ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit teatteri tv-kalenteri televisio radio musiikki levyesittelyt artistiesittelyt listat euroviisut
internet ja seksuaalivähemmistöt novellit ja tarinat viihde, musiikki & kulttuuri -keskusteluviihde ja kulttuuri

ARVIO: The Aviator – Lentäjä

Ossi Halme • 02.02.2005 20:32 ELOKUVAT JA SARJAFILMIT • EU
Nerouden ja hulluuden raja voi olla häilyvä, Howard Hughes oli kumpaakin.

Amerikkalainen perintömiljonääri Howards Hughes oli maailmansotien välissä maansa kiistellyimpiä hahmoja. Hughes menetti vanhempansa nuorena ja sai tuon ajan mittakaavassa valtavan perinnön. Perinnön parhaita puolia oli isä-Hughesin öljynporauksessa käytetyn kaluston pantentit, jotka toivat rahaa jatkuvana virtana. Ja rahaa Howard Hughes tarvisikin. Hughesin (Leonardo DiCaprio) intohimoina olivat lentäminen ja elokuvat. Hughes antaa vastoin kaikkia terveen järjen varoituskelloja rahan palaa massiivisiin elokuvaspektaakkeleihin ja enemmän tai vähemmän – useimmiten vähemmän – toimivien lentokoneiden valmistamiseen. Olipa Hughesilla aikoinaan maailman suurin yhden ihmisen omistama lentolaivasto. Lisänä lentokonemaniaan Howard Hughes pistää taalansa likoon Hollywoodissa. Viettipä Hughes yhteiseloa hetken aikaa suuren Katharine Hepburninkin kanssa.

Vastapainona mahtipontisille lentokoneille ja elokuville Howard Hughesilla oli myös tunnettu pimeä puolensa: pakkoneuroosit. Scorsese kuvaa elokuvassa kouriintuntuvasti Hughesin äärimmäisyyksiin menevää bakteerikammoa ja hygieniavimmaa. Todellisuudessakin Hughes vietti elämänsä viimeiset vuoden omasta tahdostaan käytännössä eristyksissä muusta maailmasta.

Tätä kirjoitettaessa en ole nähnyt Clint Eastwoodin Million Dollar Babya, mutta siltä elokuvalta on lupa odottaa suuria, sillä sehän vei parhaan elokuvan sekä parhaan ohjauksen Oscarit suoraan Scorsesen Lentäjän keulan edestä jättäen tälle vain armopaloja. Lentäjässä eletään täysillä. Elokuvan visuaalinen- ja äänimaailma ovat huolella tehtyä ammattityötä eikä turhaan tekniseen kikkailuun sorruta, vaikka ohjaajalla varmasti onkin ollut siihen suuri kiusaus. Leonardo DiCaprio ei laske nimiosassa ulkonäkönsä varaan vaan näyttää kuuluvansa Hollywoodin kovaan kaartiin. Myöskin Kate Blanchettin Kate Hepburn näyttää ja kuulostaa kohteeltaan ja on siten ansainnut Oscarinsa. Ainoa selkeä lapsus castingissa on Jude Lawn kiinnitys Erroll Flynniksi. Kun Law kerrankin tekisi muutakin kuin näyttäisi ylimieliseltä patsastelijalta, niin hänen osuutensa elokuvassa rajoittuu pariin minuuttiin.

Vaikka Lentäjä tuo esille myös Howard Hughesin neuroottisenkin puolen, sillä ei mässäillä. Hughesista luodaan enemmänkin traaginen hahmo kuin sairaan miehen muotokuva. Elokuva myöskin ymmärtää lopettaa ajoissa eikä venytä turhia minuutteja Howardin elämän ehtoopuolen kuvaamiseen. Lentäjä kuvaa Howard Hughesin tavalla, jota historiankirjoitusten ei tarvitse hävetä: mieheltä joka vastoinkäymisistään huolimatta pystyi ja uskalsi luoda visioita ja toteuttaa niitä suurella tunteella.

Elokuvan kotisivut The AviatorKatso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy