ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Puolassa hlbti-järjestöt yhä useammin hyökkäilyjen kohteena

Sami Mollgren • 06.03.2016 12:35 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Puolan parlamentissa on yritetty useita kertoja edistää hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä, pääsääntöisesti yritykset ovat valuneet tyhjiin.
Puolassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa pyrkimään parantavat järjestöt ovat ihmisoikeusvaltuutetun mukaan joutuneet yhä useammin hyökkäysten kohteeksi. Järjestöjen toimistot ovat esimerkiksi joutuneet murtojen ja ilkivallan kohteeksi.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Homofobiaa vastaan toimiva KPH ja hlbti-järjestö Lambda kertovat toimistoihinsa murtaudutun viime kuukausina. Samalla toimistojen oviin on töhritty homovastaisia ja nationalistisia iskulauseita.

- Tuomitsen vahvasti hyökkäykset hlbti-vähemmistöjä tukeviea kansalaisjärjestöjä kohtaan, sanoi ihmisoikeusvaltuuttu Adam Bodnar.

Puolan senaatti nimitti Bodnarin tehtäväänsä viime vuonna.

- Olen huolestunut lisääntyneistä hyökkäyksistä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien puolesta toimivia kansalaisjärjestöjä kohtaan, sanoi Bodnar lauantaina tavattuaan kansalaisjärjestöjen edustajia.

Bodnar sanoi pitävänsä valitettavana, että Puolassa ei ole lainsäädäntöä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää vihanlietsontaa vastaan, tai pakollisia syrjinnän vastaisia oppitunteja kouluissa.

Hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen tiedottaja kirjoitti verkossa julkaistussa lausunnossa puolueen tuomitevan "tämänkaltaiset toimet ja kaikenlaisen väkivallan".


Puola on yksi Euroopan hartaimmista roomalaiskatolisista maista. Yhdeksänkymmentä prosenttia asukkaista määrittelee itsensä katolilaisiksi, vaikka maallistuminen on käynnissä Puolassakin. Katolinen kirkko on ilmaissut vastustavansa samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden virallistamista.

Puolassa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta mitenkään. Viime vuosina samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustavaa parisuhdelakia on koetettu edistää useita kertoja, mutta ilman adoptiota ja yhteisiä veroetuuksiakin se on torpattu. Puolan perustuslaissa avioliitto määritellään vuonna 1997 tehdyn päätöksen mukaisesti miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Vuoteen 2011 asti Puolassa maistraatit saattoivat kieltäytyä lähettämästä ulkomailla avioituville esteettömyystodistuksia, jos tuleva puoliso oli samaa sukupuolta. Sisäministeriö kuitenkin lopulta kielsi ulkomailla ihmetystä herättäneen syrjivän käytännön. Esteettömyystodistusta varten on ilmoitettava tulevan puolison nimi.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy