ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksalaistutkimus: Homomiehet ansaitsevat vähemmän kuin heteromiehet, lesbot ansaitsevat enemmän kuin heteronaiset

vaeltaja2006 • 01.09.2017 13:49 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Saksalainen taloustutkimuksen instituutti teki laajan yhteiskunnallisen tutkimuksen viime vuodelta. Oheistietona on saatu selville, että homojen keskimääräinen tuntipalkka on selvästi alempi kuin heteromiesten. Alin palkka on heteronaisilla.

Spiegelin yhteenvedossa torstaina 31.8.2017 kerrottiin, että tiedot perustuvat laajaan sosioekonomiseen selvitystyöhön, jossa ensi kertaa kysyttiin myös vastaajien seksuaalista suuntautumista. Sen tiedon pohjalta oli mahdollista vertailla homoseksuaalisten ja heteroseksuaalisten ihmisten tuntipalkkoja.

Heteromiehen keskimääräinen tuntipalkka normaalin työajan osalta on 18 euroa. Homomiehillä tuntipalkka on keskimäärin 16,40 euroa. Ero on selkeä. Heteronaisten tuntipalkka on keskimäärin alin: 14,4 euroa. Lesbonaiset saaavat parempaa palkkaa: 16,44 euroa, siis samaa luokkaa kuin homojen palkat. Perinteisesti on väitetty, että lesbot ovat huonommin palkattuja.

Vaikka otetaan huomioon, että haastatellut työskentelevät erilaisissa työtehtävissä erilaisella työkokemuksella ja eri aloilla, erot säilyvät erityisesti hetero- ja homomiesten välillä. Lesbojen ja heteronaisten palkkaerot tasoittuvat, kun otetaan nämä erilaiset työn teon olosuhteet huomioon.

Homo- ja bi-miehet työskentelevät tavallisemmin toimihenkilöinä kuin suorittavan työn tekijöinä, ns. ”duunareina”. Virkamiesasemassa homoja on kolme kertaa vähemmän kuin heteroita. Homot ja bit tekevät enemmän ylitöitä.

Palkkaerojen suhteen on mielenkiintoista, että homoiksi, lesboiksi ja bi-ihmisiksi itsensä tunnistavat ovat jonkin verran paremmin koulutettuja kuin heterot. Kun sanotaan, että ”naisten euro on 83 senttiä” (gender pay gap), voi sanoa, että ”homon ja lesbon euro on 90 sentin tienoilla” (sexuality pay gap).

Löytyyköhän minkään palkkatutkimuksen oheistietona lukuja suomalaisten homojen ja lesbojen palkoista? Luultavasti ei, kun asiaa ei pidetä tärkeänä.


Tutkimuksen tekijät valittavat, että homojen, bi-ihmisten ja lesbojen elämäntilanteesta on Saksassa liian vähän tietoa. Sama koskee Suomea. Keskustelu ja selvitystyö hlbtiq-ihmisten köyhyydestä on edelleen aloittamatta. Joskus asiaa on yritetty nostaa esiin pride-viikon paneelikeskusteluissa, mutta keskustelu on nopeasti tukahdutettu muiden "isompien" asioiden alle.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tutkimuksesta käy ilmi myös, että homot, bit ja lesbot elävät useammin yksin kuin heterot ja perinteisen perheen sijasta heidän perheensä muodostuu ystävistä. Homoiksi ja lesboiksi itsensä ilmoittavien määräksi tutkimuslaitos laskee vajaat 2% väestöstä.

Tässä pitkäaikaistutkimuksessa on mukana n. 30 000 ihmistä. Heistä 459 ihmistä kertoi viimeisimmässä selvityksessä olevansa hlb-ihmisiä.
  vaeltaja2006 • 01.09.2017 14:33
Juuri tällaisia tutkimuksia haluaisin nähdä Suomestakin. Se, että niitä ei ole, kertoo jo paljon. Setakaan ei vaikuta olevan erityisen kiinnostunut näistä asioista. Ainakin kaikki perhemuodostukseen, maahanmuuttoon ja transkysymyksiin liittyvä on oleellisempaa. Mahdetaanko myös pelätä, että tulokset löisivät kiilaa homomiesten ja lesbonaisten muutenkin horjahtelevaan yhteistyöhön? Sinällään tulokset ovat hyvin linjassa omien havaintojeni kanssa tuttavapiiristä. Hyvin koulutetut - jopa perinteisille "raha-aloille" - homomiehet ovat vajaatyöllistettyjä.
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 01.09.2017 16:49
Muistatteko tämän kampanjan vajaan 3 vuoden takaa? www.ts.fi

Sama kuva nyt homomiehen senteistä, 10cm, olisi jo vähän nolo. Heh.
  pekka.punavuori • 02.09.2017 12:36
Vuonna 2004 julkaistussa Eihän heterotkaan kerro...-tutkimuksessa tuli seksuaalivähemmistövastaajien palkoista tulos, jonka mukaan miehet ansaitsevat enemmän kuin naiset. Tässä hankkeessa olivat mukana Helsingin yliopiston lisäksi Seta, Stakes (nyk THL) ja työministeriö.

Aiemmin saksalaisen tutkimuksen kanssa samaan tulokseen on päädytty amerikkalaisessa tutkimuksessa. Samassa on tutkittu myös mies-, nais- ja heteropareja. Miesparit tienaavat eniten, sitten heteroparit ja huonoiten naisparit.
  Työelämää tutkimaan (ei rekisteröitynyt) • 07.09.2017 09:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy