ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Pitääkö Saksan purkaa homoseksuaalisuudesta annetut vankilatuomiot?

vaeltaja2006 • 09.02.2013 06:06 • 5 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • EU

Hampurin kyljessä on Neuengammin keskitysleiri. Nykyisin se näyttää rauhan tyyssijalta.
Saksalla on ollut iso ongelma menneisyytensä kanssa. Natsiaikana keskitysleireille ja tuhoamiskeskuksiin vietiin ei-toivotut henkilöt. Sodan jälkeen suuri määrä homoja tuomittiin vankilaan vanhojen lakien perusteella. 1970-luvulla kommunistit saivat virkakiellon, ja monia virkamiehiä, mm. opettajia, irtisanottiin.Kaksi viikkoa sitten laskettiin jälleen Keski-Euroopassa seppeleitä natsiajan uhrien muistomerkeille. Konkreettinen syy oli Auschwitzin vapautumisen muistopäivä 27. tammikuuta (1945). Berliinin homomuistomerkillä olivat paikalla mm. Liittopäivien varapuheenjohtaja Petra Pau (Linke), Berliinin maapäivien varapuheenjohtaja Anja Schillhaneck (Vihreät) ja liittohallituksen ihmisoikeusvaltuutettu Markus Löning. Myös juutalaisseurakuntien edustaja oli paikalla. Mainittakoon, että venäläinen TV-ryhmä oli paikalla kuvaamassa tilaisuutta. Samanlaisia tilaisuuksia pidettiin myös mm. Kölnissä ja Hampurissa.

Hampurissa paikallinen parlamentti päätti tammikuun lopulla, että nyt käynnistetään selvitystyö homoihin kohdistuneesta vainosta vuoden 1945 jälkeen, eli sodan jälkeen aina vuoteen 1969 saakka. Vaino oli laajaa, ja koko silloisen Saksan alueella arvioidaan n. 50 000 miehen saaneen vankilatuomion homoseksuaalisuuden vuoksi. Hampuri tulee olemaan ensimmäinen osavaltio, jossa systemaattisesti asia selvitetään. Myöhemmin selvitystyön tulokset julkistetaan näyttelynä ja kirjana.

Saksassa on vaadittu, että homoihin kohdistuvat tuomiot pitää purkaa ja tuomituille pitää maksaa kunnon hyvitys. Lokakuussa 2012 Berliini ja Hampuri vaativat Saksan liittoneuvostoa purkamaan homopykälän perusteella annetut tuomiot. Oikeusministeri kuitenkin vastusti tuomioiden purkua. Se rikkoisi vallanjaon periaattetta. Tuomioistuimet ovat itsenäisiä, eikä liittoneuvosto voi mennä purkamaan oikeuden antamia tuomioita. Asiaa vielä vahventaa se, että vuonna 1957 perustuslakituomioistuin piti Saksan tiukkaa homojen vastaista lakipykälää perustuslain mukaisena. Oikeusministerin mukaan riittää se, että vuonna 2000 Liittopäivillä hyväksyttiin päätöslauselma, jossa todettiin sodanjälkeisten tuomioiden loukanneen homomiesten ihmisarvoa.

Monet konservatiiviset poliitikot ovat halunneet puolustaa oikeusistuimien riippumattomuutta. Oikeudet ovat tehneet päätöksensä olemassa olevien lakien perusteella. Mutta on kuulunut myös muunlaisia ääniä. Berliinin oikeusasioiden valtiosihteeri sanoi, että nyt ei ole kysymys laeista, vaan vakavasta epäoikeudenmukaisuudesta. Jos tuomiot poistetaan, tuomioista kärsineet saavat hyvityksen. Suuri osa vankilatuomion saaneista joutui kantamaan sitä taakkaa koko loppuelämänsä. Se vaikutti mm. työnsaantiin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Oikeusistuimien riippumattomuus on merkittävä asia. Jos tuomio on lakiin selvästi perustuva, on vastuu lainsäätäjällä. Toisaalta, perustuslakituomioistuin on vastuussa tekemästään lain ja perustuslain suhteen tulkinnasta, joten sekin voidaan ehkä pistää tilille. Käytännössä kai perustuslakituomioistuin pitäisi pistää käsittelemään asia silloisen perustuslain ja yksittäisen lain välillä uudelleen. Sen vastauksen perusteella voitaisiin ehkä puuttua vanhoihin tuomioihin.

Toisaalta, voisiko perustuslakituomioistuin oikein ottaa millään perusteella kantaa jo kumotun lain ja vanhan perustuslain väliseen suhteeseen? Vaikea tietää. Enkä usko, että oikeusoppineillekaan asia on helppo.
  smo • 09.02.2013 11:00
tuomiot pitäisi purkaa ja kunnon korvaukset perään ja sanoa että vaikka kolmas valtakunta tuhoutui 1945 niin natsit olivat silti vallassa.
  puppeliassi • 09.02.2013 12:14
Räytyy kai lähteä siitä, että kysymys on ihmisoikeuskäsitysten muuttumisesta. Ihmisoikeudet ja käsitykst ihmisoikeuksista eivät missään tapauksessa ole mitään "kuisia ja muutumattomia asioita". Sen aikaisia käsityksiä ei tietenkään missään tapauksessa voida hyväksyä tänä päivänä. Parlamentti voi pyytää anteeksi ja jopa säätää lainkin jolla korvauksia maksetaan, mutta sen EI missään tapauksessa pidä lähteä mitätömään tuomioita tai purkaa niitä.Oikea tapa edetä asiassa olisi, että Saksan perustuslakituomioistuin purkaisi oman vuoden 1959 tuomionsa jolla se katsoi epäinhimilliset ja loukkavat lait perustuslain mukaiseksi. Sen jälkeen voisi kuin asianosainen )mikäli on vielä elossa ja mikäli katsoo asian edelleen kiusaavan häntä) lähteä hakemaan tuomionsa purkamista. Kuten sanottua korvaukset vääryydestä voitaisiin maksaa ilman purkuprosessiakin. Ongelma on tietysti se, että kukaan ei voi eikä pidäkään voida pakottaa Saksan perustuslakituomioistuinta purkamaan omaa tuomiotaan.
  Asianajaja (ei rekisteröitynyt) • 09.02.2013 15:34
Mitenkäs nuo natsien säätämien lakien mukaan, natsien tuomitsemien kaikkien muiden ihmisryhmien kohtalot?
Jotenkin muistelen että juutalaisille olisi jotain korvauksia maksettukin.
Mutta miten kävikään jehovan todistajille, romaneille ja monille muille ryhmille, joita natsit keskitys/tuhoamisleireilleen tuomitsivat.

Toko ymmärrän että uutisessa puhutaan noiden tapahtumien jälkeisistä, laeista, tuomioista ja asenteista. Mutta natsithan tiettävästi onnistuivat ihan jopa "demokraattisesti" säätämään lakinsa. Ja nehän lait kait sitten mitätöitiin myöhemmin ja mitätöitiin niiden nojalla langetetut tuomiiot ainakin juutalaisille. Enkä heidän kärsimyksiään vähättele sinällään.
  human • 11.02.2013 00:32
Hei mutta mitenkäs tuo sama asia sitten Suomessa? Meilläkinhän vielä 1960-luvulla langetettiin ihan vastaavia tuomioita, eli jopa 2 vuoden tuomioita, kaikkiaan se yli 1000 itsenäisen Suomen ajalla. Tosin en tiedä, onko heistä enään yhtäkään elossa. Joskus on mietityttänyt, millaisista tapauksista noita tuomioita langetettiin meillä Suomessa? Yhden itä-suomalasia lesbojen tuomioita käsitelleen tutkimuksen olen nähnyt, mutta onkohan noista tuomituista muuta tietoa olemassa?
  human • 11.02.2013 00:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy