ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Puolueiden puheenjohtajat käsittelivät avioliittokysymystä Ylen vaalitentissä

Sami Mollgren • 17.04.2015 08:20 • 20 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Torstai-iltana Ylen järjestämän puheenjohtajien vaalitentin loppupuolella sivuttiin lyhyesti myös tasa-arvoista avioliittolakia.

Päivi Räsänen (KD) katsoo, että jo hyväksytty laki voidaan kumota eduskunnassa. Myöskään Timo Soini (ps) ei kannata lakia, ja hän ilmaisi myötämielisyytensä Räsäsen ajatukselle.

Lakia vastaan eduskunnassa äänestänyt Juha Sipilä (kesk) puolestaan toisti jo aiemman kantansa; asiaa ei enää avata ja jo tehty päätös sitoo tulevaa hallitusta. Hän arvioi, että olisi mahdollisesti perustuslaillisesti ongelmallista, jos vähemmistöltä vietäisiin juuri sille annetut oikeudet pois. Räsänen tarttui tähän ja katsoi, ettei mitään oteta pois, jos lakiuudistus ei ole ehtinyt tulla voimaan ennen lain kumoamista.

Muut puheenjohtajat Alexander Stubb (kok), Ville Niinistö (vihr), Paavo Arhinmäki (vas), Carl Haglund (rkp) ja Antti Rinne (sdp) ovat jo aiemmin olleet avioliittolain uudistuksen takana. Etenkin Rinne, Haglund, Niinistö ja Arhinmäki korostivat tasa-arvoisen avioliittolain merkitystä perusoikeutena ja yhdenvertaisuuskysymyksenä.

Varsinainen tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin eduskunnassa vuoden 2014 puolella ja tasavallan presidentti hyväksyi sen 20. helmikuuta allekirjoituksellaan osaksi Suomen lainsäädäntöä. Laki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017. Tasa-arvoinen avioliittolaki on ensimmäinen Suomen lainsäädännön osaksi tullut laki, joka on saanut alkunsa kansalaisaloitteesta. Kansalaisaloitteen allekirjoitti miltei 167 000 suomalaista.

Ennen tasa-arvoisen avioliittolain on eduskunnan vielä hyväksyttävä lakeja, jotka liittyvät avioliittolainsäädäntöön. Soini ilmaisi, ettei aio niitä olla edistämässä.

Avioliittoasiaa käsiteltäessä puheenjohtajien tunteet kuumenivat, ja etenkin Räsänen pyrki puhumaan muiden päälle.

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat keräävät parhaillaan kannatusilmoituksia kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan avioliittolain uudistuksen kumoamista ennen sen voimaantuloa. Kristillisdemokraattien Räsänen viittasi vaalitentissä tähän aloitteeseen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Jos viimeisin kannatusmittaus toteutuu, mikään ei ole varmaa. Hyvästi translaki, äitiyslaki eikä avioliittolainkaan kohtalo ole selvä. Eduskuntaan voi tulla konservatiivinen enemmistö persujen jytkyn myötä. Oli huomionarvoista, että Alex Stubb ei käyttänyt vaalitentissä asiasta puheenvuoroa. Hän ja kokoomus ovat valmiit heittämään romukoppaan liberaaliutensa heti jos se on poliittisesti tarkoituksenmukaista. Näin kävi edellisessä hallituksessa ja näin voi käydä myös "uudessa" sss-hallituksessa. Vihreitten ja vasemmistoliiton suhteen ei ole mitään merkitystä onko heillä 10 vai 15-18 kansanedustajaa. Isoihin pöytiin ei ole heillä asiaa.
  ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2015 08:59
Translain ja äitiyslain osalta tie voi tosiaan olla kivikkoinen. Toisaalta translain suhteen on olemassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös siitä, että transihmisten pakkosterilisaatio on yksityisyyden loukkaus ( ranneliike.net ). Tuon pitäisi kyllä vaikuttaa asian edistämisessä.

Mikään ei tietenkään ole niin varmaa kuin epävarma, mutta avioliittolain osalta tilanne näyttää hytkyistä tai jytkyistä riippumatta loppuun käsitellyltä. Se tulee voimaan 1.3.2017.

Minäkin kiinnitin huomiota siihen, ettei Stubb ottanut avioliittoasiassa puheenvuoroa - mutta olisiko tällä ollut uutta sanottavaa?


PS. Räsänen oli suorastaan tuohtunut, kun hän muiden päälle huutamalla yritti ilmaista kantaansa siitä, ettei mitään annettuja [yhdenvertaisia] oikeuksia oteta pois, mikäli avioliittolain uudistus ei ole vielä astunut voimaan.
  smo • 17.04.2015 09:37
Stubb on ilmeisesti oppinut välttämään ärsyttämästä liikaa Kokoomuksen vaikutusvaltaista konservatiivisiipeä eikä siksi taistellut itselleen puheenvuoroa tuossa hyvin tunnepitoisessa keskustelussa.

Seuraavaan aiheeseen (subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen) siirryttäessä hän ensi töiseen viittasi kyllä aiheeseen sanomalla "...pyysin puheenvuoroa koska en tuossa äskeisessä saanut..." Muut tuntuivat kyllä onnistuvan saamaan äänensä kuuluviin tasa-arvoisesta avioliitosta useampaankin kertaan.
  Public eye • 17.04.2015 10:02
Jäi noteeraamatta tuo Stubbin maininta saamattomasta puheenvuorosta. Voi tietysti olla, että Stubb ei ollut kyllin aggressiivinen saadakseen puheenvuoroa? Nostiko Stubb vaikkapa käden puheenvuoron pyynnön merkiksi? En tiedä, kun en ollut paikalla, eikä kamera näyttänyt koko ajan kaikkia. Räsäskä sai puheenvuoron ainakin kerran huudettuaan miltei palosireenin lailla.

Minua hieman ärsyttää näissä vaalikeskusteluissa se, että aiheesta toiseen mennään aivan liian nopeasti. Tulos on pölistelyä ja päälle huutamista. Mitä ilmeisimmin keskustelijoille ei ole etukäteen annettu riittävää valmennusta ja esim. selviä pelisääntöjä vaikkapa puheenvuorojen pituudelle, niin toimittajien "mielivallan" siivittämänä kokonaisuus on yksi iso hulabaloo.
  smo • 17.04.2015 11:08
Räsänen vetoaa siihen ettei se ole oikeuden ottamista pois kun laki ei ole vielä tullut voimaan. Tuota "perustelua" vastustajat tulevat varmaan käyttämään kahvaa myöten, niin huono perustelu kuin se onkin. Kuulostaa kyllä juurikin oikeuden poisottamiselta kun kerran eduskunta on lain jo hyväksynyt ja presidentti sen vahvistanut, vaikkei häitä olekaan vielä järjestetty. Hatunnosto Sipilälle että toi kantansa painokkaasti esille eikä asetu rintamaan muiden uskovaisten kanssa.
  Make (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2015 12:19
Kiitos vaan Rva Räsänen..Mieti jos Sun lapsesi kuuluisi homoseksuaaleihin!- Mitäs sittenmiettisit!!Häpeä!Ei uskontosi pitäisi määrätä kaikkiaajatuksia ja tekojasi!!
  Oneday (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2015 20:06
Kaikki kaikkien kans avioon ja kaikille kahdet pelit, että saa/voi olla vuoron perään mies tai nainen tai se kolmas sukupuoli. Hormooneja, korjausleikkauksia ja inseminaatioita kaikille. Kaikki saa olla kenen/keiden kanssa tahtoo ja kaikki on isiä/äitejä kaikille lapsille.
Näin toimien ei kenenkään tarvitsisi kadehtia ketään vai jäikö vielä jotain puuttumaan? Luonnollisesti!
  tätä päivää (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2015 22:42
Hyvä Päivi ja Timo! Onneksi joillakin on sentään vielä kanttia seistä vakaumuksensa ja sanojensa takana - toisin kuin eräällä Juhalla joka vaikuttaa melkoiselta takinkääntäjältä JOS hänen puheensa vielä ennen vaaleja ovat voimassa ensi sunnuntain jälkeenkin...

Toivottavasti syntihyväksyjät kärsivät rökäletappion jotta saadaan Suomi taas oikeasti nousuun ja pysäytettyä tämä käynnissä oleva marxilainen kulttuurivallankumous! :-)
  kala86 • 17.04.2015 22:58
Vakaumus ilman järkeä taustalla on jotenkin surullista katsottavaa. Vähän sellaista on kaikki -ismit, esimerkkeinä vaikkapa Räsäsen ja Soinin edustamat.

Vaikka tuskin milloinkaan Keskustaa tai Sipilää äänestäisin, niin arvostan sitä, että hän näyttää ymmärtävän ja hyväksyvän tosiasiat.

Tuo "marxilaisesta kulttuurivallankumouksesta" höpäjäminen on kyllä jotenkin naurettavaa.


Nimimerkki "tätä päivää" taas ei tunnu sitten lainkaan käsittävän sitä, mistä yhdenvertaisuudessa on kyse. Ei kaikkia pidä pakottaa olemaan kaikkien kaa - mutta jokaiselle olisi syytä antaa tilaa olla oma itsensä, ilman perusteettomia rajoituksia. On se jännä, miten nämä jotkut ovat suorastaan kauhun sekaisessa tilassa, varjelemassa tätä jotain kuvitelmaansa "luonnollisesta". Eikö luonnollisuus nimenomaan toteudu pakottamatta?
  smo • 17.04.2015 23:54
Hyvä Päivi ja Timo! Onneksi joillakin on sentään vielä kanttia seistä vakaumuksensa ja sanojensa takana - toisin kuin eräällä Juhalla joka vaikuttaa melkoiselta takinkääntäjältä JOS hänen puheensa vielä ennen vaaleja ovat voimassa ensi sunnuntain jälkeenkin...

Toivottavasti syntihyväksyjät kärsivät rökäletappion jotta saadaan Suomi taas oikeasti nousuun ja pysäytettyä tämä käynnissä oleva marxilainen kulttuurivallankumous! :-)

kala86 • 17.04.2015 22:58

Sori vaan kala86, mutta ahneus ja itsekkyys ovat syntejä! Eikä tässä ole mitään tekemistä marxismin kanssa, mene kouluun uudelleen kun niin ajattelet tai ethän sä muuta voinut nyt foliohattusi alta keksiä. Aika toivotonta rävellystä loppujen lopuksi sunkin elämä on.
  Xx_Val_xX • 18.04.2015 01:24
kepu on vähän vaarallinen tapaus, koska valitettavan tunnetusti kepu voi pettää aina. Sipilällekin lienee nyt ensinarvoisen tärkeää haalia ääniä, liberaaleiltakin ihmisiltä ... mutta näyttää sitten vasta todelliset karvansa eduskunnassa. Kannattaa muistaa että valtaosa kepulaisista äänesti yhdenvertaista avioliittolakia vastaan.

Päivi Räsänen ja Timo Soini antavat usein sellaisen kuvan itsestään, että he palvovat sitä raamattunsa toista jumalaa, sitä raamatullista saatanaa - sen verran saatanallisia säkeitä he huutelevat. (tai no, raamatussahan se jumala tekee paljon paljon enemmän pahaa, kuin se saatana - eli sitä jumalaista pahaa nuo sittenkin palvonevat)
Toki hölynpöly-populismihömppää tuo heidän koko luonnoton uskontonsa muutenkin.

Kommenttia muokattu: 18.04.2015 klo 13:08
  human • 18.04.2015 01:56
Tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta ei tarvitse olla huolissaan. Vain jos persut ja KD sais yhteensä yli 100 kansanedustajaa menettäisin yöunet. Muissa puolueissa on enää vain yksittäisiä kansanedustajia, jotka vastustavat lakia (kesk Anttila, kok Sasi). Eli homma on taputeltu, laki astuu voimaan vuonna 2017. Äärikristittyjen kansanlaisaloite voi hyvin saada kasaan 50 000, mutta sen kohtalo on joutua naurunalaiseksi suuren yleisön keskuudessa, mikä vain lisää seksuaalivähemmistöjen hyväksyntää sekä yhteiskunnan maallistumista. Eli win-win:)
  laurihelsinki (ei rekisteröitynyt) • 18.04.2015 11:35
Yhdenvertaiseen avioliitto-perusihmisoikeuteen asennoitumista 2015 eduskuntavaaliehdokkailla, puolueittainkin, voi tarkastella esim. HS:n vaalikone-vastausten avoimesta datasta, taulukon kysymys-sarake 21: Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.
q21-otsikoitu sarake, vastausasteikko 1 - 5; 1 = täysin eri mieltä - 5 = täysin samaa mieltä

excel-muodossa:
dynamic.hs.fi

csv-muodossa:
dynamic.hs.fi

Mikäli julkaiset datan perusteella jotain visualisointeja, pyydämme kertomaan niistä sähköpostilla osoitteeseen esa.makinen@hs.fi tai Twitterissä @esamakinen.
Datat julkaistaan lisenssillä Creative Commons 4.0 Nimeä - Ei kaupallinen - Jaa samoin. Voit tehdä datan perusteella journalismia ja jakaa tekemiäsi visualisointeja verkossa. Tulkitsemme, että journalismin tekeminen ei ole lisenssissä tarkoitettua kaupallista toimintaa, ja journalismia voi tehdä aineistosta.

Kommenttia muokattu: 18.04.2015 klo 13:53
  human • 18.04.2015 13:45
Koostin noista em. vaalikonevastauksista pivot-lkm-taulukon, puolueittain koko maan ehdokkaiden vastauksista kysymykseen: Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. (1 = täysin eri mieltä, 5 = täysin samaa mieltä)

> > > > > picsit.fi

Vaikka kokonaisuutena katsottuna yhdenvertaisen avioliittolain kannatus on selvä,
vaihtelee kannatus huomattavasti eri puolueryhmissä. Esim. kepun osalta kannatus vs vastustus on aika fifty-fifty. Jos siihen tulisi hallitukseen mukaan persut, kokoomus ja kristilliset, saattaisi pahalla lykyllä vastustus-uhka olla edessä.

Kommenttia muokattu: 18.04.2015 klo 15:35
  human • 18.04.2015 15:16
Ja olipa hallituskokoonpano mikä tahansa, eduskunnan voimasuhteet eli yksittäisten kansanedustajien kannat ratkaisevat, miten uusien lakiesitysten käy. Sellaista tilannetta en osaa kuvitella, että mikään nyt realistisesti kuviteltavissa oleva hallitus tulisi esittämään tasa-arvoisen avioliittolain kumoavaa lakia.
  Public eye • 19.04.2015 00:23
"Sori vaan kala86, mutta ahneus ja itsekkyys ovat syntejä!"

Miten tuo liittyy aiheeseen mitenkään?

"Eikä tässä ole mitään tekemistä marxismin kanssa..."

Sieltä ne teikäläisten tavoitteet kuitenkin ovat lähtöisin, halusit tai et.

"Aika toivotonta rävellystä loppujen lopuksi sunkin elämä on."

No ei lähelläkään sitä mitä sinun elämäsi on - puhumattakaan siitä mitä se tulee tuolla menolla olemaan siirryttäessä ajasta ikuisuuteen!


Siunausta kuitenkin sinulle ja meille muille rikkinäisille toivon. Tehkäämme viisaita valintoja - niin tänään kuin jokapäiväisessä elämässämme! :-)
  kala86 • 19.04.2015 02:54
"Pahalla lykyllä" voi käydä niin, että kautta 2015-2019 kutsutaan joskus tulevaisuudessa Suomen HLBT-historiassa otsikolla Sortovuodet.
  jnsto • 19.04.2015 08:03
Miten tuo liittyy aiheeseen mitenkään?

* Sinä itse kirjoitat synninhyväksyjistä niistä jotka sanoivat "jaa" kun laista Eduskunnassa äänestettiin*

Sieltä ne teikäläisten tavoitteet kuitenkin ovat lähtöisin, halusit tai et.

* Me elämme markkinataloudessa, sitä Marxismi on jos et tiennyt.

No ei lähelläkään sitä mitä sinun elämäsi on - puhumattakaan siitä mitä se tulee tuolla menolla olemaan siirryttäessä ajasta ikuisuuteen!

* Minä en siirry mihinkään muualle kuin hautaan joko arkussa tai uurnassa poltettuna, mutta sieluni palaa takaisin taivaaseen. Sielu on osa Jumalaa, Hänen kipinäänsä, Hänen kehoaan. Juuri meidän sielut ovat Jumalan lapsia, ei tämä kuori johon synnymme, elämme ja lopulta kuolemme.

Siunausta myös sinulle! :)
  Xx_Val_xX • 19.04.2015 09:25
"Sinä itse kirjoitat synninhyväksyjistä niistä jotka sanoivat "jaa" kun laista Eduskunnassa äänestettiin"

Entä sitten? Miksi nostit nuo synnit esille? Keneen tuolla mahdat viitata?

"Me elämme markkinataloudessa, sitä Marxismi on jos et tiennyt"

Vai niin... Tuolta kuitenkin löytyy toisenlaista, oikeampaa tietoa: fi.wikipedia.org

"Minä en siirry mihinkään muualle kuin hautaan joko arkussa tai uurnassa poltettuna, mutta sieluni palaa takaisin taivaaseen."

Ei tietenkään kenenkään ruumis voi aineettomaan henkimaailmaan siirtyä. Enkä itse olisi noin varma omasta taivaspaikastani sillä kaita polku oikeasti on kaita eikä sille takaisin löytäminen ole varmaa kenenkään kohdalla.
  kala86 • 19.04.2015 20:45
Vaalitulos: Tasa-arvoinen avioliittolaki varmistui

Näin uudet kansanedustajat vastasivat Ylen vaalikoneen kysymykseen:
"Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan"

EI 140 (70%)
KYLLÄ 41 (20,5%)
TYHJÄ 19 (9,5%)

Eli 70% uusista kansanedustajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia!
  HyvaSuomi (ei rekisteröitynyt) • 20.04.2015 00:24
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy