ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Peter Linden edustaa Suomea Mr Gay World -kilpailussa Roomassa

Sami Mollgren • 23.08.2014 23:42 • 9 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • KOTIMAA

Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Ragnar Orav)

Mr Gay World 2014 -kilpailu järjestetään Roomassa 24. - 31. elokuuta. Kaikkiaan 32 ehdokasta eri puolilta maailmaa tavoittelee voittoa. Suomea Roomassa edustaa Turusta kotoisin oleva 29-vuotias helsinkiläistynyt Peter Linden.

Ranneliike.netin haastattelema Linden kertoo olevansa ammatiltaan valokuvaaja-yrittäjä omalla toiminimellä, ja hän on mallina mallitoimisto Paparazzin listoilla.

Harrastuksiikseen Linden kertoo esimerkiksi salitreenin, kävelyn, pyöräilyn, sekä töihin liittyvien kuvausten myötä myös puutarhatyöt, somistamisen ja sisustamisen. Töiden ja harrastusten lisäksi tärkeiksi asioiksi hän mainitsee perheen, luonnon- ja eläintensuojelun ja kasvissyönnin, kirpputorit, dyykkauksen ja matkustelun. Musiikkimaukseen Linden nimeää kaiken mahdollisen fiiliksen ja tilanteen mukaan. Tyyliään hän puolestaan kuvailee “aika sekalaiseksi”, ja esimerkiksi valtaosa vaatteista löytyy kirpputoreilta.

Itseään Linden kuvaa kiltiksi, empaattiseksi, välittäväksi, kuuntelevaksi, herkäksi ja yllytyshulluksi. Ystävien hän toteaa sanovan samaa. Esikuvikseen Linden nimeää vahvat persoonat, buddhalaismunkit sekä rakkauden ja suvaitsevaisuuden puolestapuhujat.


Linden kertoo seuravansa maailman tapahtumia esimerkiksi uutisista satunnaisesti. Niin sanotuksi homoaktivistiksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu, vaan kertoo puhuvansa kaikille kuuluvan vapauden ja rakkauden puolesta.

- Jokaisen yksittäisen ihmisen teot vaikuttavat koko maailmaan. Sen takia pitäisikin mielestäni murehtia enemmän omia tekemisiä kuin koko maailman ongelmia. Jossain maissa homoudesta saa vankeutta tai jopa kuolemantuomion. Näiden asioiden kummastelu ei kuitenkaan auta emmekä voi mielestäni tuomita näitä ihmisoikeusrikkomuksia kun poljemme niitä omassakin maassamme. Suomella olisikin hyvä mahdollisuus olla suvaitsevaisuuden mallimaa maailmalle pienillä korjauksilla. Mielestäni voimmekin jokainen parhaiten parantaa maailman asioita kun annamme suvaitsevaisuuden äänen kuulua omassa maassamme esimerkiksi tasavertaisen avioliittolain puolesta.

- Toivoisin voivani olla empatian ja rakkauden lähettiläs. Mielestäni jokaisella maailman asukkalla pitäisi olla oikeus vapauteen on sitten ihminen tai eläin, homo, lesbo... Meillä kaikilla on unelmia ja jokaisella erilainen ihannemaailma. Niin kauan kun emme satuta teiollamme muita tai polje muiden oikeutta toteuttaa itseään meillä pitäisi olla oikeus toteuttaa näitä unelmia.


Kaapista ulos - ja elämään

Kesällä Mr. Gay Finland 2014 -tittelin haltijaksi valittu Linden kertoi kilpailun yhteydessä tulleensa kaapista 24-vuotiaana, jota ennen hän tunsi itsensä vain jotenkin oudoksi. Tuolloin hän sanoi haluavansa kannustaa muita itsensä hyväksymisessä.

- Seksuaalisuus on mielestäni todella iso osa elämää, ja jos omaa seksuaalisuuttaan pelkää tai siitä on jotenkin epävarma, voi elämä olla todella vaikeaa ja ahdistavaa. Mister Gay Finland ei voi tuoda maailmaan rauhaa mutta voi kuitenkin olla hyvä roolimalli ihmisille paremman ja suvaitsevamman yhteiskunnan puolesta.

Nyt Mr Gay Finland -kilpailun voitettuaan hän jatkaa samalla linjalla ja haluaa puhua paremman maailman puolesta.

- On kunnia olla ääni homoille. Toivoisinkin että saisin vuoden aikana puhetta rakkaudesta, suvaitsevaisuudesta ja homoudesta. Meillä jokaisella on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi. Epäilin joskus itsekin omia tunteitani ja kykyäni rakastaa koska olin saanut sille yhteiskunnalta tarkat rajat.

Ennen kuin Linden pääsi sinuiksi oman seksuaalisen suuntautumisensa kanssa, oli omissa ajatuksissa paljon kestettävää. Linden on puhunut omasta homoseksuaalisuudesta johtuvasta itsesyrjinnästä. Asiaa ei auttanut lähellä olevien ihmisten kielteinen suhtautuminen homoihin ja homoseksuaalisuuteen.

- Pelkäsin homoutta ja mietin välillä olenko sairas, miksi en ole normaali, mitä perhe sanoo, jääkö minulle ystäviä kun kaikki tietää. Muutunko kun hyväksyn itseni sellaisena kuin olen.

Lindenin mielestä nuorisolle pitäisikin tarjota enemmän tietoa seksuaalisuudesta ja homoudesta. Niistä kerrotaan hänen mielestään liian vähän.

Linden kertoo olevansa nyt elämäänsä tyytyväinen ja elävänsä parisuhteessa. Myös perheen hyväksymisen hän mainitsee tärkeäksi asiaksi.

Julkisuudestakin tiedetään, että Big Brother -talosta vuodelta 2009 yleisölle tutuksi tullut poikaystävä Ragnar Orav osallistui edellisvuonna Mr. Gay Finland kilpailuun, ja että pariskunta asuu koirineen Helsingissä. Poikaystävän aiempi osallituminen kilpailuun olikin innoittajana Lindenin tämänvuotiselle osallistumiselle.


- Poikaystäväni osallistuminen viime vuonna sai minut kiinnostumaan kilpailusta. Sanoin poikaystäväni ilmoittautuessa kilpailuun viime vuonna etten ikinä osallistuisi kilpailuun joka antaa homoista pinnallisen kuvan. Tajusin kuitenkin poikaystäväni kilpailun aikana että se on paljon muutakin ja jokainen voi tehdä omasta osallistumisestaan omanlaisensa.

Mr Gay World- ja Mr. Gay Finland -kilpailut eivät järjestäjien mukaan ole pelkästään kauneus- tai komeuskilpailuita, vaan niillä on kunnianhimoisempi seksuaalivähemmistöihin kuuluvien yhteiskunnalliseen asemaan liittyvä merkitys.

- Kilpailujen tärkein päämäärä on mielestäni saada keskustelua ihmisoikeuksista ja homoudesta. Kilpailijoiden mahdollisimman laaja kirjo näyttää että me homot olemme kaikki yksilöitä ja aivan tavallisia ihmisiä. Nimi ehkä antaakin kilpailusta väärän kuvan ja kilpailua luullaan kauneuskilpailuksi.

Vinkkejä kisan jo kokeneelta poikaystävältään Linden ei kuitenkaan kysellyt.

- Halusin osallistua kilpailuun täysin omana itsenäni enkä sen takia kysynyt häneltä vinkkejä. Sain kuitenkin häneltä paljon tukea ja tsemppiä kilpailuun.

Mr Gay Finland -voittonsa taustalla olleita syitä hän ei haastattelussa lähtenyt sen kummemmin erittelemään. Hänestä asia on yksinkertainen:

- Voiton salaisuus oli muutaman ihmisen raati joka sattumalta piti minusta :)

Usein tällaisten kilpailujen voitto tuo muassaan huomiota ja uusia kiinnostavia oviakin aukeaa.

- Animalia otti yhteyttä ja tulen olemaan mukana heidän toiminnassaan. Kävin juttelemassa myös vihreiden kanssa mahdollisesta ehdolle menosta.


Roomaan Mr Gay World -kilpailuun

Viikon mittainen Mr Gay World -kilpailumatka tuo väistämättä eteen uusia kokemuksia ja uusia ihmisiä. Linden pitää jännittävänä ja mielenkiintoisena mahdollisuutta tutustua uusiin ihmisiin. Hän toisaalta sanoo, ettei kilpailuun osallistumiseen liity mitään erityisiä odotuksia.

- En kuitenkaan odota mitään koska en ikinä odota tulevaisuutta vaan nautin tästä hetkestä.

Mr Gay World -kilpailuun kuuluu erilaisia tehtäviä ja haasteita. Linden kertoo, ettei hän ole erityisesti valmistautunut kilpailuun, esimerkiksi urheiluun liittyviä kilpailutehtäviä varten.

- Olen kuitenkin käynyt salilla noin 5 vuotta 4-5 kertaa viikossa. Taidekoulu ja kuvaamataidon kurssit lukiossa sekä valokuvaus ja salilla käyminen ovat elämäntapoja jotka ovat toivottavasti avuksi näissä tehtävissä.

Yksi osuus on yleisöäänestys, jossa omalla persoonalla ja luonteenpiirteillä on suuri merkitys. Linden arvelee, että omana itsenään oleminen kantaa pisimmälle.

- Omasta mielestäni vahvuuteni ovat empatia, helposti lähestyttävyys, rentous, tavallisuus ja se, etten esitä parempaa mitä olen.

Kilpailijoiden on määrä saapua Roomaan sunnuntaina 24. elokuuta. Varsinaisen kilpailuohjelman lisäksi viikon aikana kilpailijat pääsevät esimerkiksi tutustumaan Roomaan ja myös rentoutumaan. Varsinainen finaali-ilta on lauantaina 30. elokuuta.


Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Mikko Rasila)
Peter Linden poikaystävänsä kanssa Helsinki Pride 2014 -tapahtumassa (kuva: Mikko Kivinen)
Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Lari Heikkilä)
Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Lari Heikkilä)
Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Lari Heikkilä)

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tsemppiä hänelle kisaan ja muutenkin.

Jokohan me kyettäisiin puhumaan itentiteetistä, eikä "suuntautumisesta", sillä ei tässä mistään valinnoista, eikä suuntautumisesta opiskeluihin, ammattiiin yms ole kyse, vaan siitä identiteetistä, johon me synnytään ja jossa kasvetaan aikuisiksi.
  human • 25.08.2014 01:04
Ei puhuta identiteetistä silloin kun kyse on suuntautumisesta. Eikä puhuta suuntautumisesta silloin kun kyse on identiteetistä. Noilla asioilla on yhteytensä, mutta ilmiöinä ne on perusteltua erottaa toisistaan. Tätä asiaa on käsitelty täällä aiemminkin.

Sanana "suuntautuminen" merkitsee "johonkin taipuvaisena olemista" tai "kohdistumista johonkin". Verbinä "suuntautua" ei ota kantaa siihen onko kohdistuminen aktiivista vai tapahtuuko se "luontoaan".

Seksuaaliselta suuntautumiseltaan homoseksuaalisen henkilön romanttinen ja eroottinen kiinnostus on kohdistunut ensisijaisesti samaa sukupuolta oleviin henkilöihin, seksuaaliselta suuntautumiseltaan heteroseksuaalisen taas "vastakkaista" tai eri sukupuolta oleviin. Seksuaalisen suuntautumisen katsotaan olevan vahvasti myötäsyntyinen ilmiö.

Identiteetillä taas viitataan ns. minä-kuvaan. Tuo kuva voi olla vaikkapa seksuaalisuuden saralla varsin erilainen kuin myötäsyntyinen seksuaalinen suuntautuminen, esimerkiksi tapauksessa, jossa henkilö ei hyväksy omaa seksuaalista suuntautumistaan. Ihminen ei synny johonkin "identiteettiin", vaan identiteetti syntyy oman kasvun ja ympäristön kanssa vuorovaikutuksessa olemisen myötä.

Esimerkiksi eheytyskuvioissa (seksuaalisen) suuntautumisen ja identiteetin ero jätetään usein huomiotta, joko ymmärtämättömyyden vuoksi tai sitten ihan tarkoituksella. Siksi ja kyseisten ilmiöiden erillisyyden vuoksi on ihan perusteltua erottaa seksuuaalinen suuntautuminen ja seksuaali-identiteetti ilmiöinä toisistaan. Monilla homoilla nimenomaan on kasvunsa aikana ongelmia hyväksyä oma myötäsyntyinen seksuaalinen suuntautumisensa osaksi identiteettiään. Ja yleensä se johtuu nimenomaan asioista, jotka liittyvät vuorovaikutukseen ympäristön (l. muiden ihmisten) kanssa.
  smo • 25.08.2014 07:22
On mielenkiintoista, miten eri tavalla ihmiset kokevat samat sanat. On siis edelleen toivoa, ettei jää vain yhdet arvot.
  Käytävä (ei rekisteröitynyt) • 25.08.2014 14:40
"Sanana "suuntautuminen" merkitsee "johonkin taipuvaisena olemista" tai "kohdistumista johonkin". Verbinä "suuntautua" ei ota kantaa siihen onko kohdistuminen aktiivista vai tapahtuuko se "luontoaan". "

Suuntautuminen merkitsee yleensä aktiivista valintaa johonkin.

Kun taas homoseksuaalisen identiteetin ihminen ei "suuntaudu", ei valitse mitään muuta, vaan luontainen kiinnostus kohdistuu vain samaan, omaan sukupuoleen.

Ehkä toki voisi kuvata, että biseksuaalisen identiteetin omaava ihminen suuntautuu tietyllä tasolla samaan sukupuoleen ja suuntautuu tietyllä tasolla toiseen sukupuoleen, osin aktiivisena "suuntautumis"valintana.

Mutta tosiaan, homoja ja heteroita tuo "suuntautuminen" aktiivisena valinta ei kosketa.

Homolle tai heterolle esitetty kysymys "Suuntaudutko sinä naisiin vai miehiin?" on täysin epärelevantti kysymys.

Koska "suuntautuminen" liittyy hyvinkin voimakkaasti tietoisiin valintoihin, ruokkii se vain esim. umpi-uskovaisten toitottamia valinta-ajatuksia siitä että homoseksuaalisuus olisi muka valinta.
Tuohon liittyy myös se että julkisuudessa kirjoitetaan usein nimenomaan "homoseksuaalisesta suuntautumisesta", mutta ei kirjoiteta juurikaan vastaavasti "heteroseksuaalisesta suuntautumisesta", vaikka toki ihan vastavasti niinkin sitten pitäisi puhua.

Ja koska "suuntautua" ei ota kantaa siihen onko kohdistuminen aktiivista vai tapahtuuko se "luontoaan", niin kun homoseksuaalisuus / heteroseksuaalisuus ei ole lainkaan mikään aktiivinen valinta, vaan täysin luonnostaan oleva asia, ei kannata käyttää "suuntautua"-puhumista, joka sisältään myös ajatuksen aktiivisesta valinnasta.

Kommenttia muokattu: 25.08.2014 klo 16:43
  human • 25.08.2014 16:41
Suuntautuminen ei liity valintoihin vaan suuntaan. Joskus suunnan voi valita tietoisesti ja joskus se tulee valituksi tiedostamatta, mutta lähtökohtaisesti suunta vain on.

Seksuaalisen suuntautumisen voisi tietysti korvata kiertoilmauksella, puhumalla "henkilöistä, joiden eroottinen ja romanttinen (tai seksuaalinen) mielenkiinto kohdistuu [jotenkin määritellysti]". Mutta mielenkiinnon kohdistuminen tiettyyn suuntaan (mieheen, naiseen, sille välille tai molempiin) on vakiintunut tapa hahmottaa seksuaalisen mielenkiinnon kohdistumisen moninaisuutta.

Identiteettiin tuota myötäsyntyistä mielenkiinnon kohdistumista ei ole syytä yhdistää, koska identiteetti on eletyn elämän myötä muotoutunut käsitys itsestä. Osana sitä on yleensä myös käsitys omasta seksuaalisuudesta ja lukuisista siihen liittyvistä asioista. Ja toki osa sitä on myös käsitys omasta sukupuolesta.

Eroottisen ja romanttisen mielenkiinnon suuntaa kuvaavan kompassin neula kääntyy kyllä suuntaansa myötäsyntyisten pelimerkkien mukaisesti riippumatta siitä, millaisen identeiteetin itselleen on hyväksynyt. Identiteettiin liittyy sekin, osaako katsoa tai suostuuko katsomaan tuon pään sisällä olevan kompassin neulaa.
  smo • 25.08.2014 19:26
Hmm...
Kielikorva-asia? Suuntaaminen (verbi suunnata) vs. suuntautuminen (verbi suuntautua).

Laiva suuntaa länteen = laiva alkaa siirtyä länteen päin. Laiva suuntautuu länteen = laiva on kääntyneenä niin että sen pituusakseli osoittaa länteen.

Joka tapauksessa identiteetti on jotain muuta. Ei vasen- tai oikeakätisyyteenkään tarvita mitään "kätisyysidentiteettiä". Ihminen on vain jonkin kätinen. Aivan samaan tapaan mitään "seksuaali-identiteettiäkään" ei ole olemassa. Ihminen omaa tietyt seksuaalisen, tuota, konfiguraation, suuntiman, asetukset tms.?
  Yesman • 25.08.2014 21:28
Olisiko termi 'seksuaalinen suuntautuneisuus' jopa vieläkin etäämmällä tekijöistä ja tekemisestä? Ts. vieläkin enemmän irti tilan etiologiasta?
  Yesman • 26.08.2014 15:41
Ehkäpä. Ehkäpä tuota voisi alkaa käyttää. Hyvä asia on se, että "seksuaalinen suuntautuneisuus" on ihan ymmärrettävä myös kaikille, jotka tuntevat "seksuaalisen suuntautumisen". Englanniksihan puhutaan seksuaalisesta orientaatiosta.
  smo • 26.08.2014 15:56
Identiteettiin ei synnytä. Identiteettiin kasvetaan. Joitakin identiteettejä valitaan, joihinkin toisiin päädytään, ja joissakin huomataan olevansa "kotona".

Identiteetti ei ole geeneissä. Geenien kanssa synnytään.
  Rokkihomo • 27.08.2014 13:08
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy