ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


vapaalla trendit matkakohteet ruoka- ja drinkkireseptit koti ja asuminen hyvinvointi ihonhoitovinkit
sateenkaaren värinen suomi -opas suomen homobaarit tapahtumakalenteri vapaa-aika & koti -keskustelu

Ruotsi ja Britannia Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä - Suomi paransi sijoitustaan

Sami Mollgren • 27.02.2015 23:15 • 7 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA

Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.
Spartacus julkaisi helmikuun lopussa vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta homomiehen näkökulmasta. The Spartacus International Gay Travel Index 2015 -vertailun kärkipaikalle on Ruotsin rinnalle noussut Iso-Britannia. Kummallakin on yhdeksän pisteettä.

Aiempina vuosina vertailussa olivat mukana vain itsenäiset valtiot. Vuonna 2014 niitä oli 138. Nyt vertailussa on mukana myös erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 194. Ohessa esitellään myös parinkymmenen sellaisen alueen tilannetta, joista ei ole saatavilla tietoja kaikista pisteytykseen vaikuttavista asioista. Lisäksi USA:n osavaltioista on oma vertailunsa.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

Vertailussa jaetulla kolmannella sijalla ovat kahdeksan pistettä saaneet Alankomaat, Belgia, Kanada, Tanska, Ranska ja sille kuuluva Réunion. Yhdeksännellä sijalla ovat seitsemän pistettä saaneet Islanti, Norja, Espanja, Suomi ja Luxemburg. Kuuden pisteen maita ovat Uruguay, Saksa, Ranskan Polynesia ja samoin Ranskalle kuuluva Uusi Kaledonia. Viiden pisteen maita ovat Sveitsi, Brasilia sekä Ranskalle kuuluvat Guadeloupe ja Martinique. Kaikkiaan 17 maata tai aluetta sai neljä pistettä: esimerkiksi Australia, Itävalta, Uusi-Seelanti, Portugal, Tsekki, Viro, Irlanti, Slovenia, Etelä-Afrikka ja Israel.

Peränpitäjinä vertailussa ovat 14 miinuspistettä saanut Somalia ja sen kannoilla Iran, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Jemen, Venäjä, Jamaica, Afganistan, Libya, Guyana, Kamerun ja Algeria.

Yhdysvallat sai kokonaisuutena yhden pisteen, ollen jaetulla 43. sijalla. Osavaltioista Kalifornia, Massachusetts ja New York olivat kärjessä kahdeksalla pisteellä ja häntäpäässä oli Alabama, joka sai kolme miinuspistettä.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen.

Suomi matkalla listalla ylöspäin

Suomen sijoituksen nousun taustalla ovat syrjintäsuojan paraneminen ja sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön hyväksyminen - vaikka avioliittolain uudistus astuukin voimaan vasta vuonna 2017. Toisaalta avioliittolain uudistuksen myötä tulevaa yhdenvertaista oikeutta hakea adoptiota pariskuntana ei ole huomioitu pisteytyksessä. Suomen sijoitusta heikentää adoptiokysymyksen lisäksi se, että Suomessa ns. "pinkin rahan" markkinat ovat vähäiset.

Vertailusta paljastuu muitakin yksittäisiä epätarkkuuksia: esimerkiksi Uusi-Seelanti on saanut vain parisuhdelain arvosta pisteitä, vaikka maassa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitot jo vuonna 2013. Samoin maan nykyinen adoptiokäytäntö on jäänyt päivittämättä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Peränpitäjiin kuuluu myös Nigeria, jota ei mainita. Puuttuu myöskin mugaben johtama zimbabwe!

* Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen.

- Ylläoleva pitäisi tehdä vielä erikseen!
  Xx_Val_xX • 28.02.2015 11:12
Nigeria näyttäisi saaneen kuusi miinuspistettä.

Tuon vertailun ongelma on mielestäni pisteytyksen mekaanisuus, aste-erojen puute osatekijöissä ja esimerkiksi kuolemanrangaistuksen ei-fataalisuus pisteytyksessä.
  smo • 28.02.2015 11:30
Spartacus on suunnattu nimenomaan homomiehille, joten siksi trans-aihepiiriä ei ole esillä muutenkin kuin osana yleisiä hlbti-vähemmistöihin liittyviä kysymyksiä.

ILGA Europe vertailee vuosittain Euroopan maita, ja siinä vertailussa trans-asiat ovat mukana ( ranneliike.net ). Myös siinä aste-erot sekä nyanssit yksittäiskysymyksissä jäävät monessa kohdassa puntaroimatta. Lisäksi tarkastelun suurennuslasi on nimenomaan kohdistettuna lainsäädäntöön, jolloin pykälien käytännön toteutuminen nyansseineen jää vertailun ulkopuolelle.
  smo • 01.03.2015 11:50
Mitä väliä sillä on, onko joku paikka homoystävällinen vai ei. Tartteeko homoilla joka paikassa?
  Haloo (ei rekisteröitynyt) • 03.03.2015 09:18
Mitä väliä sillä on, onko joku paikka heteroystävällinen vai ei? Tartteeko sitä heteroilla joka paikassa?
  Baloo (ei rekisteröitynyt) • 03.03.2015 12:52
Nimimerkille "Haloo": Venäjällä nämä asiat ovat paljon paremmin; ei tartte homoilla joka paikassa.

Mut mitä väliä.
  Rokkihomo • 03.03.2015 21:40
Hyvinvointi lisää suvaitsevaisuutta.
Jos katsotaan pelkästään Suomesta esitettyjä karttoja esim. sairauksista, alkoholismista ja rikollisuudesta, vaimonhakkaamisesta, avioeroista ja läskiydestä, ne ovat juuri samat alueet, missä erilaiset uskontokunnat ja protestipuolueet jylläävät.
Meidän on siis keskityttävä edelleen tasa-arvoasioihin sosiaalis-taloudellisita lähtökohdista katsoen.
Samalla toteutamme solidaarisuutta niillekin, joita emme tule ehkä ajateeksi.
Mielestäni on etuoikeus kuulua vähemmistöön. Tämä antaa herkkyyden, jota emme ehkä kokisi muuten.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 04.03.2015 22:12
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy