ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Selvitys: Osa suomalaisista sateenkaariperheistä kärsii kielteisistä asenteista

Sami Mollgren • 27.03.2018 10:27 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Enemmistö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista vanhemmista saa tukea ja suurin osa heidän lapsistaan vaikuttaa voivan hyvin. Osalta lapsista ja vanhemmista puuttuu kuitenkin tarvittavaa tukea.

Suomalaisten sateenkaariperheiden vanhempien kokemuksia tuen saannista, perhesuhteista sekä heidän lastensa psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista on tutkittu ensimmäistä kertaa Väestöliiton ja Sateenkaariperheet ry:n yhteishankkeessa.

Tiistaina julkaistusa tiedotteessa todetaan, että valtaosa kyselyyn osallistuneista vanhemmista, joilla on 7–18-vuotias lapsi, on saanut tukea vanhemmuuteensa joltain taholta. Vanhemmilla vaikuttaa kuitenkin olevan keskimäärin etäisemmät suhteet omiin ja puolison vanhempiin kuin valtaväestön aikuisilla.

- Neljäsosalla sateenkaariperheiden lapsista on isovanhempia, jotka suhtautuvat kielteisesti heidän perheeseensä, ja osa isovanhemmista on katkaissut suhteet perheeseen, kertoo tutkija Kia Aarnio.

Harva sateenkaariperheiden vanhemmista on kohdannut palveluissa suoranaista huonoa kohtelua, mutta selvityksen mukaan monet kaipaavat enemmän tietoa ammattilaisille ja osa vanhemmista toivoo koulujen huomioivan sateenkaariperheet paremmin. Selkein puute nähdään parisuhdepalveluissa ja lapsille tarjottavassa tuessa vanhemman sukupuolenkorjausprosessin aikana – sekä yhteiskunnan yhdenvertaisuudessa.

- Päättäjien, palvelujen tarjoajien ja kaikkien kansalaisten pitäisi ottaa koppi tutkimuksen tuloksista, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Sateenkaariperheiden vanhemmat vastasivat erillisellä kyselylomakkeella jokaisen 7–18-vuotiaan lapsensa osalta, joten tietoja on saatu 80 vanhemmalta 103 lapsesta. Tutkimushankkeen aiemmassa vaiheessa kolme neljäsosaa näistä lapsista on osallistunut haastatteluun tai kyselyyn. Vanhempien arvioita lapsensa hyvinvoinnista verrataan lasten omiin käsityksiin ja valtaväestön vanhempien arvioihin, ja ne vaikuttavat pääosin yhtäläisiltä. Suurella enemmistöllä lapsista on iloinen mieliala ja hyvä terveys. Sateenkaariperheiden vanhempien ja lasten suhteet ovat selvityksen mukaan pääsääntöisesti hyvät. Lasten ja vanhempien arvioiden samankaltaisuus vahvistaa lasten itsensä tutkimuksen aiemmassa vaiheessa antamia tietoja. Se myös tukee käsitystä, että sateenkaariperheiden vanhemmat paneutuvat vanhemmuuteen.

Yli neljä viidesosaa sateenkaariperheiden vanhemmista on kuitenkin pelännyt lapsensa tulevan kiusatuksi. Puolet vanhemmista arvioi lapsensa kuulleen loukkaavia puheita perheestään ja olleen huolissaan muiden suhtautumisesta hänen perheeseensä. Ympäristön kielteiset asenteet vaikuttavatkin olevan suurin rasite sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnille.

- Tutkimus osoittaa, että sateenkaariperheiden vanhemmilla ja lapsilla on monia vahvuuksia, mutta vielä on myös haasteita ratkottavana. Lasten kiusaamiselle pitää saada loppu. Sateenkaarivanhemmat tarvitsevat nykyistä parempaa tukea arjessaan. Väestöliitto suuntaa vuonna 2018 tukea myös niihin perheisiin, joissa on sateenkaarilapsi tai -nuori, kertoo Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten olisi tarvetta hlbtqi-koululle. Seksuaalisille vähemmistöille pitäisi olla omat koulut.

Heterojen sekaan pistäminen aiheuttaa alisuoriutumista. Siitä kärsii koko loppuikänsä.

Koululaitos on usein paha paikka seksuaalisille vähemmistöille. Siellä ei tapahdu mitään edistystä.

Yhteiskunnan rakenteellisen homofobian takia lapset pistetään kidutettaviksi kouluihin. Siitä kärsii koko perhe.
  Kolmoisritti • 27.03.2018 22:55
Kiinnität kyllä Kolmoisritti huomiota ihan todellisiin ongelmiin, mutta ratkaisuehdotuksesi ovat muutamissa asioissa olleet aika ongelmallisia.

Tämä omat koulut -kuvio johtaisi ghettoutumiseen ja eristämiseen. Se ei kuitenkaan korjaisi nykykoulun ongelmien juurisyitä, eikä noissa "omissa kouluissakaan" poistaisi lopulta niitä ihan samoista syistä olevia ongelmia.

Edistystä koululaitoksen piirissä on tapahtunut - vaikka valmista ei vielä ole.
  smo • 28.03.2018 06:40
Seta on valistanut pitkään mm. kouluissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Sitä kautta saadaan ja on saatu asenteita muuttumaan ymmärtäväisemmiksi ja myönteisimmiksi. Nuorilla aikuisilla asenteet ovat paljolti erilaisia kuin heidän vanhemmillaan. Siitä esimerkkinä vaikkapa Kansalaistorin mielenosoitus hetkellä, jolloin kadun toisella puolella eduskunnassa äänestettiin tasa-arvoisesta avioliittolaista. Havaintoni mukaan suurin osa mielenosoittajista oli nuoria aikuisia.
  JuhaniV • 28.03.2018 10:43
Jos sateenkaarilapset eristettäisiin omiin kouluihinsa, miten he koulun jälkeen osaisivat elää heteroiden seassa? Tai miten heterolapset osaisivat elää sateenkaari-ihmisten kanssa, jos koko lapsuus on eletty eristettynä? Minkä ikäisinä lasten pitäisi tietää suuntautumisensa ja päättää mikä leima lyödään otsaan?

Jospa sittenkin yritetään elää kaikki yhdessä sovussa sivistäen homofobista vähemmistöä.
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 30.03.2018 19:30
Nämä sateenkaarikoulut, Iltaruskon ukkokodit ja muunlaiset eristetyt homo-onnelat eivät tule onnistumaan. Aivan toisenlaisia ratkaisuja tarvitaan. Valistaminen on yksi sellainen, kuten juuri tuossa edellä todetaan.

Kommenttia muokattu: 31.03.2018 klo 22:04
  JuhaniV • 31.03.2018 22:03
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy