puheenjohtaja Justus Eisfeldt kertoi transgender-radiossa sunnuntaina, että heinäkuussa tavattiin Brysselissä Europarlamentin jäseniä ja siellä puhuttiin siitä, että Europarlamentissa aiotaan käynnistää tutkimus transgender-ihmisistä Euroopassa.

Euroopassa voi ajan merkkinä huomata, että esim. Englannissa, Hollannissa, Saksassa ja Skandinaviassa transgender-toiminta on samassa poliittista muotoa. Aluksi haluttiin luoda mahdollisuuksia toistensa tapaamiseen, mutta nyt on kehittynyt tietoisuutta, jonka kautta pystytään ajamaan omia oikeuksia. Vuonna 2005 kokoontui Wienissä ensimmäinen Transgender-neuvosto (Transgender Council) ja seuraavan kokoontumisen piti olla Torinossa marraskuulla, mutta se on jouduttu siirtämään kevääseen järjestelyongelmien vuoksi. On monia poliittisia ihmisoikeuskysymyksiä joita voidaan yhdessä ajaa, mm. avioeropakko, sterilisointiasia, väkivalta ja syrjintä, sairausvakuutuksen suhtautuminen (monissa maissa ei tulla vastaan).

Suomesta Trasek kuuluu Transgender Europe -kattojärjestöön. Kattojärejstön kotisivu:
tgeu.net
  vaeltaja2006 • 20.11.2007 09:36
Lokakuun lopulla oli Berliinissä kaksipäiväiset Transpäivät, joille osallistui saksankieliseltä alueelta 170 ihmistä. Päivillä oli monia kiinnostavia workshoppeja, ja yksi niistä oli itävaltalaisen kielitieteilijän Persson Perry Baumgartingerin workshop syrjivistä puhekäytännöistä. Meillä Suomessa kielitoimisto juuri esitti näkemyksensä -mies-loppuisista ammattinimikkeistä.

Kun joku aloittaa puheensa, hän sanoo: Hyvät naiset ja herrat. (Sosiaalidemokraatit ovat tässä asiassa aikaansa edellä. He sanovat: Toverit). Vaikka vaaditaan syrjinnän lopettamista sukupuolen perusteella, unohtuu lähes aina, että sukupuoli on epämääräinen käsite, ja on paljon ihmisiä, jotka eivät mahdu mies-nais-jaotteluun. Puhe on muutakin kuin sanoja. Mukana on ilmeitä ja painotuksia, ja puheella ilmaistaan arvoja, normimaailmaa ja käsityksiä. Saksan kielessä mies/nais-erottelu on erityisen vahvaa. Feministinen keskustelu on vaatinut muutoksia kielenkäyttöön, ja on keksitty keinotekoisia sanayhdistelmiä, joilla tasa-arvo ratkaistaisiin, mutta transgender-ihmisille ne eivät tarjoa parannusta. Esim. miesopettaja/naisopettaja on ratkaistu yhdistämällä sanoista alku ja loppu (miesoepttajat Lehrer, naisopettajat Lehrerinnen, virallinen yhdistelmä monikossa LehrerInnen). Saataisiinko siihen trans-näkökulma vaikkapa tavuviivalla: Lehrer-Innen? Suomessa Kielitoimiston ohje on askel kohti sukupuolineutraaliutta.

Luennoitsija on tehnyt saksan kieleen ehdotuksen, jolla päästäisiin eteenpäin
www.queeropedia.com
  vaeltaja2006 • 20.11.2007 12:00
Millainen on transihmisten ihmisarvo?

Ihmisarvosta alettiin ensimmäisen kerran puhua Ranskan vallankumouksen aikaan 1789. Maailmansodan jälkeen 1948 annettiin kansainvälinen ihmisoikeuksien julistus samalla kun perustettiin YK. Ihmisarvo on jakamaton ja alkaa jo ihmsen syntymästä. Mutta käytännössä ihmisoikeuksien toteutus ei ole edennyt täysin ongelmitta. Tärkeänä toimijana on valtio, mutta kultturi, uskonto, historia ja monet muutkin seikat ovat aiheuttaneet ongelmia ihmisoikeuksien toteuttamisessa.

Amnesty International on toiminut ihmisoikeuksien hyväksi vuodesta 1960 ja vuonna 1977 järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon. Amnesty puolustaa poliittisista syistä vangittuja, vaatii rehellisiä ja oikeudenmukaisia oikeusprosesseja, vastustaa vangittujen epäinhimillistä kohtelua ja kuolemanrangaistusta. Kun maailma on yhä enemmän globalisoitunut ja taloudelliset ja kulttuuriset intressit ovat korostuneet, on myös tullut uusia motiiveja ihmisten kiduttamiseen ja teloittamiseen.

Suomessa on Amnestyn sisällä hlbt-ryhmä. Saksassa toimii myös Amnestyn HLBT-ryhmä Mersi (seksuaalinen identiteetti ja ihmisoikeudet). Se on ollut toiminnassa 1990-luvulta lähtien ja se kiinnittää huomion seksuaalisen identiteetin takia vainottuihin. Nyt ryhmä on julkaissut saksankielellä kirjan ihmisoikeusloukkauksista homoja, lesboja ja transihmisiä kohtaan: "Das Recht Anders zu sein (oikeus olla erilainen). Kirjassa esitellään käytännön tapauksia, jotka ovat tulleet julki Amnestyn, Human Right Watchin tai ILGAn kautta. Transihmisten osalta ongelmana monissa osissa maailmaa on, että heitä helposti pahoinpidellään, Heidän on vaikea löytää työtä ja he joutuvat usein turvautumaan prostituutioon elannon hankkimiseksi. Hyvin monissa maissa puuttuu mahdollisuus hormonihoitoihin ja leikkauksiin. Erityisen vaikea tilanne on arabimaalimassa, jossa homous ja lesbous ovat rikoksia.
  vaeltaja2006 • 20.11.2007 20:09
Hiukka ajankohtaisemmat päivitetyt sivut;

www.transgenderdor.org

Tapahtumalistasta ympäri maailmaa voisi suomeenkin ottaa mallia..?

Vaeltajan avauksessa oleva linkki oli viime vuodelle.
Nyt on kyseessä kymmenes Transgender day of rememberance.
  SaintJudy • 20.11.2008 17:40
Miten yksi tapa tuota "viettää" on "blacked out website"

www.transgenderdor.org


"Blacked out in honour of all the people who have been killed because of they transgresed sociatal gender norms

The Transgender Day of Remembrance was set aside to memorialize those who were killed due to anti-transgender hatred or prejudice. The event is held in November to honor Rita Hester, whose murder on November 28th, 1998 kicked off the “Remembering Our Dead” web project and a San Francisco candlelight vigil in 1999. Rita Hester’s murder — like most anti-transgender murder cases — has yet to be solved. Although not every person represented during the Day of Remembrance self-identified as transgender — that is, as a transsexual, crossdresser, or otherwise gender-variant — each was a victim of violence based on bias against transgender people."

*esimerkkiteksti; justinadkins.com
  SaintJudy • 20.11.2008 17:44
Tämä on vanha keskusteluketju vuoden takaa, siis vuodelta 2007. Uudet eli vuoden 2008 keskustelut on tässä:
ranneliike.net
  vaeltaja2006 • 20.11.2008 17:55
Ah kiitos...ihmettelinkin mitä tässä tapahtui...?
...tämä vanha keskustelun aloitus tipahti jostain...ilmeisesti googlatessa tietoja Transgender päivästä.
  SaintJudy • 20.11.2008 18:26
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy