ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien naisten oikeudet eivät mahtuneet YK:n julistukseen

Sami Mollgren • 16.03.2013 08:12 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
YK:n jäsenvaltiot saivat sovituksi sanamuodot naisiin kohdistuvan väkivallan kieltävään julistukseen. New Yorkin Mannhattanilla sijaitsevasta YK:n päämajasta ilmoitettiin myöhään perjantaina sopimuksen syntyneen.

Pohjoismaiden vaatimat viittaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmisöihin kuuluvien naisten oikeuksiin jäivät pois lopullisesta julistuksesta.

Venäjä, Vatikaani, Iran, Libya ja Sudan sekä joukko muita konservatiivisia islamilaisia valtioita, kuten Egypti, ja joukko erilaisia uskonnollis-konservatiivisia toimijoita maita vastustivat naisiin kohdistuvan väkivallan kieltävää julistusta siinä muodossa, että mukana on viittauksia oikeuteen jälkiehkeisyyn, abortin ja sukupuolitautien hoitoon ja seksuaali- ja sukupuolivähemmisöihin kuuluvien naisten oikeuksiin.

Myös viittaukset avioliiton sisällä tapahtuviin raiskauksiin nähtiin joissain maissa ongelmallisina.

Diplomaattilähteiden mukaan Egypti olisi halunnut, että valtiot voisivat olla huomioimatta kohdallaan niitä suosituksia, jotka ovat ristiriidassa kansallisten lakien tai uskonnollisten ja kulttuurisien arvojen ja tapojen kanssa. Tällaista poikkeusta länsimaat ja etenkään Pohjoismaat eivät sulattaneet.

Venäjällä närää herättivät erityisesti viittaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien naisten oikeuksiin. Presidentti Putin on mm. kritisoinut homoja siitä, etteivät he auta kääntämään väestön vähenemiskehitystä. Hän on myös asettunut tukemaan yhteiskunnan konservatiivisia arvoja ja lähentynyt ortodoksikirkkoa.

Nimettömänä pysyttelevän YK-diplomaatin mukaan kyse oli suurista erimielisyyksistä. Hän arveli jo keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, ettei mainintoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien naisten oikeudesta todennäköisesti ole tulossa lopulliseen asiakirjaan.

Julistuksen laatimisessa oli jo ehditty varautumaan lisäajan tarpeeseen, mutta se saatiin kasaan alkuperäisessä aikataulussa.

Jos kompromissia ei olisi saatu aikaan ja julistusta kasaan, olisi se arvioiden mukaan uhannut vuonna 1946 perustetun Naisten aseman komission (CSW) asemaa. Vuoden 2003 yritys laatia julistus epäonnistui.

Vesitetyn julistuksen arvo taas olisi yleisesti katsottu kyseenalaiseksi, joten tiukkaa julistusta vaativilla oli paineita pitää tiukoista kannoistaan kiinni.

Esimerkiksi Pohjoismaat olivat tiukan julistuksen kannalla, eivätkä hyväksyneet mitään lievennyksiä uskonnon tai perinteen varjolla. Erityisesti Pohjoismaat ajoivat myös mainintoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksista ja seksuaaliterveyteen liittyvistä oikeuksista, mutta noiden asioiden kohdalla maat olivat valmiita luopumaan.

Julistus ei sido YK:n jäsenmaita, mutta painoarvollaan sen arvioidaan parantavan yleisesti naisten ja tyttöjen asemaa.

YK hyväksyi vuonna 1979 kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen. Sen tarkoituksena on turvata naisille samat oikeudet kuin miehille, mutta etenkin sopimuksen noudattamisen valvonnan katsotaan olevan ongelmallista.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kuten tämänkin päätöslauselman ”kohtalosta” näkyy nimenomaan uskonnosta on tullut nykymaailmassa tapahtuvalle kehitykselle kaikkein suurin jarru ja haittatekijä.

Pahinta on että tuollaisella touhulla estetään tyttöjen opiskelu, poljetaan naisten ja erilaisten vähemmistöjen oikeuksia ja mikä pahinta, sabotoidaan tieteen kehitystä! Uskonnon nimissä yleistä edistystä halutaan torpedoida koska kuvitellaan että pelkällä hoilaamisella ja tuhansia vuosia vanhojen lorujen puhumisella tästä Telluksesta tulisi parempi paikka vaikka maailman tilanne on uskonnon myötävaikutuksella mennyt vain pahempaan suuntaan! Uskonnon palvomat oliot eivät ole tehneet mitään ihmiskuntaa auttaakseen, ei ennen eikä jälkeen!

Uskonnon verinen historia todistaa siitä että se on aikansa elänyt asia jonka soisi jo kokonaan häviävän tästä maailmasta. Ikävä vain, näyttää siltä että tuo primitiivinen mielen ongelma vain pysyy ja kasvaa. Ilmeisesti kyse on siitä että ihminen tietää kuolevaisuutensa ja juuri sen takia turvautuu uskontoon! Mitä ilmeisimmin valistusta kaivataan yhä lisää etenkin uskonnon pimentämissä maissa. Meillähän onneksi uskonto ja sen aiheuttamat ongelmat on koulutustason noustua tullut jo varsin marginaaliseksi varsinkin kun ihmiset ovet huomanneet tuon henkisen ruttotaudin aikaansaamat vahingot joita valitettavasti ei ole vähän!
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 16.03.2013 11:39
Niinpä, vaikka miehestä pidän, ihan pirusti, niin miesten jumalina palvominen menee kyllä ihan överiksi.

raamattuun, koraaniin ja muihin (miesten kirjoittamiin) uskomus-kirjoihin ovat oikein kertoilleet, miten paljon ikävää miehet ja miesjumalat saavat aikaan ... ja sitten pahemmiksi leimaavat naisia.

Suomessakin 1200-luvun jälkeen iski henkinen taantumus ... ja vasta 1870-luvun jälkeen sen takia "sallittiin" myös naisten opiskella yliopistoissa - sitä ennen, tuon uskontomuotikauden, se oli naisilta kiellettyä.

Suomessakin 1890-luvulle asti tyttärien piti saada isältään tai muulta miespuoliselta sukulaiselta "suostumus" naimisiinmenoon ja vasta 1929 avioliittolakiparannuksen jälkeen nais/mies-aviopuolisot olivat laissa tasavertaisia - sitä ennen aviomiehellä oli oikeus juridisesti edustaa vaimoaan, eli määrätä vaimonsa asioista.

Minna Canth 1800-luvulla kirjoitti, että "huoraamista se on sama asia miehilläkin".


Kiitos Naisille mm. sahojen pyörösahan (Tabitha Babbitt 1812), tuulilasinpyyhkijöiden (Mary Anderson 1903), autolämmittimen (Margaret Wilcox 1893), astianpesukoneen (Josephine Cochran 1872), moottoriäänenvaimentimen (El Dorado Jones 1917), silityslaudan (Sarah Boone 1892), COBOL-ohjelmointikielen (Grace Hopper 1959), liesiuunin (Elizabeth Hawk 1867), mobiili-radioverkkojen vaihtuvataajuuksisen radiotekniikan (Hedy Lamar 1942), Kevlar-kuidun (Stephanie Kwolek 1966), pelastuslautan (Maria Beaseley 1882), lääkeruiskun (Letitia Geer 1899), kuumavesivaraajan (Ida Forbes 1917), jääkaapin (Florence Parpart 1914) ja monen muun järkevän hyvän asian keksimisestä.

Monta keksintöä on varmasti tullut naisilta alunperin, sillä esim. Yhdysvalloissa Sybilla Mastersilta evättiin 1712 patentti hänen kehittämäänsä maissienjauhantamyllyyn, koska hän oli nainen - patentti myönnettiin samasta asiasta kolmen vuoden päästä hänen miehensä nimiin.

Kommenttia muokattu: 18.03.2013 klo 21:44
  human • 18.03.2013 21:08
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy