ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Portaissa alettiin tehdä politiikkaa tai ainakin kulttuuripolitiikkaa

vaeltaja2006 • 13.08.2017 08:54 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Malminkartanon jättömäki on rehevä viherkeidas. Portaat saivat uutta väriä.
Malminkartanon täyttömäen 426 porrasaskelmaa muuttui poliittisen toiminnan kohteiksi sen jälkeen, kun taiteilijaryhmä maalasi askelmien etuosat sateenkaaren väreillä. Menneellä viikolla joku kävi yöllä maalamassa askelmia valkoisiksi. Nyt ehdotetaan väreiksi isänmaallisia värejä.

Malminkartano on n. 10 kilometriä Helsingistä Porin suuntaan. Korkea jätemäki näkyy kauas Pohjois-Helsingin alueelle. Täyttö- tai jättömäki syntyi 1970-90 -luvuilla, kun Helsinkiä rakennettiin ja poiskuljetettava maa-aines kasattiin mäeksi. Korkeus on 91 metriä meren pinnasta.

Mäki ja ylös vievät portaat ovat suosittu urheilukohde. Lauantaina iltapäivällä portailla oli jatkuvasti ihmisiä kuntoaan kohentamassa. Nuoremmat astuivat kaksi askelmaa kerrallaan, jotkut yrittivät loikkia yhdellä jalalla ylöspäin.

Viime tiistaina porrasaskelmien etuosat maalattiin sateeenkaren väreihin. Helsingin Sanomat kertoi, että raitataideteoksen suunnittelivat Malminkartanon asukkaat työpajassa taiteilija Maj-Britt Huovilan johdolla. Projekti on osa Helsingin Taiteilijaseuran Taidekehä-hanketta. Työ oli tehty aika huolellisesti ja mukana oli 50 paikallista maalaajaa.


Kaksi päivää myöhemmin Yle kertoi, että portaiden yläosa on yön aikana maalattu uudelleen – valkoiseksi. Yhteisötaideteos tuhottiin ja asiasta tehtiin rikosilmoitus, koska taideprojekti tehtiin kaupungin antamalla luvalla. Taiteilija kertoo, että kyseessä ei ollut mikään pride-symboli, vaan abstrakti väriajattelu ja vuorovaikutteisuus. Siitä ei ole tietoa, oliko päälle maalaaminen poliittinen vai taidepoliittinen teko.

Eilen lauantaina portaiden äärellä eräs alueen asukas sanoi, että sateenkaaren väriset portaat ovat kauniit. Sen sijaan vallkoiseksi maalattu portaiden yläosa on hutiloiden tehty ja maalia on roiskunut ympäriinsä.

Taiteilija kertoo, että portaat maalataan uudelleen sateenkaaren väreihin.”Sateenkaaren värinen” synnyttää vastareaktioita


Sateeenkaaren väreistä on muodostunut vahva symboli homoista, lesboista, transihmisistä ja pridestä. Jotkut ihmiset se saa ärtymyksen valtaan. Asia muuttuu poliittiseksi väittelyksi, kun vaihtoehtoisia väriyhdistelmiä pidetään parempina.

Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa lauantaina ehdotettiin, että portaat maalataan Suomen lipun ja Kuoppamäen Sininen-ja-valkoinen -hengessä sini-valkoisiksi. Sininen tummenisi huippua kohden: Stairway to heaven! Kulttuuriministeri Sampo Terho kutsuttaisiin avajaisiin ja Helsingin kaupunginorkesteri soittaisi huipulla Finlandiaa. Kaikki muistaisivat nämä Suomen satavuotis-portaat. Yksi kommentoija ehdottaa Sibeliuksen Finlandian sijaan Magnus Lindbergin Graffitia. Toisen kommentoijan mielestä portaat säilyvät, mutta Sampo Terho saattaa olla ohimenevä ilmiö. Monille kommenteijille tämänkaltaiset taideprojektit ovat kallista turhuutta. Porraspuut ovat Siperian lehtikuusta ja se on tunnetusti erittäin kestävää materiaalia ja kaunista sellaisenaan.Asian poliittinen puoli tulee esiin tällaisesta kommentista: ”Seuraava hanke Suurkirkon portaiden maalaaminen sateenkaarikansan väreihin. Suojelijoina ja yövahteina toimivat Arja Iskola ja Harja Talonen” .
Vuosien mittaan on nähty monenlaisia sateenkaaritempauksia. Kesällä 2013 suojateiden seepraraidoitusta parannettiin eri puolilla maailmaa sateenkaaren väreillä. Se oli vastalause Venäjän homopropagandalaille. Syyskuussa 2013 Helsingin Venäjän suurlähetystön edessä suojatie sai sateenkaaren värit. Poliisi etsi seitsenhenkistä naamioitunutta maalarijoukkoa, mutta tuskin etsintään käytettiin paljonkaan työtunteja.

Julkisia rakennuksia on valaistu sateenkaaren väreillä monissa maissa. Juuri nyt tv2:ssa esitetään uusintana dokumenttisarja Amerikkalainen lähettiläs, jonka toisessa osassa avoimesti homo USAn Tanskan suurlähettiläs katselee kuvia sateenkaaren väreillä koristellusta Valkoisesta talosta. Syynä oli homoavioliittojen salliminen USAssa vuonna 2015. areena.yle.fi

Yksityishenkilötkin ovat tehneet sateenkaaritempauksia, mm. pyykkinaruja ja sateenkaarikynsiä, jotka ovat nousseet viime vuosina uutisaiheiksi. Asia oli julkisuudessa Sotshin talviolympialaisten aikaan 2013.

Ylimmät 200 askelmaa on maalattu yli valkoisella maalilla.
Valkoinen maali on roiskunut askelmille, ilmeisesti on ollut kiire.
Lauantai-iltana mäen huipulla odoteltiin myrskyilman puhkeamista.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sain juuri motivaatiota osallistua jokaiseen pride-kulkueeseen seuraavan vuodenkin ajan.
  ._. • 13.08.2017 11:08
Hyödyllisempää turvallisuuden kannalta olisi ollut vasaroida ensin askelmien koholle nousseita nauloja takaisin puun sisään. Mietin joskus, että pitäsikö ottaa vasara mukaan lenkille ja naputella ainakin vaarallisimmat naulat alas.

Sateenkaariepisodin alettua en ole käynyt portaissa tarkastelemassa tilannetta.

Malminkartanon mäki on kasvattanut jatkuvasti kuntoilijoiden suosiota. Välillä porukka kulkee jonossa portaita ylös ja alas. Mäkeä voi kiertää myös vaihtelevaa kävelyreittiä. Extriimi-pyöräilijät harjoittelevat mäen toisella syrjällä. Joskus ambulanssi käy noukkimassa heitä mäen juurelta.

Mäen valmistumisen jälkeen sinne tehtiin tilataidetta. Finlandia-talon seinien murskatusta marmorista taiteilija teki valkoiset raidat Helsingin keskustan puoleiselle rinteelle. Ne näkyivät kauas. Mäen huipulla on laatoista rakennettu kompassiruusu ja lipputangoissa eriväriset tuulipussit. Marmoriraidat eivät enää näy, kasvuston peitettyä ne näkyvistä. Harmi.
  JuhaniV • 13.08.2017 21:34
Joskus loppukeväästä/alkukesästä oli fiksattu ainakin pari puuttuvaa lautaa askelmista ja mielestäni silloin oli törrönaulojakin naputeltu sisään. Toki kovassa käytössä olevissa ja luonnollisesti elävissä puuportaissa naulan kannat nousevat esiin aika nopeastikin. Juhannuksen jälkeen en ole tuolla ehtinyt vielä käydäkään kiipeilemässä.

Itse olen vähän kaksijakoisella mielellä tuosta alkuperäisestä taideprojektista. Minusta puu itsessään on kaunista katseltavaa. Kun porrasmateriaaliksi on tarkoituksella valittu säätä kestävää tavaraa, niin senkään perusteella ei maalailulle ole tarvetta. Kumma kyllä vaikkapa luonnosta ja kestävästä kehityksestä leimallisesti huolissaan olevat poliittiset voimat eivät näiden projektien kohdalla jostain syystä takerru "turhaan" maalailuun.

Kun taideprojekti (jolla kaiketi oli moninaisuuden hyväksyntää tukeva viesti) on toteutettu, en tietenkään osaa hyväksyä sen vandalisoimista. Toisaalta, ennenkin on omasta mielestä arvokkaamman taiteen nimissä tuhottu toisten tekemää taidetta; esimerkkinä Tampereen lemmenlukot kesällä 2012 ( ranneliike.net / ranneliike.net ).

Nyt käydään taiteeseen ja kulttuuripolitiikkaan liittyvää keskustelua.
  smo • 14.08.2017 08:38
Kävin tänään jälleen lenkillä mäelle. Olikohan äskeinen myrsky repinyt tuulipussit hajalle, koska nyt leppeässä tuulessa hulmusivat aivan uudet tuulipussit. Ei kuitenkaan sateenkaaren väreissä.
  JuhaniV • 14.08.2017 21:48
Portaat maalataan tänään uudelleen sateenkaaren väreihin. Toivottavasti nyt hiukan pidempään ilahduttavat kuntoilijoita.
yle.fi

Taideteos on väliaikainen, koska Malminkartanon kukkulan portaita aletaan kunnostaa. Kun korjaustyöt käynnistyvät, katoaa myös taideteos.

Kommenttia muokattu: 16.08.2017 klo 12:31
  pekka.punavuori • 16.08.2017 12:29
"kun taiteilijaryhmä maalasi askelmien etuosat sateenkaaren väreillä"

Uutisjutun ensimmäisessäkään kuvassa portaiden väritys ei ole sateenkaari-väritys, vaan näytti olevan monilla väreillä maalattu, joten mistähän tuo luonnehdinta on "repäisty"?

Vai kutsutaanko nykyään kaikkea moniväristä "sateenkaaren väriseksi"?
  human • 17.08.2017 01:06
Sateenkaaressahan on kaikki värit, eikä värien järjestyksestä ollut nyt erityistä mainintaa. Sateenkaaren kirjohan on tasainen liukuma (lyhyestä aallonpituudesta pitkään), mutta ihmisen lopultakin vaillinainen näköjärjestelmä takertuu mukaisiinsa "pääväreihin". Ilmiö on vähän kuin seksuaalisen suuntautuneisuudenkin kohdalla: ihminen vaillinaisena ajattelee asioita (kenties helpommin hahmotettavina) lokeroina, vaikka elämän monimuotoisuus ja todellisuus on kirjo.
  smo • 17.08.2017 07:21
Seli seli smo. Kyllä sitä sateenkaaren väristä yleensä on totuttu käyttämään siitä spektrin värijärjestyksen tai sitten sateenkaarilipun värijärjestyksen väristyksestä - Mitä noissa rapuissa ei ole ollut.

"Ilmiö on vähän kuin seksuaalisen suuntautuneisuudenkin kohdalla: ihminen vaillinaisena ajattelee asioita (kenties helpommin hahmotettavina) lokeroina, vaikka elämän monimuotoisuus ja todellisuus on kirjo."

Elämän todellisuudessa ei todellisesti kukaan ole kaikkea, esim. kukaan ei ole sekä homo, hetero, että biseksuaali, joten siten lokeroinnista on turhaa uikuttaa tai saarnata,

Seksuaalinen "suuntautuminen" tai "suuntautuneisuus" ovat selviä hömppäsanoja, kuten uskontojututkin, sillä ihmisen emotionaalisseksuaalinen identiteettihän ei ole kenelläkään mikään valinta, eikä myöskään kenelläkään muutu, vaan se on syntymä- ja kasvuprosessiasia, identiteetti ja sen identiteetin kehitysrakentuminen.

Suuntautua sitten taas voi vaikkapa valitsemalla pikajuoksu-suuntautumisen ja sitten myöhemmin vaikkapa jalkapallo-suuntautumisen yms.

Kommenttia muokattu: 20.08.2017 klo 00:46
  human • 20.08.2017 00:37
Ensiksi: Lähinnä melko turhaan yksityiskohtaan takertumiseen vastasin tuon värijärjestyksen osalta. Jos niikseen tulee, voidaan toki erikseen (jossain toisaalla) käydä läpi sitä, miten spektrin tai sateenkaaren värit saadaan ihan konkreettisesti näkymään toisin kuin "sateenkaaren värissä yleensä". Mieluummin toki jättäisin asian omaan arvoonsa.

Toiseksi: Suuntautuneisuus tai suuntautuminen eivät edelleenkään edellytä esimerkiksi yksilöltä mitään valintoja tai muuttumista. Suuntautuneisuus viittaa yksinomaan mielenkiinnon kohdistumisen suuntaan. Noin yleisemmin "suunta" toki voi olla pysyvä tai muuttuva. Nykytiedon valossa seksuaalinen suuntautuneisuus on myötäsyntyinen ominaisuus ihmisessä, eikä tuota suuntautuneisuutta voi muuttaa tai valita sen paremmin omien kuin muidenkaan toimien avulla. Asiaan liittyvä identiteetti taas liittyy omaan kasvuprosessiin ja vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa.

Mitä taas tulee homouden, biseksuaalisuuden ja heterouden samanaikaisuuteen, niin... noh noiden ilmiöiden raja-aidat eivät ole kiveen hakatut.
  smo • 20.08.2017 10:14
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy