ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Suuri eurooppalainen chemsex-konferenssi Berliinissä, kaupungin vaikeaa huumetilannetta aliarvioidaan

vaeltaja2006 • 26.03.2018 06:04 • 7 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • EU
Menneen viikon lopulla terveysasiantuntijat eri puolilta Eurooppaa olivat koolla Berliinissä chemsex-konferenssissa. Myös helmikuussa 2018 julkaistu suomalainen chemsexiä koskeva selvitys esiteltiin konferenssissa.

Noin 100 eurooppalaista asiantuntijaa oli saapunut Berliinin Chemsex-foorumiin. Puhuttiin hlbtiq-yhteisöjen huumeiden käytöstä. Yhteinen johtopäätös oli, että lääkäreiden, neuvontapisteiden ja psykoterapeuttien on aika kiinnittää entistä enemmän huomiota ns. chemsexin aiheuttamiin vaaroihin.

Chemsexillä tarkoittaan huumeiden käyttöä seksin yhteydessä ja nimenomaan huumeiden käyttöä seksin harrastamista varten. Berliiniläinen erikoislääkäri Martin Viehweger sanoi queer.de -nettilehdelle antamassaan haastattelussa, että on ihmisiä, jotka harrastavat chemsexiä, koska he haluavat pitää hauskaa. Mutta samaan aikaan chemsexiin kuolee ihmisiä. Huumeiden vaaroista seksin yhteydessä puhutaan liian vähän.

Yhdistämällä seksiin huumeita syntyy monia haitallisia sivuvaikutuksia. On suurempi vaara saada HIV, hepatitis tai muita seksiteitse leviäviä sairauksia. Yliannostuksen vaara on suuri. Voi syntyä masennusta, raiskauksen tyyppisiä tilanteita ja jopa kuolemia. Berliniläisen homojen neuvontapisteen työntekijä kertoi ainakin 20 kuolemantapauksesta Berliinissä viime vuonna. Neuvonta ja opastus ovat nyt erittäin tärkeitä.


Berliinin suosio matkailukohteena lisääntynyt


Berliinistä on viime vuosina tullut yksi vetovoimaisimmista hlbtiq-matkakohteista. Siellä huumeisiin törmää helposti. Ns. klubikulttuuriin tuntuvat kuuluvan nyt myös uudet, modernit huumeet. Wriezener Bahnhofilla Berghainin kaupunginosassa sijaitseva yökerho tunnetaan ympäri maailmaa siitä, että sieltä saa lähes mitä vain huumeita. Spiegel-lehti kirjoitti klubista ja yhden ulkomaisen vieraan kuolemasta viikko sitten. Tagesspiegel-lehdessä tilannetta kuvattiin pari päivää sitten niin, että poliisi ei pysty estämään huumekauppaa klubeissa. Nyt olisi pikemminkin keskusteltava siitä, voisiko tilanne parantua, jos jotkut ”turvallisemmat” huumeet laillistettaisiin.

Monet uusista aineista ovat hyvin vietteleviä, mutta niistä tulee myös riippuvaiseksi. Huumeiden vaaroista ei haluta kuulla.

Hlbtiq-piireissä huumeet alkavat olla arkipäivää. Netin ja puhelimen seuranhakusovelluksissa ihmiset lisäävät profiileihinsa koodeja, jotka viittaavat huumeiden käyttöön seksin yhteydessä. T tarkoittaa Crystl Methiä, ”Party and play” ja ”chem-friendly” ovat yleisiä vinkkejä. Crystal methin lisäksi ainakin GBL/GHB ovat usein seksissä mukana, vaikka ne ovat vaarallisia. Yliannostus johtaa nopeasti hengityksen pysähtymiseen.

Berliinin kaupunginjohdolta eli senaatilta vaaditaan toimenpiteitä. Tilanne pahenee ja tarvitaan lisää mm. hoito- ja neuvontapisteitä. Asian parissa toimivien lääkäreiden toivotaan tekevän enemmän yhteistyötä, jotta tilanteesta syntyisi kokonaiskuva.

Huumeita käytetään, kun ihmiset haluavat irrottautua entisistä rajoistaan ja harrastaa seksiä estoitta ja hurmoksessa. Sellainen tehokkaasti katkaisee arjen yksitoikkoisuuden. Seksiin liittyvät häpeän tnteet katoavat, kun käytetään samalla huumeita. Kontaktin saaminen vieraaseen helpottuu, mutta vaarana on, että seksiin kuuluva varovaisuus ja itsensä suojaaminen unohtuu.


Suomalainen tuore selvitys seksistä ja huumeista

Alkukesästä 2017 tehtiin internetissä kysely, johon vastasi 974 miestä. Valtaosa vastaajista lienee ollut niitä, jotka viettävät seksuaalisesti aktiivisinta elämää.

Suomalaisten homomiesten tärkeimmät päihteet ovat olleet alkoholi ja poppers. Chemsexiin liittyvien päihteiden käyttö on Suomessa vielä melko harvinaista. Vain 13% kyselyyn vastanneista oli käyttänyt seksitilanteissa huumeita. Monien ensimmäiset kokemukset ovat olleet ulkomailla. Suomalaisille terveysalan asiantuntijoille koko asia on vielä aika vieras.

Lähes puolet vastaajista ei käyttänyt mitään huumaavia aineista seksin yhteydessä.

www.seksipertti.fi


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ton tutkimuksen tuloksiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Se oli laadittu selkeästi juuri chemsex-näkökulmasta, jolloin perusjannun oli vaikea vastata siihen loogisesti oikein. Jos oli/on aika tavanomainen seksin harrastaja, joka osan kerrasta nai alkoholin vaikutuksen alaisena ja osan selvin päin, kysymyksiin vastaaminen oli vaikeaa, koska joka toisessa kysymyksessä ei ollut mitään sopivaa vaihtoehtoa ja joka toisessa kysymyksessä vastaajaa sekoitettiin entisestään muuttamalla 'päihteen' merkitystä joko sisältämään/poissulkemaan alkoholi (ja näissä määrittelyissä oli jopa pari virhettäkin).
   (ei rekisteröitynyt) • 27.03.2018 12:39
Yksi seikka on sekin, että huumeisiin pitää olla varoja. Siksi onkin usein niin, että rikkaat voivat olla se kohderyhmä.

Tämä on yksi esimerkki ja vakava sellainen, syrjäytymisestä. Kaikki tämä kertoo siitä. Toimenpiteet tulisivat olla paljon laajempia ja rahallinen satsaus suurempi. Yhteiskunnan rakenteellinen homofobia estää todelliset vaikuttavat toimenpiteet. Nyt kuollaan. Homon kuolemaa ei arvoteta samanlaiseksi kuin heteron. Se voidaan luokitella vain "ilmiöksi".

Jos kysymyksessä olisi naisia, niin olisi jo tehty iso älämölö ja vaadittu rahoja: laskua yhteiskunnalle- ja ne rahat olisi tulleet.
  Kolmoisritti • 27.03.2018 22:48
"Wriezener Bahnhofilla Berghainin kaupunginosassa sijaitseva yökerho tunnetaan ympäri maailmaa siitä, että sieltä saa lähes mitä vain huumeita."


Berghain on maailmankuulu yökerho, joka on saanut nimensä sijaintinsa kaupunginosien KreuzBERG ja FriedrichsHAIN välissä. Ovella on tiukka turvakoodi, taskut (ja sitä ennen naamat) syynätään tarkasti. Vaikka huumeet kuuluvat clubikulttuuriin, Berghain on tunnettu teknomusiikin mekkana, jossa DJ:t vierailevat ympäri maailmaa. Ilmankin pärjää.

Samassa rakennuksessa Am Wriezener Bahnhof:lla sijaitsee myös fetissiclubi LAB.

(Ensimmäisen viestin, jonka laitoin kirjautumatta voi olla julkaisematta.)
  SaintJudy • 28.03.2018 07:22
SaintJudy, totta horiset. Ilmankin pärjää. Itse olen käynyt teknopippaloissa 90-luvun alusta alkaen, enkä koskaan ole käyttänyt huumeita. Ja ainoastaan pari kertaa 20 vuoden aikana joku on jossain mestassa kysynyt haluaisinko lähteä vessaan vetämään jotain. Ja kyseessä ei ollut vetskarin alasveto - siihen olisin voinut suostuakin :-D

Suomessa ongelma bailuhuumeissa on olemassa, mutta verrattain pientä Keski/Etelä-Eurooppaan verrattuna. Ja Eurooppa on huomattavasti puhtaampi kuin Jenkkilä. 90-luvulla kun asuin Manhattanilla meno oli vielä aika siistiä, mutta vuosituhannen vaihteessa kun olin projektissa Nykissä, meno oli jo karannut käsistä. Kaikki popsivat pillereitä ja vain harva joi alkoholia. Kun kyselin miksi, niin huumeet olivat kuulemma halvempia kuin drinkit. (Kolmoisriitti, ehkä sun pitäisi mennä sinne, niin säkin pystyisit niitä ostaan, eikä vaan rikkaat...)

Berghainin ja muidenkin mestojen osalta esim. Ibizalla turvatsekkaukset on, mutta aika randomisti ja välillä kovinkin suurpiirteisesti tarkistetaan, joten aika helposti sisään huumeiden kanssa pääsisi. En tiedä, saavatko mestat jopa siivun huumemyynnistä, koska sitä katsotaan niin sormien välistä. Mutta toi Berghainin ovipolitiikka on kyllä ihan omaa luokkaansa. Tässä hyvä artikkeli siitä www.telegraph.co.uk
  PyhäYrjänä (ei rekisteröitynyt) • 28.03.2018 13:25
Hmm... yhdistyykö 'chemsex' lähinnä homojen hommiin vai yhtälailla myös hetskujen? Tai onko hetskuilla oma terminsä tähän asiaan, vai onko niin, etteivät seksihuumeet ole sillä puolella niin yleisiä?
  Yesman • 28.03.2018 20:59
Ero esim. Berliiniin näkyy siinä miten jengi käyttäytyy tanssilattialla. Suomessa tönitään toisia ja örvelletään ympäriinsä, siinä missä muualla annetaan kanssatanssioille oma rauha päästä päänsisäisiin fiiliksiin kävi sitten kemikaaleilla tai ihan omilla endorfiineilla. Liekö ero juomissa vai huumeissa tai tanssikulttuurissa ylipäätään. Arvelen kuitenkin, että kemikaaleissa käyttäydytään tanssilattialla korrektimmin kuin kännissä noin ylipäätään.

Berghain on jees mutta yliarvostettu, ehkä juuri tuon myyttisen ovipolitiikan kautta. Itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia päästä sisälle Berghain/Panoramaan - hankalampi sieltä on aina ollut lähteä pois... :-)
  SaintJudy • 28.03.2018 21:11
Törkeä tupakansavu oli pahin terveyshaitta Berliinin homoklubeilla viimeksi vierailtuani.
  Vergasung (ei rekisteröitynyt) • 01.04.2018 00:09
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy