ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


äänitallenteet kuvagalleriat media-arkisto tapahtumaraportit sateenkaaren värinen suomi uutiset

Tampereella pohditaan: unohtuiko tasa-arvoinen avioliittolaki 1

vaeltaja2006 • 13.02.2012 17:30 • päivitetty: 13.02.2012 23:52 • 4 kommenttia. TAPAHTUMARAPORTIT
Harva lakialoite on saanut sellaista julkisuutta kuin lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi. Sitä on valmistellut eduskunnassa kansanedustajien ryhmä, johon kuuluu kansanedustajia eri puolueista. Ryhmän puheenjohtajana on ollut kokoomuslainen Lasse Männistö.

Vaalikonevastausten perusteella mm. Helsingin Sanomat laski lakia kannattavat. Myönteisesti suhtautuvia oli yli puolet kansanedustajista. Kuitenkin melkoinen osa näistä kannattajista on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakialoitetta. Jotkut heistä sanovat, että äänestetään lain puolesta, jos lakialoite pääsee suureen saliin saakka.

Mitä lakialoitteelle tapahtuu? Työväen museon Werstaan auditoriossa on tänä iltana koolla viiden puhujan paneeli, mukana mm. kaksi kansanedustajaa. Kohta arvioidaan lakialoitteen kohtaloa. Tilaisuuden on järjestänyt Tampereen Seudun Vihreät Naiset, Tampereen Vihreät ja Pirkanmaan Seta.

*****
Kansanedustaja Oras Tynkkynen kertoi, että lakialoite tulee lähetekeskusteluun helmikuun viimeisenä päivänä. Sen jälkeen se lähtee lakivaliokuntaan. Entä sitten? Se joko tyssää tai sen etenemistä hidastetaan. Olisi myös mahdollista perustaa erityisvaliokunta asian selvittelyyn. Olisi demokraattista, että asia etenisi, sanoi Tynkkynen.

Keskustelun avauksena jokainen panelisti esitti lyhyen aloituspuheenvuoron. Ensin rovasti ja kirjailija Hilkka Olkinuora, sitten Suomen Amnestysta Pia Puu Oksanen ja SETA ry:n puheenjohtaja Outi Hannula.
Seuraavana aloituspuheenvuoronsa esittivät Pirkanmaan Setan hengellisen ryhmän vetäjä Riku Karppinen sekä kansanedustaja, ent. oikeusministeri Tuija Brax.
Viimeinen alkupuheenvuoro: Oras Tynkkynen. Hän kertoo, miten lakialoite nyt etenee lakivaliokuntaan ja mitä sitten tapahtuu. Sen jälkeen Oras Tynkkynen loppupuheenvuorossaan kertoo, miten jokainen meistä voisi vaikuttaa asian etenemiseen. Käytännön vinkkejä.
Lisää keskustelun teemoja huomenna tiistaina täällä ranneliikkeessä.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tilaisuus oli onnistunut, asiantuntijakaarti oli perillä kaikista asioista ja huumorintajuakin riitti. Siitä myöhemmin.

Tasa-arvoisen avioliittolain seuraava haaste on lakivaliokunta.

Puoltajia 7:

Suna Kymäläinen, sd
Antti Lindtman, sd
Johanna Ojala-Niemelä, sd
Aino-Kaisa Pekonen, vas
Jaana Pelkonen, kok
Kristiina Salonen, sd
Jani Toivola, vihr

Vastustajia 10:

Anne Holmlund, kok
Lars Erik Gästgivars, r
James Hirvisaari, ps
Johanna Jurva, ps
Markku Mäntymaa, kok
Arto Pirttilahti, kesk
Kari Tolvanen, kok
Ari Torniainen, kesk
Kaj Turunen, ps
Peter Östman, kd

Valiokunnan enemmistön on puollettava lakialoitetta, jotta se saadaan ison salin käsittelyyn. Nyt siis täytyisi saada lisää puoltajia lakivaliokunnan jäsenistä.

Mikäli homma ei onnistu lakivaliokunnassa, voi yrittää Kokoomuksen ja Sdp:n avulla tai perustaa oma valiokunta asiaa ajamaan.

Mikäli nekään eivät onnistu, 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen. Lain mukaan eduskunnan on se käsiteltävä.
Ehdotettiin nimienkeräyksen aloittamista täältä. Joka 4. tamperelainen raapustaa puumerkkinsä, niin asia etenee.
---
Tämä on siis meikäläisen käsitys tilanteesta. Korjatkaa, jos olen väärässä.
  hks • 13.02.2012 20:44
vaeltaja2006:n tekstiin sen verran tarkennusta, että Helsingin Sanomat laski Ylen vaalikoneessa "samoja oikeuksia homopareille ja lesbopareille heteropareihin verrattuna" kannattavat kannattamaan yhteistä avioliittolakia, mitä Ylen vaalikoneessa ei suoraan kysytty - mikä siis ei sanatarkasti tarkoita kaikkien kansanedustajien päässä samaa, vaan voi myös tarkoittaa edelleen kahta erillistä lakia, joilla kuitenkin olisi samat oikeudet, paitsi erottelu eri "aviokasteihin".

Itse toki kannatan vain yhtä avioliittolakia kaikille, samoin kun tutkimusten mukaan myös suurin osa suomalaisista, mutta Eduskuntaan valituilla kannatus ei siis olekaan ihan samanlainen.

Nykyisellä eduskunnalla yhtä yhteistä avioliittolakia siis tuksin saadaan, joten ainoat tiet tasa-arvon edistämiseksi ovat odottaa seuraaviin eduskuntavaaleihin tai sitten tuo kansalaisaloitteen mahdollisuuden käyttämisen yrittäminen. Tosin sekin voi sitten kilpistyä nykyisen Eduskunnan jäsenten asenneilmastoon yhteistä avioliittolakia kohtaan.

Kommenttia muokattu: 13.02.2012 klo 21:28
  human • 13.02.2012 21:27
Hömöliittoja saa aivan vapaasti vastustaa jos haluaa, koska meillä on sanan- ja ajatuksenvapaus! Hömöasioista soisi kuitenkin vaiettavan nykyistä enemmän, koska ne selvästi häiritsevät niin monia. Tehkööt kotonaan kukin mitä lystää ilman että sitä täytyy kaikelle kansalla julistaa kuin jotain uskontoa ja piste.
  Elmo77 (ei rekisteröitynyt) • 07.07.2013 06:12
Päin vastoin. Homoasioista pitäisi puhua paljon enemmän, jotta aiheen "häiritsevyys" luonnostaan sulaisi pois.
  smo • 07.07.2013 11:20
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy