ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Salatut elämät -sarjan Lari ja Elias toimivat vertaistukena maailmalla

Sami Mollgren • 05.08.2014 20:04 • 4 kommenttia. VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Laria ja Eliasta näyttelevät Ronny Roslöf ja Petteri Paavola palkittiin keväällä 2014.
Salatut elämät -televisiosarja tunnetaan ulkomaita myöten YouTube-videopalvelussa jaettujen kohtausten ansiosta. Erityisesti Larin ja Eliaksen rakkaustarinaan liittyviä kohtauksia on ladattu muiden katsottavaksi, ja niitä on myös tekstitetty esimerkiksi englanniksi, italiaksi, venäjäksi, hindiksi ja espanjaksi.

Ilta-Sanomat huomioi sarjan saaman maailmanmaineen jo syksyllä 2013.

Ruotsalainen tv-sivusto TVdags valitsi vuodenvaihteessa "Salkkareiden" Larin vuoden kolmanneksi parhaaksi homoseksuaaliksi tv-hahmoksi. Lari Väänästä näyttelevä Ronny Roslöf arvelee viihdelehti Seiskan haastattelussa Larin saaneen huomiota, koska hahmon tarina on ollut vaikea ja monimutkainen. Larin vaiheisiin on kuulunut kaapissaoloa ja isän hyväksynnän hakemista, eikä suhde Petteri Paavolan näyttelemään Elias Vikstedt -nimiseen hahmoon ole ollut helppo.

Fanitusta

Sosiaalisessa mediassa Larin ja Eliaksen suhde ja siihen liittyvät kohtaukset tunnetaan yleisesti nimityksillä "#larias" ja "#lariakset". Kun pari vielä oli sarjassa yhdessä, kävi keskustelu ja spekulointi aiheen ympärillä vilkkaana.

Tähän mennessä Salkkari-klippejä on ladattu YouTubeen satoja ja niillä on yhteensä katselukertoja miljoonia. Klippien latausten ja teksitysten taustalla ovat yksityishenkilöt, joten materiaali on ladattu palveluun luvatta. Salattujen elämien tuottaja Marko Äijö kuitenkin kertoo Ylelle, että tuotantoyhtiö ei ole kuitenkaan pyrkinyt poistamaan ladattua sisältöä, sillä ilmiö on tuonut sarjalle positiivista julkisuutta.

- Yhtäkkiä Etelä-Koreasta, Perusta tai Alaskasta alkoi tulla palautetta. Fanit ovat tehneet ilmiön, mutta sen on mahdollistanut sosiaalinen media. Ei tämä aiemmin olisi ollut mahdollista, sanoo Ylelle Salattujen elämien tuottaja Marko Äijö.

Larin ja Eliaksen tarinan suosion taustalla on monien asiaa kommentoineiden mielestä realistisuus ja aitous: aiheet ovat elävästä elämästä ja hahmoihin voi samastua.

Roslöf tuli Salatut elämät -sarjaan vuonna 2011, ja on ollut mukana siitä lähtien. Eliasta näyttelevä Petteri Paavola on ollut mukana sarjassa hieman pidempään.

Henkireikä ja vertaistukea kasvutarinasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on usein murheena se, että vertaisia roolimalleja ja samastumiskohteita on niukasti tai sellaisia ei ole ollenkaan. Ongelmat ovat sitä pahempia, mitä hlbti-kielteisempi ympäristö on.

Internetin kansainvälisyyden takia klippejä on mahdollista katsoa myös sellaisissa maissa, joissa homoseksuaaliset suhteet on määritelty rikoksiksi. Näissä maissa elävien seksuaalivähemmistöihin kuuluvien on mahdollista nähdä Salkkari-klipeistä sellaista elämää, jossa vähemmistöön kuuluvan ei tarvitse murehtia olemassaolonsa oikeutusta, vaan käydä läpi jotakuinkin samoja iloja ja murheita kuin valtaväestöön kuuluvankin.

Äijö kertoo Iltalehdessä tekijätiimiä koskettavasta palautteesta. Hänen mukaansa monet ovat kirjoittaneet, että heidän maassaan homous on rikos, ja että he eivät uskalla elää homoutensa kanssa, eivätkä aio koskaan paljastaa suuntautumistaan.

- Katsojat kirjoittavat, että Eliaksen ja Larin videoklippien katsominen on tavattoman terapeuttista heille. He kuulemma jaksavat seuraavaan päivään, kun ovat nähneet videoklipin, sanoo Äijö Iltalehdessä.

Salatut elämät uranuurtaja

Vuosituhannen vaihteen aikoihin Salattujen elämien yksi alkuperäisistä hahmoista, Pete Latun näyttelemä Kalle Laitela, tuli kaapista ulos. Alussa Kalle vielä etsi identiteettiään, kohtasi isänsä homo-ongelmaisuuden ja lopulta löysi oman paikkansa maailmassa. Kalle oli vuosituhannen vaihteessa yksi sarjan seuratuimmista henkilöistä. Sittemmin Kalle muutti Brasiliaan miehen kanssa - ja poistui tarinasta, mutta palasi kymmenen vuotta myöhemmin. Sarjan tuottaja Marko Äijö muisteli Kallen paluun yhteydessä syksyllä 2012 Ilta-Sanomissa reaktiota Kallen ja toisen pojan yli kymmenen vuotta sitten annettuun suudelmaan, ja toteaa maailman muuttuneen. Kyseessä oli ilmeisesti ensimmäinen homosuudelma suomalaisessa tv-sarjassa. Äijön mukaan palaute oli tuolloin rajua.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Samaa ovat tehneet maailmalla saksalaisen Verbotene Liebe -sarjan hahmot, etenkin Christian ja Oliver, Chrolli-parina

www.youtube.com

Tuossakin on kyse homo-miehen kimurantista suhteesta biseksuaalin kanssa, kuten Salkkareissakin ja näissä muissakin.

Britannian suosituimmassa sarjassa, meilläkin ajoittain näytetyssä EastEndersissä ollut Syedin ja Christianin suhde on myöskin varmasti ollut henkireikänä monille kielletyn rakkauden maitten ihmisille

www.youtube.com

www.youtube.com

Sekä Emmerdalen Aaron ja Jackson
www.youtube.com

Kommenttia muokattu: 05.08.2014 klo 22:06
  human • 05.08.2014 21:53
human kirjoiitti: "Tuossakin on kyse homo-miehen kimurantista suhteesta biseksuaalin kanssa, kuten Salkkareissakin ja näissä muissakin."

Salkkareissa ei kylläkään biseksuaalia hahmoa tässä kuviossa ole mukana, eikä biseksuaaleja muutenkaan sarjan historiassa ole oikein esiintynyt.
  Is • 06.08.2014 01:22
"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on usein murheena se, että vertaisia roolimalleja ja samastumiskohteita on niukasti tai sellaisia ei ole ollenkaan."

Näytelty homous on mielestäni hieman kaksiteräinen miekka: Toisaalta hienoa, jos edes jollain tapaa mallinnetaan marginaalissa olevan ihmisryhmän edesottamuksia ja otetaan se mukaan kuvioihin, mikä tulee esiin positiivisesta palautteestakin. Toisaalta, tilanteessa, jossa roolimalleja on niin ohuesti, (heteroiden taholta) näytellyt homohahmot voinevat nekin vääristää omakuvaa ja kuvaa verrokkiryhmästään.
  Yesman • 06.08.2014 09:31
Toki näytelty hahmo samastumiskohteena on suuntautumisesta riippumatta vain näytelty hahmo. Minusta suuntautuminen ei sinänsä liity tuohon asiaan. Etenkin kielteisille kuville esimerkiksi tässä on selkeä vastapaino, ja mahdollisuus edes jonkinlaiseen neutraaliin tai myönteiseen minäkuvan kehittymiseen. En koe heteroja ja homoja niin erilaisiksi, etteikö näyttelijä pystyisi suoriutumaan asiasta ohjaajan avustuksella samalla tavoin omaan ja/tai hahmon suuntautumiseen katsomatta.
  smo • 06.08.2014 11:08
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy