Ruotsi ja Britannia Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä - Suomi paransi sijoitustaan

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 7
Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Spartacus julkaisi helmikuun lopussa vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta homomiehen näkökulmasta. The Spartacus International Gay Travel Index 2015 -vertailun kärkipaikalle on Ruotsin rinnalle noussut Iso-Britannia. Kummallakin on yhdeksän pisteettä.

Aiempina vuosina vertailussa olivat mukana vain itsenäiset valtiot. Vuonna 2014 niitä oli 138. Nyt vertailussa on mukana myös erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 194. Ohessa esitellään myös parinkymmenen sellaisen alueen tilannetta, joista ei ole saatavilla tietoja kaikista pisteytykseen vaikuttavista asioista. Lisäksi USA:n osavaltioista on oma vertailunsa.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

Vertailussa jaetulla kolmannella sijalla ovat kahdeksan pistettä saaneet Alankomaat, Belgia, Kanada, Tanska, Ranska ja sille kuuluva Réunion. Yhdeksännellä sijalla ovat seitsemän pistettä saaneet Islanti, Norja, Espanja, Suomi ja Luxemburg. Kuuden pisteen maita ovat Uruguay, Saksa, Ranskan Polynesia ja samoin Ranskalle kuuluva Uusi Kaledonia. Viiden pisteen maita ovat Sveitsi, Brasilia sekä Ranskalle kuuluvat Guadeloupe ja Martinique. Kaikkiaan 17 maata tai aluetta sai neljä pistettä: esimerkiksi Australia, Itävalta, Uusi-Seelanti, Portugal, Tsekki, Viro, Irlanti, Slovenia, Etelä-Afrikka ja Israel.

Peränpitäjinä vertailussa ovat 14 miinuspistettä saanut Somalia ja sen kannoilla Iran, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Jemen, Venäjä, Jamaica, Afganistan, Libya, Guyana, Kamerun ja Algeria.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhdysvallat sai kokonaisuutena yhden pisteen, ollen jaetulla 43. sijalla. Osavaltioista Kalifornia, Massachusetts ja New York olivat kärjessä kahdeksalla pisteellä ja häntäpäässä oli Alabama, joka sai kolme miinuspistettä.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen.

Suomi matkalla listalla ylöspäin

Suomen sijoituksen nousun taustalla ovat syrjintäsuojan paraneminen ja sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön hyväksyminen - vaikka avioliittolain uudistus astuukin voimaan vasta vuonna 2017. Toisaalta avioliittolain uudistuksen myötä tulevaa yhdenvertaista oikeutta hakea adoptiota pariskuntana ei ole huomioitu pisteytyksessä. Suomen sijoitusta heikentää adoptiokysymyksen lisäksi se, että Suomessa ns. "pinkin rahan" markkinat ovat vähäiset.

Vertailusta paljastuu muitakin yksittäisiä epätarkkuuksia: esimerkiksi Uusi-Seelanti on saanut vain parisuhdelain arvosta pisteitä, vaikka maassa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitot jo vuonna 2013. Samoin maan nykyinen adoptiokäytäntö on jäänyt päivittämättä.

Spartacus Gay Travel Index (pdf)
www.spartacusworld.com
Ruotsi jälleen Spartacus-matkaoppaan maavertailun ykkönen (2014)

7 kommenttia

Peränpitäjiin kuuluu myös Nigeria, jota ei mainita. Puuttuu myöskin mugaben johtama zimbabwe!

* Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen.

- Ylläoleva pitäisi tehdä vielä erikseen!
Nigeria näyttäisi saaneen kuusi miinuspistettä.

Tuon vertailun ongelma on mielestäni pisteytyksen mekaanisuus, aste-erojen puute osatekijöissä ja esimerkiksi kuolemanrangaistuksen ei-fataalisuus pisteytyksessä.